Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Κυριακάτικη βόλτα στη Μύρινα | Μέρος α’

the roots web banners 06

Κυριακάτικη βόλτα στη Μύρινα | Μέρος α’
20.11.2016 | 09:36

Κυριακάτικη βόλτα στη Μύρινα | Μέρος α’

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Οι επισκέπτες της Μύρινας έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της πόλης κάνοντας έναν περίπατο στα παραδοσιακά πλακόστρωτα σοκάκια της.

Η περιήγηση ξεκινά από το ρολόι και το κιόσκι τουριστικών πληροφοριών στο παλιό λιμάνι που λειτουργεί και ως χώρος ελεύθερης στάθμευσης. Ο χώρος μπροστά στα σημεία πρόσδεσης των τουριστικών σκαφών έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε από ψηλά οι ξύλινοι διάδρομοι να θυμίζουν ανοιγμένα πανιά ιστιοφόρου.

Στην πλατεία υπάρχουν καφέ αλλά και παγκάκια κάτω από μικρά δέντρα, όπου κανείς μπορεί να απολαύσει τη θέα προς το εμπορικό λιμάνι και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην κορυφή του απέναντι λόφου.

Κατευθυνόμενοι προς τον πεζόδρομο της αγοράς συναντάμε το κτίριο του Δημαρχείου και μπροστά από αυτό την προτομή του ναύαρχου Κουντουριώτη, του ελευθερωτή της Λήμνου. Στο σημείο αυτό αν θέλουμε να ανέβουμε στο κάστρο θα πρέπει να στραφούμε αριστερά και να ακολουθήσουμε τον ανηφορικό δρόμο πίσω από το Δημαρχείο που μας οδηγεί στο μονοπάτι προς την κεντρική πύλη.

Δίπλα στο κτίριο με την οθωμανική πύλη ένα μικρό δρομάκι οδηγεί σε ένα περίκεντρο μουσουλμανικό οκταγωνικό κτίσμα. Στην ευρύτερη περιοχή τοποθετείται σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές και ο χαμένος σήμερα τάφος του σημαντικού σούφι ποιητή Niyazi Misri ο οποίος έζησε και πέθανε στην Λήμνο όπου είχε εξορισθεί από τον Σουλτάνο. Απέναντι από την πύλη, υπήρχε ένα μουσουλμανικό τέμενος στη θέση του σημερινού καφενείου.

Εισερχόμενοι στην αγορά συναντάμε μια ακόμη οθωμανική κρήνη – την κρήνη των αμυνόμενων η οποία χρονολογείται από το 1771. Ο πεζόδρομος της αγοράς είναι γεμάτος με μικρά όμορφα μαγαζάκια με χαρακτηριστικό χρώμα που δεν είναι αποκλειστικά τουριστικά καθώς αποτελούν την καρδιά της εμπορικής ζωής της πόλης και του νησιού. Συνεχίζοντας στα σκιερά πλακόστρωτα σοκάκια της αγοράς οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν αναμνηστικά δώρα, σουβενίρ και διάφορα τοπικά προϊόντα και εδέσματα.

Συνεχίζεται...

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το