Thursday, 25 April, 2024

Ελλείψεις σε φάρμακα και προσωπικό στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων του ΕΣΥ

Λύσεις από τον υπουργό Υγείας ζήτησαν οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ζωής

Ανοιχτή πληγή παραμένουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι ασθενείς με HIV/AIDS. Καθυστερήσεις στην έκδοση αποτελεσμάτων των εξετάσεών τους εξαιτίας της έλλειψης αντιδραστηρίων στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ), μειωμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο δεν επαρκεί για τις αυξημένες ανάγκες και το μεγάλο αριθμό των ασθενών και συχνές ελλείψεις φαρμάκων είναι μόνο μερικά από τα εμπόδια με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι.

Επιπλέον εξακολουθεί να είναι ελλιπής η προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών, καθώς δεν έχει καταργηθεί η αναγραφή της πάθησης σε δημόσια έγγραφα.

Τα παραπάνω προβλήματα παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ζωής κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Επίσης συζήτησαν την κατάργηση του παραβόλου για τα ΚΕΠΑ, καθώς και την ενίσχυση προγραμμάτων απεξάρτησης, υποκατάστασης και μείωσης βλάβης εντός των καταστημάτων κράτησης.

Σχετικά με τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων, επισήμαναν την ανάγκη πρόληψης και εξασφάλισης του απαραίτητου προϋπολογισμού στις ΜΕΛ των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ τόνισαν τη σημασία της παροχής αντιρετροϊκής αγωγής σε όσους ζουν με τον ιό HIV, σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη HIV λοίμωξη.

Από την πλευρά του ο κ. Ξανθός αναγνώρισε τη σπουδαιότητα των εν λόγω ζητημάτων και δεσμεύτηκε ότι το Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Υγείας, του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου, της Κοινωνίας των Πολιτών και γιατρών των ΜΕΛ, προκειμένου να σχεδιαστεί μία ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης και επίλυσης όλων των προβλημάτων.

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι είναι απόλυτα σύμφωνος με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS και συγκεκριμένα με την κατάργηση αναγραφής της πάθησης σε δημόσια έγγραφα. Μάλιστα διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του Κέντρου Ζωής ότι θα έρθει άμεσα σε επαφή με τον υπουργό Εργασίας, για να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες. Όσον αφορά την καταβολή παραβόλου για την εξέταση σε ΚΕΠΑ των ανασφάλιστων και όσων ζητούν προνοιακό επίδομα αναπηρίας, ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι θα εισηγηθεί την οριστική κατάργησή του. Η συζήτηση στράφηκε και στα προγράμματα απεξάρτησης, υποκατάστασης και μείωσης βλάβης εντός των καταστημάτων κράτησης, με τον κ. Ξανθό να συμφωνεί στην ενίσχυσή τους, με σκοπό να παρέχονται σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα. Τέλος ανακοίνωσε ότι θα γίνει σύντομα νομοθετική ρύθμιση, ώστε να επαναλειτουργήσει ο χώρος εποπτευόμενης χρήσης «Οδυσσέας».

Το κέντρο ζωής

Το Κέντρο Ζωής ιδρύθηκε το 1991 και είναι το πρώτο αναγνωρισμένο, μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό σωματείο στην Ελλάδα, που προσφέρει δωρεάν μοναδικές υπηρεσίες και προγράμματα (ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη, Κέντρο Ημέρας κ.λπ.), καλύπτοντας ευρύ φάσμα αναγκών των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, των οικογενειών και των συντρόφων τους.

Όλα αυτά τα χρόνια στέκεται πλάι σε όσους το προσεγγίζουν χάρη στην πολύτιμη προσφορά του μεγάλου δικτύου εθελοντών και του άρτιου επιστημονικού προσωπικού που διαθέτει, χωρίς καμία διάκριση ως προς το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό ή την εθνικότητα.

Το Κέντρο Ζωής διαθέτει δύο γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ συμμετέχει σε αρκετά ευρωπαϊκά-διακρατικά δίκτυα.

makthes

Ελλείψεις σε φάρμακα και προσωπικό στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων του ΕΣΥ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου