1
LIFO PICKS

Οι έξι πύργοι που θα στεφανώσουν την Σαγράδα Φαμίλια

Η Βασιλική και Εξαγνιστική Εκκλησία της Αγίας Οικογενείας, ή όπως είναι γνωστή στους περισσότερους Σαγράδα Φαμίλια,είναι υπό κατασκευή στην Βαρκελώνη από το 1882, η ολοκλήρωση του έργου όμως φαίνεται επιτέλους να πλησιάζει. Όπως παρουσιάζεται και σε αυτό το βίντεο από την σελίδα του μνημείου στο YouTube, οι έξι τελικοί Πύργοι πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2026, ούτως ώστε να συμπέσουν και με την 100η επέτειο από τον θάνατο του Αντόνι Γκαουντί, του Καταλανού αρχιτέκτονα που αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της ζωής του στον σχεδιασμό και την κατασκευή του κτηρίου. Αυτοί οι έξι Πύργοι αντιπροσωπεύουν την Παρθένο Μαρία, τους τέσσερις ευαγγελιστές και τον Ιησού Χριστό, θα είναι οι τελευταίοι και ψηλότεροι από τις 18 σπείρες της εκκλησίας και θα καταστήσουν την Σαγράδα Φαμίλια το υψηλότερο θρησκευτικό κτήριο στον κόσμο. 

Οι έξι πύργοι που θα στεφανώσουν την Σαγράδα Φαμίλια Facebook Twitter
Λεπτομέρεια της οροφής του κλίτους της Σαγράδα Φαμίλια.

Ο Γκαουντί ξεκίνησε να εργάζεται για την Σαγράδα Φαμίλια το 1883, όταν ο αρχικός αρχιτέκτονας παραιτήθηκε έπειτα από διαφωνία με τους ευεργέτες της εκκλησίας. Είχε εστιάσει σχεδόν εμμονικά στην Σαγράδα Φαμίλια, αφιερώνοντας αποκλειστικά τον χρόνο του στο συγκεκριμένο έργο από το 1915 κι έπειτα. Μάλιστα από το 1925 ζούσε στο εργοτάξιο, ωστόσο όταν απεβίωσε το 1926 δεν είχε ολοκληρωθεί παρά το 25% της εκκλησίας. Η ανέγερση συνεχίστηκε αργά μετά τον θάνατο του Γκαουντί, διεκόπη κατά τον Ισπανικό Εμφύλιο και εξαρτιόταν από δωρεές για την χρηματοδότηση της. Ωστόσο οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις επιτάχυναν σημαντικά την κατασκευή, το φρεζάρισμα με ψηφιακό έλεγχο και οι τρισδιάστατες εκτυπώσεις έχουν αντικαταστήσει τις χρονοβόρες τεχνικές κατσκευής στο χέρι που κυριαρχούσαν για πάνω από έναν αιώνα. Με το μεγαλύτερο τμήμα του εσωτερικού της ολοκληρωμένο, η Σαγράδα Φαμίλια καθαγιάσθηκε επίσημα ως τόπος λατρείας το 2010 από τον Πάπα Βενέδικτο 16ο. 



Όμως οι έξι κυρίως Πύργοι δεν ειναι τα μόνα τμήματα του κτηρίου που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Όπως βλέπουμε και στο παρακάτω βίντεο του 2012, οι εργασίες συνεχίζονται και στην λεγόμενη "Πρόσοψη Δόξας", την τελευταία και πιο φιλόδοξη από τις τρεις προσόψεις του μνημείου. Στις εννέα δεκαετίες που ακολούθησαν τον θάνατο του Γκαουντί, πολλαπλοί αρχιτέκτονες και μηχανικοί συνέχισαν την κατασκευή της και δεν υπήρξε έλλειψη διαφωνιών σχετικά με την ερμηνεία των σχεδίων του Γκαουντί, αλλά το κτήριο της Σαγράδα Φαμίλια σηματοδοτεί την συνέχιση της παράδοσης των οικοδόμων των Γοτθικών καθεδρικών ναών, των μεγάλων ομάδων τεχνιτών που δούλευαν δια μέσου των γενεών και των αιώνων για να επιτύχουν αυτά τα αρχιτεκτονικά θαύματα. 

Στοιχεία από ArchDaily

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ