Ένα καλύτερο μέλλον: Η Κηφισιά σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα 7 πόλεων για το περιβάλλον

Ένα καλύτερο μέλλον: Η Κηφισιά σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα 7 πόλεων για το περιβάλλον Facebook Twitter
2

Η Κηφισιά συμμετέχει σε νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα δημιουργίας ενός δικτύου επτά πόλεων, με απώτερο στόχο τη σταδιακή «απελευθέρωση» των κοινωνιών από τις επιβλαβείς εκπομπές άνθρακα και την ενεργειακή βιωσιμότητα.

Το 5ετές πρόγραμμα SPARCs (Sustainable energy Positive & zero cARbon Communities), χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ξεκίνησε επισήμως τον Οκτώβριο, με τη συμμετοχή της Λειψίας (Γερμανία) του Έσποο (Φινλανδία), της Κηφισιάς, του Ρέκιαβικ (Ισλανδία), της Μάια (Πορτογαλία), του Κλάντο (Πορτογαλία) και της Λβιβ (Τσεχία).

Στόχος είναι να γίνουν δράσεις «αστικής μεταστροφής» με έμφαση στη βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση, τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, την ψηφιοποίηση και την κινητικότητα στον αστικό ιστό. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με την ανάλυση των ξεχωριστών προκλήσεων που αντιμετωπίζει κάθε πόλη και συνολικά θα γίνουν περισσότερες από 100 δράσεις με γνώμονα την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και όχι μόνο. 

«Επιτρέποντας, ενημερώνοντας και υποστηρίζοντας την αποτελεσματική αστική μεταμόρφωση των επτά πόλεων, προβλέπουμε ότι το SPARCs θα έχει σημαντικά θετικό αντίκτυπο προς τη βιώσιμη ενέργεια και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, καθώς και τη δημιουργία αποτελεσματικών λύσεων, που θα μπορέσουν να διαδοθούν στην Ευρώπη και πέραν αυτής», δήλωσε ο συντονιστής του πρότζεκτ, Φραντσέσκο Ρέντα.

«Είναι αδήριτη ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο δήμου και αστικού περιβάλλοντος, το οποίο να μπορεί να υποστηρίξει τις ανθρώπινες ασχολίες χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον», σχολίασε από την πλευρά του ο δήμαρχος Κηφισιάς Γ. Θωμάκος. «Σε κάθε δράση που έχει αυτόν τον στόχο, η Κηφισιά θα συμμετέχει. Θέλουμε η πόλη μας να αποτελέσει ένα παράδειγμα ήπιας ανάπτυξης, που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες αειφόρου ζωής».

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Από όλους τους δήμους της Αθήνας που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα μολυσμένου αέρα σε σχέση με.την Κηφισιά βρήκαν να το κάνουν αυτό το πρόγραμμα;? Τους μετανάστες Ασπροπύργο και το πρόγραμμα καθαρού αέρα στην Κηφισιά?!?! Θα μας τρελάνετε εντελώς σε αυτή τη χώρα???
Ισχύει, άλλοι Δήμοι τοχουν περισσότερο ανάγκη. Αλλά δεν επιλέγει η Ευρωπαικη Επιτροπη ξερω γω. Προετοιμαζουν φακελοι οι Δημοι και συμμετεχουν εθελοντικά. Επομενως ειτε δεν υπεβαλλαν καν αιτηση οι υπολοιποι, ειτε ειχαν ελλιπη φακελο ειτε απλα δεν επεισαν με τα κριτηρια τους. Ο καθεις και η μοιρα του. Τελος παντων επειδη θα ξοδευτουν απιστευτα πολλά χρηματα σε μελετητικα γραφεια για το τι χρειαζεται μια πολη, την απαντηση την ξερουν και μονοι αλλα ε καπως πρεπει και καποιο γραφειο να βγαλει το κατιτις του: αυξηστε απλα ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ το πράσινο. Αυξηστε δενδρα, φυτα, γκαζον. Γκρεμιστε τιποτα παλια κτηρια και στη θεση τους κανα μικρο παρκο. Ναχετε καθαρους δρομους, να λειτουργει η ανακυκλωση των αντιστοιχων καδων και να γινει ενεργειακη αναβαθμιση ολων των δημοσιων κτηριων. Τωρα για φιλικα προς το περιβαλλον αμαξια και αναβαθμισεις κατοικιων (οπως με το δημοφιλες προγραμμα επιδοτησης Εξοικονομω κατ οικον τα τελευταια ετη), ε αυτα ειναι αρμοδιοτητα του κεντρικου κρατους να δωσει οικονομικα κινητρα.