Ο βραβευμένος Ισπανός σκηνοθέτης Μιγκέλ Άνχελ Χιμένες επέλεξε τη Νίσυρο για να γυρίσει τη νέα του ταινία με πρωταγωνιστές τη μεγάλη Ισπανίδα σταρ Έμα Σουάρεζ (την «Τζουλιέτα» της ομώνυμης τελευταίας ταινίας του Αλμοδοβάρ) και τον Ακύλα Καραζήση.

 

Το τοπίο του νησιού, η μοναδικότητά του, ακόμα και οι κάτοικοι του και οι ιστορίες τους αποτέλεσαν έμπνευση για τον σκηνοθέτη. Κάπως έτσι λοιπόν θέλησε να τοποθετήσει την ιστορία του εκεί – μια ιστορία με προσωπική αφετηρία για τον ίδιο, καθώς είχε πρόσφατα χάσει τη μητέρα του από καρκίνο.

 

Η σύνοψη της ταινίας πάει κάπως έτσι: Μια πενηνταπεντάχρονη γυναίκα αντιμέτωπη με μια δυσοίωνη πρόγνωση υγείας κάνει ένα ταξίδι ζωής στα ελληνικά νησιά παρέα με τις φίλες της, αντίθετα στις συμβουλές της οικογένειας και των γιατρών της. Στη Νίσυρο, ένας απροσδόκητος έρωτας θα την αναγκάσει να επαναπροσδιορίσει τα όνειρα του παρελθόντος και τις εκδοχές του μέλλοντός της.

 

Μια πενηνταπεντάχρονη γυναίκα αντιμέτωπη με μια δυσοίωνη πρόγνωση υγείας κάνει ένα ταξίδι ζωής στα ελληνικά νησιά παρέα με τις φίλες της, αντίθετα στις συμβουλές της οικογένειας και των γιατρών της. Στη Νίσυρο, ένας απροσδόκητος έρωτας θα την αναγκάσει να επαναπροσδιορίσει τα όνειρα του παρελθόντος και τις εκδοχές του μέλλοντός της.

 

«Το «Ηφαίστειο» («Sumendia») είναι μια ταινία από και για τη Νίσυρο. Ένας φόρος τιμής στον μικρό αυτό παράδεισο και στους κατοίκους του» λέει ο Γιώργος Καρναβάς, ο ένας εκ των δύο παραγωγών της ελληνικής εταιρείας Heretic η οποία ανέλαβε την συμπαραγωγή μαζί με την ισπανική Kinoskopik.

 

«Κάθε χρόνο στη Νίσυρο πραγματοποιείται το εργαστήριο σεναρίου MFI (Mediteranean Film Institute), στο οποίο συμμετείχε πριν από κάποια χρόνια ο Χιμένες. Εντελώς συμπτωματικά ήμασταν κι εμείς εκεί την ίδια χρονιά, χωρίς όμως να γνωριστούμε» προσθέτει ο κ. Καρναβάς.

 

Ο Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, ο έτερος της παραγωγός της Heretic λέει πως έναν χρόνο μετά την πρώτη γνωριμία με τον Μιγκέλ Άνχελ με τη Νίσυρο βρέθηκαν και πάλι συμπτωματικά στο ίδιο μέρος, στην Τεργέστη, στο πλαίσιο του κινηματογραφικού φεστιβάλ της πόλης. Και μάλλον ήταν γραφτό. «Εκεί, ήταν επίσης κι ο Νικός Παναγιωτόπουλος, συγγραφέας, σεναριογράφος και δάσκαλος του MFI, που έκανε τις συστάσεις με τους Ισπανούς, όταν έμαθε ότι η νέα τους ταινία εξελίσσεται στη Νίσυρο κι ότι αναζητούσαν συνεργάτες στην Ελλάδα».

 

Τα γυρίσματα της ταινίας θα ολοκληρωθούν στην Κω, την Αθήνα και το Μπιλμπάο ενώ υποστηρίζεται από τη Κυβέρνηση των Βάσκων, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Eurimages και το ETB και είναι μια από τις πρώτες που κάνει χρήση του cash rebate, του προγράμματος επιστροφής επένδυσης που ανακοίνωσε λίγους μήνες πριν το ΕΚΟΜΕ.

 

To σκηνικό του ηφαιστείου της Νισύρου γίνεται το φόντο μιας νέας ισπανικής ταινίας
Έμα Σουάρεζ και Ακύλας Καραζήσης

 

To σκηνικό του ηφαιστείου της Νισύρου γίνεται το φόντο μιας νέας ισπανικής ταινίας

 

To σκηνικό του ηφαιστείου της Νισύρου γίνεται το φόντο μιας νέας ισπανικής ταινίας

 

To σκηνικό του ηφαιστείου της Νισύρου γίνεται το φόντο μιας νέας ισπανικής ταινίας
Οδηγός Σινεμά