10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter
0

Η κατανάλωση λευκών κρασιών στην Ελλάδα αγγίζει το 70% της συνολικής κατά τη διάρκεια του χρόνου. Από τις εκατοντάδες ετικέτες που δοκιμάσαμε τους πρώτους μήνες του 2019, επιλέξαμε και σας προτείνουμε 10 λευκά, χωρίς περιορισμούς προέλευσης, ποικιλιακής σύνθεσης, στυλ και τιμής. Επιθυμούμε απλώς να κάνουμε τις μέρες και νύχτες σας πιο απολαυστικές. Εβίβα!

ΑΦΡΟΣ

Καλοχώρι, Θεσσαλονίκη

Οινοποιείο Κεχρή / Ροδίτης / nv

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter

Καινοτόμος ρετσίνα με διακριτικό αφρισμό από τη ζύμωση, που ξεσηκώνει! Το σπινθήρισμα και η φρεσκάδα του ρετσινιού είναι τόσο απολαυστικά και αναζωογονητικά που δεν θα πιστεύετε ότι μια ρετσίνα μπορεί να δώσει τέτοια συγκίνηση. Στο κρασί δεν χωράνε προκαταλήψεις, γι' αυτό δοκιμάστε τον Αφρό και θα ανακαλύψετε το απόλυτο καλοκαιρινό κρασί.

ROYA

Καρλόβασι, Σάμος

Νopera Οινοποιητική Σάμου / Μοσχάτο (μικρόρωγο) / 2018

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter

Το Μοσχάτο Σάμου είναι διάσημο στον πλανήτη για τις επιδόρπιες εκδοχές του, όμως η Νopera παρουσιάζει ένα σπουδαίο ξηρό μοσχάτο βιολογικής καλλιέργειας από αμπέλια 30 ετών που βρίσκονται σε υψόμετρο μεταξύ 300 και 800 μέτρων. Αρώματα εσπεριδοειδών, λευκόσαρκων φρούτων και τριαντάφυλλου. Πλούσιο σώμα, φρουτώδης χαρακτήρας με νύξεις ορυκτότητας. Άκρως απολαυστική επίγευση.

ΑΣΥΡΤΙΚΟ Volacus

Φαλατάδος, Τήνος

Volacus Wine / Ασύρτικο / 2018

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter

Η Τήνος προσελκύει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον opinion makers κρασιού από τα σημαντικότερα ξένα δίκτυα. Στο νησί γίνεται υποδειγματική δουλειά στ' αμπέλια. Ο Μιχάλης Κοντιζάς προτείνει ένα ασύρτικο από νέα κλήματα, καλλιεργημένα βιολογικά, με αρώματα κίτρου, λεμονιού και έντονη ορυκτότητα. Καλό σώμα, ήπια οξύτητα και τελείωμα με νότες αλμύρας και ιωδίου, σαν «ένα βότσαλο στο στόμα».

PLANO

Μικροχώρι, Δράμα

Κτήμα Τέχνη Οίνου / Ασύρτικο / 2017

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter

Το μοναδικό ασύρτικο ξεδιπλώνει τον χαρακτήρα του σε διαφορετικά οινοπέδια της χώρας. Η πρόταση της Τέχνης Οίνου προέρχεται από το ψυχρό κλίμα της Δράμας. Συμπυκνωμένα αρώματα πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων με νύξεις ορυκτότητας. Στο στόμα η πλούσια υφή ισορροπεί την κοφτερή οξύτητα, προσδίδοντας διάρκεια στην επίγευση. Σύντομα θα κυκλοφορήσει στην αγορά η σοδειά του 2018 με εξίσου ευοίωνες προοπτικές, σύμφωνα με την οινολογική ομάδα του βορειοελλαδικού οινοποιείου.

AM FINE ΑΣΥΡΤΙΚΟ & ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ

Άβδηρα, Ξάνθη

Ανατολικός Αμπελώνας / Ασύρτικο - Μαλαγουζιά / 2017

Προϊόν ήπιας οινοποίησης, με χαμηλά θειώδη

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter

Τα κρασιά των αδελφών Νικολαΐδη από τον βορειότερο παραθαλάσσιο βιολογικό ελληνικό αμπελώνα δεν σταματάνε να μας εκπλήσσουν ευχάριστα. Ζύμωση σε δρύινα βαρέλια με γηγενείς ζύμες και ωρίμανση με λεπτές λάσπες για έξι μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Φινετσάτα αρώματα βανίλιας και βουτύρου, έντονο και πολύπλοκο μπουκέτο εσπεριδοειδών, κυδώνι, κηρήθρα, λουλούδια και κίτρινα φρούτα. Πολύ καλή οξύτητα, λιπαρότητα και επίμονη διάρκεια.

ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ Orange

Τάτση Γουμένισσα, Κιλκίς

Κτήμα Τάτση / Μαλαγουζιά / 2016

Προϊόν βιοδυναμικής καλλιέργειας και ήπιας οινοποίησης, με χαμηλά θειώδη

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter

Οι αδελφοί Τάτση από τη Γουμένισσα εφαρμόζουν βιοδυναμικές πρακτικές και ελάχιστες παρεμβάσεις στην οινοποίηση. Η Μαλαγουζιά που προτείνουν δεν έχει καμία σχέση με όποια άλλη έχετε δοκιμάσει, μια και οινοποιήθηκε σαν ερυθρό κρασί, εξού και το πορτοκαλί χρώμα. Αρωματική και γευστική πολυπλοκότητα, με κυρίαρχα το τριαντάφυλλο, το γκρέιπφρουτ και το κουμκουάτ και νότες γαρίφαλου. Πρόκειται για κρασί περίστασης, που χρειάζεται καλό αερισμό και πίνεται ελαφρά δροσερό.

ΑΣΠΡΟΣ ΛΑΓΟΣ

Δαφνές, Ηράκλειο

Οινοποιείο Δουλουφάκη / Βιδιανό / 2018

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter

Ο Άσπρος Λαγός είναι ένα εμβληματικό βιδιανό που η εμπειρία και το πάθος του Νίκου Δουλουφάκη το απογείωσαν. Λεπτά αρώματα εσπεριδοειδών, τροπικών φρούτων και λευκών λουλουδιών. Πλούσια, φρουτώδης γεύση, αισθητή οξύτητα και απολαυστική επίγευση με βανιλάτες νύξεις. Ένα βαρελάτο λευκό για δυνατές οινικές συγκινήσεις.

CHATEAU DE LA MIRANDE PICPOUL DE PINET

Languedoc, Γαλλία

Château de la Mirande / Picpoul de Pinet / 2018

Προϊόν ήπιας οινοποίησης, με χαμηλά θειώδη

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter

Το Château de la Mirande βρίσκεται στη νότια Γαλλία, με την ιστορία του κτήματος να ξεκινά το 1850, ενώ φημολογείται πως τα πρώτα κτίρια είναι από την εποχή του Καρλομάγνου (8ος αι. μ.Χ.) Ο Joseph Albajan θεωρείται ο «πάπας» του Picpoul, της λευκής ποικιλίας που σχεδόν εξαφανίστηκε από τη φυλλοξήρα, με τη χαρακτηριστική κοφτερή οξύτητα. Τα κρασιά του Joseph είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα wine bars του Λονδίνου.

AGUSTI BLANC

Roussillon, Γαλλία

De Mena / Macabeo - Muscat Blanc a Petits Grains / 2017

Προϊόν ήπιας οινοποίησης, με χαμηλά θειώδη

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter

Το κτήμα De Mena βρίσκεται στην κομητεία Paziols στους πρόποδες των ανατολικών Πυρηναίων, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα ισπανικά σύνορα. «De Mena» στα καταλανικά σημαίνει «εκ φύσεως» ή «χωρίς την παραμικρή αμφιβολία». Μέχρι το 2012 η οικογένεια πουλούσε τα σταφύλια της σε άλλους τοπικούς παραγωγούς, μέχρι πoυ ο τρίτης γενιάς αμπελουργός Sebastien Agelet ξεκίνησε παθιασμένα την οινοποίηση. Τα κρασιά του Sebastien χαρακτηρίζονται από υποδειγματική καθαρότητα φρούτου.

SUR SUR

Sicily, Ιταλία

Donnafugata / Grillo / 2018

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter

Το οινοποιείο Donnafugata ιδρύθηκε από την οικογένεια Rallo πριν από 160 χρόνια, στη δυτική Σικελία. Από τη μεγάλη γκάμα κρασιών που παράγουν κυρίως από τοπικές ποικιλίες, προτείνουμε να δοκιμάσετε το Sur Sur από την ποικιλία Grillo, που στα ελληνικά σημαίνει το έντομο γρύλος, με τον χαρακτηριστικό ήχο τις νυχτερινές ώρες. Φρεσκάδα στη μύτη, πολυπλοκότητα στο στόμα και δροσιστική οξύτητα στο τελείωμα, συντροφεύει ευχάριστα καλοκαιρινές γεύσεις της Μεσογείου.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ