Η διάσημη έμπορος τέχνης Mary Boon δηλώνει ότι τα ναρκωτικά και τα ψυχικά τραύματα την οδήγησαν στη φοροδιαφυγή

Η διάσημη έμπορος τέχνης Mary Boon δηλώνει ότι τα ναρκωτικά και τα ψυχικά τραύματα την οδήγησαν στη φοροδιαφυγή Facebook Twitter
Η Mary Boone ίδρυσε την γκαλερί πού πήρε το όνομά της στη Νέα Υόρκη το 1977 και μέσα σε λίγα χρόνια βρέθηκε να ενσαρκώνει όλες τις υπερβολές και τις ακρότητες της αγοράς της τέχνης στα '80s.
0

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την επιφανή έμπορο τέχνης, γκαλερίστα και διάσημη παράγοντα της εικαστικής σκηνής του Μανχάταν, Μαίρη Μπουν, η οποία αντιμετωπίζει αυτόν τον μήνα ποινή φυλάκισης αφότου δήλωσε ένοχη δύο περιπτώσεων φορολογικής απάτης τον περασμένο Σεπτέμβριο, ζήτησαν να μη φυλακιστεί με βάση ψυχιατρική βεβαίωση που προσκόμισαν στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με την αναφορά αυτή, ήταν τα ψυχικά τραύματα και η κατάχρηση ουσιών και όχι η απληστία, οι αιτίες που την οδήγησαν να δηλώσει ψευδώς προσωπικά έξοδα ύψους άνω του ενάμισι εκατομμυρίου δολαρίων ως εκπιπτόμενες δαπάνες της επιχείρησής της.

Η διάσημη έμπορος τέχνης Mary Boon δηλώνει ότι τα ναρκωτικά και τα ψυχικά τραύματα την οδήγησαν στη φοροδιαφυγή Facebook Twitter
Βασίλισσα της Νέας Υόρκης: Στο εξώφυλλο του περιοδικού NewYork το 1982.

Μαζί με την ψυχολογική βεβαίωση της πελάτισσάς τους, οι συνήγοροι της Μπουν, η οποία αντιμετωπίζει τριετή ποινή κάθειρξης για κάθε μια από τις δύο υποθέσεις φοροδιαφυγής, προσκόμισαν και πάνω από εκατό βεβαιώσεις «καλής διαγωγής» από μέλη της οικογένειας της, φίλους και συνεργάτες, ανάμεσα τους και πολλές διασημότητες της σύγχρονης τέχνης όπως ο Κινέζος καλλιτέχνης Ai Weiwei και ο συλλέκτης Πίτερ Μπραντ. Σ' αυτές δεν συμπεριλήφθηκε το όνομα του ηθοποιού Άλεκ Μπόλντγουιν ο οποίος της είχε κάνει μήνυση προ διετίας κατηγορώντας την ότι του είχε πουλήσει ψεύτικο πίνακα.

Τα «δικαιολογητικά» αναφέρουν ως καθοριστικό παράγοντα για την εκτεταμένης κλίμακας φοροδιαφυγή της Μπουν, πρώιμα παιδικά τραύματα και συγκεκριμένα την απώλεια του πατέρα της όταν εκείνη ήταν τριάμισι μόλις ετών και τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετώπισε στη συνέχεια η μητέρα της και έκαναν τη μικρή να φοβάται όσο τίποτα την οικονομική ανασφάλεια και το φάσμα της απόλυτης ένδειας.

Η διάσημη έμπορος τέχνης Mary Boon δηλώνει ότι τα ναρκωτικά και τα ψυχικά τραύματα την οδήγησαν στη φοροδιαφυγή Facebook Twitter
Μαζί με τον Jean-Michel Basquiat, από τα πιο "καυτά" ονόματα στο ρόστερ της γκαλερί της, μέσα της δεικαετίας του '80.

Στο φάκελο περιλαμβάνεται και γνωμάτευση του τρέχοντος ψυχοθεραπευτή της 66χρονης art dealer, σύμφωνα με την οποία πάσχει από βαριά κατάθλιψη ενώ τίθεται υπό αμφισβήτηση και η γνωστική της λειτουργία καθώς «εμβυθίζεται σε φαντασιώσεις, ως μηχανισμός προστασίας από το έντονο άγχος». Επιπλέον έχει να αναμετρηθεί με δεκαετίες κατάχρησης ουσιών, παρότι σημειώνεται ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια απέχει από αλκοόλ και κοκαΐνη.

Η Μαίρη Μπουν ίδρυσε την γκαλερί πού πήρε το όνομά της στη Νέα Υόρκη το 1977 και μέσα σε λίγα χρόνια βρέθηκε να ενσαρκώνει όλες τις υπερβολές και τις ακρότητες της αγοράς της τέχνης στα '80s. Συνέδεσε το όνομα της με διάσημους εικαστικούς της περιόδου όπως ο Jean-Michel Basquiat, ο Eric Fischl, ο Ross Bleckner, η Barbara Kruger αλλά και ο Julian Schneibel. Στη βιογραφική ταινία που γύρισε μάλιστα ο τελευταίος για τη ζωή του Basquiat, την Μπουν υποδύθηκε η ηθοποιός Πάρκερ Πόουζι.

Σύμφωνα με τις Αρχές, η Μπουν δήλωσε για τον οικονομικό απολογισμό του 2011 απώλειες 52.521 δολαρίων ενώ στην πραγματικότητα τα κέρδη της επιχείρησής της ήταν γύρω στα 3,7 εκατομμύρια δολάρια. Αντίστοιχες οικονομικές ατασθαλίες εντοπίστηκαν και στις προηγούμενες χρονιές. Η ημερομηνία καθορισμού της ποινής που θα της επιβληθεί ορίστηκε για τις 18 Ιανουαρίου.

Με στοιχεία από το The Art Newspaper

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.