Αντικαπνιστικός νόμος: Συμμορφώνονται πολίτες και επιχειρήσεις - Τι δείχνουν οι σχετικοί έλεγχοι

Αντικαπνιστικός νόμος: Συμμορφώνονται πολίτες και επιχειρήσεις - Τι δείχνουν οι σχετικοί έλεγχοι Facebook Twitter
Στο 75% των ελέγχων που διενεργήθηκαν σε 568 χώρους, δεν βρέθηκαν καπνίζοντες - EUROKINISSI
0

Ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται στις 3 από τις 4 επιχειρήσεις, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία ελέγχων των αρμόδιων φορέων.

Σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, οι έλεγχοι ξεκίνησαν από τις 20 Νοεμβρίου και συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα. Σ'αυτό το διάστημα ελέγχθηκαν 568χώροι - εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, παιδότοποι, ίντερνετ καφέ, κυλικεία θεάτρων, νυχτερινά κέντρα- σε 28 πόλεις όλης της επικράτειας, από κλιμάκια των ΕΑΔ- ΕΛΑΣ.

Ο κατάλογος των πόλεων όπου διενεργήθηκαν έλεγχοι είναι οι Δ. Αθηναίων (Κολωνάκι, Πλ. Αγίας Ειρήνης ,Μοναστηράκι ), Νέα Ιωνία, Μαρούσι, Κηφισιά, Νέα Σμύρνη, Καισαριανή, Πειραιάς, Περιστέρι (κέντρο και Μπουρνάζι), Λεωφ. Συγγρού, Λεωφ. Πειραιώς, Δ. Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Λάρισα, Βόλος, Φάρσαλα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Πρέβεζα, Ναύπακτος, Αγρίνιο, Πάτρα, Ρίο, Πύργος, Τρίπολη, Καλαμάτα, Άργος, Ναύπλιο, Ηράκλειο, Χανιά.

Οι περισσότεροι έλεγχοι δεν κατέδειξαν παράβαση. Συγκεκριμένα, στο 75% των περιπτώσεων δεν καταγράφηκε καμία παράβαση. Σε 142 περιπτώσεις όμως καταγράφηκαν παραβάσεις, όπως το κάπνισμα από θαμώνες αλλά και η μη σήμανση, η ύπαρξη σταχτοδοχείων κοκ. Συνολικά, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 21 καπνίζοντες γιατί κάπνιζαν σε χώρο που δεν επιτρέπονταν – το ύψος των προστίμων είναι 2.100 ευρώ. Πρόστιμα ύψους 48.000 ευρώ επιβλήθηκαν και στους υπευθύνους των ελεγχόμενων χώρων.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από την επίσημη εφαρμογή του νόμου, πως τα αντίστοιχα στοιχεία ήταν τελείως διαφορετικά. Ειδικότερα, από το σύνολο των 230 επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν στο 49% των περιπτώσεων οι υποδειχθέντες ως εξωτερικοί χώροι ενέπιπταν στους περιορισμούς του αντικαπνιστικού νόμου καθώς ήταν στεγασμένοι και περίκλειστοι.

Επίσης, στο 59 % διαπιστώθηκε είτε πλήρης απουσία είτε ελλιπής σήμανση για την απαγόρευση του καπνίσματος, ενώ στο 35 % των καταστημάτων διαπιστώθηκε απουσία μέτρων αποτροπής του καπνίσματος (κυρίως ύπαρξη σταχτοδοχείων).

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ