iPhone: Γιατί δεν πρέπει να φορτίζετε την μπαταρία του πάνω από το 80%

iPhone: Γιατί δεν πρέπει να φορτίζετε την μπαταρία του πάνω από το 80%

Το iPhone 15 μπορεί να κάνει την μπαταρία της συσκευής να διαρκέσει περισσότερο, αρκεί να μην τη φορτίζετε πλήρως, δηλαδή έως το 100%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Limewire, νέο iPhone 15 διαθέτει πιο λεπτομερείς πληροφορίες για την μπαταρία στην ενότητα «Μπαταρία» της εφαρμογής «Ρυθμίσεις». Ένα από τα νέα χαρακτηριστικά είναι μια επιλογή για τον περιορισμό της μέγιστης φόρτισης της μπαταρίας στο 80% της συνολικής χωρητικότητας, ώστε η μπαταρία να έχει μεγαλύτερη συνολική διάρκεια ζωής.

Ο James Herman, ιδρυτής του MobileTech Addicts, δήλωσε τα εξής: «Θα έλεγα ότι ο περιορισμός της φόρτισης στο μέγιστο 80% είναι ένας καλός τρόπος για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του τηλεφώνου σας. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες χρησιμοποιούνται στα περισσότερα smartphones, υποβαθμίζονται με την πάροδο του χρόνου και η διαδικασία αυτή επιταχύνεται από τη θερμότητα και τους κύκλους πλήρους φόρτισης. Περιορίζοντας τη φόρτιση στο 80%, λοιπόν, μπορείτε να μειώσετε τη θερμότητα και την καταπόνηση της μπαταρίας σας, γεγονός που μπορεί να τη βοηθήσει να διαρκέσει περισσότερο».

Θέλετε η μπαταρία σας να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο πριν χρειαστεί να την αντικαταστήσετε και έτσι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να φορτίζετε την μπαταρία μόνο μέχρι το 80%. Ας πούμε ότι η μπαταρία του τηλεφώνου σας διαρκεί κανονικά περίπου δέκα ώρες. Ο περιορισμός της φόρτισης της μπαταρίας στο 80% σάς δίνει μόνο οκτώ ώρες.

Εάν ο κύριος λόγος για να διατηρείτε την μπαταρία σας υγιή είναι να συνεχίσει να κρατάει το μέγιστο φορτίο της και, επομένως, να διαρκεί περισσότερο μεταξύ των φορτίσεων, η μικρότερη φόρτιση δεν έχει νόημα. Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν;

«Το iPhone έχει λειτουργία για βελτιστοποιημένη φόρτιση της μπαταρίας»

Οι περισσότεροι χρήστες θα πρέπει να διατηρήσουν τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις και να εκμεταλλευτούν ολόκληρη τη χωρητικότητα της μπαταρίας τους για να βγάλουν τη μέρα. Η εξάντληση της φόρτισης είναι πιο ενοχλητική από μια ελαφρώς πιο αργή φθίνουσα μπαταρία. Αυτό που πραγματικά υποβαθμίζει ταχύτερα τις μπαταρίες λιθίου (εκτός από την κατανάλωση) είναι η ακραία θερμοκρασία και ο χρόνος παραμονής σε υψηλή ή χαμηλή κατάσταση φόρτισης.

Βέβαια, όλα εξαρτώνται φυσικά από τον τρόπο που χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας. Εάν βγαίνετε σπάνια από το σπίτι ή εργάζεστε σε ένα γραφείο όπου μπορείτε εύκολα να κρατάτε το τηλέφωνό σας φορτισμένο, τότε αυτή η ρύθμιση έχει νόημα. Αν, όμως, είστε πάντα έξω και αναγκάζεστε να έχετε μαζί σας μια εφεδρική μπαταρία μόνο και μόνο για να βγάλετε τη μέρα, τότε ίσως θα πρέπει απλώς να πάρετε το ρίσκο και να φορτίζετε το τηλέφωνό σας στο 100% κάθε φορά.

Ο περιορισμός της φόρτισης λειτουργεί επειδή οι μπαταρίες των τηλεφώνων δεν πρέπει να είναι εντελώς γεμάτες ή άδειες και, επίσης, καταστρέφονται όταν φορτίζονται πάνω από το 80% ενώ είναι οι συσκευές είναι ζεστές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γρήγοροι φορτιστές διοχετεύουν ενέργεια σε μια μπαταρία μέχρι το 80% και, στη συνέχεια, για το τελευταίο 20%.

«Η γρήγορη φόρτιση θερμαίνει την μπαταρία περισσότερο από την αργή φόρτιση. Δεν χρειάζεστε έναν γρήγορο φορτιστή δίπλα στο κομοδίνο σας ενώ κοιμάστε. Χρησιμοποιώ έναν κανονικό φορτιστή USB 5V», δήλωσε ο Michael Kim, ειδικός σε θέματα μπαταριών και ιδρυτής και συντάκτης του EV Charger Review. Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Το iPhone έχει ήδη μια λειτουργία για τη βελτιστοποιημένη φόρτιση της μπαταρίας - μαθαίνει τις συνήθειες φόρτισης και κρατά τη μπαταρία στο 80% κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ολοκληρώσει τη φόρτιση στο 100% ακριβώς πριν τη χρειαστείτε. Αυτό μειώνει ήδη τον χρόνο που η μπαταρία περνάει σε υψηλή κατάσταση φόρτισης».

Οι καλύτερες λύσεις για τη φόρτιση της μπαταρίας

Ακόμα και αν δεν έχετε iPhone 15, μπορείτε να δημιουργήσετε μια συντόμευση που στέλνει μια ειδοποίηση όταν η μπαταρία φτάσει στο 80%, ώστε να μπορείτε να τη βγάλετε μόνοι σας από τον φορτιστή.

Υπάρχουν, όμως, και άλλοι τρόποι για να φροντίσετε την μπαταρία σας και να την κάνετε να διαρκέσει περισσότερο. «Μπορείτε, επίσης, να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του iPhone σας χαμηλώνοντας τη φωτεινότητα της οθόνης, μειώνοντας τον χρόνο μέχρι να ενεργοποιηθεί η λειτουργία αναστολής λειτουργίας, χρησιμοποιώντας τη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας, περιορίζοντας τις ειδοποιήσεις και τις υπηρεσίες τοποθεσίας και κλειδώνοντας το τηλέφωνό σας όταν δεν το χρησιμοποιείτε», δήλωσε ο Steven Athwal, ειδικός σε θέματα ηλεκτρονικών ειδών και τηλεπικοινωνιών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως και να έχει, πρόκειται πάντα για έναν συμβιβασμό μεταξύ της χρήσης του τηλεφώνου σας και της μη χρήσης του. Σίγουρα, μπορείτε να εξοικονομήσετε την μπαταρία σας απενεργοποιώντας πολλές λειτουργίες, αλλά μέχρι ενός σημείου, αφού η απενεργοποίηση των λειτουργιών καθιστά άσκοπο να έχετε καν μαζί σας ένα τηλέφωνο.

Η πιο πρακτική συμβουλή είναι να χρησιμοποιείτε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις στο iPhone, επειδή η Apple σίγουρα γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πώς να φορτίζει καλύτερα την μπαταρία, να μην τη φορτίζετε ποτέ στη ζέστη, να κρατάτε το τηλέφωνό σας μακριά από τον Ήλιο όταν τη φορτίζετε στο αυτοκίνητο και να κάνετε κάποιες λογικές επιλογές σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα