Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>«Να σταματήσει τώρα το αίσχος των αναγκαστικών μετακινήσεων γιατρών» | Παρέμβαση της Ένωσης Ιατρών Ε.Σ.Υ. Νομού Λέσβου

banner roots

«Να σταματήσει τώρα το αίσχος των αναγκαστικών μετακινήσεων γιατρών» | Παρέμβαση της Ένωσης Ιατρών Ε.Σ.Υ. Νομού Λέσβου
19.07.2019 | 14:11

«Να σταματήσει τώρα το αίσχος των αναγκαστικών μετακινήσεων γιατρών» | Παρέμβαση της Ένωσης Ιατρών Ε.Σ.Υ. Νομού Λέσβου

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Στο θέμα που έχει προκύψει με την υποστελέχωση του Νοσοκομείου της Λήμνου παρεμβαίνει σήμερα με ανακοίνωση της η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Νομού Λέσβου επισημαίνοντας ότι η μετακινήσεις γιατρών από νησί σε νησί πρέπει να σταματήσει άμεσα καθώς προκαλεί αναστάτωση και δυσλειτουργία στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και τα Κ.Υ. (Κέντρα Υγείας) της Λέσβου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης έχει ως ακολούθως: «Η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου της Λήμνου «λειτουργούσε» με μία μόνο παθολόγο, η οποία εξαναγκάστηκε να εφημερεύσει το τελευταίο διάστημα για 32 συνεχόμενες μέρες! Η συνάδελφος αντέδρασε, απαίτησε την κανονική της άδεια, δεν υπέκυψε στις πιέσεις και τον εκφοβισμό που της ασκήθηκε από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Λήμνου και της 2ης ΥΠΕ. Η θαρραλέα στάση της και η παρέμβαση της ΟΕΝΓΕ είχαν ως αποτέλεσμα η συνάδελφος παθολόγος να πάρει την άδεια που ζήτησε και ο Υπουργός Υγείας να αναγκαστεί να προκηρύξει τρεις θέσεις μόνιμων παθολόγων για το Νοσοκομείο της Λήμνου.

Ωστόσο η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του Νοσοκομείου της Λήμνου αποφάσισε την αναγκαστική μετακίνηση δύο παθολόγων από τη Μυτιλήνη στη Λήμνο. Η μετακίνηση των παθολόγων θα προκαλέσει με τη σειρά της νέα προβλήματα στα τμήματα που υπηρετούν και μάλιστα στο μέσο της θερινής περιόδου, μέσα στον Αύγουστο. Ο ένας παθολόγος θα απομακρυνθεί από το Κ.Υ. Πλωμαρίου, διαταράσσοντας την ομαλή λειτουργία του.

Ο δεύτερος παθολόγος θα απομακρυνθεί από το ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Δηλαδή από το τμήμα που δέχεται το κύριο φορτίο των ασθενών από όλη τη Λέσβο. Ένα τμήμα, που έτσι και αλλιώς είναι υποστελεχωμένο, καθώς λειτουργεί μόνο με δύο ειδικευμένους γιατρούς (έναν γενικό γιατρό και έναν παθολόγο). Το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΤΕΠ, είναι γνωστό στους υπεύθυνους. Γι’ αυτό άλλωστε έχουν προκηρυχθεί 3 θέσεις ειδικευμένων γιατρών, που βρίσκονται σε διαδικασία διορισμού. Οι διορισμοί είχαν παγώσει, όπως προβλέπεται λόγω εκλογών. Όμως το πάγωμα τους συνεχίζεται αδικαιολόγητα από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Για την κατάσταση αυτή έχουν τεράστιες ευθύνες οι διοικήσεις των Νοσοκομείων και της 2ης ΥΠΕ. Μεγαλύτερες είναι οι ευθύνες όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, με τις πολιτικές της λιτότητας, της υποστελέχωσης και των αιματηρών πλεονασμάτων, που εφάρμοσαν. Στόχος της σημερινής κυβέρνησης όπως και των προκατόχων της είναι η λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, με υποκατάσταση ολοένα και μεγαλύτερου μέρος του μόνιμου προσωπικού με επικουρικούς και με «μπλοκάκι» παροχής υπηρεσιών, που θα πληρώνονται από τα «ίδια» έσοδα, δηλαδή από τις τσέπες των ασθενών.

Η «κανονικότητα» την οποία διαφημίζουν όλοι τους, είναι αυτή που ζούμε όλα αυτά τα χρόνια και δεσμεύεται να συνεχίσει η νέα κυβέρνηση της ΝΔ: Υποστελεχωμένα τμήματα, που λειτουργούν χάρη στην αυτοθυσία των εργαζομένων, με αναγκαστικές μετακινήσεις και άσκηση πιέσεων σε προσωπικό και γιατρούς, να μη διαμαρτύρονται και να μη διεκδικούν τα ρεπό τους και τις άδειες τους.

Η υποστελέχωση υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αυξάνει την ταλαιπωρία των ασθενών, οδηγεί τους γιατρούς στην εξάντληση και ενίοτε σε ιατρικά λάθη λόγω κούρασης.

Οι αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών από τη μια δομή σε μια άλλη, από τη Μυτιλήνη στη Λήμνο, τον Αη Στράτη ή σε κάποιο άλλο νησί έχουν γίνει κανόνας. Εμείς λέμε πως οι νησιώτες δικαιούνται νοσοκομεία πλήρως στελεχωμένα με γιατρούς, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό. Οι αναγκαστικές μετακινήσεις από νησί σε νησί, αποτελούν αντικίνητρο για τους γιατρούς στο να επιλέξουν μια θέση στα νοσοκομεία των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Η εργαλειακή αντιμετώπιση των γιατρών, που μετακινούνται χωρίς να ερωτώνται, αντιμετωπίζονται απαξιωτικά, ως αναλώσιμα υλικά δε θα γίνει ανεκτή. Τελευταίο κρούσμα αυθαιρεσίας αποτελεί ο αποκλεισμός συγκεκριμένης συναδέλφου από το πρόγραμμα εφημεριών του Νεφρολογικού, παρακάμπτοντας την υπεύθυνη του τμήματος.

Να σταματήσει τώρα το αίσχος των αναγκαστικών μετακινήσεων και οι αυθαιρεσίες εις βάρος συναδέλφων. Δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, πως θα σταθούμε δίπλα σε κάθε συνάδελφο που θα αρνηθεί να μετακινηθεί με «εντέλλεσθε», για να καλύψει τις ανάγκες άλλης δομής από αυτή στην οποία προσλήφθηκε.
Να γίνουν μαζικοί μόνιμοι διορισμοί γιατρών και νοσηλευτών, ώστε να καλυφτούν τα κενά και οι πραγματικές ανάγκες των Νοσοκομείων και των Κ.Υ. Να ενισχυθεί το Τ.Ε.Π. σε γιατρούς ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις οξυμένες ανάγκες. Να σταματήσει το πάγωμα των προκηρύξεων και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κρίσεων και διορισμού.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Πηγή: stonisi.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel