Βασίλαινας: αγαπημένες γεύσεις και επιτυχημένη παράδοση ενός αιώνα

Ένας γαστρονομικός προορισμός όπου θέλεις πάντα να επιστρέφεις

Βασίλαινας: αγαπημένες γεύσεις και επιτυχημένη παράδοση ενός αιώνα
Ένα πιάτο που μιλάει κατευθείαν στην ψυχή σου είναι το μελωμένο ποσέ αυγό που πανάρεται. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

 

Το να προσπαθείς να βαδίσεις στα χνάρια μιας επιτυχημένης παράδοσης που κρατά έναν αιώνα είναι ένα δύσκολο «άθλημα». Το εστιατόριο Βασίλαινας έχει πολλούς λόγους να καμαρώνει για τις δάφνες του παρελθόντος, όμως επιμένει να κρατά με μαεστρία το νήμα που δένει την παράδοση με την εξέλιξη.

 

Ο Θανάσης Βασίλαινας, ο εγγονός του ιδρυτή του ιστορικού εστιατορίου, κρατάει με πάθος τα ηνία στα χέρια του και εστιάζεται στη δημιουργικότητα της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας. Τη ζωντανή αυτή κληρονομιά αλλά και τις ξεκάθαρες προθέσεις της κουζίνας που σέβεται την καλή και φρέσκια πρώτη ύλη αντιλαμβάνεσαι μόλις διαβάσεις το μενού. Τα πάντα υπόσχονται φρεσκάδα, πιάτα κατανοητά που θέλεις να τα δοκιμάσεις όλα.

 

Στον Βασίλαινα θέλω πάντα να ξεκινώ το δείπνο μου με την απίθανη ιστορική ταραμοσαλάτα που συνοδεύεται με ψητές αραβικές πίτες (€8). Ποτέ δεν τη χορταίνω. Βελούδινη και ισορροπημένη είναι η ψαρόσουπα που φτιάχνεται από κεφάλι σφυρίδας με άφθονα λαχανικά και σαφράν (€8).

 

Ακολουθεί το ταρτάρ τόνου: μικρές μπουκιές φρέσκου τόνου σε παράταξη μαζί με ελαφριά καπνιστή μαγιονέζα, πίκλες σέλερι και μαραθόριζα, των οποίων η οξύτητα ανεβάζει τις γευστικές εντάσεις (€16).

 

Βασίλαινας: αγαπημένες γεύσεις και επιτυχημένη παράδοση ενός αιώνα
Φωτο: Κατερίνα Αυγερινού


Πολύ ωραία η μαγειρική άποψη της κουζίνας που συνδυάζει το καλαμάρι σχάρας με σαλάτα μαυρομάτικα, μους καπνιστής τσακώνικης μελιτζάνας και μια πινελιά μαρμελάδα ντομάτα με λουκάνικο Δράμας (€15). Γεύσεις ξεκάθαρες. Στην κουζίνα μαγειρεύει με γνώση, τεχνική και πάθος ο σεφ Μάνος Γαρνέλης, σερβίροντας πιάτα που αναδεικνύουν την καλή και γευστική εκδοχή της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας.

 

Ένα πιάτο που μιλάει κατευθείαν στην ψυχή σου είναι το μελωμένο ποσέ αυγό που πανάρεται, έχει χρυσαφί χρώμα και έρχεται πάνω σε πυκνό αφρό πατάτας, τριμμένη φρέσκια τρούφα και απάκι Κρήτης (€10). Το παιχνίδι των υφών, των αρωμάτων, των χρωμάτων και της πλούσιας γεύσης είναι ασύγκριτο.

 

Δύσκολο να αντισταθείς στη θαυμάσια παραδοσιακή πίτα με το εξαίσιο χειροποίητο φύλλο που γεμίζεται με μελωμένο κατσικάκι από τη Βόνιτσα, καυκαλήθρες, τσουκνίδες, φρέσκα αρωματικά και συνοδεύεται από τη δροσιά της κρέμας γιαουρτιού (€11). Ένα πιάτο που υμνεί την ελληνική παράδοση και αποδίδεται με σύγχρονη μαγειρική οπτική, χωρίς όμως να χάνεται η συνέχειά της. Η γεύση του καταγράφεται στη μνήμη.

 

Ο κατάλογος με τα κυρίως πιάτα έχει προτάσεις με άρωμα θαλασσινό αλλά και προτάσεις για τους κρεατολάγνους. Θαυμάσιο ήρθε το λαβράκι που ψήθηκε ιδανικά στη σχάρα και ταίριαξε γευστικά με τον πουρέ κουνουπιδιού, τα «ζωντανά» λεπτοκομμένα κολοκυθάκια και τα τραγανά φασολάκια με βινεγκρέτ μοσχολέμονο με κύμινο (€22). Και εδώ η εξαιρετική πρώτη ύλη και η σωστή υλοποίηση έχουν τον πρώτο λόγο.

 

Βασίλαινας: αγαπημένες γεύσεις και επιτυχημένη παράδοση ενός αιώνα
Θαυμάσιο ήρθε το λαβράκι που ψήθηκε ιδανικά στη σχάρα και ταίριαξε γευστικά με τον πουρέ κουνουπιδιού.

 

Η walking κάβα σε πρώτο πλάνο κάνει αισθητή την παρουσία της στην κομψή σάλα με την εντυπωσιακή οροφή που διακοσμεί δάσος από φιάλες κρασιού με οπτικές ίνες που χαρίζουν έναν θερμό φωτισμό. Το κρασί παίζει δυνατά, προσφέρει εξαιρετικές επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα και πλαισιώνεται και με κρασιά από τον διεθνή. Αξίζει να εμπιστευτείς τον οινοχόο για την επιλογή του κρασιού που θα συνοδεύσει το γεύμα σου.

 

Κρατήστε χώρο για τον γλυκό επίλογο. Η chef patisserie Μαρία Καπερώνη έχει ταλέντο και αυτό φαίνεται στο βαθύ πιάτο με γυαλιστερές μπάλες bitter σοκολάτας, φοντάν, κόκκινα φρούτα και υπέροχο σορμπέ φραμπουάζ (€11).

 

Αν θελήσεις να πάρεις μια καλή γεύση από την κουζίνα του Βασίλαινα, τότε μπορείς να τιμήσεις το μενού γευσιγνωσίας επτά πιάτων με 45 ευρώ το άτομο. Το εστιατόριο Βασίλαινας είναι γαστρονομικός προορισμός και θέλεις πάντα να επιστρέφεις.

 

Βασίλαινας: αγαπημένες γεύσεις και επιτυχημένη παράδοση ενός αιώνα
Η chef patisserie Μαρία Καπερώνη έχει ταλέντο και αυτό φαίνεται στο βαθύ πιάτο με γυαλιστερές μπάλες bitter σοκολάτας, φοντάν, κόκκινα φρούτα και υπέροχο σορμπέ φραμπουάζ. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

 

Βασίλαινας, Βρασίδα 13, Αθήνα, 210 7210501

Βρασίδα 13
210 7210501
 
 
 
 
ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού