Σε Πέλλα και Χαλκιδική οι πρώτες μονάδες φαρμακευτικής κάνναβης

Σε Πέλλα και Χαλκιδική οι πρώτες μονάδες φαρμακευτικής κάνναβης Facebook Twitter
0

Στην Πέλλα και τη Χαλκιδική αναμένεται το προσεχές διάστημα να λειτουργήσουν οι πρώτες μονάδες φαρμακευτικής κάνναβης.

Ειδικότερα, η εταιρία Grow in Greece από το Λος Άντζελες, με μεγαλομέτοχο έναν Ελληνοαυστραλό, θα επενδύσει 23-25 εκατομμύρια ευρώ για την καλλιέργεια 25 στρεμμάτων φαρμακευτικής κάνναβης.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Voria.gr, ο διευθυντής της εταιρίας, Κώστας Εμμανουηλίδης, η Greenhouse Constructions θα αναλάβει τις άδειες έγκρισης, τη δημιουργία του θερμοκηπίου και την έκδοση πιστοποιητικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μονάδα η οποία έχει ήδη λάβει άδεια εγκατάστασης, θα φέρει 80 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 25 υψηλής εξειδίκευσης. Δίπλα στα θερμοκήπια, θα δημιουργηθεί και μονάδα επεξεργασίας 4.500 τμ, η οποία θα ξεκινήσει σε περίπου έναν χρόνο.

Όπως σημείωσε, μόνο η δική του εταιρεία έχει εκδώσει άλλες πέντε άδειες φαρμακευτικής κάνναβης για εταιρείες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Ρωσία και την Ευρώπη που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν μονάδες στο Κιλκίς, στον Αλμυρό Βόλου και σε ένα ακόμα μέρος στον νομό Μαγνησίας, τα Τρίκαλα και τη Θήβα. Οι επενδύσεις θα ξεκινούν από τα 12 εκατ. και θα φτάνουν τα 120 εκατ. ευρώ. Κάποιοι από τους επενδυτές μάλιστα σκέφτονται να φέρουν μαζί με τις μονάδες και κλινικές εξειδικευμένες για λήψη φαρμακευτικής κάνναβης.

Σύμφωνα με την εταιρεία Prohibition Partners, που συλλέγει πληροφορίες για τη βιομηχανία της φαρμακευτικής κάνναβης, η Ελλάδα έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα 26 άδειες. Μια από αυτές ανήκει στην εταιρεία FIVE SA (ΠΕΝΤΕ ΑΕ) η οποία σκοπεύει να επενδύσει 40 εκατ. για μια έκταση 35 στρεμμάτων στη Χαλκιδική με 200 άτομα προσωπικό.

Πρωτοπόρος η Ελλάδα στο νομοθετικό πλαίσιο

Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουηλίδη, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρα στο νομοθετικό πλαίσιο για τη φαρμακευτική κάνναβη. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σε άλλες χώρες, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν θέτει όριο στον αριθμό των επενδύσεων την ώρα που στις άλλες χώρες υπάρχει περιορισμένος αριθμός αδειών και άρα ο επενδυτής μπορεί πλέον να μπει στη συγκεκριμένη αγορά μόνο ως μέτοχος.

«Είναι αυστηρός νόμος, έχει υψηλά κριτήρια στην κάθετη παραγωγή αλλά διασφαλίζει υψηλής ποιότητας προϊόν στην κατάλληλη κατεύθυνση», τονίζει ο κ. Εμμανουηλίδης λέγοντας πως με το πλαίσιο που ισχύει προωθείται ο θεραπευτικός τουρισμός και όχι ο τουρισμός των coffee shops που άνθισε στην Ολλανδία. Ο ίδιος υπογράμμισε πως τα πρότζεκτ αυτά θα αξιοποιήσουν πολλούς πόρους της χώρας όπως τα πανεπιστήμια αλλά και τα εργαστήρια των πανεπιστημίων για τα τεστ που απαιτούνται για τη λήψη των απαραίτητων πιστοποιητικών.

«Τα πρότζεκτ αυτά είναι τρομερής κλίμακας και ακρίβειας, είναι σαν αν κάνουμε ένα νοσοκομείο και σε πολλές περιπτώσεις απαιτούνται χώροι πολύ καθαρότεροι των νοσοκομείων», σημείωσε. Διευκρίνισε μάλιστα ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν χημικά προϊόντα ή λιπάσματα παρά μόνο οργανικά, γεγονός που συνεπάγεται τη θωράκιση της καλλιέργειας από έντομα ή μικρόβια. Αυτό απαιτεί κλειστούς χώρους αλλά και καλή τεχνογνωσία, υψηλή τεχνολογία και ακρίβεια. «Το προσωπικό θα φοράει στολές και αν θέλει να βγει εκτός του θερμοκηπίου θα πρέπει να αλλάζει ρούχα τρεις φορές», είπε χαρακτηριστικά για να δείξει τα αυστηρά κριτήρια ασφάλειας.

Σύμφωνα με το European Cannabis Report, μέχρι το 2028 η ενδοχώρια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης θα αξίζει περίπου 2 δισ. ευρώ ενώ η Prohibition Partners επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές σημειώνει πως οι νέες άδειες θα οδηγήσουν σε επενδύσεις 360 εκ. ευρώ και 2.250 θέσεις εργασίες.

Με πληροφορίες από Voria.gr

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ