1. Home
  2. News
  3. Ηλίας Μόσιαλος: Πως θα επιστρέψουμε σιγά σιγά στις δουλειές μας χωρίς κίνδυνο

Ηλίας Μόσιαλος: Πως θα επιστρέψουμε σιγά σιγά στις δουλειές μας χωρίς κίνδυνο

Ηλίας Μόσιαλος: Πως θα επιστρέψουμε σιγά σιγά στις δουλειές μας χωρίς κίνδυνο

«Αν δεν έρθει το εμβόλιο νωρίς τι κάνουμε; Θα μπορέσει να αντέξει η παγκόσμια οικονομία να είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια; Πότε σιγά – σιγά θα πρέπει να επιστρέφουμε στις δουλειές μας και το τι θα πρέπει να γίνει εκεί;»

Αυτά ήταν ορισμένα από τα ερωτήματα στα οποία επιχείρησε να δώσει απαντήσεις ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο LSE του Λονδίνου κ. Ηλίας Μόσιαλος κατά τη διάρκεια της πρώτης διαδικτυακής ημερίδας με τίτλο «Πανδημίες και Παγκόσμια Διαχείριση Κρίσεων Υγείας: Η Περίπτωση του Κορωνοΐού» που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής και διοργάνωσαν το ΙΔΙΣ και η Ε.ΕΝ.Ε και μεταδόθηκε από το LIVEMEDIA.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα ανοίξει πολύ σύντομα μία μεγάλη συζήτηση ήδη έχει αρχίσει για τις ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα. «Πιστεύω», πρόσθεσε, «ότι θα αρχίσει και μία άλλη «σύγκρουση» σε διεθνές επίπεδο η οποία θα θέτει ηθικά διλλήματα. Να σώσουμε την οικονομία; Ή να προφυλάξουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσοστό συμπατριώτη μας ή πολιτών του κόσμου που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».

Επικαλούμενος την ενημέρωση που έχει από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ο κ. Μόσιαλος, υποστήριξε ότι από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που υπάρχουν από τη Γιουχάν φαίνεται να υπάρχει τουλάχιστον μερική ανοσία και για αρκετό χρονικό διάστημα, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

Έχοντας αυτό ως δεδομένο αλλά με αρκετές επιφυλάξεις γιατί αυτά τα αποτελέσματα βασίζονται σε αρχικές μελέτες ο κ. Μόσιαλος επισήμανε: «Αν αυτό ισχύει και δεν είναι μερική αλλά είναι πλήρης η ανοσία αυτό είναι ενθαρρυντικό από οικονομική άποψη γιατί οι άνθρωποι που το έχουν περάσει και έχουν ανοσία, για μερικούς τουλάχιστον μήνες, θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους.»

Και συνέχισε: «Αν γυρίσουμε στη δουλειά θα πρέπει να ελέγξουμε αμέσως τα πιθανά κρούσματα. Δεν μιλάω για τεστ μαζικό σε 11 εκατομμύρια των Ελλήνων κάθε μέρα, αλλά πρέπει να γίνεται σ αυτούς που έχουν συμπτώματα, να χρησιμοποιήσουμε εφαρμογές στα κινητά μας τηλέφωνα, στα οποία να περνάμε τα συμπτώματα και να παίρνουμε απάντηση κατά πόσο θα πρέπει να γίνει διαγνωστικό τεστ . Στην Σιγκαπούρη έχουν αναπτύξει εφαρμογές με τα κινητά, όπου συνδέονται τα δικά μας κινητά με όποιον ερχόμαστε σε επαφή λιγότερο από δύο μέτρα και αμέσως ενημερώνει εμάς και την ρυθμιστική αρχή ποιοι ήρθαν επαφή με εμάς. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι είχαμε συμπτώματα. Μπορεί να φαίνεται περίεργο αλλά η εφαρμογή είναι απλή και μπορούμε άμεσα να την πάρουμε από την Σιγκαπούρη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μόσιαλος ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι ενημέρωσε ήδη την Ελληνική Κυβέρνηση ότι θα πρέπει να γίνει ένας στρατηγικός σχεδιασμός ώστε να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες όταν ώστε να είναι έτοιμη όταν πάρει την απόφαση να επιστρέψει ο κόσμος στην εργασία του, στην καθημερινή ζωή.

«Τι κάνουμε όμως αν αποφασίσουμε να επιστρέψουμε πίσω στη ζωή. Λέμε δεν πάει άλλο, η μετάδοση δεν είναι τόσο έντονη. Εδώ θα μπουν τα διλλήματα πως προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες. Δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί αυτό να επιτευχθεί. Γι αυτό είπα στην Ελληνική Κυβέρνηση να αρχίσει έναν Στρατηγικό Σχεδιασμό για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες έτσι ώστε σταδιακά ομάδες εργαζομένων να επιστρέφουν στις δουλειές τους. Αν επιτρέπεται μεγαλύτερη ελευθερία κινητικότητας θα πρέπει να υπάρχει διαθεσιμότητα διαγνωστικών τεστ και μιλάμε για τεστ ταχείας διάγνωσης, τα οποία έχουν κυκλοφορήσει και θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα είναι μεγάλης ακρίβειας.»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε και στην «σύγκρουση» σε διεθνές επίπεδο που θα θέτει ηθικά διλλήματα. «Θα ανοίξει πολύ σύντομα μία μεγάλη συζήτηση ήδη έχει αρχίσει για τις ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα. Εγώ πιστεύω ότι θα αρχίσει και μία άλλη «σύγκρουση» σε διεθνές επίπεδο η οποία θα θέτει ηθικά διλλήματα. Να σώσουμε την οικονομία; Ή να προφυλάξουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσοστό συμπατριώτη μας ή πολιτών του κόσμου που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Αυτά δεν θα τα αποφύγουμε. Και αν θέλουμε να μετριάσουμε αυτήν την επίπτωση των ηθικών διλλημάτων που έχει σχέση με τις ατομικές ελευθερίες που περιορίζονται και θα περιορίζονται όλο και περισσότερο όσο βάζουμε και εφαρμογές που να ξέρουμε ποιος είναι δίπλα σου στα δύο μέτρα ή και λιγότερο ή αν θέλουμε να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες τότε πρέπει από τώρα να σκεφτόμαστε τη φάση της καταστολής και της επανόδου στην εργασία»

Τέλος ο κ. Μόσιαλος έδωσε και μία εξήγηση για ποιο λόγο ο ιός σκοτώνει περισσότερους άνδρες παρά γυναίκες.

«Στην Κίνα το 80% αυτών που πέθαναν ήταν άνδρες και το 20% γυναίκες και στην Ιταλία το 90% άνδρες και το 10 % γυναίκες. Με δεδομένο ότι το προσδόκιμο ζωής στις γυναίκες είναι μεγαλύτερο, θα περιμέναμε να πέθαιναν περισσότερες γυναίκες. Δεν συμβαίνει αυτό γιατί στους άνδρες έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που πάσχουν από υπέρταση, διαβήτη, πνευμονοπάθειες καθώς και περισσότερους καπνιστές. Αυτό που μπορώ να τους πω είναι να ελέγξουν το διαβήτη και την υπέρταση, αν μπορούν να κόψουν το κάπνισα και να κάνουν ότι μπορούν να αυξήσουν την αναπνευστική λειτουργία ώστε να μειώσουμε την επιβάρυνση»

 

© 2024 - Livemedia. All Rights Reserved