H καλλιτέχνις που ξεγυμνώθηκε μπροστά από άγαλμα της Παναγίας στη Γαλλία εξηγεί την πράξη της

H καλλιτέχνις που ξεγυμνώθηκε μπροστά από άγαλμα της Παναγίας στη Γαλλία εξηγεί την πράξη της Facebook Twitter
0

Η καλλιτέχνις Deborah de Robertis η οποία το περασμένο Σάββατο ξεγυμνώθηκε μπροστά από άγαλμα σε λατρευτικό χώρο της Παναγίας της Λούρδης στη Γαλλία, εξηγεί σήμερα την πράξη της η οποία οδήγησε στη σύλληψή της,

Η de Robertis, η οποία έχει επίσης ξεγυμνωθεί στο Λούβρο και σε διάφορα άλλα μουσεία, έμεινε εντελώς γυμνή, με ένα μπλε βέλο στο κεφάλι της και στάθηκε σε στάση προσευχής μπροστά από το γλυπτό της Παναγίας.

Η κίνησή της προκάλεσε αναστάτωση σε συγκεντρωμένους πιστούς ενώ στο σημείο κλήθηκε η αστυνομία και η καλλιτέχνις συνελήφθη.

Ωστόσο η Deborah de Robertis παρέμεινε κρατούμενη για μερικές ώρες μέχρι να οριστεί τακτική δικάσιμος η οποία θα γίνει τον ερχόμενο Μάιο.

Η Deborah de Robertis πάντως επιμένει πως δεν έκανε κάτι κακό και προσβλητικό. «Με αυτή την πράξη γύμνιας ενσαρκώνω την Παναγία με το σώμα μου», λέει. «Γιατί δεν θεωρείται θαύμα που σήμερα μια γυναίκα μπορεί να χρησιμοποιήσει την ελευθερία της και να κάνει αυτή την κίνηση, γνωρίζοντας ότι σε ορισμένες χώρες η ίδια πράξη θα μπορούσε ακόμα και να της κοστίσει τη ζωή;», συμπληρώνει.

«Στις μονοθεϊστικές θρησκείες, η Παναγία είναι η γυναικεία φιγούρα που αναφέρεται περισσότερο, η πιο γνωστή και ως εκ τούτου αυτή που εκμεταλλεύονται περισσότερο», εξηγεί η de Robertis. «Η φιγούρα της Μαρίας στη Λούρδη είναι τελικά εξίσου εκμεταλλευόμενη με το πρόσωπο της Μονά Λίζα στο Λούβρο. Είναι η χήνα που κάνει τα χρυσά αυγά, οδηγεί την οικονομία της πόλης, όπως η Μόνα Λίζα», λέει.

«Αλλά τι θα συνέβαινε αν οι σχέσεις εξουσίας αντιστρέφονταν και το άγαλμα της Παναγίας ενσαρκώνονταν ως μια πραγματική γυναίκα για να ξανακερδίσει την κυριότητα του σώματός της;», αναρωτιέται η καλλιτέχνις η οποία λέει πως έχει στόχο να αλλάξει το πλαίσιο για τις γυναίκες του σήμερα και ιστορικές φυσιογνωμίες της τέχνης ή και της θρησκείας.

Το βίντεο δείχνει τι έγινε μπροστά στο άγαλμα όταν γδύθηκε η Deborah de Robertis - Περιέχει γυμνό:

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM