Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ.

- Advertisement -

Την 30η Νοεμβρίου 2019, ημέρα Σάββατο, πανηγυρίζει ο Προσκυνηματικός Ι. Ναός του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου στο Λουτράκι. Το βράδυ της παραμονής, Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 6.00’ μ. μ., θα τελεσθή Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η Ι. Λιτάνευσις της Ι. Εικόνος και αποτμήματος εκ του Ι. Λειψάνου του Απ. Ανδρέου από τον Προσκυνηματικό Ι. Ναό του Απ. Ανδρέου στον Ι. Ναό του Τιμίου Προδρόμου Λουτρακίου.

Την επομένη, κύρια ημέρα της εορτής, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 7.00 π. μ.,  θα τελεσθή ο Όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεως μας και Καθηγουμένου  της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά» Καλετζίου Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμου Παπαλεξοπούλου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 6:30’ μ. μ. θα τελεσθή Ι. Παράκλησις στον Άγιο Απόστολο Ανδρέα.

Ο Ι. Ναός θα είναι ανοικτός την κυριώνυμο ημέρα από το πρωί έως αργά το απόγευμα.

Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ Ι. ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠ. ΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ

 

Ο Ιερός Προσκυνηματικός Ναός του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου βρίσκεται στην περιοχή των «θερμών» της πόλεως του Λουτρακίου. Κτίστηκε το 1345 από τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη ΣΤ΄ τον Καντακουζηνό, τον δια του θείου και Αγγελικού Σχήματος μετονομασθέντα εις Ιωάσαφ Μοναχό, εις ανάμνηση της διελεύσεως του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου από την περιοχή του Λουτρακίου ως και κατά την παράδοση και από τους Αριστοναύτες, το σημερινό Ξυλόκαστρο.

Σήμερα, μετά από τις σοβαρές καταστροφές που προκλήθηκαν στον Ι. Ναό από τον σεισμό του 1981, και με το ανύστακτο ενδιαφέρον του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, έχει αποκατασταθεί και δοθεί στην Λατρεία του Θεού από την 29η Νοεμβρίου του 2013, όπου και πραγματοποιήθηκαν τα Θυρανοίξια.

Ο Ναός διατηρεί ακόμα και σήμερα τα βυζαντινά χαρακτηριστικά του. Είναι τρίκλιτη βασιλική μετά τρούλου σε κυλινδρικό τύμπανο και διαθέτει ένα τριμερές Ιερό Βήμα, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες των ντόπιων ήταν διακοσμημένος με τοιχογραφίες, οι οποίες έχουν καταστραφεί. Στην βόρεια πλευρά του προαυλίου τέσσερα σκαλοπάτια οδηγούν στο στόμιο μιας σπηλιάς, όπου κατά την παράδοση κρύφτηκε ο άγιος Ανδρέας καταδιωκόμενος από τους Ρωμαίους στρατιώτες. Κατά την αυτή παράδοση μετά την είσοδο του Αγίου στη σπηλιά πυκνός ιστός αράχνης έκλεισε το στόμιό της και τον προστάτευσε από τους διώκτες του, για να κατευθυνθεί στην συνέχεια στην πόλη των Πατρών, όπου και μαρτύρησε.

Εντός του Ι. Ναού φυλασσόταν απότμημα του Ι. Λειψάνου του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου. Μετά από τον καταστρεπτικό σεισμό του έτους 1981, το Ι. Λείψανο φυλάσσεται στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό του Αγίου Ιωάννου Λουτρακίου. Το ευωδιάζον και θαυματουργό Ι. Λείψανο μεταφέρεται κατά διαστήματα σε πόλεις και Ενορίες της Κορινθίας και εκτός αυτής, όπου τίθεται προς προσκύνηση και αγιασμό των ευλαβών Χριστιανών, ενώ κατά την 29η Νοεμβρίου, εκάστου έτους, παραμονή της εορτής της μνήμης του Αγίου Ανδρέου, λιτανεύεται πάνδημα στους δρόμους του Λουτρακίου.

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog