1. Home
  2. News
  3. Στέλλα Σωτηροπούλου –Γούδη: "Το παιδικό βιβλίο είναι ένα μικρό...

Στέλλα Σωτηροπούλου –Γούδη: "Το παιδικό βιβλίο είναι ένα μικρό...

Στέλλα Σωτηροπούλου –Γούδη:
Στέλλα Σωτηροπούλου –Γούδη: "Το παιδικό βιβλίο είναι ένα μικρό παιδί"

Ζούσε μια φορά κι έναν καιρό
σ' ένα δάσος μακρινό
μια κουκουβάγια φουντωτή
που ήτανε πολύ σοφή.

Είχε μάτια γουρλωτά
και φτερά πιτσιλωτά.
Την ημέρα σαν λαγός κοιμόταν,
μα τη νύχτα κυνηγός γινόταν.

Εκεί στην άκρη,
σε μια μοναχική γωνιά,
ζούσε και μια μάγισσα κακιά
που έφερνε τη συμφορά.

Στα παραμύθια όλα μπορούν να συμβούν. Τα ζώα του δάσους μιλάνε μεταξύ τους και λειτουργούν σαν μία ομάδα ενάντια στο κακό. Το καλό κερδίζει τη μάχη, καθώς η σοφία της κουκουβάγιας κάνει δυνατή τη φιλία ακόμη και με μία μάγισσα. Η Στέλλα Σωτηροπούλου-Γούδη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Είναι αυτοδίδακτη ζωγράφος και ασχολείται με τη συγγραφή και εικονογράφηση παιδικών παραμυθιών και διηγημάτων.


-Θεσσαλονικιά, Μανιάτισσα και συγγραφέας παιδικών βιβλίων;

Γράφω από μικρή και σχεδόν πάντα, το κουβαράκι της ιστορίας ξετυλίγεται μόνο του. Αν και γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, η καταγωγή μου είναι από τη Μάνη, στην οποία ζω κατά διαστήματα. Επηρεασμένη από τις τοπικές λαϊκές παραδόσεις και μαρτυρίες, που μιλάνε για νεράιδες (ξωθιές, όπως τις λένε στη Μάνη), ξωτικά και όντα που βλέπουν μόνο τα μικρά παιδιά, ή όσοι έχουν αγνή καρδιά, ξεκίνησα την ιστορία της μάγισσας. Όταν δημιουργείς και διασκεδάζεις και ο ίδιος σαν παιδί, τότε η ιστορία είναι πετυχημένη. Για να γράψεις ένα παραμύθι, πρέπει να έχεις παιδική ψυχή. Αυτό είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Γονείς που έχουν παιδική ψυχή και γνωρίζουν τι ακριβώς αρέσει στα παιδιά τους.Νομίζω ότι σε όλα τα παιδιά αρέσουν τα εξωσχολικά βιβλία. Ιδίως εκείνα που βοηθούν την φαντασία των παιδιών, να πλάθουν το τοπίο της ιστορίας στο μυαλό τους, όπως το βλέπουν, ή όπως θα ήθελαν να είναι.

-Στολισμένα με ωραίες εικόνες...

Μεγάλη σημασία έχει φυσικά και η εικονογράφηση. Την οποία πραγματοποιώ η ίδια, δεδομένου ότι είμαι εικαστικός. Αυτό μου δίνει την δυνατότητα να διαμορφώνω το τοπίο της ιστορίας, όχι μόνο με τα δικά μου λόγια, αλλά και με τις δικές μου εικόνες. Γεγονός που βοηθά στην πληρότητα της οπτικής του παραμυθιού. Ο εικαστικός ζωγραφίζει και δημιουργεί γιατί είναι καλλιτέχνης και αυτή είναι η φύση του. Το ίδιο και ο συγγραφέας.

-"Η Κουκουβάγια που έβαλε τα γυαλιά στη μάγισσα" εκδόσεις Κάκτος, είναι το πρώτο σας βιβλίο;

Είναι το πρώτο που εκδόθηκε. Έχω γράψει κι άλλα, στα οποία δεν έχω τελειώσει την εικονογράφηση ακόμη.

-Τελικά έχει αισθήματα η μάγισσα;

Οι πρωταγωνιστές στο παραμύθι, είναι τα ζωάκια που προσπαθούν να επιβιώσουν, έχοντας απέναντί τους μια κακιά μάγισσα που τα μισεί. Είναι ο κακός και πλεονέκτης άνθρωπος που προσπαθεί να επιβληθεί στο περιβάλλον του, καταστρέφοντας την φύση και τα ζωντανά της. Το πάθημα της μάγισσας, είναι η «εκδίκηση» των ζώων, όταν καταπατιέται το δικαίωμα τους στη ζωή και στην αρμονική τους συνύπαρξη με τον άνθρωπο. Η σοφία της κουκουβάγιας διδάσκει στα παιδιά, ότι μόνο η γνώση θα τα βοηθήσει να βρούνε τρόπους να επιβιώσουν σε έναν κόσμο σαν τον δικό μας. Στο τέλος του παραμυθιού, η καλοσύνη των ζώων και η φιλία, κερδίζουν την καρδιά ακόμη και της πιο κακιάς μάγισσας.

-Τι σκέφετεστε όταν γράφετε ένα παιδικό βιβλίο;

Η ευθύνη του συγγραφέα παιδικών βιβλίων, είναι ίδια με εκείνη του γονιού, που τα αγοράζει για τα παιδιά του. Το παιδικό βιβλίο είναι ένα μικρό παιδί, που ο συγγραφέας-γονιός του, το γεννάει, ο πλάθει και το πονάει. Μια ιδέα που φυτεύεις και που αν είναι δημιουργική και όμορφη θα βγάλει βλαστούς.
more...
© 2024 - Livemedia. All Rights Reserved