Στα καλά καθούμενα: Ένα αυθεντικό κουτούκι στο Κερατσίνι

Εδώ θα φας νόστιμους μεζέδες και θα πιεις κρασί κατευθείαν από την κάνουλα δίπλα στο τραπέζι.

4.3.2020 | 11:00
Στα καλά καθούμενα: Ένα αυθεντικό κουτούκι στο Κερατσίνι
Η μακαρονάδα η τσουχτή είναι κολασμένη, με «καμένα» στο βούτυρο μακαρόνια, μυζήθρα και στην κορυφή αυγά μάτια (€7,50).

 

Το «Κουτούκι Στα καλά καθούμενα», στο Κερατσίνι, κρατά την αυθεντικότητά του εδώ και 26 χρόνια. Το μαγαζί ξεκίνησε να λειτουργεί ως οινοπωλείο από την οικογένεια Κελαδίτη και στους φίλους που ερχόντουσαν να προμηθευτούν κρασί έβγαζε μεζέ. Η δεύτερη γενιά, ο Λευτέρης Κελαδίτης, σπούδασε σεφ και ανέλαβε το μαγαζί. Κράτησε τον αυθεντικό χώρο, αυτό που τραβά όμως την προσοχή είναι οι κάνουλες δίπλα σε κάθε τραπέζι και ο μαυροπίνακας με την κιμωλία.

 

«Στον μαυροπίνακα σημειώνεις πόσα ήπιες, για να κρατάμε τον λογαριασμό», λέει με χαμόγελο ο Λευτέρης και συμπληρώνει: «Η ιδέα με τα βρυσάκια του κρασιού ξεκίνησε από το αστείο φίλου που πρότεινε να τρέχει δίπλα στο τραπέζι μας το κρασί για να μην καθυστερούμε να το γεμίσουμε και να σερβίρουμε. Έτσι, έχω συνδέσει τα κρασοβάρελα με τις βρύσες που υπάρχουν δίπλα σε κάθε τραπέζι».

 

Ο Λευτέρης Κελαδίτης, με καταγωγή από την Τήνο, τιμά στην κουζίνα του τους ελληνικούς μεζέδες και δεν φοβάται τη χειροποίητη δουλειά. Οι μαραθοκεφτέδες μοσχοβολούν και είναι ζυμωμένοι με μπόλικο μάραθο, καρότο, άνηθο και κρεμμυδάκι, περνούν από καλό τηγάνι και κάθε αρωματική τους μπουκιά είναι γευστική (€5).

 

Στο τραπέζι έρχονται τα χειροποίητα τρίγωνα τυροπιτάκια με καπνιστό τυρί Μετσοβόνε και σουσάμι, που τρώγονται χωρίς δεύτερη σκέψη (€5,50). Τα άγρια χορταράκια έρχονται ζεστά με καλό ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι και είναι απολαυστικά (€5,50). Η μακαρονάδα η τσουχτή είναι κολασμένη, με «καμένα» στο βούτυρο μακαρόνια, μυζήθρα και στην κορυφή αυγά μάτια (€7,50).

 

Στα καλά καθούμενα: Ένα αυθεντικό κουτούκι στο Κερατσίνι
Η γλυκιά φιλοξενία και η καλή διάθεση σε συνοδεύουν όταν παίρνεις τον δρόμο της επιστροφής.

 

Την πικάντικη γεύση απολαμβάνεις στην ψητή φέτα με σουτζούκι καυτερό (€6,50), που τραβάει κρασί. Ο Λευτέρης προτείνει να δοκιμάσουμε τον γκιουζλεμέ Μυτιλήνης σε δική του εκδοχή. Πρόκειται για καλοφτιαγμένο ζυμάρι που γεμίζεται με φέτα, λαδοτύρι, κρεμμυδάκι και μυρωδικά (€6). Το αφράτο ζυμάρι συνδυάζεται με καλά υλικά και απολαμβάνεις πληθωρικές, αρωματικές μπουκιές.

 

Μεζές εξαιρετικός είναι το μοσχαρίσιο συκώτι γάλακτος κομμένο σε λωρίδες και περασμένο ιδανικά από το τηγάνι, που γαρνίρεται με βαλσάμικο (€12). Γεύση απολαυστική που φανερώνει την καλή ποιότητα που μπορούν να χαρούν ακόμη και όσοι δεν είναι φανατικοί του κρέατος.

 

Στα καλά καθούμενα: Ένα αυθεντικό κουτούκι στο Κερατσίνι
Το «Κουτούκι Στα καλά καθούμενα», στο Κερατσίνι, κρατά την αυθεντικότητά του εδώ και 26 χρόνια.

 

Για τους μερακλήδες, το φιλέτο προβατίνας που ψήνεται μαστόρικα στα κάρβουνα (22 ευρώ/κιλό) αποδεικνύεται πραγματικός θησαυρός. Υπάρχουν πάντα και τα πιάτα ημέρας, όπως το κοκκινιστό μοσχαράκι μαγειρεμένο με ξινόμηλα αλλά και ο κλασικός κοκκινιστός κόκορας με χοντρό μακαρόνι.

 

Για την καλή χώνεψη έρχεται κέρασμα στο τραπέζι ζεστό οινόμελο σε ποτηράκια που έχουν βγει από τη σερβάντα της γιαγιάς, καθώς και πορτοκαλόπιτα αλλά και γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού σταφύλι από τα χεράκια της μητέρας του σεφ. Η γλυκιά φιλοξενία και η καλή διάθεση σε συνοδεύουν όταν παίρνεις τον δρόμο της επιστροφής.

 

Κουτούκι στα καλά καθούμενα, Πολυζωίδου 31, Κερατσίνι, Πειραιάς, 210 4007237

Πολυζωίδου 31, Κερατσίνι, Πειραιάς
210 4007237
 
 
 
 
Νίκη Μηταρέα
Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Ζωή Παρασίδη |