Απεργία την Πρωτομαγιά

Λεσότο: Η «πρώτη κυρία» κατηγορείται για τον φόνο της πρώην συζύγου του πρωθυπουργού

Λεσότο: Η «πρώτη κυρία» κατηγορείται για τον φόνο της πρώην συζύγου του πρωθυπουργού Facebook Twitter
Η πρώτη κυρία του Λεσότο κατηγορείται για δολοφονία
0

Η πρώτη κυρία του Λεσότο, Μεσάια Ταμπάνε, κατηγορείται ότι σκότωσε την πρώην σύζυγο του πρωθυπουργού της χώρας, την Λιπολέλο Ταμπάνε.

Η Πρώτη Κυρία του Λεσότο παραδόθηκε στην αστυνομία και έχει τεθεί υπό κράτηση, ενώ για τη δολοφονία της Λιπολέλο Ταμπάνε κατηγορούνται άλλοι οχτώ άνθρωποι. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι έχει ισχυρές αποδείξεις για την εμπλοκή της Μεσάια Ταμπάνε στη δολοφονία.

Η 42χρονη είχε εγκαταλείψει τη χώρα και είχε καταφύγει στη Νότια Αφρική. Επέστρεψε όμως, έπειτα από συμφωνία που έκανε ο δικηγόρος της με την αστυνομία.

Η δικαστική διαμάχη των «πρώτων κυριών»

Η 58χρονη Λιπολέλο Ταμπάνε δολοφονήθηκε τον Ιούνιο του 2017. Την πυροβόλησαν και την σκότωσαν έξω από το σπίτι της, στο Μαζέρου, την πρωτεύουσα του Λεσότο, δύο ημέρες προτού ορκιστεί πρωθυπουργός ο Τόμας Ταμπάνε.

Εκείνη την εποχή το ζευγάρι ήταν σε διάσταση και είχε ξεκινήσει η διαδικασία του διαζυγίου, αφού ο Ταμπάνε είχε ήδη σχέση με τη σημερινή σύζυγό του, Μεσάια. Όμως, οι δύο γυναίκες είχαν εμπλακεί σε μια δικαστική διαμάχη, για το ποια θα ήταν η πρώτη κυρία της χώρας. Τα δικαστήρια είχαν δικαιώσει την Λιπολέλο Ταμπάνε. Δύο μήνες μετά τον θάνατό της, ο πρωθυπουργός παντρεύτηκε την Μεσάια.

Το ενοχοποιητικό τηλεφώνημα

Η αστυνομία είχε καλέσει την Μεσάια Ταμπάνε να καταθέσει για την υπόθεση της δολοφονίας, αλλά τον προηγούμενο μήνα εκείνη διέφυγε από τη χώρα. Έτσι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος της. Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού φέρεται ότι την βοήθησε να το σκάσει με κρατικό αυτοκίνητο.

Στις αρχές Ιανουαρίου ήρθαν στο φως νέα στοιχεία για την υπόθεση. Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι τηλεφώνημα που έγινε από τον τόπο του εγκλήματος ενοχοποιούσε τον πρωθυπουργό του Λεσότο. Ο 80χρονος είχε ανακριθεί και εκείνος για τη δολοφονία. Υπό το βάρος των πιέσεων, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμά του, αλλά δεν έχει διευκρινίσει το πότε. Υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος τον έχουν κατηγορήσει ότι εμπόδισε τις έρευνες για τη δολοφονία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters, DPA

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ