Αυτά είναι τα απίστευτα κρασιά που παράγουν τα ελληνικά νησιά

Αυτά είναι τα απίστευτα κρασιά που παράγουν τα ελληνικά νησιά Facebook Twitter
0

Aρχή από την Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της επικράτειας, όπου η αμπελοκαλλιέργεια χάνεται στον χρόνο. Καλλιεργούνται περίπου 10 τοπικές ποικιλίες (λευκές και ερυθρές) και περισσότερες από 5 κοσμοπολίτικες ‒ κυρίως του γαλλικού Νότου, που το μικροκλίμα στο νησί τις ευνοεί. Τα κρητικά κρασιά έχουν τη «ρετσινιά» της αμφίβολης ποιότητας λόγω της υπερβολικής παραγωγής και της κακής ποιότητας τοπικών που απορροφούσε η τουριστική βιομηχανία. Οι καιροί, ευτυχώς, άλλαξαν και στην Κρήτη βρίσκουμε «διαμάντια». Δεκάδες αξιόλογα οινοποιεία λειτουργούν, δίνοντάς μας τη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών.

ΔΑΦΝΙΟΣ

Οινοποιείο Δουλουφάκη / Βιδιανό / Δαφνές Ηρακλείου

Επιλέγουμε το Βιδιανό δεξαμενής του ιταλοτραφή Νίκου Δουλουφάκη, με αρώματα εσπεριδοειδών, μάνγκο και ροδάκινου. Στρογγυλή γεύση, ισορροπημένη οξύτητα, ελαφρά πικάντικη επίγευση.

ΔΑΦΝΙ

Οινοποιείο Λυραράκη / Δαφνί / Αλάγνι Ηρακλείου

Η οικογένεια Λυραράκη έχει επενδύσει τα μέγιστα στη διάσωση τοπικών ποικιλιών. Το Δαφνί μας συναρπάζει λόγω των πολύπλοκων βοτανικών αρωμάτων του, εξού και το όνομά του, που παραπέμπει στη Δάφνη.

SKIPPER

Οινοποιείο Ρους / Πλυτό - Βιδιανό / Χουδέτσι Ηρακλείου

Ένα ζευγάρι καλών οινολόγων, η Μαρία και ο Δημήτρης, πάντρεψαν αρμονικά δύο τοπικές ποικιλίες περασμένες διακριτικά από βαρέλι, με αποτέλεσμα ένα στιβαρό λευκό.

NOSTOS ROUSSANNE

Οινοποιείο Μανουσάκη / Roussanne / Βατόλακκος Χανίων

Επενδύοντας σε ποικιλίες της νοτιοανατολικής Γαλλίας, η οικογένεια Μανουσάκη συνεργάστηκε εξαρχής με διάσημους συμβούλους του Ροδανού, με περίφημα αποτελέσματα. Με βεβαιότητα ένα από τα κορυφαία ελληνικά λευκά κρασιά!

Αυτά είναι τα απίστευτα κρασιά που παράγουν τα ελληνικά νησιά Facebook Twitter

ΜΑΡΥΣΙΝΗ

Οινοποιείο Διγενάκη / Chardonnay - Βιδιανό - Μοσχάτο Σπίνας / Καλλονή Ηρακλείου

Φινετσάτο με νεύρο, χαρμάνι τοπικών και κοσμοπολίτικων ποικιλιών. Πίνεται ευχάριστα όλες τις ώρες.

ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ

Οινοποιείο Καραβιτάκη / Κοτσιφάλι - Μαντηλάρι / Ποντικιανά Χανίων

Χαρμάνι δημοφιλών ερυθρών κρητικών ποικιλιών γεμάτο φρεσκάδα, σε απίθανη τιμή.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΛΙΑΤΙΚΟ

Κτήμα Οικονόμου / Λιάτικο / Ζήρος Σητείας, Λασίθι

Τα κρασιά του Γιάννη Οικονόμου δεν είναι δυνατόν να σας αφήσουν ασυγκίνητους. Έχουν χαρακτήρα, είναι εξαιρετικά πολύπλοκα και συνέχεια εξελίσσονται στο ποτήρι. Δεν απευθύνονται σε όλους, γι' αυτό και δεν κυκλοφορούν ευρέως. Εάν βρείτε το Λιάτικο, αφήστε το ώρα να αεριστεί και απολαύστε το με συνοδεία κρέατος.

ΒΟΡΟΙΝΟΣ

Silva Δασκαλάκη / Κοτσιφάλι - Λιάτικο - Syrah / Σίβα Ηρακλείου

Ένα γεμάτο ερυθρό με κυρίαρχα αρώματα μαύρων φρούτων και νότες μπαχαρικών και βανίλιας. Ισορροπημένο στο στόμα, με ελαφρά πιπεράτη επίγευση.

Στην Κρήτη θα βρείτε εύκολα εμφιαλωμένο κρασί σε ταβέρνες, εστιατόρια και café. Ανάμεσα σε πολλά καλά σημεία που υπάρχουν, ξεχωρίζουμε για τις ενημερωμένες λίστες κρασιών το Παλλάς στο Παλιό Λιμάνι Χανίων, τη Vineria 36 στην Παλιά Πόλη Χανίων, την Αυλή στο Ρέθυμνο και τις Παραστιές στο Ηράκλειο.

Συνέχεια με την Κεφαλλονιά, το γοητευτικό νησί του Ιονίου που δίνει τη δυνατότητα «απομόνωσης» ακόμα και τον Δεκαπενταύγουστο. Δεν μπορούσε να υπάρχει καλύτερη αποτύπωση του νησιού σε λίγα δευτερόλεπτα από την περσινή διαφήμιση της Aegean. Ιδιαίτερα τα πλάνα από το Κτήμα Χαριτάτου σε ωθούν να εγκαταλείψεις την πόλη για να βρεθείς ανάμεσα σε οπωροφόρα δέντρα, ελιές και κληματαριές.

Αυτά είναι τα απίστευτα κρασιά που παράγουν τα ελληνικά νησιά Facebook Twitter

ΜΟΣΧΑΤΟ / Κτήμα Χαριτάτου / Μοσχάτο Κεφαλληνίας / Ληξούρι

Ένα ξηρό, λευκό προϊόν βιολογικής γεωργίας, γεμάτο φρεσκάδα, με φινετσάτα αρώματα λουλουδιών και καλή οξύτητα.

ΡΟΜΠΟΛΑ / Οινοποιείο Gentilini / Ρομπόλα / Μηνιές

Σχεδόν όλα τα οινοποιεία του νησιού παράγουν Ρομπόλα, την ποικιλία που ευδοκιμεί σε πετρώδη εδάφη του όρους Αίνου. Προτείνουμε να ξεκινήσετε την οινική σας περιήγηση με τη Ρομπόλα Gentilini. Διακριτικά αρώματα εσπεριδοειδών, ορυκτότητα και δροσερή οξύτητα.

ΕΥΦΡΑΝΩΡ / Οινοποιείο Σκλάβου / Μοσχατέλα - Βοστιλίδι / Ληξούρι

Κρασί με χαρακτήρα, πάντρεμα της αρωματικής Μοσχατέλας με το ιδιαίτερο Βοστιλίδι, διά χειρός Βλάδη Σκλάβου.

ΡΟΖ / Οινοποιείο Μελισσηνός / Μαυροδάφνη / Θηράμονα

Απαλό πορτοκαλί χρώμα, φρέσκα αρώματα κερασιού και φράουλας με νύξεις μπαχαρικών. Φινετσάτη φρουτώδης γεύση με ισορροπημένη οξύτητα και πικάντικη επίγευση. Κατά την άποψή μας, ένα από τα καλύτερα ελληνικά ροζέ κρασιά φέτος.

ΟΡΓΙΩΝ / Οινοποιείο Σκλάβου / Μαυροδάφνη / Ληξούρι

Ξηρή Μαυροδάφνη με φοβερή συμπύκνωση. Αρώματα μαύρων φρούτων με βοτανικές νότες. Στο στόμα αποξηραμένο δαμάσκηνο, γλυκόρριζα και μπαχάρια. Εάν προτιμάτε ερυθρό κρασί και το καλοκαίρι, δοκιμάστε οπωσδήποτε αυτή την ετικέτα.

Το καλό με την Κεφαλλονιά είναι ότι παντού θα βρείτε εμφιαλωμένα κρασιά. Και όταν γράφουμε «παντού», το εννοούμε. Ακόμα και σε μικρά μπακάλικα στα χωριά μπορείτε να αγοράσετε τοπικά κρασιά. Οι τιμές λιανικής, δε, είναι κατά πολύ φθηνότερες από την Αθήνα. Στο κέντρο του Αργοστολίου υπάρχει το μοντέρνο wine bar Οίνοψ, με καλές επιλογές σε ποτήρι και ενδιαφέροντα συνοδευτικά κρασιού.


Η εύφορη Ζάκυνθος, αν και είχε μακρά παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια, κυρίως λόγω Ενετών, μετά τους σεισμούς του 1953 εγκαταλείφθηκαν οι περισσότερες καλλιέργειες στον κάμπο. Τέλη δεκαετίας του '70 ξεκινάει η τουριστική ανάπτυξη στο νησί και το κρασί απαξιώνεται εντελώς. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια γίνονται αξιόλογες προσπάθειες για την αναβίωση τοπικών ποικιλιών.

Αυτά είναι τα απίστευτα κρασιά που παράγουν τα ελληνικά νησιά Facebook Twitter

ΒΕΡΝΤΕΑ / Οινοποιείο Οινόλπη / Σκιαδόπουλο - Παύλος - Ρομπόλα - Γουστολίδι / Μαχαιράδο

Βερντέα είναι τύπος κρασιού που φέρει την ένδειξη «Ονομασία κατά Παράδοση», όπως η ρετσίνα και ο κρητικός Μαρουβάς. Αν και ο χαρακτήρας αυτού του κρασιού είχε στοιχεία οξείδωσης, σήμερα μια σύγχρονη Βερντέα βγάζει φρεσκάδα, φρουτώδη αρώματα με πράσινες νότες και δροσιστική οξύτητα.

PAOLO / Κτήμα Μερκάτη / Παύλος - Ρομπόλα / Γαϊτάνι

Πληθωρικό, αλλά ξεχωριστό αυτό το λευκό κρασί φαγητού. Η εκούσια οξειδωτική παλαίωση έχει ως αποτέλεσμα ένα κρασί με εντυπωσιακό χρυσό χρώμα, αρώματα μελιού και ξηρών καρπών. Προέρχεται από την εσοδεία του 2009 και απευθύνεται στους λάτρεις των παλαιωμένων λευκών.

ΣΤΗ ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ / Κτήμα Γράμψα / Αυγουστιάτης / Λαγωπόδο

Ερυθρό που πίνεται ευχάριστα και τους καλοκαιρινούς μήνες, με ντελικάτα αρώματα ώριμων φρούτων, βιολέτας, βανίλιας και νότες πιπεριού. Ισορροπημένο, με καλοδομημένες τανίνες και μακρά επίγευση.

Λίγο έξω από την πόλη της Ζακύνθου, στο Αργάσι, θα βρείτε το παρεΐστικο bar-restaurant Πορτοκάλι. Στην καταπράσινη αυλή του μπορείτε να πιείτε ευχάριστα το κρασί σας.

Συνεχίζουμε την οινική περιπλάνηση σε δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Η αμπελοκαλλιέργεια στη Λήμνο συνδέεται με τον Διόνυσο, σύμφωνα με τη μυθολογία. Η τοπική ερυθρή ποικιλία Καλαμπάκι (Λημνιό στην υπόλοιπη Ελλάδα) είναι η παλαιότερη καταγεγραμμένη στον κόσμο. Γνωρίζουμε ότι οι Λήμνιοι προμήθευαν με κρασί τους Αχαιούς κατά την εκστρατεία στην Τροία. Σήμερα, εκτός από Καλαμπάκι, στο νησί καλλιεργείται και Μοσχάτο Αλεξανδρείας.

ΑΡΩΜΑ ΛΗΜΝΟΥ / ΕΑΣ Λήμνου / Μοσχάτο Αλεξανδρείας / Μύρινα

Ντελικάτο λευκό από σταφύλια βιολογικής γεωργίας. Ανθικά αρώματα, μαλακό και ισορροπημένο στο στόμα, με ευχάριστη επίγευση. Θα το βρείτε παντού και λόγω της προσιτής τιμής του αποτελεί την πρώτη μας επιλογή.

ΜΥΡΟΙΝΟΣ ΕΑΣ Λήμνου / Καλαμπάκι - Μοσχάτο Αλεξανδρείας / Μύρινα

Το αρμονικό πάντρεμα των δύο τοπικών ποικιλιών δίνει ένα αρωματικό ροζέ με κυρίαρχη τη φράουλα και τα άνθη. Στο στόμα φρουτώδες, με δροσιστική οξύτητα και απολαυστικό τελείωμα.

ΛΗΜΝΙΑ ΓΗ / Χατζηγεωργίου / Καλαμπάκι / Καρπάσι

Ελαφρύ ερυθρό, με μέτριο σώμα και χαρακτηριστικά αρώματα φρούτων του δάσους με βοτανικές νότες. Μαλακό και ευχάριστο στο στόμα.

Αυτά είναι τα απίστευτα κρασιά που παράγουν τα ελληνικά νησιά Facebook Twitter

Η Σάμος έχει επίσης μακρά παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια, με τους περισσότερους ημιορεινούς αμπελώνες να αναπτύσσονται σε πεζούλες. Στο καταπράσινο νησί συναντάμε το μικρόρωγο Μοσχάτο που δίνει ξηρά και γλυκά κρασιά.

ROYA / Nopera Wines / Μοσχάτο / Καρλόβασι

Ένα εξαιρετικό ξηρό Μοσχάτο από ένα μοναδικό αμπελοτόπι. Αρώματα εσπεριδοειδών, ροδάκινου και τριαντάφυλλου. Πλούσιο σώμα, απίστευτη φρεσκάδα τροπικών φρούτων και τονισμένη οξύτητα.

ANTHEMIS / ΕΟΣ Σάμου / Μοσχάτο / Μαλαγάρι

Η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου ιδρύθηκε το 1934 και παράγει υψηλής ποιότητας κρασιά, κυρίως επιδόρπια. Από τo portfolio του Συνδέσμου επιλέγουμε το ευγενές Anthemis, με αρώματα αποξηραμένων φρούτων, κερήθρας, καραμέλας βουτύρου και κακάο. Μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο ή να συνοδεύσει λαχταριστά γλυκά.

Καλές επιλογές κρασιών θα βρείτε στο Ευ Ζην, στο Πυθαγόρειο, και στο Hippy's, στο Καρλόβασι.

Λένε ότι στα μεγάλα κρασιά η ένταση είναι στο τέλος, γι' αυτό κι εμείς αφήσαμε τη Σαντορίνη, το ηφαιστειογενές νησί με τα πανάρχαια και αυτόρριζα κλήματα σε σχήμα κουλούρας για το κλείσιμο του αφιερώματος. Εκεί καλλιεργούνται αποκλειστικά τοπικές ποικιλίες, με σημαντικότερη το Ασύρτικο. Το μικροκλίμα μοναδικό, όπως και τα κρασιά της.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ / Αμπελώνες Vassaltis / Ασύρτικο / Βούρβουλος

Από το νεότερο οινοποιείο του νησιού με τους τρεις ταλαντούχους συντελεστές ένα Ασύρτικο με χαρακτηριστική μεταλλικότητα, τονισμένη οξύτητα και μακρά επίγευση. Η εξέλιξή της στον χρόνο προμηνύεται συναρπαστική.

ΑΗΔΑΝΙ / Κτήμα Σιγάλα / Αηδάνι / Οία

Το Αηδάνι μπορεί να μην έχει το νεύρο του Ασύρτικου, έχει όμως βάθος και μοναδική πολυπλοκότητα. Από τις ελάχιστες μονοποικιλιακές ετικέτες που κυκλοφορούν (εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους), ξεχωρίζουμε αυτή του Πάρι Σιγάλα.

ΝΥΚΤΕΡΙ / Οινοποιείο Χατζηδάκη / Ασύρτικο / Πύργος

Νυχτέρι (ή Νυκτέρι) είναι το παραδοσιακό κρασί της Σαντορίνης, προϊόν επίπονης εργασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μπορεί να είναι μόνο από Ασύρτικο ή χαρμάνι με Αθήρι και Αηδάνι, περασμένα πάντα από βαρέλι. Η πρόταση του Χαρίδημου Χατζηδάκη από σταφύλια όψιμου τρύγου δίνει ένα πληθωρικό λευκό με μακρά επίγευση.

ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ / Κτήμα Αργυρού / Μαυροτράγανο / Επισκοπή

Η ερυθρή ποικιλία Μαυροτράγανο άρχισε να οινοποιείται ξεχωριστά τη δεκαετία του '90. Η μικρή παραγωγή σε σχέση με την αυξημένη ζήτηση εκτοξεύει την τιμή του χρόνο με τον χρόνο, γι' αυτό, όπου το βρείτε, μην το σκεφτείτε. Απολαύστε το τώρα!

VINSANTO 20 y.o. / Κτήμα Αργυρού / Ασύρτικο - Αηδάνι - Αθήρι / Επισκοπή

Συνώνυμη του Vinsanto είναι η λέξη «υπομονή». Ίσως ακούσετε κάποιους να γκρινιάζουν για την τιμή του, όμως δεν έχουν δίκιο. Έπειτα από δύο δεκαετίες προσμονής, έχουμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε ένα ονειρεμένο επιδόρπιο κρασί μεγάλης συμπύκνωσης και εξαιρετικά πολύπλοκο σε μύτη και στόμα. Φερθείτε όπως αρμόζει σε ένα μεγάλο κρασί, με σεβασμό και ρέγουλα.

Η οινική εμπειρία στη Σαντορίνη απαιτεί επίσκεψη στα οινοποιεία. Η διαδικασία αυτή έχει μεν μεγάλο ενδιαφέρον, πιστεύουμε όμως ότι τον Αύγουστο θα χαθείτε ανάμεσα στις ορδές τουριστών που τα επισκέπτονται για μία μοναδική selfie. Μήπως είναι καλύτερα να απολαύσετε ένα ποτήρι Ασύρτικο στην ακροθαλασσιά, τσιμπολογώντας ταπεινούς μεζέδες; Αν, πάλι, επιθυμείτε μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία στο νησί, δοκιμάστε τη Σελήνη, το εστιατόριο του κ. Χατζηγιαννάκη στον Πύργο, με σημαντικές προτάσεις σαντορινιών κρασιών.

Ολοκληρώνοντας την οινική περιπλάνηση στη νησιωτική Ελλάδα, αξίζει μια αναφορά σ' ένα Ασύρτικο από την Ίο που ανακαλύψαμε πριν από λίγους μήνες.

ΙΗΤΗΣ / Οινοποιητική Ίου / Ασύρτικο

Περιορισμένης παραγωγής (1.300 φιάλες) Ασύρτικο από το νησί του Ομήρου. Ιδιαίτερος αρωματικός χαρακτήρας εσπεριδοειδών, φρέσκων βοτάνων και τσακμακόπετρας. Ήπια οξύτητα, φρουτώδης γεύση, με νότες ορυκτότητας.

Οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν κίνητρο για να ταυτιστούμε περισσότερο με τον τόπο των διακοπών μας. Υπάρχουν ένα σωρό ετικέτες που θα ανακαλύψετε μόνοι σας. Να θυμάστε μόνο ότι σε κάθε προορισμό προτεραιότητα έχουν τα τοπικά προϊόντα.

Να έχετε «ώρα καλή στην πρύμνη σας κι αέρα στα πανιά σας» και να περάσετε υπέροχα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ