Thursday, 28 March, 2024

Δυνατή η μερική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών αγροτών και ελ. επαγγελματιών από το νέο έτος

Η δυνατότητα των ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών να καταβάλουν μέρος των οφειλόμενων εισφορών τους, προβλέπεται

σε άρθρο του νομοσχέδιο με τίτλο “Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α’ 85)”, που κατατέθηκε στην Βουλή την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για το άρθρο 59 του εν λόγω νομοσχεδίου το οποίο αναφέρει τα εξής:

Από 1.1.2017 το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που δεν καταβάλλεται βάσει των άρθρων 39 και 40 του ν. 4387/2016, κατά τον χρόνο λήξης της προθεσμίας πληρωμής των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών, επιβαρύνεται με τις νόμιμες προσαυξήσεις και τόκους. Σε περίπτωση που κατά τον χρόνο λήξης της προθεσμίας πληρωμής των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών καταβληθεί ποσό μεγαλύτερο από το ποσό που απαιτείται, το επιπλέον ποσό μεταφέρεται ως πιστωμένο και συμψηφίζεται με τις ασφαλιστικές εισφορές του επόμενου χρονικού διαστήματος.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα των ασφαλισμένων που καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές κατά τα προβλεπόμενα στα άρθρα 39 και 40 του Ν. 4387/2016 να καταβάλλουν μέρος των οφειλόμενων εισφορών τους. Με την παρούσα προτεινόμενη ρύθμιση αυξάνονται οι χρηματικές εισροές στα ταμεία του ΕΦΚΑ και διευκολύνεται η ταμειακή ρευστότητά τους.

paseges

Δυνατή η μερική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών αγροτών και ελ. επαγγελματιών από το νέο έτος

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου