Friday, 29 March, 2024

Αθώοι οι 40 καθηγητές του 2ου ΓΕΛ Γιαννιτσών

Η Β ΕΛΜΕ Πέλλας με ανακοίνωση της κάνει λόγο για την υπόθεση των 40 καθηγητών που καταδικάστηκαν πρωτοβάθμια σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών για παράβαση καθήκοντος αναφορικά με δικαιολόγηση απουσιών παιδιών με ειδικά προβλήματα και κινητικές δυσκολίες.

Οι καθηγητές μετά από ταλαιπωρία σχεδόν πέντε ετών, αθωώθηκαν από το Τριμελές Εφετειο Θεσσαλονίκης στις 5/10/2015.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τέσσερα χρόνια μετά την καταδίκη τους σε 12 μήνες φυλάκιση από το τριμελές Πλημμελιοδικείο Γιαννιτσών για την αποδοχή εκπρόθεσμων δικαιολογητικών απουσιών ήρθε η ώρα της δικαίωσης για τους σαράντα συναδέλφους μας από το 2ο ΓΕΛ Γιαννιτσών.
Με απόφασή του Εφετείου Θεσ/νίκης κρίθηκαν αθώοι ως προς την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος, ενώ εκκρεμεί ακόμη η απόφαση για τον τότε προϊστάμενο γραφείου β/θμιας εκπαίδευσης, τους γονείς και τους γιατρούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση.
Με την ελπίδα να έχει αίσια έκβαση και η δική τους περιπέτεια, εκφράζουμε τη χαρά μας για την αθώωση των συναδέλφων μας, που αποκαθιστά το διαταραγμένο αίσθημα δικαίου και στέλνει ένα μήνυμα δικαιοσύνης και δημοκρατίας στον εκπαιδευτικό κόσμο όλης της χώρας.
Ευχαριστούμε θερμά την ηγεσία της ΟΛΜΕ, τοπικούς και όχι μόνο πολιτικούς παράγοντες, την εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία, που σε όλη αυτή τη μάχη στάθηκαν δίπλα στους συναδέλφους μας.
Το Δ.Σ. της
Β’ ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ

Το ιστορικό, όπως είχε καταγραφεί από τον ”Λόγο” στις 11/1/2011:
Η δίκη του διευθυντή του 2ου Λυκείου Γιαννιτσών, Μ. Λούση κατέληξε εναντίον…όλων
Ο πρώην διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Γιαννιτσών, Μιχαήλ Λούσης, ο οποίος είχε διωχθεί πριν 2 χρόνια και σήμερα είναι σύμβουλος Περιφερειακής εκπαίδευσης Θεσσαλίας στράφηκε εναντίον του Συλλόγου των καθηγητών του σχολείου του και ιατρών της πόλης μας σε μία δίκη που διήρκεσε περίπου ένα μήνα.
Το βράδυ της Δευτέρας 10 Ιανουαρίου, περίπου στις 22.00 ολοκληρώθηκε η διαδικασία στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Γιαννιτσών και η απόφαση κατά των περισσοτέρων καθηγητών, του προϊσταμένου καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ιατρών και ενός γονέα έδειξαν βαρύτατες ποινές, γιατί δέχθηκαν εκπρόθεσμα δικαιολογητικά για απουσίες μαθητών, και γιατί οι ιατροί τα εξέδωσαν για τρείς μαθητές. Από το σύνολο των 47 κατηγορουμένων δικάστηκαν οι 45 και αθωώθηκαν οι δύο (Νικολέτα Νικολαίδου και Αγγελική Πτωχίδου).
Οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι οι παρακάτω :
Ηρωίδης Θεολόγος, Ιατρός, 18 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή και 2000,00 € χρηματικό πρόστιμο, για έκδοση ψευδούς πιστοποιητικού. Μυστακίδου Φωτεινή, κηδεμόνας, 18 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή και 2000,00 € πρόστιμο ως ηθικός αυτουργός στην υπόθεση Ηρωίδη Θεολόγου. Γρηγοριάδου Ιωάννα, Ιατρός, 29 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή και 2000,00 € χρηματικό πρόστιμο, για έκδοση ψευδούς πιστοποιητικού,
Μπαμπάση Ελισάβετ, Ιατρός, 29 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή και 2000,00 € χρηματικό πρόστιμο, για έκδοση ψευδούς πιστοποιητικού και Μόσχου Παναγιώτης, προϊστάμενος καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Β΄ ΕΛΜΕ, 17 μήνες, για συνεργεία στην παράβαση καθήκοντος των καθηγητών και για συκοφαντική δυσφήμηση. Όλοι οι υπόλοιποι 40 καθηγητές 12 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος.
Ανάστατοι ήταν όλοι οι καθηγητές διότι πιστεύουν ότι η απόφαση είναι σκληρή και άδικη και θα δημιουργήσει άλλα δεδομένα πλέον στην συμπεριφορά των καθηγητών, και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι στο εξής θα πρέπει να πάψουν να σκέφτονται ανθρώπινα, να πάψουν να γίνονται ένα με τους μαθητές και τους γονείς για να λύσουν τα προβλήματα των παιδιών και γενικά να είναι απρόσωποι, πράγμα που θα τους δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην εργασία τους, αλλά και στο γενικότερο κλίμα του σχολείου.
Θεωρούν επίσης ότι θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην αιτιολόγηση των απουσιών, όταν θα πρέπει να δεχθούν δικαιολογητικά οι καθηγητές. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι οι ιατροί θεωρούν την απόφαση πέρα για πέρα άδικη, διότι τους συγκεκριμένους, ο Ιατρικός Σύλλογος τους πέρασε από ΕΔΕ και αθωώθηκαν και οι τρείς, και δεν είναι δυνατόν οι δικαστές να γνωρίζουν ή να γνωματεύουν καλύτερα από τους ιατρούς σε θέματα της αρμοδιότητας των.
Η Β ΕΛΜΕ εξέδωσε ψήφισμα το οποίο θα κατατεθεί στον δήμαρχο, Γ. Στάμκο (ο οποίος ήταν παρών όταν εκδόθηκε η απόφαση και έμεινε έως το τέλος και δήλωσε προς τον πρόεδρο της Β ΕΛΜΕ ότι θα είναι δίπλα τους στον δίκαιο αγώνα τους), στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου και στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου. Κανένας καθηγητής που εμπλέκεται στην υπόθεση δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις διότι έκαναν έφεση και η δίκη θα συνεχισθεί και δεν θέλουν να εξαιρεθούν ή αποκλειστούν από την δίκη. Ενώ αρκετοί μαθητές πηγαινοερχόντουσαν στην δική, απουσίαζε από το 15μελές συμβούλιο των μαθητών.
Το 2ο ΓΕΛ Γιαννιτσών, καθ όλη τη διάρκεια της δίκης ήταν κλειστό και υπολειτουργούσε, διότι στην υπόθεση ήταν εμπλεκόμενοι ή μάρτυρες οι περισσότεροι καθηγητές και η υπόθεση αυτή έχει αναστατώσει τους καθηγητές και όλη τη μαθητική κοινότητα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Γιαννιτσών.

Αθώοι οι 40 καθηγητές του 2ου ΓΕΛ Γιαννιτσών

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου