Κακοκαιρία Ζηνοβία: Προβλήματα από τις χιονοπτώσεις σε Στερέα Ελλάδα, Κρήτη και Πελοπόννησο

Κακοκαιρία Ζηνοβία: Προβλήματα από τις χιονοπτώσεις σε Στερέα Ελλάδα, Κρήτη και Πελοπόννησο Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Ζηνοβία με τις βροχοπτώσεις, το χιόνι και τους ισχυρούς ανέμους να αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της, προκαλώντας προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας.


Τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουν εντοπιστεί σε Στερεά Ελλάδα και Κρήτη ενώ προβλήματα στην κυκλοφορία αντιμετωπίζει και η Πελοπόννησος.

Κακοκαιρία Ζηνοβία: Προβλήματα από τις χιονοπτώσεις σε Στερέα Ελλάδα, Κρήτη και Πελοπόννησο Facebook Twitter


Ειδικότερα, στην Στερεά Ελλάδα η έντονη χιονόπτωση δημιούργησε προβλήματα στη κυκλοφορία στο Μαρτίνο και στην Εθνική με τα οχήματα να κινούνται με αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές χιλιομέτρων.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας άρχισαν να πέφτουν νιφάδες χιονιού στους Θρακομακεδόνες, στο Περιστέρι, στην Πετρούπολη, στη Νίκαια, στον Κορυδαλλό.


Σημειώνεται ότι την Αττική οι ισχυρές βροχές αναμένεται να συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της Δευτέρας, ενώ οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται στα ορεινά και ημιορεινά στα βόρεια και δυτικά του νομού θα περιοριστούν από το απόγευμα στη βορειοδυτική Αττική και στα ορεινά.


Λόγω της χιονόπτωσης, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στη νέα εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία, από το ύψος των διοδίων Αφιδνών, σύμφωνα με ενημέρωση της αστυνομίας. Η Τροχαία ακινητοποιεί όλα τα φορτηγά στα διόδια Τραγάνας. Με αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων από το ύψος του Ακραιφνίου.

Κακοκαιρία Ζηνοβία: Προβλήματα από τις χιονοπτώσεις σε Στερέα Ελλάδα, Κρήτη και Πελοπόννησο Facebook Twitter


Συνολικά 13 άτομα απεγκλώβισε η πυροσβεστική από τα οχήματά τους λόγω της έντονης χιονόπτωσης, στην επαρχιακή οδό Οινόης - Βοιωτίας, στο ύψος της Στεφάνης Βοιωτίας. Χάρη στην παρέμβαση της πυροσβεστικής, που επιχείρησε με τέσσερις πυροσβέστες και δυο οχήματα, τα άτομα απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο, στο χωριό Σκούρτα Βοιωτίας.

 

Σύμφωνα ανακοίνωση της Νέας Οδού, έχει απαγορευτεί η κίνηση λεωφορείων από το Σχηματάρι, στο ρεύμα προς Λαμία, ενώ η κίνηση των ΙΧ επιτρέπεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Οι ίδιοι περιορισμοί ισχύουν και από την Τραγάνα, στο ρεύμα προς Αθήνα. Από τη διασταύρωση για Ακραίφνιο μέχρι και την Υλίκη επιχειρούν εκχιονιστικά.

Η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων από το 5ο χλμ. της παλαιάς Εθνικής Οδού Ελευσίνας-Θήβας, στο ύψος της Μάνδρας, στο ρεύμα προς Θήβα.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, έχει ανακοινώσει πως για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων, λόγω χιονοπτώσεων, ισχύουν προσωρινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων σε τμήματα της Φθιώτιδας (από 121,250 χ/θ (όρια με Νομό Βοιωτίας) έως 135,700 χ/θ (Διόδια Τραγάνας)), της Βοιωτίας (από 93,000 χ/θ (μετωπικά διόδια Θηβών) έως 121,250 χ/θ (κόμβος Μαρτίνου), και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας) και της Εύβοιας (στην Εθνική Οδό Χαλκίδας-Αιδηψού, από 16η χ/θ (Καστέλλα) έως 47η χ/θ (τοποθεσία Δερβένι)).

Χωρίς ρεύμα χωριά στη Θήβα


Χωρίς ρεύμα παραμένουν πέντε χωριά στην περιοχή της Θήβας. Πρόκειται για τα χωριά Πλαταιές, Μελισσοχώρι, Λουτουφή, Λεύκτρα και Καπαρέλι της δημοτικής ενότητας Πλαταιών του δήμου Θήβας, όπου συνεργεία της ΔΕΗ επιχειρούν για την αποκατάσταση του προβλήματος.


Προβλήματα από την κακοκαιρία και στην Κρήτη


Με δυσκολία πραγματοποιούνται οι οδικές μετακινήσεις στα Χανιά με τα περισσότερα προβλήματα να εμφανίζονται στο οδικό δίκτυο προς τον Ομαλό, με τα μηχανήματα να δίνουν μάχη με τα χιόνια προκειμένου ν' αποκαταστήσουν την κυκλοφορία. Τις πρώτες πρωινές ώρες απεγκλωβίστηκε όχημα στην είσοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς στο Ξυλόσκαλο που είχε κολλήσει στο χιόνι, ενώ εκδρομείς παρέμειναν σε καταλύματα της περιοχής.

Αντίστοιχη περίπτωση πάντως είχαμε και στο Οροπέδιο της Νίδας. Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, στις 9 το βράδυ, ένας οδηγός εγκλωβίστηκε καθώς δεν είχε αλυσίδες. Λόγω της ολισθηρότητας και φοβούμενος για κάποιο ατύχημα, κάλεσε την Πυροσβεστική η οποία έσπευσε στο σημείο. Επί της ουσίας η Πυροσβεστική δεν χρειάστηκε να ενεργήσει παρά χάραξε τον δρόμο της επιστροφής, τον οποίο και ακολούθησε ο οδηγός, χωρίς άλλα απρόοπτα.

Κακοκαιρία Ζηνοβία: Προβλήματα από τις χιονοπτώσεις σε Στερέα Ελλάδα, Κρήτη και Πελοπόννησο Facebook Twitter

Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση στην πόλη, καθώς και σε άλλες περιοχές των Χανίων. Χωρίς ρεύμα έμειναν σημεία στις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου, Εθνικής Αντιστάσεως, Παλαιστίνης και Θερμοπυλών, ενώ βλάβες αναφέρθηκαν στα Κεραμειά, στις Μουρνιές και στον Κουμπέ. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, εργάζονται για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.


Διακοπή στην ηλεκτροδότηση σημειώθηκε στην περιοχή των Κεραμειών, στις Μουρνιές και τον Κουμπέ ενώ από κεραυνό, κάηκε ένας υποσταθμός στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στην πόλη των Χανίων.

Αντίστοιχα προβλήματα σημειώθηκαν χθες και στο Ρέθυμνο όπου είχαμε χθες μπλακ άουτ, το οποίο ταλαιπώρησε τους πολίτες. Με ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία Χανίων καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, καθώς για το επόμενο διάστημα προβλέπονται ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Κακοκαιρία Ζηνοβία: Προβλήματα από τις χιονοπτώσεις σε Στερέα Ελλάδα, Κρήτη και Πελοπόννησο Facebook Twitter

Κατολισθήσεις σε Πλατανιά και Κίσσαμο

Επιπλέον, κκατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων και πετρών έχουν αναφερθεί σε σημεία του οδικού δικτύου του δήμου Πλατανιά στις περιοχές Βουκολιές, Φωτακάδο, Ρούματα, Κακόπετρο, Μεσαύλια, καθώς και σε σημεία του οδικού δικτύου του δήμου Κισσάμου στον επαρχιακό δρόμο προς Κεραμωτή, Αμυγδαλοκεφάλι και Λιβάδεια .Συνεργεία των δήμων εργάζονται από το πρωί για να απομακρύνουν τους βράχους και τις πέτρες, ενώ οι αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν μικρές ζημιές στον παραλιακό δρόμο των Καλυβών και στην περιοχή της Αλμυρίδας του δήμου Αποκορώνου.

Δυσκολίες στο ορεινό οδικό δίκτυο σε περιοχές της Πελοποννήσου

Προβλήματα υπάρχουν και σε τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αχαΐας, Κορινθίας και Αρκαδίας εξακολουθούν να προκαλούν οι χιονοπτώσεις και ο παγετός, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των αυτοκινήτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αχαΐα, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στους παρακάτω δρόμους:

* Καλαβρύτων - Πούντας (μέσω Μεγάλου Σπηλαίου).

* Καλαβρύτων - Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας).

* Καλαβρύτων - Αιγίου (μέσω Φτέρης).

* Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Λουσών και μέσω Πριολίθου.

* Από το 5ο έως το 16ο χιλιόμετρο του δρόμου που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο, καθώς και μέσα στην πόλη των Καλαβρύτων.

* Ακράτας - Ζαρούχλας, από το ύψος του 20ου χιλιομέτρου και άνω.

Στο νομό Κορινθίας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα παρακάτω σημεία:

* Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου - Τρικάλων, από το 19ο χιλιόμετρο έως και τα Τρίκαλα.

* Στην επαρχιακή οδό Κιάτου - Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο έως την Γκούρα.

* Στην επαρχιακή οδό Δάφνης - Καστρακίου - Μποζικά - Τιτάνης, από το 1ο έως το 13ο χιλιόμετρο.

* Στην επαρχιακή οδό Κλένιας - Στεφανίου και Αγιονορίου, από το 1ο χιλιόμετρο.

Στην Αρκαδία έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο που συνδέει την Βυτίνα με τον χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου, ενώ χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό που συνδέει την Καρδαρά με το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου και στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου - Κοσμά - Γερακίου, από το 20ο έως το 35ο χιλιόμετρο.

Στην Αττική, κλειστή παραμένει η Λεωφόρος Πάρνηθας, από το ύψος του τελεφερίκ, στο ρεύμα προς το καζίνο, ενώ έχει αποκλειστεί η κίνηση για φορτηγά άνω των 3,5 τόνων στην Αθηνών-Λαμίας, από τα διόδια Αφιδνών στο ρεύμα προς Λαμία.

Τέλος, σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Βόλος-Σποράδες, Καβάλα-Πρίνος, Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Oι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

 Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Cretapost / Lamiareport / Tvstar

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ