Πού θα φας καλά στην Αθήνα την Καθαρά Δευτέρα

Πού θα φας καλά στην Αθήνα την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter
0

Ε/Γ Ταξιδεύοντας

Τα αμέσως πιο φρέσκα κολυμπάνε στη θάλασσα.

Λένε ότι είναι σημαντικό να κάνεις το χόμπι σου δουλειά, αλλά στην πραγματικότητα οι μεγάλες αγάπες δεν μετατρέπονται εύκολα σε δουλειά. Παραμένουν ένα πάθος που απλώς το μοιράζεσαι για να μεταδώσεις όλα εκείνα που σε συναρπάζουν. Το ψάρεμα ήταν η μεγάλη αγάπη των ιδιοκτητών του Ταξιδεύοντας και αυτό ήταν που τους οδήγησε στη δημιουργία ενός χώρου όπου πρωταγωνιστεί το φρέσκο ψάρι και όλα τα θαλασσινά στην πιο ελληνική, αυθεντική και νόστιμη εκδοχή τους.

Με μότο το επιτυχημένο «τα αμέσως πιο φρέσκα κολυμπάνε στη θάλασσα», το Ταξιδεύοντας έκανε την ψαροφαγία προσιτή σε όλους, προτείνοντας πιάτα που αναδεικνύουν από το πιο ταπεινό μέχρι το πιο ιδιαίτερο ψάρι μέσα από συνταγές που μυρίζουν ελληνική θάλασσα. Φίλοι ψαράδες και ψαροκαπετάνιοι αλλά και τα καΐκια του Ταξιδεύοντας, που βγαίνουν στ' ανοιχτά, προμηθεύουν καθημερινά την κουζίνα με τον πλούτο της ψαριάς τους, που περιλαμβάνει ψάρια, γαρίδες, χταποδάκια, σουπιές και ό,τι άλλο έχει να προσφέρει η θάλασσα.

Στον κατάλογο θα βρεις μια σειρά από παραδοσιακές συνταγές που σε ταξιδεύουν στα νησιά του τόπου μας, μαγειρεμένες τόσο απλά, ώστε να αναδεικνύεται η ντελικάτη γεύση των ψαροθαλασσινών σε όλο της το μεγαλείο. Το πρώτο «καΐκι» Ε/Γ Ταξιδεύοντας δημιουργήθηκε το 2002 στο Κερατσίνι, ενώ το 2014 «ναυπηγήθηκε» το αδερφάκι της Νέας Ερυθραίας.

Δύο σημεία στην Αθήνα που μυρίζουν αρμύρα, παράδοση και φρεσκάδα και μας θυμίζουν την αυθεντική γεύση της Ελλάδας. Μια γεύση που ψαρεύεται στ' ανοιχτά της θάλασσας και φτάνει στη στεριά κάθε ξημέρωμα για να μας θυμίσει πως η πραγματική γαστρονομία είναι εκείνη η συνταγή που θα σου ψιθυρίσει ο ψαράς καθώς μαζεύει τα δίχτυα του.

Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, 210 4324368

Ευαγγελιστρίας 36, Νέα Ερυθραία, 210 6201572

taxidevontas.com/, Facebook, Instagram

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

Μια ιστορία που μυρίζει ελληνική παράδοση και έχει τα χρώματα του Αιγαίου.

Πού θα φας καλά στην Αθήνα την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter

Όταν διαβάζεις κάποιες ιστορίες, νομίζεις πως είναι το σενάριο ταινίας και τα ονόματα, οι τόποι, η πλοκή έχουν επιλεγεί από κάποιον επαγγελματία του κινηματογράφου. Το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες είναι μια τέτοια περίπτωση, με μια ιστορία που ξεκινά το 1992 στην πανέμορφη Σχοινούσα, όπου η κυρα-Ποθητή ετοίμαζε με αγάπη και μεράκι πιάτα με ντόπια προϊόντα από το περιβόλι και την οικογενειακή βάρκα.

Αυτό το μεράκι και την αγάπη μετέφεραν στην Αθήνα οι γιοι της οικογένειας, δημιουργώντας το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες, ένα μπαλκόνι που αναδίδει αρώματα από υλικά του τόπου μας και τη μαγειρική φροντίδα που θυμίζει τις νοικοκυρές σε κάποιο από τα μικρά νησιά του Αιγαίου. Η κυκλαδίτικη γαστρονομία γίνεται έμπνευση για εκλεπτυσμένες συνταγές της ελληνικής παράδοσης. Η κυκλαδίτικη κακαβιά είναι το τέλειο ορεκτικό για να περάσεις σε επιλογές όπως το σεβίτσε ή το καρπάτσιο από ψάρι ημέρας, το ταρτάρ από φρέσκο τόνο ή το κριθαρότο με ψίχα από ελληνικό καβούρι.

Στις επιλογές του μενού θα βρεις φρέσκο ψάρι αχνιστό, πετρόψαρο στη γάστρα αλλά και μια σειρά από θαλασσινούς μεζέδες, όπως στρείδια αχνιστά, καραβιδόψιχα τηγανητή ή συμιακό γαριδάκι, ενώ δεν λείπουν τα πεντανόστιμα πιάτα με κρέας (πρέπει να δοκιμάσεις τη μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα Νάξου ξηρής ωρίμανσης 30 ημερών και το ψαρονέφρι σοτέ). Ό,τι κι αν επιλέξεις (και θα επιλέξεις δύσκολα), η κυκλαδίτικη ατμόσφαιρα θα σε παρασύρει σε μια εμπειρία όπου παράδοση και σύγχρονες τεχνικές μπλέκονται αρμονικά σε έναν χώρο που αποπνέει σεβασμό και αυθεντικότητα.

Το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, που μοιάζει με ζωγραφικό πίνακα, θα ολοκληρώσει την απόλαυση που προσφέρει το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες. Ένα μπαλκόνι που ίπταται πάνω από την Αθήνα και βλέπει στο Αιγαίο, θυμίζοντας τις ομορφιές του τόπου μας.

Παύλου Μελά 13, Καρέας, Βύρωνας, 210 7640240, www.balconycyclades.com, Facebook, Instagram

Fish Market

Το στέκι των fish food lovers στη Μαβίλη

Πού θα φας καλά στην Αθήνα την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter

Η εποχή που διανύουμε είναι ιδανική για να ζήσουμε την εμπειρία μιας μοντέρνας γευστικής προσέγγισης με όλα αυτά τα μαγικά που προσφέρει η θάλασσα. Αυτήν ακριβώς θα ζήσεις στο Fish Market, που προτείνεται χωρίς δεύτερη σκέψη και για ένα γρήγορο επαγγελματικό γεύμα.

Πρόκειται για ένα cosy fusion fish spot με ανοιχτή κουζίνα και πολύ όμορφο περιβάλλον. Αυτό το oyster-sushi-fish bar με το πειραγμένο μενού διά χειρός του σεφ Βασίλη Μητσοτάκη και της ομάδας του προσφέρει, εκτός από φρέσκα ψάρια, ελληνικό σούσι που δεν το έχεις ξαναδοκιμάσει! Σκέψου μόνο nigiri από μπαρμπούνι ή τσιπούρα και πολλά άλλα που θα ανακαλύψεις πηγαίνοντας σε αυτόν τον μικρό παράδεισο γεύσεων.


Επειδή είναι και ιχθυοπωλείο, όμως, πέρα από τη δυνατότητα που σου δίνει να διαλέξεις το ψάρι σου επιτόπου, μπορείς να πάρεις και για το σπίτι! Όσοι, δε, κατοικοεδρεύουν ή εργάζονται στην περιοχή μπορούν να επωφεληθούν και λόγω του delivery.


Από τον ευφάνταστο κατάλογο δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδοκιμάσεις. Μπορείς να ξεκινήσεις με μια ασιατική σούπα με φιλέτο λευκού ψαριού, κάρι, γάλα καρύδας και lemongrass και μη χάσεις το ταρτάρ τόνου ή σολομού σε τραγανά χωνάκια με τσίλι, λάιμ και τζίντζερ. Από σαλάτες, σου προτείνουμε αυτή με baby σπανάκι, ρόκα και καπνιστό χέλι, ενώ για κυρίως ένα αγαπημένο πιάτο είναι το φιλέτο μπακαλιάρου με μαύρη τεμπούρα, όπως και το ριζότο παντζαριού με σοτέ φιλέτο μπαρμπούνι, λεμονοθύμαρο και τσιπς πράσου.

Tip: Όλες οι πρωτότυπες προτάσεις του καταλόγου κάνουν pairing με μια πολύ προσεγμένη οινική λίστα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς οργανικών και φυσικών κρασιών, που θα απογειώσουν αυτή σου την εμπειρία.

Δορυλαίου 7, πλατεία Μαβίλη, 210 6926991
Facebook, Instagram

Το Ψάρι

Η δημιουργική ψαροφαγία κάνει στάση στον Βοτανικό.

Πού θα φας καλά στην Αθήνα την Καθαρά Δευτέρα Facebook Twitter

Λένε ότι το ψάρι δεν ζει στη στεριά, αλλά σίγουρα ζει στον Βοτανικό. Το νέο μεζεδοπωλείο που άνοιξε στα τέλη του φθινοπώρου έχει καταφέρει να τραβήξει κιόλας τα βλέμματα, χάρη στον ευφάνταστο κατάλογό του, που βασίζεται στα πολύτιμα δώρα της θάλασσας. Από την κουζίνα βγαίνουν καθημερινά εμπνευσμένοι ψαρομεζέδες, όπως το λαχματζούν με καπνιστό ψάρι ή τα μύδια με wasabi και μια ιδιαίτερη κρέμα, τα διάφορα πεντανόστιμα σαγανάκια γαρίδας και οι αλοιφές που σου φέρνουν στη μνήμη τη μαγειρική της γιαγιάς σου.

Στο Ψάρι σχεδόν όλα παρασκευάζονται επιτόπου, από τις αλοιφές μέχρι τα αλίπαστα, ενώ η φρεσκάδα και η ποιότητα των υλικών είναι αδιαπραγμάτευτες και αναδεικνύονται σε κάθε συνταγή. Στον κατάλογο φιγουράρει πρώτος πρώτος ο αρχαιοελληνικός γάρος, που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις, η λίγο ψημένη γούνα από σκουμπρί αλλά και οι «τηγανητές» χοντροκομμένες πατάτες με κρεμμύδι και καπνιστό ψάρι που σε καλούν να απολαύσεις κάποιο από τα πολλά αποστάγματα που προτείνει το Ψάρι.

Στη γευστική σου μνήμη θα μείνει σίγουρα η πεσκανδρίτσα με χρένο, ντομάτα, κρέμα και τσίπουρο, το κριθαρότο με τα θαλασσινά αλλά και το σεβίτσε. Στον εσωτερικό χώρο, όπου τα παλιά έπιπλα βάζουν τη δική τους πινελιά, ξεχωρίζει ο τοίχος στον οποίο η περφόρμερ Χαρά Κολαΐτη έχει ζωγραφίσει δύο τεράστια «ζωντανά» ψάρια.

Για τις πιο ζεστές μέρες, η μεγάλη γραφική αυλή θυμίζει τα παλιά σπίτια της περιοχής, αναδίδοντας μια αύρα που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Το Ψάρι ήρθε, με αυτό το απόλυτο όνομα, να μας ξεναγήσει στα πιο δημιουργικά και νόστιμα μονοπάτια της ψαροφαγίας.

Χαλκιδικής 52 & Κασσάνδρας 8, Βοτανικός, 211 4159519

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LifO.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ