Friday, 19 April, 2024

Με ψιλά από συνδεδεμένες βγαίνει ο Ιούνης και βλέπουμε

Στην εκπνοή του Ιουνίου, από την επόµενη εβδοµάδα αναµένεται να «ξεκολλήσει» η διαδικασία των πληρωµών των υποχρεώσεων προς τους αγρότες, µετά την ανάληψη των καθηκόντων και του νέου προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda

Με ακέφαλο τον ΟΠΕΚΕΠΕ χάθηκε άλλη μια βδομάδα, ούτε για τσιγάρα δεν έχουν στα χωριά. Άλλωστε, αυτές οι µέρες πέρασαν µε «ακέφαλο» ουσιαστικά τον οργανισµό πληρωµών, γεγονός που δεν άφηνε περιθώρια για πιστώσεις, όταν δεν υπήρχε κανείς να δώσει την εντολή και να αναλάβει την ευθύνη.

Σύµφωνα µε τα µέχρι ώρας δεδοµένα, πιο έτοιµες προς πληρωµή είναι κάποιες από τις συνδεδεµένες (βιοµηχανική ντοµάτα, σπόροι σποράς, ροδάκινα, πορτοκάλια και ρύζι), των οποίων έχουν ήδη εκδοθεί οι αποφάσεις µε το ύψος της ενίσχυσης, µε τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πιστώσεις στα µέσα της άλλης εβδοµάδας. Βέβαια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, στις τελευταίες του συναντήσεις µε αγρότες –τόσο στη Ρόδο όσο και στην Τρίπολη- δεν αναφέρθηκε σε κάποιο συγκεκριµένο πλάνο πληρωµών, παρά µόνο δεσµεύτηκε για πιστώσεις 120 εκατ. ευρώ από τέλος Ιουνίου έως και τέλος Ιουλίου σε παλιά προγράµµατα όπως leader, ΟΠΑΑΧ, µεταποίηση, Σχέδια Βελτίωσης και άλλα.

Καµία νεώτερη δήλωση δεν υπάρχει από τον κ. Αποστόλου ούτε σχετικά µε τα υπόλοιπα προγράµµατα, όπως βιολογικά, νιτρικά κλπ, αλλά ούτε για την πληρωµή της βασικής ενίσχυσης και του πρασινίσµατος, καθώς υπάρχει η «κάλυψη» της απόφασης Χόγκαν για παράταση της δυνατότητας εξόφλησης του τσεκ του 2015 µέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Μόνη σίγουρη πίστωση ως το τέλος του µήνα τα 2,3 εκατ. ευρώ για τους αγελαδοτρόφους από το έκτακτο πακέτο στήριξης της Κοµισιόν για το γάλα, καθώς µετά τις 30 Ιουνίου το εν λόγω κονδύλι χάνεται. Αργότερα µέσα στο καλοκαίρι µεταφέρονται οι συνδεδεµένες για τα ζωικά, οι οποίες ακόµα εξετάζονται καθώς φαίνεται πως «δυσκολεύουν» αρκετά τους αρµόδιους του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πάντως, από το υπουργείο διαµηνύουν ότι µόλις λάβουν τα στοιχεία από τους διασταυρωτικούς ελέγχους, θα τσεκαριστούν άµεσα, θα ακολουθήσει η έκδοση των αποφάσεων που θα ορίζουν την τιµή της ενίσχυσης, για να δροµολογηθεί κατόπιν και η πληρωµή των δικαιούχων.  Σηµειώνεται ότι συνολικά από τις συνδεδεµένες στα ζωικά οι παραγωγοί έχουν λαµβάνειν 87,7 εκατ. ευρώ, µε τα περισσότερα χρήµατα να αφορούν τα αιγοπρόβατα, στα οποία αναλογούν 48,7 εκατ. ευρώ για το έτος 2015.

Εξισωτικές και βιολογική κτηνοτροφία περιµένουν την τροποποιητική για τις άδειες σταύλων

Σηµαντικά εµπόδια, ένα εκ των οποίων και το µείζον θέµα της αδειοδότησης των σταυλικών εγκαταστάσεων, εντοπίζονται στη διαχείριση της βιολογικής κτηνοτροφίας και των σπάνιων φυλών, που «κολλάνε» την πληρωµή των δικαιούχων. Όπως ενηµερώνονται οι ενδιαφερόµενοι κτηνοτρόφοι από τους αρµόδιους, «πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία νοµιµοποίησης ενός σταύλου, που τρέχει ως τις 12 Σεπτεµβρίου 2016, προκειµένου να υπάρχουν ολοκληρωµένα στοιχεία και µετά να ξεκινήσει η διαδικασία πληρωµής των δικαιούχων». Ωστόσο, από την Τρίπολη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι «αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις του υπουργείου µε την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση για να υπάρξει τροποποίηση της εγκυκλίου περί πρόχειρων εγκαταστάσεων και να απλοποιηθεί η διαδικασία. Πριν τη λήξη της παράτασης που είχε δοθεί για το Σεπτέµβριο, θα έχουµε προχωρήσει στη σχετική νοµοθετική ρύθµιση».

Χάθηκε η δόση του Ιουνίου για αποζηµιώσεις  ΕΛΓΑ

Αρχές Ιουλίου τοποθετεί ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεµπές την επόµενη πληρωµή για αποζηµιώσεις του 2015. Σύµφωνα µε δηλώσεις του, «τα ταµειακά διαθέσιµα υπάρχουν, το ζητούµενο είναι να γίνει η αναθεώρηση του προϋπολογισµού του οργανισµού. Μόλις µπουν οι υπογραφές, θα συνεχιστούν οι πληρωµές». Βάσει στοιχείων του ΕΛΓΑ, µέχρι τον Ιούνιο έχει πραγµατοποιηθεί το 70% των πληρωµών από τις αποζηµιώσεις του 2015, ενώ στόχος είναι µε την επόµενη πίστωση οι πληρωµές να φτάσουν το 90% για το εν λόγω έτος.

Μέχρι τέλος Ιουλίου θα µπουν 120 εκατ. ευρώ για έργα «γέφυρες» από παλιά Σχέδια Βελτίωσης και µεταποίηση, Leader και ΟΠΑΑΧ

«Από τέλος Ιουνίου µέχρι τέλους Ιουλίου θα πληρωθούν πάνω από 120 εκατ. ευρώ για τα έργα γέφυρα από το προηγούµενο Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορούν προγράµµατα όπως leader, ΟΠΑΑΧ, µεταποίηση (τυροκοµεία, ελαιοτριβεία, οινοποιεία κλπ), Σχέδια Βελτίωσης και άλλα». Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Τρίπολη, στις 23 Ιουνίου. Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι «οι πόροι που θα διαχειριστούν οι Περιφέρειες από το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης 2016- 2020, θα ξεπεράσουν τα 2 δις ευρώ», εκφράζοντας την πολιτική βούληση για διεύρυνση της συνεργασίας µε την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και περαιτέρω αποκέντρωση πόρων και αρµοδιοτήτων. Αναφορικά µε το µείζον θέµα της αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων, ο κ. Αποστόλου σηµείωσε ότι «αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις του υπουργείου µε την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση για να υπάρξει τροποποίηση της εγκυκλίου περί πρόχειρων εγκαταστάσεων και να απλοποιηθεί η αδειοδότηση από τις επιτροπές σταυλισµού, µέσα από τη µείωση της γραφειοκρατίας. Και µάλιστα -όπως δεσµεύτηκε- πριν τη λήξη της παράτασης που είχε δοθεί για το Σεπτέµβριο θα έχει προχωρήσει η σχετική νοµοθετική ρύθµιση.

Με ψιλά από συνδεδεμένες βγαίνει ο Ιούνης και βλέπουμε

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου