Kαρμπονάρα φούρνου από την Παλαιοβράχα Φθιώτιδας. Από τον σεφ Κώστα Χαντζούλη

Kαρμπονάρα φούρνου από την Παλαιοβράχα Φθιώτιδας. Από τον σεφ Κώστα Χαντζούλη Facebook Twitter
Ο κορωνοϊός δεν άλλαξε τα σχέδια μου. Τους έδωσε παράταση βασικά.
0

— Κώστα, πού βρίσκεσαι αυτήν τη στιγμή και γιατί;

Αυτήν τη δύσκολη στιγμή βρίσκομαι στον παράδεισο που λέγεται Παλαιοβράχα Φθιώτιδας και είναι το χωριό μου. Βρίσκομαι εδώ, όπως κάθε χειμώνα, διότι ηρεμώ και ξεκουράζομαι από την δύσκολη σεζόν του καλοκαιριού στη Μύκονο. Επίσης, λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, στο χωριό αισθάνομαι πολύ ασφαλής.


— Πιστεύεις ότι το #ΜένουμεΣπίτι το βιώνει κάποιος πιο εύκολα στην επαρχία;

Το «Μένουμε Σπίτι» θεωρώ πως τηρείται καλύτερα στην επαρχία για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα εδώ ασχολούμαστε με τον κήπο μας, τις καλλιέργειες μας και την καθαριότητα των εξωτερικών χώρων του σπιτιού μας. Στην επαρχία, ακόμη, βιώνουμε την πραγματική έννοια της αλληλεγγύης. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό.


— Είναι η καραντίνα μια ευκαιρία για να κάνουμε κάποια σχέδια ή να οργανώσουμε κάποιες καταστάσεις καλύτερα;

Η καραντίνα είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση η οποία εμπεριέχει σίγουρα ψυχολογικές μεταπτώσεις. Από την άλλη πλευρά είναι μια ευκαιρία να φιλοσοφήσουμε τη ζωή μας και τον σκοπό αυτής. Να αναλογιστούμε τα λάθη μας, να κάνουμε αυτοκριτική και να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για τα προβλήματά μας, έτσι ώστε βγαίνοντας από αυτό τον κυκεώνα να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι, πρώτα από όλα.

Η μαγειρική και το μαγείρεμα με αγαπημένα πρόσωπα ή για αγαπημένα πρόσωπα, σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, είναι ένα αγχολυτικό, μια διέξοδος δημιουργικής απασχόλησης και ίσως μία μορφή τέχνης και δοκιμών που μπορούν να σε παρασύρουν να βγάλεις πτυχές του εαυτού σου που ούτε καν φανταζόσουν ότι υπάρχουν.

— Το χωριό σου και οι γύρω περιοχές έχουν προϊόντα με γαστρονομικό ενδιαφέρον;

Βεβαίως! Η Παλαιοβράχα και η κοιλάδα του Σπερχειού γενικότερα έχουν πολλά προϊόντα με γαστρονομικό ενδιαφέρον. Και εδώ θα ήθελα να μου επιτρέψετε να αναφέρω κάποια από αυτά.


Ευλογώντας τα γένια μας, θα ξεκινήσω από την Παλαιοβραχα η οποία παράγει σταφύλια, κρασί και τσίπουρο εξαιρετικής ποιότητας. Εξέχουσα θέση έχει το κοντοκλάδι, το οποίο καλλιεργείται μόνο στην Παλαιοβράχα και είναι μια εξαιρετική ποικιλία για ροζέ κρασί μονοποικιλιακό! Το τσίπουρο Παλαιοβράχας είναι ξεχωριστό για το άρωμα και τη γεύση του. Επίσης, τα τελευταία χρόνια στο χωριό δραστηριοποιείται η ΚΟΙΝΣΕΠΤ, κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, η οποία καλλιεργεί βιολογικές ντομάτες, με τις οποίες στη συνέχεια φτιάχνουν σάλτσα ντομάτας passata και είναι και αυτό ένα εξαιρετικό προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα κοκκινιστά. Ταιριάζει, επίσης, πολύ και με τα ζυμαρικά.


Στη Μάκρη Φθιώτιδας καλλιεργείται το φημισμένο φιστίκι που μέσω του συνεταιρισμού τους κατέχει πλέον εξέχουσα θέση στη γαστρονομία, όχι μόνο της περιοχής, αλλά της χώρας γενικότερα. Επίσης το πολύ καλό μέλι που παράγει ο τόπος αρχίζει να κατακτά τη γαστρονομία. Βεβαίως, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τη φέτα Σπερχειού, τον τραχανά Σπερχειάδας και τις χυλοπίτες, τα πεντανόστιμα κοκορέτσια μας, τα αρνιά σούβλας και τα ξακουστά λουκάνικα. Και ο κατάλογος δεν τελειώνει ποτέ...

— Το φαγητό ισχυροποιεί τον οργανισμό αλλά και ηρεμεί, ανακουφίζει, ανακαλεί μνήμες ή ακόμα και μας ταξιδεύει. Είναι το μαγείρεμα ένας τρόπος για να περνάμε καλύτερα αυτήν τη δύσκολη περίοδο;

Η μαγειρική και το μαγείρεμα με αγαπημένα πρόσωπα ή για αγαπημένα πρόσωπα, σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, είναι ένα αγχολυτικό, μια διέξοδος δημιουργικής απασχόλησης και ίσως μία μορφή τέχνης και δοκιμών που μπορούν να σε παρασύρουν να βγάλεις πτυχές του εαυτού σου που ούτε καν φανταζόσουν ότι υπάρχουν.


— Άλλαξε τα σχέδιά σου ο κορωνοϊός; Υπάρχει κάτι που περιμένεις να κάνεις όταν ξεπεράσουμε την απειλή;

Ο κορωνοϊός δεν άλλαξε τα σχέδια μου. Τους έδωσε παράταση βασικά. Δουλεύω το νέο μενού για το Di Angelo στη Μύκονο και συζητώ με τους συνεργάτες μου τα νέα δεδομένα για τη σεζόν που έρχεται, που από ό,τι φαίνεται θα είναι δύσκολη. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι όταν τελειώσει όλο αυτό.

— Τι μαγειρεύεις σήμερα για εμάς και από τι εμπνεύστηκες αυτήν τη συνταγή;

Βίδες Σπερχειάδας με πανσέτα. Κοίταξα γύρω μου και μαγείρεψα με ό,τι καλύτερο βρήκα.

Χειροποιητες βίδες με πανσέτα, φρέσκο αβγό και κεφαλογραβιέρα Σπερχειάδας

Καρμπονάρα φούρνου Σπερχειού

Υλικά

220 γραμμάρια βρασμένες βίδες Σπερχειάδας

120 γραμμάρια πανσέτα ψιλοκομμένη

80 ml κρέμα γάλακτος

Λίγο σκόρδο ψιλοκομμένο

Λίγο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

60 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα Σπερχειάδας

100 ml κρασί από Παλιοαβραχικό Κοντοκλάδι (προαιρετικά)

1 αυγό

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Σε άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά μας, ενώ σε ένα τηγάνι ακριβώς δίπλα σοτάρουμε την πανσέτα με ελάχιστο ελαιόλαδο.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε κρεμμύδι και σκόρδο και αφού σοταριστούν, σβήνουμε με κρασί Παλιοβραχινό Κοντοκλάδι και προσθέτουμε νερό από την κατσαρόλα που βράζουμε τα ζυμαρικά. Εν συνεχεία, προσθέτουμε τα ζυμαρικά και την κρέμα γάλακτος και όταν δέσουμε το φαγητό μας το βάζουμε σε ένα πήλινο σκεύος, προσθέτουμε ένα αυγό ολόκληρο και την κεφαλογραβιέρα γύρω από το αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 7 με 10 λεπτά.

Στο τέλος προσθέτουμε φρέσκο τριμμένο πιπέρι.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι

Γεύση / Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι

H food blogger Εύα Μονοχάρη προτείνει να περνάμε περισσότερο χρόνο μέσα στην κουζίνα, δοκιμάζοντας συνταγές που, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα σκεφτόμασταν καν να «αγγίξουμε».
ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΜΟΝΟΧΑΡΗ
Ποιο είναι το μέλλον των ελληνικών εστιατορίων; Τρεις σεφ μιλούν για τη ζωή μετά την καραντίνα

Γεύση / Ποιο είναι το μέλλον των ελληνικών εστιατορίων; Τρεις σεφ μιλούν για τη ζωή μετά την καραντίνα

Ενώ τα εστιατόρια της πόλης έχουν μπει στην καραντίνα, άγνωστο για πόσο καιρό, ορισμένοι εστιάτορες αναρωτιούνται αν θα καταφέρουν ποτέ να ξανασταθούν στα πόδια τους.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο διάσημος σεφ David Chang δεν είναι σίγουρος αν τα εστιατόρια θα επιβιώσουν από την κρίση του κορωνοϊού

Διεθνή / Ο διάσημος σεφ David Chang δεν είναι σίγουρος αν τα εστιατόρια θα επιβιώσουν από την κρίση του κορωνοϊού

Η στροφή στο delivery θα είναι οριστική, πιστεύει ένας από τους γνωστούς και πιο αγαπητούς σεφ στον πλανήτη και δηλώνει βαθιά προβληματισμένος για το μέλλον της βιομηχανίας εστίασης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ