1. Home
  2. News
  3. Στον Κορινό Πιερίας.. το καταφύγιο της Ελληνικής Προσφυγιάς!...

Στον Κορινό Πιερίας.. το καταφύγιο της Ελληνικής Προσφυγιάς!...

Στον  Κορινό Πιερίας.. το καταφύγιο της Ελληνικής Προσφυγιάς!...
Στον Κορινό Πιερίας.. το καταφύγιο της Ελληνικής Προσφυγιάς!

Ο Κορινός της Πιερίας είναι μια παραθαλάσσια κωμόπολη του διευρυμένου Δήμου Κατερίνης και βρίσκεται χτισμένη σε υψόμετρο 12 μέτρων. Απέχει μόλις 8 χλμ. από την πόλη της Κατερίνης και κατά την πρόσφατη απογραφή του 2011, μαζί με την περιοχή της Παραλίας Κορινού, αποτελούν δημοτική κοινότητα με πληθυσμό 3.487 κατοίκους.
Ιστορία
Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ήταν ένας ασήμαντος οικισμός κολίγων, που εργάζονταν στο τουρκικό τσιφλίκι, που καταλάμβανε ολόκληρη σχεδόν την έκταση του σημερινού οικισμού. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκαν στον Κορινό πρόσφυγες από το Κούμπαο της Θράκης καθώς και τα χωριά Άσπρο και Αίμωνα της Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρειας Θράκης) ενώ μετά το 1939 εγκαταστάθηκαν πολλές οικογένειες από την περιοχή του Όφι της Τραπεζούντας, οι οποίες μετά τη μικρασιατική καταστροφή παρέμεναν στην τέως Ε.Σ.Σ.Δ. Το 1941 κοντά στις τούμπες του Κορινού σκοτώθηκαν 6 Γερμανοί στρατιώτες σε επίθεση αγγλικών βομβαρδιστικών. Σύλλογος Εύξεινος Πόντος Κορινού
Κάθε χρόνο το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου διοργανώνεται το 3ήμερο Ποντιακό Φεστιβάλ στον χώρο του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου - Λυκείου Κορινού, με τη συμμετοχή πολλών τραγουδιστών καθώς και χορευτικών τμημάτων από διάφορους συλλόγους ανά την Ελλάδα και όχι μόνο. Η συμμετοχή του κοινού υπολογίζεται όλο το τριήμερο στους 10.000 περίπου επισκέπτες και δίκαια θεωρείται πανελλαδικά το πιο οργανωμένο ποντιακό πανηγύρι.
Τι να δείτε?
Μακεδονικοί Τάφοι
Μεγάλοι μακεδονικοί τύμβοι του 4ου π.Χ. όπου στον ένα τεκμηριώθηκε ότι τάφηκε η ίδια η Ολυμπιάδα (μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου), δίπλα στην Εθνική Οδό Κατερίνης-Θεσσαλονίκης Ε75 στη θέση τούμπες Κορινού, άγνωστοι στον περισσότερο κόσμο. Πρόσβαση από τους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Κορινού. Στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο Μακεδονικός τάφος Α (Ολυμπιάδας) Ενώ στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Αθήνα βρίσκεται ο Μακεδονικός τάφος Β. Οι Μακεδονικοί τάφοι, είναι επισκέψιμοι. Η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ απαραίτητη είναι η συνεννόηση με τον φύλακα αρχαιοτήτων της βόρειας Πιερίας στο τηλ. κιν.: 6974 885 902 Ωράριο λειτουργίας 08:00-14:00.
Το καλοκαίρι μην παραλείψετε να κολυμπήσετε στις παραλίες του και όσοι από εσάς αγαπάτε την φύση να περιηγηθείτε στις γύρο εναλλακτικές διαδρομές και να θαυμάσετε από κοντά τόσο τις άγνωστες ομορφιές του , όπως οι Αλυκές, οι Αμμοθίνες, και να ξεκουραστείτε λίγο αργότερα απολαμβάνοντας ένα τσιπουράκι με την συνοδεία ψαρικών, σε κάποιο από τα γραφικά ταβερνάκια της περιοχής! Ακόμα και τον χειμώνα είναι το κάτι άλλο!
Παντελής Τζερτζεβέλης
more...
© 2024 - Livemedia. All Rights Reserved