6 αφρώδη κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα: φινετσάτα και sexy

6 αφρώδη κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα: φινετσάτα και sexy Facebook Twitter
Τα αφρώδη κρασιά χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής τους: σε αυτά που προέρχονται από δεξαμενή και αυτά που η ζύμωσή τους γίνεται στη φιάλη.
0

Τα αφρώδη κρασιά χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής τους: σε αυτά που προέρχονται από δεξαμενή και αυτά που η ζύμωσή τους γίνεται στη φιάλη. Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται τα περισσότερα που συναντάμε στο εμπόριο, έχουν ελκυστικά αρώματα και οι φυσαλίδες τους είναι μεγάλες, με μικρή διάρκεια. Συνήθως, τα βρίσκουμε σε προσιτές τιμές.

Η δεύτερη κατηγορία –περιλαμβάνει και τις σαμπάνιες– απαιτεί χρόνο, τα αρωματικά της χαρακτηριστικά είναι πολύπλοκα –με το ψωμί και το μπισκότο κυρίαρχα– και οι φυσαλίδες είναι μικροσκοπικές και συνεχόμενες, σχηματίζοντας ένα «λεπτό κορδόνι» στο ποτήρι. Εδώ η προέλευση και η ποιότητα καθορίζουν την τιμή περισσότερο απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία κρασιού, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Δεν υπάρχει λόγος να σας κουράσουμε με χαρακτηριστικά ανάλογα με τη χώρα προέλευσης, τις ποικιλίες και άλλες ενδείξεις που αναγράφονται στην ετικέτα. Να θυμάστε μόνο ότι η λέξη «brut» προσδιορίζει τον βαθμό ξηρότητας του προϊόντος.


Σας προτείνουμε 6 αφρώδη από τον ελληνικό αμπελώνα, διαφορετικά μεταξύ τους, για να δοκιμάσετε και να βρείτε τι σας ταιριάζει.

ΖΙΤΣΑ

Ζίτσα, Νομός Ιωαννίνων

Ζοίνος / Ντεμπίνα

6 αφρώδη κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα: φινετσάτα και sexy Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Στην Ήπειρο καλλιεργούνται 3-4 τοπικές ποικιλίες, με την Ντεμπίνα να ξεχωρίζει για τη φινέτσα της. Λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα, αρώματα πράσινου μήλου, αχλαδιού και εσπεριδοειδών, με νύξεις ροδάκινου. Ήπιος, φυσικός αφρισμός, δροσερή οξύτητα και φρουτώδης επίγευση. Μας αρέσει να την απολαμβάνουμε με φρούτα ή με μια φημισμένη ηπειρώτικη πίτα, εάν αναζητάμε πιο τολμηρούς συνδυασμούς.

BLINK Βrut

Κολινδρός, Νομός Πιερίας

Κτήμα Ερατεινής Πιερία / Μοσχάτο Αλεξανδρείας


Αφρώδης οίνος που παράγεται από βιολογικά σταφύλια της αρωματικής ποικιλίας Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Απολαυστικά αρώματα βερίκοκου, λεμονιού και τριαντάφυλλου. Φινετσάτο, με απαλή οξύτητα, μεταλλικότητα και δροσερή επίγευση. Συνοδεύει αρμονικά πικάντικα εδέσματα, γλυκόξινα πιάτα, αλλά και ελαφριά επιδόρπια.

ΑΜΑΛΙΑ Βrut

Τεγέα, Νομός Αρκαδίας

Κτήμα Τσέλεπου / Μοσχοφίλερο

6 αφρώδη κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα: φινετσάτα και sexy Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Ξηρό (brut) αφρώδες από Μοσχοφίλερο με την παραδοσιακή μέθοδο δεύτερης ζύμωσης στη φιάλη. Ανοιχτό, κιτρινοπράσινο χρώμα και λεπτές φυσαλίδες. Στη μύτη διακρίνονται αρώματα τριαντάφυλλου, μελιού και ζύμης. Στο στόμα βελούδινο, με κρεμώδη αφρισμό και οξύτητα που χαρίζει. Πίνεται απολαυστικά με στρείδια, μαλακά λευκά τυριά και φρουτοσαλάτες.

ΑΣΥΡΤΙΚΟ SANTO Βrut

Πύργος Σαντορίνης, Κυκλάδες

Santo wines / Ασύρτικο


Το πρώτο αφρώδες που παράγεται στη Σαντορίνη από 100% Ασύρτικο, με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας. Έντονες φυσαλίδες με παρατεταμένη διάρκεια. Αρώματα φρέσκων λευκόσαρκων φρούτων, που συμπληρώνονται από νότες μελιού. Δροσιστική γεύση, αισθητή οξύτητα και μακρά επίγευση. Ιδανικός συνδυασμός για ψάρια, όστρακα και λευκό κρέας.

ΚΑΡΑΝΙΚΑ Βrut Cuvée Spéciale

Αμύνταιο, Νομός Φλώρινας

Κτήμα Καρανίκα / Ξινόμαυρο

6 αφρώδη κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα: φινετσάτα και sexy Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Από αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας σε υψόμετρο 650 μέτρων, ένα αφρώδες με δεύτερη ζύμωση στη φιάλη (méthode traditionelle). Εκφραστικά αρώματα φρούτων, τραγανή οξύτητα, αφρισμός μεγάλης διάρκειας και μακρά επίγευση. Ένα εξαιρετικό αφρώδες περιορισμένης παραγωγής, με το κάθε μπουκάλι να αριθμείται χειρόγραφα. Αν και συνοδεύει άψογα όστρακα και κάποια θαλασσινά, προτείνουμε να το δοκιμάσετε σκέτο για να γευτείτε ένα σπουδαίο κρασί.

ΑΜΥΝΤΑΙΟ Demi-Sec

Αμύνταιο, Νομός Φλώρινας

ΕΑΣ Αμύνταιου / Ξινόμαυρο

6 αφρώδη κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα: φινετσάτα και sexy Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Απολαυστικό ημίξηρο, ροζέ από την ποικιλία Ξινόμαυρο. Έντονο χρώμα με φίνες φυσαλίδες που διαρκούν. Στη μύτη αρώματα φράουλας, γλυκό ντοματάκι, βύσσινο και καραμελένιες νότες. Στόμα με απαλή οξύτητα και φρούτο που ολοκληρώνεται με αίσθηση γλύκας. Συνοδεύει ευχάριστα φρουτοσαλάτες και τάρτες φρούτων.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ