Σάμος: τα πιο πράσινα ακρογιάλια, τα πιό καλά τραπέζια

Σάμος: τα πιο πράσινα ακρογιάλια, τα πιό καλά τραπέζια Facebook Twitter
0

Από την Ελένη Ψυχούλη

Σάμος: τα πιο πράσινα ακρογιάλια, τα πιό καλά τραπέζια Facebook Twitter

 

Στη Σάμο θα πας αν σου αρέσουν τα μεγάλα, καταπράσινα νησιά, με τα ποτάμια, τις ρεματιές, τα αμπέλια, τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά και τα ψηλά βουνά που σε κάνουν να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι μια ανάσα-θαλάσσιο-δρόμο από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Θα γίνεις φίλος της αν αγαπάς το Πήλιο, που της μοιάζει εξαιρετικά, ακόμη και στην τοπιολαλιά των κατοίκων. Θα την προτιμήσεις αν σου αρέσουν τα νησιά με αρχαία ιστορία, αξιοθέατα, διαδρομές μέσα από σκιερά καλντερίμια, γραφική παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

 

Θα σου ταιριάξει

  • Το λευκό, παραθαλάσσιο Πυθαγόρειο, αν θέλεις να ζήσεις στην καρδιά της κίνησης, της λευκής νύχτας, του καλοκαιρινού ξεσαλώματος σε όλο του το μεγαλείο
  • Ο πιο εναλλακτικός, θα λατρέψει την αγνή, απείραχτη ομορφιά στις Μανωλάτες και το Κοκάρι.
  • Το νεοκλασικό Καρλόβασι θα σου ταιριάξει αν θέλεις να βάλεις ένα touch αστικής ζωής στο ρουστίκ νησιώτικο τοπίο.
  • Το Βαθύ με τον υπέροχο σαν αγκαλιά κόλπο, τα παλιά βιομηχανικά κτίρια και τα γραφικά δρομάκια με τα σπίτια που ανηφορίζουν τις κεραμοσκεπές τους στο λόφο, θα σου χαρίσει μια σχετική ησυχία και μια Ελλάδα που έχει ξεχαστεί κάπου στο'80.

 

Αξίζει

  • Η καταπράσινη βόλτα στην περιοχή Αηδόνια, Μανωλάτες, Βουρλιώτες και Αγ. Κωνσταντίνο. Από τη μια το βουνό στα καλύτερά του, από την άλλη η θάλασσα στο βάθος.
  • Εκεί γύρω αξίζει και μια βόλτα στους αμπελώνες, που χορογραφούν το τοπίο αγκαλιάζοντας τις ρεματιές, μικρά καλύβια, η ευωδιά των σταφυλιών που ωριμάζουν κάτω από τον ήλιο του καλοκαιριού.
  • Η επίσκεψη στην Παναγιά την Σπηλιανή, ακόμη κι αν δεν είσαι ο τύπος που εκκλησιάζεται κάθε Κυριακή. Για τη θέα, το μοναδικό εκκλησάκι μέσα στο βράχο, τη ρακή, τα φρούτα και τα κουλουράκια του κρητικού παπα-Μανώλη, του πιο καλτ ιερέα στο Αιγαίο
  • Η επίσκεψη στο Μουσείο Σαμιακού Οίνου της Ένωσης, για το κτίσμα αλλά και για να γνωρίσεις την παράδοση του τοπικού μοσχάτου, που έκανε διάσημη στον κόσμο τη Σάμο από την αρχαιότητα.
  • Η επίσκεψη στο θερμοκήπιο των Tomaccini στον Μεσόκαμπο, μια εντυπωσιακή υδροπονική καλλιέργεια 15 στρεμμάτων, που παράγει το πιο νόστιμο ντοματίνι-βελανίδι που έχεις ποτέ δοκιμάσει. Αυτό που ψωνίζεις και στο ΑΒ αλλά με την «άλλη» γεύση που έχει όταν το κόβεις κατευθείαν από τη ντοματιά.

 

Τα νοστιμότερα τραπέζια

  • Στο γραφικό Παλαιόκαστρο και απέναντι από το σημείο όπου η Σάμος πλησιάζει αγγίζοντας σχεδόν, τη Μικρά Ασία, ο Τριαντάφυλλος (Μικρή Πλατεία Παλαιοκάστρου, 2273027860, 6977917473), σε ένα πανέμορφο δρομάκι κοντά στην κεντρική πλατεία, θα σε κερδίσει με τη λευκή, νοσταλγική αισθητική του. Δαντελωτά τραπεζομάντιλα και κουρτινάκια, ξύλο και παλιές λάμπες, από το οβάλ σαν παλιό κάδρο άνοιγμα, η κουζίνα σου αποκαλύπτει τα χαμόγελα των κοριτσιών που μαγειρεύουν αλλά και μια αστραφτερή καθαριότητα που θα την ζήλευε και η δική σου κουζίνα. Ο Τριαντάφυλλος με το γλυκό χαμόγελο και το πληθωρικό ταμπεραμέντο είναι άλλη μια απόδειξη στο αξίωμα που θέλει το καλό ψάρι να πηγαίνει στο βουνό. Κι εδώ πάνω δεν ανεβαίνει μόνο το ψάρι αλλά όλος ο βυθός, σε μια συμποσιακή εμπειρία που ξεχωρίζει για τη λιτότητα, τη σωστή διαχείριση της φρεσκάδας, τη διαύγεια της απόλυτης νοστιμιάς. Εν ολίγοις, ο Τριαντάφυλλος είναι μια μύηση, μια μοναδική εμπειρία τσπουροκατάστασης, για όποιον δεν φοβάται τις ξεχωριστές, ιωδιούχες εμπειρίες. Η σαμιώτικη ρακή έρχεται με μια σαλάτα που συνδυάζει τα βραστά και τα φρέσκα λαχανικά με ατζούγιες και τόνο κι ένα βελούδινο βραστό σαλάχι με πατζάρια, σκορδαλιά, λαδολέμονο και ψιλοκομμένη κόκκινη πιπερίτσα με κρεμμυδάκι. Το λιαστό χταπόδι ιδανικά ψημένο, ριγανάτο και μαστιχωτό στα κάρβουνα, ολοζώντανα ο αχινός και οι φούσκες, μια ζεστή φάβα με το εξαιρετικό λάδι και το κρεμμυδάκι της, γαρίδες αχνιστές με μαϊντανό και δεμένο λαδολέμονο. Λεπτοκομμένη στρογγυλή, τραγανή ονειρεμένη τηγανητή πατάτα με πάπρικα, αλάδωτος και ζουμερός τηγανητός γαλέος και για την απογείωση του τέλους, μια πιατέλα χάρμα οφθαλμών με αστακούς κομμένους στη μέση με λαδολέμονο, κρεμμύδι, μαϊντανό και πιπερίτσα. 

 

 

Σάμος: τα πιο πράσινα ακρογιάλια, τα πιό καλά τραπέζια Facebook Twitter
"To μαγαζάκι που λέγαμε"...Φωτο: Ε. Ψυχούλη/ LIFO

 

Τρία μόλις χιλιόμετρα, οι Μυτιληνιοί προβάλουν ανάμεσα σε καταπράσινους λόφους, με το όνομά τους να θυμίζει τους πρώτους αποίκους του χωριού. Στη γραφική πλατεία που θυμίζει χωριά του Πηλίου, "Το μαγαζάκι που λέγαμε" (2273051264), θυμίζει μερακλίδικο μεζεδοπωλείο της Λέσβου 

 

Παλιές διαφημιστικές αφίσες δίνουν χρώμα και νοσταλγία στους τοίχους, σκόρδα κρεμασμένα στο ανοιχτό κουζινάκι που θυμίζει καφενείο του χωριού και μια κουζίνα που διαθέτει όλη τη ζωντάνια και τη γεύση του μαμαδίστικου, παραδοσιακού φαγητού. Ο Γιώργος Ακράς σε σερβίρει, στην κουζίνα η αδελφή του βράζει ολοπράσινα και ζεστά τα χόρτα, φτιάχνει τραγανούς, αρωματικούς ρεβυθοκεφτέδες με μπόλικο δυόσμο, μια χωριάτικη από τις λίγες, μαστιχωτό χταπόδι στα κάρβουνα, βουτυράτο μαστέλο στη σχάρα, τραγανή τηγανητή σπιτική πατατούλα. Το πυρέξ που έρχεται στο τραπέζι γεμάτο χοντροκομμένη, νόστιμη, ντοματένια γιαχνιστή πατάτα που σε πάει κατευθείαν στην κουζίνα της γιαγιάς και για μια ξεχωριστή εμπειρία, ζητείστε από πριν την απόλυτη σαμιώτικη σπεσιαλιτέ: κατσικάκι που θα έρθει ολόκληρο, ροδοκόκκινο με την κρατσανιστή πετσούλα στο ταψί του, γεμιστό με ρύζι, μυρωδικά και συκωτάκια. Όπως λέμε Πάσχα όλο το χρόνο. Και κρατείστε χώρο, γιατί όπου να'ναι βγαίνουν οι δίπλες καυτές από το τηγάνι.

Οι Βουρλιώτες είναι το ομορφότερο, το πιο αγνά διατηρημένο, το πιο παραμυθένιο χωριό της Σάμου και από μόνο του ένας οπωσδήποτε προορισμός. Όπου αξίζει να φτάσετε πεινασμένοι. Να χαθείτε στα δρομάκια, να ξεφύγετε και λίγο έξω από το χωριό, να δώσετε ραντεβού με τον Βάκχο (273093340).

 

Σάμος: τα πιο πράσινα ακρογιάλια, τα πιό καλά τραπέζια Facebook Twitter
Βάκχος / Φωτο: Ε. Ψυχούλη - LIFO

 


Το κλασικό φορτωμένο κιτς ντεκόρ με το ρουστίκ τζάκι, μια καταπράσινη αυλή και στην κουζίνα δυο γενιές, η γιαγιά Δέσποινα που στα 80 της βγαίνει ακόμη μόνη της στο βουνό για τα άγρια χόρτα που θα σου βράσει και η Ελένη. Που τυροκομεί τα δικά της σαμιώτικα τυριά, όπως παλιά, δοκιμάστε την ελαφριά βραστή μυζήθρα και τη βουτυράτη, μεστή τρίμηνης ωρίμανσης από κατσικίσιο γάλα.

 

Παρέα με το ζυμωτό καρβέλι που μόλις βγήκε από τον ξυλόφουρνο, τραγανά κατιμέρια, χοιρινό πασπαλά παστό με αρωματικά, γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά, τα ντόπια μακρόστενα κρεμμύδια (σουγάνια), ολόγλυκες πιπεριές Φλωρίνης στο φούρνο γεμιστές με ρύζι και μανιτάρια, μπουρεκάκια ανοιγμένα στο χέρι με κολοκύθα και καβούνια, φρέσκια κρεμμυδάκια ομελέτα με χωριάτικα αβγά. Όλη η πανδαισία της παραδοσιακής σαμιώτικης γεύσης και ο κόκορας, περνά από το κοτέτσι της αυλής στην κατσαρόλα για να γίνει μια πλούσια, όλο άρωμα κοκορόσουπα εκτός κι αν προτιμήσετε το ντόπιο βιτούλι με χοντρό μακαρόνι.

 

 

 

 

Στο Καρλόβασι της Σάμου, το Azzuro (2273078300) θα σε εντυπωσιάσει με την αρχιτεκτονική αλλά και τη βεράντα του, πλάι ακριβώς στο κύμα. Ένα παλιό πέτρινο βυρσοδεψείο, που ο Χρήστος Παναγόπουλος έχει μεταμορφώσει σε ένα ατμοσφαιρικό μπαρ-εστιατόριο. Το ενδιαφέρον των παιδιών για το σαμιώτικο κρασί θα σε οδηγήσει στις καλύτερες ντόπιες ετικέτες που θα συνδυάσεις με μια ελαφρώς ψαγμένη, δημιουργική και προσγειωμένη, ταυτόχρονα, κουζίνα, που θα σου δώσει την αίσθηση μιας «καλής» αθηναϊκής εξόδου: ρολάκια καπνιστού σολομού με κρέμα τυριού και σταγόνες από σος ανανά, μπέργκερ με σάλτσα λιαστής ντομάτας, χωριάτικα λουκάνικα με θυμάρι και σάλτσα μελιού, μοσχαρίσιο φιλέτο με βούτυρο μαύρης τρούφας και μπράντυ Σάμου, πανακότα φράουλα.

 

 

Σάμος: τα πιο πράσινα ακρογιάλια, τα πιό καλά τραπέζια Facebook Twitter

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ