Η βανίλια πιο ακριβή από το ασήμι

Η βανίλια πιο ακριβή από το ασήμι Facebook Twitter
0

H βανίλια καταναλώνεται καθημερινά και είναι περιζήτητη σε παγκόσμιο επίπεδο. Υστερα όμως από μερικές κακές σοδειές, η τιμή της έχει πλέον φτάσει στα ύψη και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά το ασήμι στην τιμή του κιλού.

«Η βανίλια είναι ευαίσθητη και πολύ ακριβή και θα πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός με αυτό το φυτό, εάν κάποτε θέλει να δρέψει καρπούς», σχολιάζει στο ρεπορτάζ της η Deutsche Welle. 

Στην Τανζανία για παράδειγμα, καλλιεργούν βανίλια από το 1990 και πολλοί γεωργοί άλλαξαν τις καλλιέργειές του θέλοντας να επωφεληθούν από την άνοδο των τιμών και τη μεγάλη ζήτηση. Αρκετοί καλλιεργητές διαθέτουν χιλιάδες φυτά βανίλιας, τα οποία πρέπει να προστατεύουν διαρκώς από τα καταστροφικά ζιζάνια, τα βλαβερά έντομα και, κυρίως, από τους κλέφτες

Ό,τι παράγεται στην Μπέμπα της Τανζανίας προορίζεται για τη Μεγάλη Βρετανία, για μία εταιρεία καλλυντικών που χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες. «Η καλλιέργεια της βανίλιας εξαρτάται από την ποιότητα του εδάφους και αυτό καθορίζει πότε θα γίνει η συγκομιδή», λέει ο Χαμάτι Χατίμπου, ένας γεωργός με 7.000 βανίλιες.  «Εάν το χώμα είναι καλό, απαιτούνται τρία με τέσσερα χρόνια. Αυτό όμως που είναι σημαντικό, είναι ποιότητα». 

Οι τιμές στην παγκόσμια αγορά έχουν εκτιναχθεί για το πολύτιμο αυτό μπαχαρικό. Πριν από λίγα χρόνια κόστιζε μόλις 30 δολάρια το κιλό αλλά μέσα στο 2018, η ίδια ποσότητα σκαρφάλωσε στα 600$. Το ασήμι πωλείται έναντι 582 δολαρίων ανά κιλό. 

Φέτος, οι τιμές της βανίλιας έπεσαν για μία περίοδο, τον Απρίλιο, στα 500 δολάρια ανά κιλό και ο Ντέιβιντ βαν Ντερ Γουάλντε, διευθυντή της εισαγωγικής εταιρείας Aust & Hachmann Ltd, εμφανίζεται αισιόδοξος πως σε δύο με τρία χρόνια, η τιμή του μπαχαρικού θα πέσει πάλι «μόλις» στα 100 δολάρια το κιλό. 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ