Πλατεία Παπαδιαμάντη, Ι

Πλατεία Παπαδιαμάντη, Ι Facebook Twitter
H πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη
0

Μουριές στην Κονδυλάκη

 


Είναι πασίγνωστη η ρήση: αν κάτι μας εμπόδιζε να προσηλωθούμε σε ένα και μόνο πάθος είναι το ότι είχαμε πολλά. Η βιβλιοφιλία μας εναρμονίζεται πλήρως με την φιλοποσία και την φιλοκαπνία μας, ενώ δεν ξεχνάμε ποτέ αυτό που έλεγε ο ωραίος Μονταλμπάν, «Πίνουμε για να θυμόμαστε και τρώμε για να ξεχνάμε». Ναι, τέμενος της νύχτας το μπαρ, και, ναι, κρυφό σχολειό τα καφενεία, αλλά και πάμπολλες οι ώρες που σπαταλήσαμε αμέριμνα και ανενδοίαστα στης Αθήνας τα κουτούκια και τα ταβερνεία, εκεί όπου μπορείς να βρεις καλό αγνό κρασί, εύγευστα και με μεράκι καμωμένα εδέσματα, ανθρώπους καλοσυνάτους, προσηνείς, πρόθυμους να σε κεράσουν για μια έξυπνη κουβέντα που σ' άκουσαν να λες, και να σου δωρίσουν την πολυτιμότητα ενός άδολου χαμόγελου.


Ανάμεσα στα Άνω Πατήσια και τη Λαμπρινή, στη σκιά του Παπαδιαμάντη, πλάι στην πλατεία του φέρει το όνομά του και κοσμείται μ' ένα ταπεινό, όπως και ο ίδιος, άγαλμά του, στην οδό Κονδυλάκη, προσφεύγουμε συχνά-πυκνά, σ' ένα από τα πιο καλοκρυμμένα της πόλης μυστικά, στο μεζεδοπωλείον «Μουριές», ένα κυριολεκτικώς χειροποίητο στέκι, ένα θαλπερό φαγάδικο, με σάουντρακ που έχουν συνθέσει ο Στράτος Διονυσίου και ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Μανόλης Αγγελόπουλος και ο μέγας Άκης Πάνου, ο Γιώργος ο Ζαμπέτας και ο Πάνος Γαβαλάς.


Πάντα ευγενικός, ακάματος αν και γλυκά νωχελικός, ήπιος, κατευναστικός, ο κύριος Κώστας, φίλος παλιός του ποιητή Λευτέρη Πούλιου, θαλασσόλυκος στα νιάτα του, θυμόσοφος τώρα και άνθρωπος πεπειραμένος, με μάτια γλαρά και υγρά, με φωνή αργή, και στυλ Αλεξανδρινού, μας καλοδέχεται, ρωτάει πώς τα πάμε, μας φέρνει εκλεκτές γαρίδες και γάβρο μαρινάτο, σαρδέλα στα κάρβουνα, σαλάτες που λαμποκοπούν από φρεσκάδα, κρασί κεχριμπαρένιο. Οι ποιητές και δημοσιογράφοι Γιώργος Δουατζής και Γιάννης Τριάντης, ο σκακιστής Ηλίας Κουρκουνάκης, η εκδότρια Μάγδα Κοτζιά, ο μουσικοσυνθέτης Χάρης Βρόντος, ο ηθοποιός Βαγγέλης Κτενάς, τα αδέλφια Βασίλης και Νίκος Σπυρόπουλος, εκ της θρυλικής και προσφάτως αναγεννημένης ροκ μπάντας «Σπυριδούλα», και άλλοι πολλοί, έχουν απολαύσει τη φιλοξενία του κυρίου Κώστα και το θάλπος που προσφέρουν οι «Μουριές». Διαβάσματα έχουνε πέσει πολλά εδώ, ιδίως τις ηλιόλουστες Κυριακές, που οι «Μουριές» ανοίγουν και μεσημέρι, κι ακόμα πολλές συζητήσεις για θέματα που ανθίζουνε αιφνίδια και ευωδιάζουν και σε παρασύρουν σε μια λυτρωτική πνευματική μέθη, σε μιαν ευεξία ευπρόσδεκτη.


Και το αεράκι ελευθερίας που πνέει εδώ, τι πολύτιμο κι αυτό! Φτάνουμε στις «Μουριές», όλη η παλιοπαρέα, τρώμε και πίνουμε, γλυκαινόμαστε μες στην αύρα μιας μέθης ελαφράς, ιδρύουμε το Δημιουργικό Εργαστήρι "Vita Nuova", και βάζουμε μπροστά το φερώνυμο έντυπο.


«Τα τελευταία λόγια του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ», λέει ο ταπεινός σας ανταποκριτής, σαν ένα είδος προπόσεως, «ήσαν, 'Όχι, δεν έπρεπε να το γυρίσω απ' το ουίσκι στο μαρτίνι'». «Εγκρίνω και επαυξάνω», βροντοφωνάζει σείοντας το ποτήρι του ο Καπετάν Φασαρίας, ο Κινηματογραφιστής. «Δεν υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν μόνο λύσεις», αποφαίνεται ο Κουρκουνάκης, ο Σκακιστής. «Παιδιά, αυτό είναι κερασμένο από το μαγαζί», λέει ο κύριος Κώστας φέρνοντας ακόμα ένα κιλό κρασί. «Ζήτω οι 'Χειμερινοί Κολυμβητές'!» κραυγάζει, όχι και τόσο απρόσμενα ο σκηνοθέτης Στέργιος Νιζήρης.


Λίγο πριν αναχωρήσουμε γι' αλλού, πλούσια φαγωμένοι, ευχάριστα πιωμένοι, αγαπώντας για μιαν ακόμα φορά την πόλη μας και τις ζεστές της φάτνες, θυμόμαστε τον Νίκο Καρούζο, τον ποιητή που τόσο αγάπησε τον Παπαδιαμάντη, και ο Βαγγέλης Κτενάς, ο Ηθοποιός, αναλαμβάνει να μας απαγγείλει στίχους από το ποίημα «Ο ακέραιος κυρ Αλέξανδρος»: «Μεγάλος άνθρωπος κι ανέσπερος Έλληνας που κράτησε/ τον πόνο στο σωστό του το ύψος/ αγνοώντας και δημοτικισμούς και εξελικτικισμούς και μόδες/ αγνοώντας τα εκάστοτε μορμολύκεια/ την ασίγαστη γενικότητα των πιθήκων/ αγνοώντας τον αιώνα της καλπάζουσας εξυπνάδας/ ο ανοξείδωτος».

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ