ΟιΝοτικά: Τα κρασιά της Κρήτης έρχονται στην Αθήνα

ΟιΝοτικά: Τα κρασιά της Κρήτης έρχονται στην Αθήνα Facebook Twitter
Oι οινοπαραγωγοί αναγκάστηκαν να αναβαθμίσουν το προϊόν τους και φτάσαμε σήμερα να πίνουμε ωραιότατα κρητικά κρασιά από χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις
0

Η Κρήτη έχει μεγάλη παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή κρασιού χάνεται στα βάθη του χρόνου. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι οι Μινωίτες καλλιεργούσαν κλήματα, κατανάλωναν και εμπορεύονταν κρασί. Οι αμπελώνες στο μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο ελληνικό νησί βρίσκονται κυρίως σε πεδιάδες και οροπέδια στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.

Καλλιεργούνται δεκάδες τοπικές ποικιλίες και κάποιες κοσμοπολίτικες, με έμφαση σ' αυτές της νότιας Γαλλίας. Όπως είναι φυσικό, το θερμό κλίμα και η παρατεταμένη ηλιοφάνεια δίνουν κρασιά υψηλόβαθμα και πληθωρικά.

Όμως, παρά τη μεγάλη παράδοση, η φήμη των κρητικών κρασιών δεν ήταν και η καλύτερη, έως την τελευταία δεκαετία. Ο λόγος απλός: η τουριστική βιομηχανία (μονάδες ύπνου και εστίασης) ζητούσε όγκο παραγωγής και όχι ποιότητα. Κατά συνέπεια, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, οι οινοπαραγωγοί της Κρήτης έφτιαχναν κρασιά για να τροφοδοτήσουν τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, τις ταβέρνες και τα εστιατόρια της λεβεντογέννας.

Tα 33 οινοποιεία της Κρήτης δημιούργησαν ένα ισχυρό δίκτυο με ενιαίο brand name που ονομάζουν Wines of Crete. Σκοπός τους, η διάσωση των τοπικών ποικιλιών και η διάδοση των κρασιών τους, παράλληλα με την αναγέννηση και εξέλιξη της γαστρονομικής κουλτούρας του νησιού.

Όμως οι καιροί άλλαξαν και οι τουρίστες σταμάτησαν να είναι «κουτόφραγκοι» και να έρχονται στην Ελλάδα μόνο για ήλιο και θάλασσα. Οι Κρητικοί επιχειρηματίες το αντιλήφθηκαν γρήγορα και δημιούργησαν κορυφαίες τουριστικές υπηρεσίες στο νησί.

Έτσι και οι οινοπαραγωγοί αναγκάστηκαν να αναβαθμίσουν το προϊόν τους και φτάσαμε σήμερα να πίνουμε ωραιότατα κρητικά κρασιά από χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, αναβιώνοντας τοπικές ποικιλίες που κινδύνεψαν με εξαφάνιση. Και για να είμαστε ειλικρινείς, όταν έχεις τόσο όμορφο και φημισμένο τόπο, εύκολα πουλάς τα προϊόντα που παράγονται, με προεξάρχοντα το κρασί και το λάδι.

Επιπλέον, οι οινοπαραγωγοί της Κρήτης εμφανίζονται ενωμένοι εντός και εκτός συνόρων. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, όταν, σε μια έκθεση πριν από 6 χρόνια, δοκίμαζα Βιδιανό του Χ παραγωγού και συζητούσαμε για το κρασί του. Κάποια στιγμή με πιάνει από το χέρι και με πάει στο τραπέζι του Ψ παραγωγού (ανταγωνιστή του με τους όρους της αγοράς) για να δοκιμάσω το Βιδιανό που θεωρούσε ανώτερο από το δικό του.

ΟιΝοτικά: Τα κρασιά της Κρήτης έρχονται στην Αθήνα Facebook Twitter
Η Κρήτη έχει μεγάλη παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή κρασιού χάνεται στα βάθη του χρόνου.

Έμεινα άφωνος με αυτή την κίνηση, όμως τότε κατάλαβα γιατί οι Κρητικοί πάνε μπροστά και μάλιστα τόσο γρήγορα. Όσοι γνωρίζετε τα τεκταινόμενα στο ελληνικό κρασί, πιστεύετε ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι αντίστοιχο στη διάσημη Σαντορίνη; Ασφαλώς όχι.

Έτσι, τα 33 οινοποιεία της Κρήτης δημιούργησαν ένα ισχυρό δίκτυο με ενιαίο brand name που ονομάζουν Wines of Crete. Σκοπός τους, η διάσωση των τοπικών ποικιλιών και η διάδοση των κρασιών τους, παράλληλα με την αναγέννηση και εξέλιξη της γαστρονομικής κουλτούρας του νησιού. Κάθε χρόνο διοργανώνουν στην Αθήνα τα ΟιΝοτικά, ένα σαλόνι κρητικών κρασιών, μια μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσουμε συγκεντρωμένες εκατοντάδες ετικέτες. Φέτος, τα ΟιΝοτικά φιλοξενούνται στον Πολυχώρο Αθηναΐς, τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου.

Εμείς σας προτείνουμε κάποιες ετικέτες που ξεχωρίζουμε, με την προτροπή να ανακαλύψετε, δοκιμάζοντας, τους δικούς σας οινικούς «θησαυρούς» στα φετινά ΟιΝοτικά.

ΟιΝοτικά: Τα κρασιά της Κρήτης έρχονται στην Αθήνα Facebook Twitter
Οι αμπελώνες στο μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο ελληνικό νησί βρίσκονται κυρίως σε πεδιάδες και οροπέδια στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.

Λευκά:

ΑΣΠΡΑ ΧΑΡΑΚΙΑ

Οινοποιείο Στραταριδάκη / Βιδιανό

SKIPPER

Οινοποιείο Ρους / Βιδιανό - Πλυτό

ΔΑΦΝΙ ΨΑΡΑΔΕΣ

Κρασιά Λυραράκη / Δαφνί

ΜΟΣΧΑΤΟ ΣΠΙΝΑΣ Πατεριανάκη

Κτήμα Πατεριανάκη / Μοσχάτο Σπίνας

OCEAN ΘΡΑΨΑΘΗΡΙ

Ιδαία Οινοποιητική / Θραψαθήρι

NOSTOS ROUSSANNE

Οινοποιείο Μανουσάκη / Roussanne

ΜΑΡΙΣΥΝΗ

Κρασιά Διγενάκης / Chardonnay, Μοσχάτο Σπίνας, Βιδιανό

MUSCAT AMPHORA

Οινοποιείο Δουλουφάκη / Μοσχάτο Σπίνας

Ερυθρά:

Oι οινοπαραγωγοί αναγκάστηκαν να αναβαθμίσουν το προϊόν τους και φτάσαμε σήμερα να πίνουμε ωραιότατα κρητικά κρασιά από χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις

ΜΑΝΤΗΛΑΡΙ ΠΛΑΚΟΥΡΑ

Κρασιά Λυραράκη / Μαντηλάρι

ΒΟΡΟΙΝΟΣ

Οινοποιείο Silva Δασκαλάκη / Κοτσιφάλι - Λιάτικο

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΕΤΡΑ

Οινοποιείο Διαμαντάκη / Syrah - Μαντηλάρι

NOSTOS ALEXANDRA'S

Οινοποιείο Μανουσάκη / Syrah - Mourvedre - Grenache Rouge

ΑΣΠΡΟΣ ΛΑΓΟΣ

Οινοποιείο Δουλουφάκη / Cabernet Sauvignon

Επιδόρπιο:

ΙΟΥΛΙΑΤΙΚΟ
Μπουτάρης Οινοποιητική / Λιάτικο

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ