Στο έλεος της κακοκαιρίας η Κρήτη - Κατολισθήσεις και πλημμύρες

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Κρήτη - Κατολισθήσεις και πλημμύρες Facebook Twitter
0

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκαλέσει σε αρκετές περιοχές της Ανατολικής Κρήτης οι ισχυρές βροχοπτώσεις που άρχισαν να εκδηλώνονται στη διάρκεια της νύχτας.

Κατολισθήσεις και ζημιές στο οδόστρωμα έχουν προκληθεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σητείας, στην περιοχή της Μεσαράς αλλά και στη Βιάννο. Για τον λόγο αυτό, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Πιο συγκεκριμένα, ισχυρές καταιγίδες σε συνδυασμό με πολύ ισχυρούς ανέμους σημειώθηκαν στον Άγιο Νικόλαο και την Ελούντα, τη Σητεία, την Κριτσά, τον Μακρύ Γιαλό και την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας.

Δύσκολη ήταν η νύχτα και για τους κατοίκους της Βιάννου, όπου έκλεισαν δρόμοι καθώς σημειώθηκαν εκτεταμένες κατολισθήσεις, τις οποίες συνεργεία του δήμου προσπαθούν να αποκαταστήσουν.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι σε δύο περιπτώσεις αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του ποταμού στην περιοχή και χρειάστηκε η επέμβαση ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να ανασυρθούν από τα νερά.Το ευτύχημα ήταν ότι τα δύο οχήματα ήταν σταθμευμένα και δεν κινδύνευσαν επιβαίνοντες.

Μιλώντας στο cretapost ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης επισήμανε ότι τις προσπάθειες των συνεργείων του δήμου για την αποκατάσταση των προβλημάτων δυσχεραίνει αφενός ο μεγάλος όγκος του νερού που έπεσε τις προηγούμενες ώρες ακόμη και μέσα στη Βιάννο και η ιδιαίτερα πυκνή ομίχλη που έχει σκεπάσει την ευρύτερη περιοχή εμποδίζοντας την ορατότητα.


Καταπτώσεις και κατολισθήσεις – όπως διευκρίνισε – έχουν σημειωθεί σε αρκετά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου, με τα σημαντικότερα προβλήματα να εντοπίζονται στον δρόμο προς το Μύρτος.

«Προσπαθούμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαριτάκης «ωστόσο οι συνθήκες είναι δύσκολες και επικίνδυνες και απαιτείται σωστή ιεράρχηση των αναγκών που προκύπτουν».

Το ύψος της βροχής που έχει πέσει στην περιοχή έχει ήδη ξεπεράσει τα 150 χιλιοστά, ενώ πλημμύρισαν και τα δύο κεντρικά οδικά ρεύματα της Βιάννου, από τη μεριά του Δημαρχείου αλλά και από την μεριά του Κέντρου Υγείας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα viannitika  ο ποταμός Κερατομπίτης κατεβάζει τεράστιες ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα στον συνοικισμό Σαμαράδο η κυκλοφορία να είναι αδύνατη. Στην περιοχή εκτιμάται ότι το ύψος της βροχής έχει ξεπεράσει τα 140 χιλιοστά.


Κλειστοί δρόμοι λόγω επικινδυνότητας

Σε ανακοίνωσή της η δημοτική Αρχή Βιάννου επισημαίνει:

Έντονα καιρικά πλήττουν από τις πρωινές ώρες τον Δήμο Βιάννου με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά προβλήματα λόγω κατολισθήσεων βράχων και φερτών υλικών τόσο στο επαρχιακό όσο και στο δημοτικό οδικό δίκτυο.

Τα μηχανήματα του Δήμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης επιχειρούν από το πρωί για την αποκατάσταση των ζημιών. Για λόγους ασφαλείας και πολιτικής προστασίας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων αποφασίσθηκε από την πολιτική προστασία το κλείσιμο των παρακάτω οδών.

– Δημοτική οδός από Κερατόκαμπο προς Άρβη


– Δημοτική οδός από Άρβη προς Ψαρή Φοράδα Τέρτσα


– Η γέφυρα στον ποταμό Αναποδάρη στην Δέρματο


– Από Τέρτσα προς Μύρτος

Επίσης ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οδηγοί που κινούνται τόσο στο επαρχιακό όσο στο δημοτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Βιάννου λόγο συνεχών καταπτώσεων από βράχους και χώματα. Τα μηχανήματα του Δήμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης επιχειρούν ήδη στο οδικό δίκτυο που καταγράφονται τα προβλήματα.

Υπερχείλισε ο Γεροπόταμος στη Μεσσαρά

 

Παρόμοια είναι η εικόνα και στη νοτιοανατολική Κρήτη:

Επίσης, αρκετά προβλήματα καταγράφονται γύρω από τον Αναποδάρη ποταμό, με τις αρχές να καλούν τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και προς Πύργο, Μεσοχωριό και Καστελιανά ενώ από Καλύβια προς Μεσοχωριό έχει κλείσει η γέφυρα.

Κλειστός ο δρόμος προς Βούτες

Με απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης ο επαρχιακός δρόμος Ηρακλείου – Βουτών περίπου ένα χιλιόμετρο πριν την είσοδο στον οικισμό, θα παραμείνει κλειστός μέχρι νεοτέρας λόγω καθιζήσεων.

Οι οδηγοί μπορούν να επιλέξουν εναλλακτικά την διαδρομή μέσω Σταυρακίων ή μέσω Καλεσσών.

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Κρήτη - Κατολισθήσεις και πλημμύρες Facebook Twitter
Στο έλεος της κακοκαιρίας η Κρήτη - Κατολισθήσεις και πλημμύρες Facebook Twitter
Στο έλεος της κακοκαιρίας η Κρήτη - Κατολισθήσεις και πλημμύρες Facebook Twitter
Στο έλεος της κακοκαιρίας η Κρήτη - Κατολισθήσεις και πλημμύρες Facebook Twitter
Στο έλεος της κακοκαιρίας η Κρήτη - Κατολισθήσεις και πλημμύρες Facebook Twitter

Με πληροφορίες από Cretapost / Flashnews / Viannitika / Cretalive / Neakriti

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ