Friday, 19 April, 2024

Η Κέρκυρα γέμισε σπασμένους «μπότηδες» για την Πρώτη Ανάσταση (video)

Στο πασχαλινό, «ενετικό» κόκκινο ντύθηκε η Κέρκυρα για την πρώτη Ανάσταση το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, με χιλιάδες «μπότηδες» να πέφτουν από τα μικρά μπαλκόνια των Κερκυραίων στην πλατεία Σπιανάδα

Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης, οι κάτοικοι της Κέρκυρας έβγαλαν στα μπαλκόνια τους τα κόκκινα εμβλήματα, απομεινάρια της ενετοκρατίας, και πέταξαν τα τεράστια κόκκινα κανάτια, γεμάτα με νερό, υπό τα όργανα των φιλαρμονικών και τους βροντερούς κανονιοβολισμούς που ακούγονταν από το Παλιό Φρούριο της Κέρκυρας.
Η Κέρκυρα ξύπνησε νωρίς το Μ.Σάββατο με την αναπαράσταση του σεισμού που έγινε στις 6.00 το πρωί, στην Παναγία των Ξένων και ακολούθησε πιστά την παράδοση με τη μεγαλειώδη λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα , που καθιερώθηκε το 1550. Λίγες ώρες αργότερα, ο θρήνος έδωσε τη θέση του στη χαρά, με την Πρώτη Ανάσταση. Κι ενώ η φασαρία των «μπότηδων» τελειώνει, οι φιλαρμονικές συνεχίζουν τη χαρμόσυνη μουσική τους με το εμβατήριο «Μη φοβάστε, Γραικοί…» να κυριαρχεί στον αέρα.
Την ίδια ώρα, στην γειτονιά της Πίνιας, λίγα μέτρα μακριά από την πλατεία Σπιανάδα, έχει στηθεί ένα μεγάλο ανοιχτό βαρέλι, η Μαστέλα. Σύμφωνα με το έθιμο, οι περαστικοί πετούν νομίσματα μέσα κάνοντας ευχές. Με το άκουσμα της Πρώτη Ανάστασης κάποιος τρέχει να βουτήξει μέσα, παίρνει τα χρήματα και παρότι γίνεται μούσκεμα, είναι και ο τυχερός.

Η Κέρκυρα γέμισε σπασμένους «μπότηδες» για την Πρώτη Ανάσταση (video)

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου