Χρειάζεται μια ζωή για να ανακαλύψεις την Ελλάδα, αλλά μόλις μία στιγμή για να ερωτευτείς το Μόλυβο

Χρειάζεται μια ζωή για να ανακαλύψεις την Ελλάδα, αλλά μόλις μία στιγμή για να ερωτευτείς το Μόλυβο Facebook Twitter
0

Όταν ο Aμερικανός συγγραφέας Χένρι Μίλερ επισκέφτηκε τη χώρα μας, είπε: «Χρειάζεται μια ζωή για να ανακαλύψεις την Ελλάδα, αλλά χρειάζεται μόλις μία στιγμή για να την ερωτευτείς». Ίσως την ίδια φράση θα έλεγε αν αντίκριζε την απαράμιλλη ομορφιά του βόρειου άκρου της Λέσβου, όπου στέκει επιβλητικά ο γραφικός οικισμός του Μολύβου. Σε απόσταση 62 χιλιομέτρων από το κέντρο της Μυτιλήνης, ο επισκέπτης θα συναντήσει μία από τις ωραιότερες παραδοσιακές καστροπολιτείες του Αιγαίου. Πιθανόν, αρκετοί την έχουν ταυτίσει με την παλαιότερη ονομασία της, γνωστή ως Μήθυμνα.

Γοητευτικός, αρχοντικός και άκρως εντυπωσιακός, ο Μόλυβος, από τα πρώτα λεπτά που θα τον δεις, θα τον ερωτευτείς. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό αρχιτεκτονικό στολίδι που καλύπτει ακόμη και τα πιο απαιτητικά γούστα. Για να φτάσεις στον Μόλυβο, θα διασχίσεις μια υπέροχη και ξεχωριστή διαδρομή, γεμάτη ατελείωτους ελαιώνες, πευκοδάση και κηπευτικές εκτάσεις. Ξεκινώντας από την πόλη της Μυτιλήνης, θα αφήσεις πίσω σου τον κόλπο Γέρας και θα πάρεις τον δρόμο προς την Καλλονή, που αποτελεί το κέντρο του νησιού. Διασχίζοντας την εθνική οδό Μυτιλήνης-Καλλονής, στα αριστερά σου απλώνεται ο ομώνυμος κόλπος καθώς και οι αλυκές της Καλλονής, από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας το μοναδικό φυσικό τοπίο. Στον δρόμο για την Καλλονή, αλλά και αφού την προσπεράσεις, το βλέμμα σου χάνεται, οι ρυθμοί επιβραδύνονται και η εναλλαγή των τοπίων ζωντανεύει όλες τις αισθήσεις.

Θα αντικρίσεις χωριά όπου ο χρόνος παραμένει αναλλοίωτος, εγκαταλελειμμένα κτίρια που σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή και σημεία που δύσκολα θα σβηστούν από τη μνήμη σου. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Καλλονή είναι ένα μέρος με μεγάλη παράδοση στην αλιεία, με την παραγωγή σαρδέλας να είναι από τις πιο ξακουστές σε όλη την Ελλάδα, ενώ στο λιμάνι, τη Σκάλα Καλλονής, μπορείτε να κάνετε μια στάση για να συναντήσετε το άγαλμα του Αριστοτέλη, μια και εκεί έζησε κάποια χρόνια της ζωής του. Στη συνέχεια, ακολουθώντας τη σήμανση προς το χωριό Πέτρα, με τη χαρακτηριστική εκκλησία χτισμένη πάνω σε έναν τεράστιο βράχο (απ' όπου πήρε το όνομά του το χωριό), θα κατευθυνθείτε βορειοδυτικά και σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων θα βρεθείτε στον Μόλυβο. Λιθόστρωτα καλντερίμια, πετρόχτιστα σπίτια, ρομαντικά σοκάκια με διαλεχτά φυτά, αμέτρητες ψαρόβαρκες και καΐκια, εμπορικά και τουριστικά καταστήματα, ταβέρνες, καφενεία και εστιατόρια κατακλύζουν τον όμορφο παραθαλάσσιο οικισμό του Μολύβου.

Χρειάζεται μια ζωή για να ανακαλύψεις την Ελλάδα, αλλά μόλις μία στιγμή για να ερωτευτείς το Μόλυβο Facebook Twitter
Η θέα από το χωριό Πέτρα


ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ - ΒΡΥΣΕΣ

Η πρώτη ματιά που θα ρίξεις σίγουρα πηγαίνει προς την κορυφή του Μολύβου. Πάνω στο βραχώδες έδαφος απλώνεται το βενετσιάνικο κάστρο των Γατελούζων, που αποτελεί το δεύτερο σε μέγεθος κάστρο της Λέσβου. Χτισμένο κατά τη διάρκεια της βυζαντινής εποχής σε στρατηγικό σημείο, οικοδομήθηκε προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιδρομές των Φράγκων και των Τούρκων. Στα τέλη του 13ου αιώνα το Κάστρο περιήλθε στην κυριότητα των Γενοβέζων, οι οποίοι το βρήκαν εντελώς κατεστραμμένο. Επιπροσθέτως, το 1373 ο Φραγκίσκος Α' Γατελούζος αποφάσισε την προώθηση των εργασιών επισκευής, με απώτερο σκοπό να κάνει τον Μόλυβο εμπορικό και στρατηγικό σταθμό. Η σημερινή μορφή του είναι αποτέλεσμα των εργασιών του 14ου αιώνα και των προσθηκών της οθωμανικής κυριαρχίας μετά το 1462. Το κάστρο του Μολύβου, όπως θα το δει ο επισκέπτης σήμερα, αποτελείται από 10 πύργους με αντίστοιχα μεταπύργια, 2 προπύργια που συνδέονται με ένα μεταπύργιο, πέντε κτίρια στο εσωτερικό του κάστρου, δύο προτειχίσματα για ενίσχυση των ευπρόσβλητων σημείων και την ακρόπολη στο βορειοανατολικό τμήμα του. Αν είστε τυχεροί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να απολαύσετε παραδοσιακούς χορούς από διάφορους συλλόγους του νησιού.

Στις βόλτες σας αξίζει επίσης να σταματήσετε στις βρύσες του χωριού που χρονολογούνται από την Οθωμανική Περίοδο και σώζονται με ανάγλυφες επιγραφές και διακοσμήσεις, με πιο χαρακτηριστική εκείνη που θα δείτε στο κτίριο του παλιού Διοικητηρίου.

Χρειάζεται μια ζωή για να ανακαλύψεις την Ελλάδα, αλλά μόλις μία στιγμή για να ερωτευτείς το Μόλυβο Facebook Twitter
Λιθόστρωτα καλντερίμια, πετρόχτιστα σπίτια, ρομαντικά σοκάκια...


ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στον Μόλυβο χαίρεσαι να περπατάς, να αγναντεύεις και να φωτογραφίζεις χωρίς όριο. Κάθε σημείο του σε αιφνιδιάζει ευχάριστα. Μαγεύεσαι από το τοπίο. Εδώ θα μαγευτείς με ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της Ελλάδας. Ο ορίζοντας μαγνητίζει το βλέμμα και κάθε περιττή σκέψη εξαφανίζεται. Έχεις συνειδητοποιήσει ότι μόλις αγκυροβόλησες στο καλύτερο «μπαλκόνι» του Αιγαίου.


Ο Μόλυβος είναι χτισμένος αμφιθεατρικά: τα σπίτια με τις κεραμοσκεπές και τα ξύλινα παράθυρα είναι τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο και μοιάζουν σαν να αιωρούνται. Από το 1965 θεωρείται διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, οπότε οποιαδήποτε νέα κατασκευή πραγματοποιείται μόνο με πέτρα και ξύλο.


ΦΑΓΗΤΟ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Το βραδάκι όλοι καταλήγουν στο γραφικό λιμανάκι. Eκεί δεν θα μπορέσεις να αντισταθείς στα ντόπια εδέσματα που οι ψαράδες έχουν φέρει από νωρίς. Ούζο από το γειτονικό Πλωμάρι, θαλασσινοί μεζέδες και καλή παρέα είναι τα συστατικά για ένα αξέχαστο βράδυ στον όμορφο Μόλυβο. Ενδεικτικά, το Ουζάδικο του Μπαμπούκου είναι από τα στέκια που βρίσκονται δίπλα στο κύμα και προορίζεται για καλοφαγάδες. Κύριο χαρακτηριστικό του μαγαζιού είναι οι καρέκλες του, πάνω στις οποίες είναι γραμμένοι στίχοι και τίτλοι τραγουδιών που έχει γράψει ο λάτρης του Μολύβου, Λευτέρης Παπαδόπουλος. Διαλέγεις τραγούδι και την αντίστοιχη καρέκλα και απολαμβάνεις το φαγητό, συνδυασμένο με την εξαιρετική θέα. Επίσης, αν αναζητάτε ένα φανταστικό σκηνικό με τα κύματα της θάλασσας να σκάνε σε απόσταση αναπνοής, το Congas Beach Bar αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Διακοσμημένο με ξύλο και φοινικόφυλλα, νομίζεις ότι πίνεις το ποτό σου σε κάποια παραλία της Καραϊβικής. Τα μεγάλα ατού του, το ασύγκριτο ηλιοβασίλεμα και το επιβλητικό φως του φεγγαριού που πέφτει στα νερά του Αιγαίου. Χορέψτε έως τις πρώτες πρωινές ώρες και μην αντισταθείτε σε μια βουτιά την ώρα που θα ξημερώνει.

Χρειάζεται μια ζωή για να ανακαλύψεις την Ελλάδα, αλλά μόλις μία στιγμή για να ερωτευτείς το Μόλυβο Facebook Twitter
Εδώ θα μαγευτείς με ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της Ελλάδας.


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Μια επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη της πετρόχτιστης κωμόπολης είναι υποχρεωτική, ειδικά το καλοκαίρι που στους χώρους της φιλοξενούνται εκθέσεις γνωστών και κορυφαίων καλλιτεχνών. Ήδη αυτές τις μέρες παρουσιάζεται η έκθεση του Χρόνη Μπότσογλου με τίτλο «Χρόνης Μπότσογλου, Απέναντι του βουνού». Σε αυτήν περιλαμβάνονται 51 έργα που αποτυπώνουν το τοπίο που ο καλλιτέχνης βλέπει από το παράθυρο του σπιτιού του στο Πετρί της Λέσβου. Επιπλέον, στο κέντρο της αγοράς στεγάζεται η Δημόσια Βιβλιοθήκη που λειτουργεί από το 1859. Πρόκειται για ένα ιστορικό κέντρο γνώσης στο οποίο θα θαυμάσετε περισσότερους από χίλιους τόμους, χειρόγραφα, μέρος του αρχείου του Αργύρη Εφταλιώτη, ενθυμήματα του Στράτη Μυριβήλη και βιβλία του Ηλία Βενέζη, που για πάρα πολλά χρόνια ήταν μόνιμος επισκέπτης του Μολύβου.

Αναμφίβολα, η Μήθυμνα είναι ένας μοναδικός τουριστικός προορισμός με ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία και καλοσυνάτους ανθρώπους. Ένας αμόλυντος τόπος που γεφυρώνει τη Δύση με την Ανατολή. Κάποτε, όταν ρώτησαν τον μεγάλο στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο γιατί παραμένει βαθιά γοητευμένος από τον Μόλυβο, έγραψε στο «Travel Book»: «Γιατί είναι χειροποίητος. Και με αναστατώνει. Δεν έχει πάρε-δώσε με μηχανές. Δούλεψαν γι' αυτόν χιλιάδες μαστόροι εκατοντάδες χρόνια. Με το γούστο, τη φρονιμάδα και την αξιοσύνη του χελιδονιού, όταν φτιάχνει τη φωλιά του. Όλα είναι στη θέση τους, οι δρόμοι, οι εκκλησιές, τα σπίτια, τα δέντρα, τα σαλκίμια που μοσχοβολάνε, οι βάρκες, οι βρύσες, οι άνθρωποι. Άνθρωποι καλοί, νοικοκυραίοι, μαραγκοί, ψαράδες, οικοδόμοι, κτηνοτρόφοι, αγρότες που βαδίζουν αργά, αλλά σκέφτονται πολύ γρήγορα. Κόσμος απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό, κάθε καλοκαίρι, τρέχει στον Μόλυβο για την ομορφιά του την ανέγγιχτη».

Χρειάζεται μια ζωή για να ανακαλύψεις την Ελλάδα, αλλά μόλις μία στιγμή για να ερωτευτείς το Μόλυβο Facebook Twitter
Ουζάδικο του Μπαμπούκου
Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ