Thursday, 28 March, 2024

Ως 1.200 ευρώ ανά kw για φωτοβολταϊκά στις γεωτρήσεις με Σχέδια Βελτίωσης

Το κόστος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστηµάτων σε ποµόνες γεωτρήσεων, αποθήκες και ψυγεία θα καλύπτουν οι αγρότες µέσω των καινούργιων Σχεδίων Βελτίωσης

καθώς αναδιαµορφώθηκαν τα κριτήρια εισαγωγής στο Μέτρο, ώστε να µην µένουν εκτός προγράµµατος.
Τα Σχέδια επιδοτούν αποκλειστικά επενδύσεις που αφορούν την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των αγροτικών εκµεταλλεύσεων και όχι την παραγωγή ρεύµατος προς πώληση.Τα Σχέδια επιδοτούν αποκλειστικά επενδύσεις που αφορούν την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των αγροτικών εκµεταλλεύσεων και όχι την παραγωγή ρεύµατος προς πώληση.
Υπενθυµίζεται πως, ως είχαν τα πράγµατα όπως είχε αναφέρει η Agrenda, το πρόγραµµα εκσυγχρονισµού των εκµεταλλεύσεων στον τοµέα των ΑΠΕ που καλύπτει επενδύσεις σε πάνελ έως 1.200 ευρώ ανά kw, αφορούσε αποκλειστικά τους κατόχους θερµοκηπίων και στάβλων.
Τα Σχέδια Βελτίωσης επιδοτούν αποκλειστικά τις επενδύσεις που έχουν να κάνουν µε την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των αγροτικών εκµεταλλεύσεων και όχι την παραγωγή ρεύµατος προς πώληση. Με απλά λόγια, αφορά µόνο τα συστήµατα ενεργειακού συµψηφισµού (net metering) και εικονικού ενεργειακού συµψηφισµού (virtual net metering).
Ο τρόπος µε τον οποίο λειτουργεί ο ενεργειακός συµψηφισµός (net metering) είναι ο εξής: Για παράδειγµα ο αγρότης έχει ένα Χ κόστος για το ρεύµα που καίει στην ποµόνα την οποία έχει δηλώσει για τις ανάγκες άρδευσης της εκµετάλλευσής του και έχει συνάψει Σύµβαση Συµψηφισµού µε τη ∆ΕΗ. Τα τρία έτη καταναλώνει 31.000 kw ρεύµα και παράγει µε το φωτοβολταϊκό σύστηµα 30.000 kw. Στο τέλος της τριετίας που θα γίνει η εκκαθάριση στο λογαριασµό της ∆ΕΗ, τα δύο παραπάνω ποσά ενέργειας συµψηφίζονται οπότε ο αγρότης θα πρέπει να πληρώσει για τα 1.000 kw παραπάνω που κατανάλωσε σε σχέση µε αυτά που παρήγαγε. Ωστόσο, αν για παράδειγµα παράγει 31.000 kw, η ∆ΕΗ δεν θα του πληρώσει το επιπλέον ρεύµα το οποίο θα περάσει στο δίκτυο. Αντίθετα, ό,τι περισσεύει θα µεταφέρεται ως πρόσθετη ενέργεια στον επόµενο λογαριασµό. Σηµειώνεται ότι στον ενεργειακό συµψηφισµό η παραγόµενη ενέργεια δεν είναι απαραίτητο να ταυτοχρονίζεται µε την καταναλισκόµενη. Από την άλλη, στον εικονικό ενεργειακό συµψηφισµό (virtual net metering), η µονάδα φωτοβολταϊκών δεν απαιτείται να βρίσκεται κοντά στην αγροτική εκµετάλλευση, αλλά να είναι απλά στο ίδιο όνοµα µε την εγκατάσταση (π.χ ποµόνα) µε την οποία γίνεται η συµψηφισµός στο ρεύµα που καταναλώνεται.
Ο προϋπολογισµός των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά συστήµατα όπως αναφέρει η υπό αναµόρφωση προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης που θα προκηρυχθεί Νοέµβριο, είναι ο εξής:
-Φωτοβολταϊκό (ΦΒ) συνδεδεµένο στο δίκτυο µικρότερο των 0.5 ΜW: 900 ευρώ/kW
-Συνδεδεµένο στο δίκτυο ισχύος µεγαλύτερης των 0.5 MW: 750 ευρώ/kW
-Αυτόνοµο φωτοβολταϊκό ισχύος µικρότερης των 0.5 ΜW: 1200 ευρώ/kW
-Αυτόνοµο φωτοβολταϊκό µεγαλύτερης ισχύος από 0.5 MW: 1000 ευρώ/kW
agronews

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου