5 μεγάλοι και δροσεροί αθηναϊκοί κήποι

5 μεγάλοι και δροσεροί αθηναϊκοί κήποι Facebook Twitter
0

Το καλοκαίρι ξεκίνησε, η θερμοκρασία ανεβαίνει, η ζέστη γίνεται έντονη και οι ανάσες δροσιάς επιβάλλονται. Βρίσκεσαι στην Αθήνα και αναζητάς μια όαση πρασίνου και ηρεμίας; Σε κούρασε ο θόρυβος, το καυσαέριο και η φασαρία της πόλης; Βαριέσαι τη χρονοβόρα διαδικασία μέχρι να πας στην κοντινότερη παραλία; Αναφώνησες για πολλοστή φορά «όχι άλλο air condition»; Κι όμως, σε ελάχιστα λεπτά και σε μικρή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας μπορείς να ανακαλύψεις μέρη και σημεία που θα σου προσφέρουν χαλάρωση και ανάπαυλα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο κλεινόν άστυ. Σας προτείνουμε πέντε κήπους στην Αθήνα για τις ώρες που θέλετε να ξεφύγετε, ακόμη και μέσα στην πόλη.

Βοτανικός Κήπος

Σε απόσταση 8 μόλις χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται μια όαση δροσιάς, ο μαγευτικός Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδους, στην περιοχή του Χαϊδαρίου. Συγκεκριμένα, στην Ιερά Οδό 403 και σε έκταση 1.860 στρεμμάτων απλώνεται ένας από τους μεγαλύτερους πνεύμονες πρασίνου στο λεκανοπέδιο Αττικής, ενώ θεωρείται ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της ανατολικής Μεσογείου. Ο βοτανικός κήπος, εκτός από τον υψηλό βαθμό ποικιλότητας της αυτοφυούς και καλλιεργούμενης χλωρίδας, αποτελεί και ένα ιδανικό φυσικό καταφύγιο της πανίδας. Μια όμορφη τοποθεσία για ηρεμία αλλά και ένας χώρος αναψυχής σε μια έκταση που περιλαμβάνει περισσότερα από 4.000 είδη φυτών και ένα από τα αρχαιότερα δάση χαλεπίου πεύκης.

Info: Κεντρική είσοδος από την Ιερά Οδό 403, στο Χαϊδάρι. Ο Βοτανικός Κήπος είναι επισκέψιμος καθημερινά 8 το πρωί έως τη δύση του ηλίου. Όλο αυτό το διάστημα λειτουργεί κυλικείο.


Νομισματικό Μουσείο

5 μεγάλοι και δροσεροί αθηναϊκοί κήποι Facebook Twitter
Ο μαγευτικός Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδους, στην περιοχή του Χαϊδαρίου.

Αρκετοί προσπερνούν την κεντρική είσοδο του Νομισματικού Μουσείου στην Πανεπιστημίου 12 χωρίς να γνωρίζουν ότι στο βάθος του υπάρχει μια μικρή πράσινη αυλή. Ο κήπος, με έκταση 800 τετραγωνικά μέτρα, περιλαμβάνει πολλά είδη φυτών της ελληνικής χλωρίδας και κοσμείται με αντίγραφα αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων. Το Ιλίου Μέλαθρον, όπως είναι ευρέως γνωστό το κτίριο, αποτελούσε την κατοικία του φιλέλληνα Γερμανού επιχειρηματία και αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν. Σχεδιασμένο από τον Ερνέστο Τσίλερ, συγκαταλέγεται στα οικοδομήματα σπουδαίας αισθητικής. Εκεί όπου σήμερα λειτουργεί το αναψυκτήριο, ήταν κάποτε το αμαξοστάσιο και ο στάβλος.

Info: Πανεπιστημίου 12. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 9:00-23:00, Kυριακή 9:00-20:00

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

5 μεγάλοι και δροσεροί αθηναϊκοί κήποι Facebook Twitter
Ο κήπος, με έκταση 800 τετραγωνικά μέτρα, κοσμείται με αντίγραφα αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων.

Στην καρδιά της πόλης και της πολύβουης κίνησης διατηρείται μια ανάσα δροσιάς όπου μπορείς να αναζητήσεις την ησυχία και να ξεφύγεις από την ένταση της καθημερινότητας. Στον Κήπο του Βυζαντινού Μουσείου, κάτω από τη σκιά του χειμερινού μεγάρου της Δούκισσας της Πλακεντίας, θα βρείτε ένα ήρεμο και χαλαρό περιβάλλον που θα σας ταξιδέψει στον χρόνο.

Info: Βασ. Σοφίας 22. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-20:00, Σάββατο-Κυριακή 09:00-21:00

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

5 μεγάλοι και δροσεροί αθηναϊκοί κήποι Facebook Twitter
Ο κήπος του Βυζαντινού Μουσείου

Σε απόσταση 4,5 χιλιομέτρων νότια από το κέντρο της Αθήνας, στο Δέλτα Φαλήρου, το ΚΠΙΣΝ λειτουργεί ως ένας πολυχώρος παιδείας, πολιτισμού και διασκέδασης. Κατά μήκος της έκτασής του μπορείς να ανακαλύψεις ένα καταπράσινο τοπίο που περιλαμβάνει κήπους με μεγάλη ποικιλία από δέντρα, φυτά, πεύκα, ελιές, σιντριβάνια, αλέες και μονοπάτια. Επίσης, διαθέτει πολλούς ανοιχτούς χώρους στους οποίους οι επισκέπτες μπορούν να ξαποστάσουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή, αν το επιθυμούν, να εξερευνήσουν τον παρακείμενο κυκλικό λαβύρινθο. Στην κορυφή ενός διαμορφωμένου λόφου ύψους 32 μέτρων μπορείτε να απολαύσετε την πανοραμική θέα, ενώ αξίζει μια επίσκεψη στον Φάρο, ένα σύγχρονο οικοδόμημα 900 μέτρων με γυάλινους τοίχους και θέα που κόβει την ανάσα. Παράλληλα, στους μπορείτε να επισκεφθείτε και την Εθνική Λυρική Σκηνή καθώς και τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας που έχουν μεταφερθεί πια εκεί.

Info: Λεωφ. Συγγρού 364. Το πάρκο λειτουργεί από το πρωί έως τη δύση του ηλίου. Το θερινό ωράριο λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ είναι από τις 6 το πρωί. έως τα μεσάνυχτα. Το χειμερινό ωράριο λειτουργίας από τις 6 το πρωί έως τις 20:00.

Άλσος Στρατού - Γουδί

5 μεγάλοι και δροσεροί αθηναϊκοί κήποι Facebook Twitter
Κατά μήκος του ΚΠΙΣΝ μπορείς να ανακαλύψεις ένα καταπράσινο τοπίο που περιλαμβάνει κήπους με μεγάλη ποικιλία από δέντρα, φυτά, πεύκα, ελιές, σιντριβάνια, αλέες και μονοπάτια.

Αναζητάς ένα τέλειο μέρος για καφέ, πικνίκ και χαλάρωση; Σε λίγα μόλις λεπτά από το Σύνταγμα μπορείς να φτάσεις σε έναν μεγάλο χώρο γεμάτο πράσινο που προσφέρεται για ποδήλατο, βόλτες και ατελείωτο παιχνίδι. Με μια έκταση 150 στρεμμάτων με δρομάκια, αρκετό γρασίδι, γλυπτά, μεγάλα δέντρα που χρησιμεύουν για σκιά, παιδική χαρά και θέα προς τον Υμηττό, αποτελεί το ιδανικό μέρος όπου μπορείς να περάσεις χρόνο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινές ημερών στην πόλη. Στον χώρο αυτόν βρίσκεται το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, η Εθνική Γλυπτοθήκη, όπου κάποτε στεγάζονταν οι βασιλικοί στάβλοι, ενώ σε ένα από τα εγκαταλελειμμένα κτίρια φιλοξενούνταν το παλιό Στρατιωτικό Αρτοποιείο Αθηνών.

Info: Από τη λεωφόρο Κατεχάκη, στρίψτε στο φανάρι που οδηγεί στην Εθνική Πινακοθήκη και στο Θέατρο Badminton ή, εναλλακτικά, από τον σταθμό του μετρό στην Κατεχάκη.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Αθήνα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ