8 νέα εστιατόρια που ανοίγουν σύντομα στην Αθήνα

8 νέα εστιατόρια που ανοίγουν σύντομα στην Αθήνα Facebook Twitter
Στην ιστορική περιοχή της πλατείας Ασωμάτων ετοιμάζεται να μας υποδεχθεί ένα καινούργιο εστιατόριο το «Δώδεκα» και την επιμέλεια της κουζίνας έχει αναλάβει ο δημιουργικός Γιάννης Στανίτσας. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Πρόκειται να ανοίξουν τις επόμενες ημέρες τη σάλα τους για να υποδεχτούν αυτούς που αναζητούν καινούργια στέκια φαγητού. Ο λόγος για τα νέα εστιατόρια της πόλης που ακριβώς στο γύρισμα των εποχών ήρθαν να πλουτίσουν τον φθινοπωρινό - χειμωνιάτικο χάρτη των γεύσεων της πρωτεύουσας.


Ο γνωστός σεφ Πάνος Ιωαννίδης, βαθύς γνώστης της ιταλικής κουζίνας, ένωσε τις δυνάμεις του με τον Πάνο Πολίτη του ιταλικού Cupola για να φτιάξουν ένα καινούργιο εστιατόριο με σύγχρονη ιταλική κουζίνα. «Το νέο εστιατόριο το βαφτίσαμε Ovio, το οποίο στην μιλανέζικη σλάνγκ σημαίνει ξεκάθαρο, προφανές, όπως ακριβώς θα είναι και η κουζίνα του», λέει με πάθος στην φωνή του ο Πάνος και εξηγεί: «Κουζίνα με ιταλικά προϊόντα, δημιουργικές ιδέες, ξεκάθαρες casual γεύσεις. Pasta fatta mano, ριζότο κατά παραγγελία που θα φτιάχνεται από την αρχή, τίποτα προετοιμασμένο». Το Ovio ετοιμάζεται πυρετωδώς στο κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του Συντάγματος και αναμένεται τον Οκτώβρη να μας υποδεχθεί.

Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο σπιτικό ελληνικό φαγητό, από ρεβίθια και φακές μέχρι γιουβέτσι, αλλά και να θυμηθούμε το μεσημεριανό κυριακάτικο τραπέζι, όπως έτρωγε παλιά η οικογένεια.


Στην καρδιά του Πειραιά το πρώην Lola's στην Δευτέρας Μεραρχίας 14 αλλάζει ρότα και ετοιμάζεται πυρετωδώς από την ομάδα του Άμπακου με στόχο να ανοίξει τις πύλες του στις αρχές του Οκτώβρη. Και το όνομα αυτού «Δόλωμα» με μενού που ακουμπά στην ψαροφαγία. Ο σεφ Χρήστος Τζιέρας ετοιμάζει το μενού που εμπνέεται από την θάλασσα με προτάσεις από φρέσκο ψάρι αλλά και ψαρομεζέδες που θα συνοδεύσουν το ούζο, το τσίπουρο ή το κρασί.

Από δημιουργικό λουκάνικο θαλασσινών με ντιπ πολίτικης σαλάτας και γιουβετσάκι κακαβιάς με ψάρι ημέρας, μέχρι θράψαλο στη σχάρα με λαδολέμονο και τραγανό τηγανητό καλαμάρι που συνοδεύεται από σάλτσα πιπεριάς. Η σάλα «ντύνεται» με χρώματα λευκού και τυρκουάζ, διακοσμείται με ασπρόμαυρες φωτογραφίες του ελληνικού κινηματογράφου, άφθονα φυτά ενώ ο επιβλητικός μεταμοντέρνος πολυέλαιος ενισχύει το σκηνικό. Τη φιλοσοφία της απόλαυσης των θαλασσινών μεζέδων θα συντροφεύουν μουσικές από τον ελληνικό κινηματογράφο.

8 νέα εστιατόρια που ανοίγουν σύντομα στην Αθήνα Facebook Twitter
Ο γνωστός σεφ Πάνος Ιωαννίδης ένωσε τις δυνάμεις του με τον Πάνο Πολίτη για να φτιάξουν ένα καινούργιο εστιατόριο με σύγχρονη ιταλική κουζίνα και το βάφτισαν Ovio.

Στα εστιατόρια Άδολο, Ψαράδες και Λάζαρος που έχουν στήσει και τρέχουν τα αδέλφια Γιάννης και Τάσος Βουλγαράκης ετοιμάζεται να προστεθεί και ένα καινούργιο «αδελφάκι». Επιθυμία του Γιάννη ήταν να φτιάξει ένα ιταλικό εστιατόριο και όπως όλα δείχνουν το όνειρο του άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Σε χώρο του Παλαιού Φαλήρου ετοιμάζεται το καινούργιο ιταλικό εστιατόριο που η κουζίνα θα δίνει έμφαση στα μαγειρευτά με ιταλικά προϊόντα και συνταγές που θα σε ταξιδεύουν από τον βορρά μέχρι τον νότο.

Στην ιστορική περιοχή της πλατείας Ασωμάτων εκεί που ήταν το πρώην Loft ετοιμάζεται να μας υποδεχθεί ένα καινούργιο εστιατόριο το «Δώδεκα» από το Δωδεκάθεο. «Όνειρο δικό μου και της ομάδας μου είναι να στήσουμε ένα χώρο που οι επισκέπτες θα αισθάνονται φιλοξενούμενοι», λέει ο γνωστός καλλιτέχνης και συνιδιοκτήτης του εστιατορίου Νίκος Κουρκούλης και συμπληρώνει: «Η κουζίνα θα είναι ελληνική αφού θα ενταχτούν στο μενού προϊόντα Ελλήνων μικροπαραγωγών και κάθε μήνα θα παρουσιάζουμε ένα παραγωγό με τα προϊόντα του καθώς και ελληνικά κρασιά. Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο σπιτικό ελληνικό φαγητό, από ρεβίθια και φακές μέχρι γιουβέτσι, αλλά και να θυμηθούμε το μεσημεριανό κυριακάτικο τραπέζι, όπως έτρωγε παλιά η οικογένεια. Η Ελλάδα είναι το γαστρονομικό μας πλαίσιο και την επιμέλεια της κουζίνας έχει αναλάβει ο δημιουργικός Γιάννης Στανίτσας». Υπολογίζεται τέλη Οκτώβρη να ανοίξει και να προσελκύσει Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

8 νέα εστιατόρια που ανοίγουν σύντομα στην Αθήνα Facebook Twitter
Το γνωστό αθηναϊκό εστιατόριο Κεντρικόν με επιμέλεια της κουζίνας από τον σεφ Άρη Τσανακλίδη, ετοιμάζεται σύντομα να ανοίξει και πάλι την γνώριμη σάλα του.


Ο ίδιος σεφ ο Γιάννης Στανίτσας έχει αναλάβει την επιμέλεια του μενού με πιάτα μεσογειακής κατεύθυνσης στο καινούργιο all day χώρο που ετοιμάζεται στο Μικρολίμανο. Η διακόσμηση που εμπνέεται από την θάλασσα και ο αρχιτέκτονας Νίκος Σκοπελίτης στήνει ένα σκηνικό που θυμίζει γιοτ με ξύλινο ντεκ σαν αυτά που λικνίζονται στη μαρίνα.


To Privilege στην οδό Βουτάδων 6 και Πειραιώς είναι ο καινούργιος χώρος που ετοιμάζεται από τον Μανώλη Πλατή, έναν άνθρωπο γεννημένο μέσα στην εστίαση. Η θέα στην Ακρόπολη είναι μαγική. Περιβάλλον με γούστο και ποιότητα. «Τα τραπέζια της σάλας θα ενσωματώνουν στο κέντρο τους σαμπανιέρα για τις παρέες που μετά το φαγητό θέλουν να συνεχίσουν με ποτό» εξηγεί ο Μανώλης Πλατής και προσθέτει: «Στις δύο πληθωρικές μπάρες θα σερβίρονται κοκτέιλ καθώς και Greek bites για πιο οικονομική προσέγγιση. Την κουζίνα επιμελείται ο Νίκος Θωμάς και ο sous chef Κώστας Τερζούδης μαγειρεύει μεσογειακά πιάτα με ασιατικές πινελιές και επιλεγμένες πρώτες ύλες».

«Café Americain» θα λέγεται ο ολοκαίνουργιος γαλλικός all day χώρος στην πλατεία Δεξαμενής, εκεί που παλαιά στεγαζόταν το «Mohnblumchen», μας λέει ο δραστήριος επιχειρηματίας Γιώργος Μελισσάρης και προσθέτει: «Ένας easy going χώρος με μοντέρνα γαλλική κουζίνα που τα ηνία έχει αναλάβει ο σεφ Παναγιώτης Ζώκος. Το μενού δίνει ιδέες με φρέσκα υλικά όπως ζυμαρικά φουσίλι με σαλιγκάρια αλλά ενδιαφέρον θα έχει και το μπαρ που το μαρτίνι τρόλεϊ μπροστά στον πελάτη θα ετοιμάζει το κοκτέιλ με τις δόσεις των υλικών που επιθυμεί».

Το γνωστό αθηναϊκό εστιατόριο Κεντρικόν αλλάζει πρόσωπο αλλά επιθυμεί να διατηρήσει την μακρά παράδοσή του. Με καινούργια ιδιοκτησία και επιμέλεια της κουζίνας από τον σεφ Άρη Τσανακλίδη, ετοιμάζεται σύντομα να ανοίξει και πάλι την γνώριμη σάλα του. Η διακόσμηση κρατά κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία της ιστορίας του εστιατορίου όπως το δάπεδο και η ξύλινη σκάλα, τα οποία ενισχύονται με παρεμβάσεις που τονίζουν την προσιτή πολυτέλεια, ταπετσαρίες και μπάρα 10 μέτρων που θα σερβίρει από καφέ μέχρι ποτό. Η κουζίνα θα είναι μεσογειακή με πολλά ελληνικά πιάτα. Το πρωί θα σερβίρεται πρωινό και brunch, το μεσημέρι θα παραμείνουν τα κλασικά μαγειρευτά ενώ το βράδυ υπό το φως των κεριών το δείπνο θα είναι πιο ατμοσφαιρικό.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ