Ροζ μελομακάρονα ή παραδοσιακοί κουραμπιέδες; 21 δώρα για φανατικούς foodies

Ροζ μελομακάρονα ή παραδοσιακοί κουραμπιέδες; 21 δώρα για φανατικούς foodies Facebook Twitter
Τα μελομαμακάρονα red velvet από το Alice Cakewitch. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LifO
0

Δεν το αρνείται κανείς, οι μέρες που έρχονται δεν θα ήταν τόσο λαμπερές αν δεν είχαν στην ατζέντα τους και πλούσια γεύματα. Προτείνουμε, λοιπόν, 20+1 προϊόντα που μπορούν να κάνουν τις γιορτινές ημέρες μας πιο νόστιμες.

1.

Κουραμπιέδες από τη Στάνη

Οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες της οικογένειας Καραγεώργου στο Γαλακτοπωλείο - Ζαχαροπλαστείο «Η Στάνη» μοσχοβολούν βούτυρο. Η γεύση τους, αγνή, αληθινή, σε κάνει να χαμογελάς. Πατούν σε παραδοσιακές συνταγές από το 1931, χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς και εξασφαλίζοντας σταθερή ποιότητα στα γλυκά τους.

Η Στάνη, Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, 210 5233637

 

2.

Λαδογραβιέρα Ζακύνθου από την οικογένεια Μπαστά

Ιδιαίτερο προϊόν, προερχόμενο από μια οικογένεια τρίτης γενιάς τυροκόμων που διατηρεί και δική της κτηνοτροφική μονάδα. Το σπάνιο αυτό τυρί φτιάχνεται από πρόβειο γάλα και, αφού ωριμάσει για περίπου 8 μήνες, μπαίνει στο λάδι για άλλους 2 μήνες τουλάχιστον, αποκτώντας γευστικό βάθος και πικάντικη επίγευση.

Άγ. Λέων, Ζάκυνθος, 26950 48600

 

Ροζ μελομακάρονα ή παραδοσιακοί κουραμπιέδες; 21 δώρα για φανατικούς foodies Facebook Twitter
To Panettone του GB Corner

3.

Panettone από το GB Corner Gifts & Flavors της Μεγάλης Βρεταννίας

Ένας μαγικός πολύχρωμος κόσμος σε υποδέχεται στον χώρο του GB Corner με υπέροχα γλυκά-μικρά κομψοτεχνήματα που φτιάχνει με τέχνη ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης, pastry-chef στα ξενοδοχεία Μεγάλη Βρεταννία και King George. Αξίζει να πάρεις γεύση από το εξαιρετικό πανετόνε, τεράστιο και εντυπωσιακό τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, Σύνταγμα, 210 3330000

 

4.

Κορμός με σοκολάτα και ρούμι από τους Αφούς Ασημακόπουλους

Από τα πιο παλαιά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, οι Αφοί Ασημακόπουλοι στη Χαριλάου Τρικούπη, με ιστορία που κρατά από το 1915, γνωρίζουν καλά το κεφάλαιο «γλυκό». Είναι πασίγνωστοι για τα γιορτινά γλυκά του, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει ο κορμός με σοκολάτα και ρούμι, μια «εορταστική αμαρτία».

Αφοί Ασημακόπουλοι, Χαριλάου Τρικούπη 82, 210 3610092

 

Ροζ μελομακάρονα ή παραδοσιακοί κουραμπιέδες; 21 δώρα για φανατικούς foodies Facebook Twitter
Οι Saumonée πέστροφες καπνίζονται με φύλλο οξιάς και παραδοσιακές διαδικασίες, χωρίς συντηρητικά, δίνοντας ένα από τα καλύτερα ελληνικά τυποποιημένα ψαρικά προϊόντα.

 

5.

Καπνιστή πέστροφα Ορχομενού του Πέτρου Δήμου

Από το 1969 ο Πέτρος Δήμου παράγει πέστροφες στον Μέλανα Ποταμό, δίπλα στον Παρνασσό, με διαδικασίες που εξασφαλίζουν μοναδική ποιότητα και γεύση. Οι Saumonée πέστροφες καπνίζονται με φύλλο οξιάς και παραδοσιακές διαδικασίες, χωρίς συντηρητικά, δίνοντας ένα από τα καλύτερα ελληνικά τυποποιημένα ψαρικά προϊόντα, τόσο πλήρες σε γεύση που δεν χρειάζεται τίποτα επιπλέον για να το χαρείς.

Πηγές Τριών Χαρίτων, Ορχομενός Βοιωτίας, 22610 33111

6.

Σκοτύρι από το τυροκομείο Νιώτικο στην Ίο

Πικάντικο, με ιδιαίτερη γεύση και κρεμώδη υφή, είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα προϊόντα του νησιού, του οποίου η συνταγή πάει πολύ πίσω στην ιστορία της νιώτικης τυροκομίας.

Διασέλια, Ίος, 22860 92506

7.

Γιορτινή γαλοπούλα από το Carnicero

Το σύγχρονο, ενημερωμένο κρεοπωλείο και delicatessen που φιλοξενεί ποιοτικά κρεατικά και προϊόντα delicatessen σου λύνει τα χέρια, αφού εκεί μπορείς να προμηθευτείς τη γεμιστή γαλοπούλα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Γαλοπούλα από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή με την παραδοσιακή γέμιση με κιμά, ρύζι, βότανα, κάστανα, σταφίδες και κουκουνάρι.

Carnicero, Δημ. Βασιλείου 18, Ν. Ψυχικό, 210 6770050

 

8.

Χριστόψωμο από το Α λα γκρεκ

Τα Χριστούγεννα έχουμε πολλούς λόγους για να δοκιμάσουμε το χριστόψωμο που ζυμώνει με τέχνη και αγάπη ο Κωστής Κωστάκης, ακολουθώντας τη συνταγή του τόπου του, της Κρήτης. Γλυκό χριστόψωμο, παραδοσιακό, του οποίου η αίγλη ταιριάζει με το φαγητό των Χριστουγέννων, φτιαγμένο με προζύμι, ελαιόλαδο, ζάχαρη, μέλι, ρακί, χυμό και ξύσμα πορτοκάλι, αρωματισμένο με κανέλα, γαρίφαλο, πιπέρι και κύμινο. Στολισμένο γιορτινά, όπως αρμόζει στις ημέρες, με σταυρό φτιαγμένο από καρύδια με ζάχαρη, μέλι και γαρνιρισμένο με σουσάμι.

Α λα γκρεκ, Αγ. Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, 211 0122071

 

Ροζ μελομακάρονα ή παραδοσιακοί κουραμπιέδες; 21 δώρα για φανατικούς foodies Facebook Twitter
Η Ποτοποιία Λάζαρη στην Κέρκυρα φτιάχνει εξαιρετική μαρμελάδα από το μικρό, σπάνιο εσπεριδοειδές.

9.

Μαρμελάδα Κουμκουάτ από την Οικογένεια Λάζαρη

Η Ποτοποιία Λάζαρη στην Κέρκυρα αξιοποιεί το κουμκουάτ στα ποτά της αλλά και η μαρμελάδα που φτιάχνει από το μικρό, σπάνιο εσπεριδοειδές είναι εξαιρετική, με πλούσιο άρωμα, εκρηκτική και ελαφρώς γλυκόπικρη γεύση. Ταιριάζει όμορφα με ώριμη γραβιέρα και σκληρά τυριά.

Εθνική Αχιλλείου, Κέρκυρα, 26610 33400

 

10.

Bουβαλίσιο σαλάμι από το «Χασαπάκι»

Κρεοπώλης δεύτερης γενιάς, ο Νάσος Κοκκώνας αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο την τοπική παραγωγή βούβαλου στη Ροδόπολη Κερκίνης. Στο εργαστήριό του με το όνομα «Το Χασαπάκι» επεξεργάζεται και τυποποιεί την παραγωγή από μικρές οικογενειακές μονάδες εκτροφής βούβαλου γύρω από την Κερκίνη. Το βουβαλίσιο σαλάμι που φτιάχνει από 100% βουβαλίσιο κρέας δεν είναι απλώς υγιεινό αλλά και εξαιρετικά νόστιμο.

Ροδόπολη Κερκίνης, 23270 22093

 

Ροζ μελομακάρονα ή παραδοσιακοί κουραμπιέδες; 21 δώρα για φανατικούς foodies Facebook Twitter
Το βουβαλίσιο σαλάμι δεν είναι απλώς υγιεινό αλλά και εξαιρετικά νόστιμο.

11.

Κουλουράκι σμυρναίικο, «Αετουδάκι»

Το σμυρναίικο Αετουδάκι είναι κουλούρι φτιαγμένο με φρέσκο βούτυρο και αρωματισμένο με πορτοκάλι. Τραγανό, μοσχοβολά. Έχει οβάλ σχήμα και στην επιφάνειά του φιγουράρει σφραγίδα αετού με καρφάκια γαρίφαλα στα μάτια. Συνοδεύει τσάι, καφέ και παραδοσιακά οι Μικρασιάτες το τιμούν την Πρωτοχρονιά ‒ συνήθιζαν να βάζουν σε αυτό και την πρωτοχρονιάτικη λίρα.

«Δήμητρα Γουναρίδη», Ευαγγελικής Σχολής 3-5, Νέα Ιωνία, 210 2712548

 

12.

Κάστανα με σοκολάτα από το Αριστοκρατικόν

Η παράδοση στην ποιοτική σοκολάτα του ζαχαροπλαστείου Αριστοκρατικόν στην καρδιά της πόλης κρατάει πολλά χρόνια. Ελκυστική πρόταση που ταιριάζει στο εορταστικό τραπέζι είναι τα κάστανα που «βαπτίζονται» σε πλούσια σοκολάτα.

Αριστοκρατικόν, Βουλής 7, 210 3220546

13.

Πανσέτα με BBQ sauce, ρακί και τσίλι από τους Ευβοιότοπους

Στη βόρεια Εύβοια, στην Κήρινθο, το πρότυπο Αγρόκτημα των Ευβοιότοπων μεγαλώνει τα ζώα του με πιστοποιημένη βιολογική εκτροφή και ήπιες μεθόδους ανάπτυξης. Ανάμεσα στα πολλά εξαιρετικά προϊόντα που θα βρεις στα πρατήριά του, η πανσέτα που έχει μαριναριστεί με ρακί, καυτερή πιπεριά και BBQ sauce ανεβάζει πολλά επίπεδα τη γεύση του χοιρινού κρέατος.

Αγγελοπούλου 4, Ν. Ψυχικό, 210 6777730

 

14.

Πολίτικη βασιλόπιτα από το Pelit

Η μοσχοβολιστή πολίτικη βασιλόπιτα αποκαλύπτει σε κάθε μπουκιά την αυθεντική παραδοσιακή γεύση. Μια βασιλόπιτα με ζύμη που δεν φουσκώνει πολύ, με έντονη όμως «κόρδα», όταν την κόβεις, που ξεχειλίζει πλούσια αρώματα από μαχλέπι και μπαχαρικά.

Pelit, Ρόδου5, Μαρούσι, 210 8068696

 

15.

Ταλιατέλες Dolopia

Ταλιατέλες που φτιάχνονται με κατσικίσιο γάλα, αυγά, αλεύρι σκληρού σίτου «Μαυραγάνι» και σιμιγδάλι από την πρότυπη οικοτεχνία Dolopia στην καρδιά του οροπεδίου Δομοκού.

Ομβριακή, Δομοκός, 22323 00874

 

Ροζ μελομακάρονα ή παραδοσιακοί κουραμπιέδες; 21 δώρα για φανατικούς foodies Facebook Twitter
Οι άγριες μαύρες τρούφες της Δίρφυς.

16.

Μαύρες τρούφες σε ελαιόλαδο από τη «Δίρφυς»

Η αυτοφυής ελληνική τρούφα έχει γίνει περιζήτητη για την υπέροχη γεύση και το λεπτό άρωμά της και η τυποποίησή της από τη «Δίρφυς», που έχει δείξει, χρόνια τώρα, ότι γνωρίζει πολύ καλά τα άγρια μανιτάρια, δίνει ένα ιδιαίτερο προϊόν.

Καθενοί, Εύβοια, 22280 71300

 

17.

Μελομαμακάρονα red velvet από το Alice Cakewitch

Το μικρό ζαχαροπλαστείο-café Alice Cakewitch στα Πετράλωνα σου ανοίγει πραγματικά μια πόρτα σε έναν παραμυθένιο ζαχαρένιο κόσμο. Τα τεράστια πολυώροφα κέικ, τα μικρά cupcakes και τα γεμιστά κρουασάν δημιουργούν ένα λαχταριστό «πολύχρωμο ζαχαρένιο σύμπαν». Ανάμεσά τους, τα κόκκινα red velvet μελομακάρονα θα σου τραβήξουν το ενδιαφέρον και μετά την πρώτη μπουκιά θα σε κερδίσουν οριστικά, όσο φανατικός της παράδοσης και να 'σαι.

Alice Cakewitch, Ηούς 42, 210 3464353

18.

Coppa του Γιώργου Μπούμπα

Στο Πωγώνι της Ηπείρου είναι η φάρμα και το τυροκομείο της οικογένειας Μπούμπα και στα Μελίσσια το πρότυπο κρεοπωλείο της. Ανάμεσα στα πολλά ωριμασμένα κρέατα που θα βρεις εκεί αξίζει να δοκιμάσεις τα χειροποίητα αλλαντικά. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα καλύτερα ιταλικά προϊόντα η coppa από χοιρινό λαιμό και με διαδικασία παραγωγής παρόμοια με αυτήν του prosciutto crudo αναδίδει πλούσιο άρωμα και προσφέρει ντελικάτη παλαιωμένη γεύση.

Κουντουριώτου 1, Μελίσσια, 210 6133019

 

Ροζ μελομακάρονα ή παραδοσιακοί κουραμπιέδες; 21 δώρα για φανατικούς foodies Facebook Twitter
Αυτό το ιδιαίτερο βαλσαμικό ξίδι παλαιώνει 6 χρόνια.

19.

Botanico Red Seal από το κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Η γνωστή οινοποιία δημιουργεί αυτό το ιδιαίτερο βαλσαμικό ξίδι που παλαιώνει 6 χρόνια και αποκαλύπτει πλούτο αρωμάτων όπως αυτά του καφέ, της σταφίδας και λειωμένων φρούτων με συμπυκνωμένη γλύκα που σχεδόν καλύπτει την αίσθηση του ξιδιού. Λίγες σταγόνες του μπορούν να μεταμορφώσουν όλα τα πιάτα, ιδιαίτερα τα εορταστικά, που αξίζουν ξεχωριστή μεταχείριση.

Αδριανή Δράμας, 25210 82231

20.

Φρέσκο αγελαδινό βούτυρο από το γαλακτοπωλείο «Αγρόκτημα - Το Εκλεκτό»

Το Αγρόκτημα το Εκλεκτό, από τότε που δημιουργήθηκε, πριν από λίγα χρόνια, φροντίζει να δικαιολογεί το όνομά του, εκτρέφοντας με βιολογικές διαδικασίες τα δικά του γαλακτοπαραγωγικά ζώα και παράγοντας με αυτή την πρώτη ύλη εξαιρετικά προϊόντα. Το φρέσκο βούτυρό του, που θα το βρεις στο γαλακτοπωλείο του Αγροκτήματος, θα δώσει μοναδικό άρωμα σε όλα τα εορταστικά εδέσματα.

Μυκάλης 16, Πειραιάς, 210 4126837

21.

Χυμός φρέσκιας ντομάτας με παντζάρι, μαύρο καρότο και βότανα

Αναπάντεχη στο όνομα και τα προϊόντα της, η ελληνική Mala Peruviana αξιοποιεί στο έπακρο την ελληνική φρέσκια ντομάτα και φτιάχνει χυμούς χωρίς συντηρητικά που μπορείς να τους πιεις ή να τους χρησιμοποιήσεις ως πολύπλοκη γευστική βάση για το μαγείρεμά σου. Η επιλογή με ντομάτα, παντζάρι, μαύρο καρότο και βότανα μπορεί να κάνει θαύματα.

Ποτιδαίας 6, Γκάζι, Αθήνα, 213 0057038

 

Ροζ μελομακάρονα ή παραδοσιακοί κουραμπιέδες; 21 δώρα για φανατικούς foodies Facebook Twitter

Γεύση
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ