Πόρος: Ζητήθηκε η παραίτηση του ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ για την τραγωδία με το ελικόπτερο

Πόρος: Ζητήθηκε η παραίτηση του ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ για την τραγωδία με το ελικόπτερο Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Τις παραιτήσεις των μελών του ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ ζήτησε ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, μετά την τραγωδία με το ελικόπτερο στον Πόρο.

Την Τρίτη, ένα ελικόπτερο ιδιωτικής εταιρείας που απογειώθηκε από ένα ελικοδρόμιο (για το οποίο δεν είχε εκδοθεί άδεια) στον Γαλατά, έπεσε πάνω σε καλώδια μεσαίας τάσης με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη. Το ελικόπτερο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Πόρο και στον Γαλατά και ο Έλληνας πιλότος μαζί με τους δύο Ρώσους επιβάτες ανασύρθηκαν νεκροί από τα συντρίμμια. 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Μετά το αεροπορικό δυστύχημα που έλαβε χώρα στη θαλάσσια περιοχή του Πόρου και το οποίο κόστισε τη ζωή τριών ανθρώπων, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς κάλεσε τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ κ. Στέφανου Οκταποδά προκειμένου να ενημερωθεί για το συμβάν και στη συνέχεια ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΕΔΔΗΕ».

«Είναι αυτονόητο ότι όλα τα στοιχεία που κατέχει ο ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με το ατύχημα θα τεθούν στη διάθεση του Εισαγγελέα», καταλήγει το υπουργείο. 

Η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων είχε ενημερώσει πριν 15 μήνες τον ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ και την Yπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τον κίνδυνο που προέκυπτε από τα καλώδια της ΔΕΗ που υπήρχαν κοντά στο ελικοδρόμιο του Γαλατά, εκεί όπου σημειώθηκε το δυστύχημα του ελικοπτέρου το μεσημέρι της Τρίτης.

«Τα εν λόγω καλώδια αποτελούν δυνητικά κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος (πρόσκρουση ελικοπτέρου) τόσο στη διαδικασία προσγείωσης όσο και μετά την απογείωση, ιδιαίτερα για τους μη γνωρίζοντες την περιοχή», έγραφε χαρακτηριστικά η προειδοποιητική επιστολή που απέστειλε στις 11/5/2018 ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων & Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ) Αθανάσιος Μπίνης, στον ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως προκύπτει από την επιστολή, την οποία έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα ο Ελεύθερος Τύπος, ο κ. Μπίνης είχε επικοινωνήσει αρχικά με τον διευθυντή διεύθυνσης δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να του επισημάνει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για τα εναέρια καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς σήμανση που βρίσκονται πάνω από το πεδίο προσγείωσης, προκειμένου να μη δημιουργηθούν στο μέλλον δυσχερείς καταστάσεις. Η επιστολή της ΕΔΑΑΠ, που είχε κοινοποιηθεί στους προέδρους των ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, στο διοικητή της ΥΠΑ και στο ΥΠΟΜΕ, αποδεικνύει ότι το πρόβλημα προϋπήρχε και δεν πάρθηκε κανένα μέτρο. Μάλιστα, είχε κάνει παράκληση, στο πλαίσιο προαγωγής της ασφάλειας των πτήσεων, να εξεταστεί «η δυνατότητα σήμανσης των εν λόγω καλωδίων (τοποθέτηση σφαιρικών ανακλαστικών σημαντήρων κ.λπ.)».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM