ΔΝΤ: Ουδέν σχόλιο για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Υπάρχει ταβάνι στο χρέος

Ως θετική προοπτική και ως ένδειξη επιτυχίας του προγράμματος εκλαμβάνει το ΔΝΤ την σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ενώ υπογραμμίζει πως ρύθμιση χρέους και μεταρρυθμίσεις είναι οι προϋποθέσεις για την χρηματοδότηση του. Αυτά προκύπτουν από την ενημέρωση του αναπληρωτή εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γούλιαμ Μάρει που προηγήθηκε της κρίσιμης συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ απόψε στην Ουάσιγκτον.

«Όλη η σημασία των προγραμμάτων του ΔΝΤ είναι να διασφαλιστεί η επιστροφή των χωρών στις ιδιωτικές αγορές κεφαλαίων», είπε και προσέθεσε πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επιστροφή στις αγορές. «Ο απώτερος στόχος είναι να φέρουμε την Ελλάδα σε μια κατάσταση κανονικότητας,όπου θα μπορέσει να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές και να λειτουργήσει σε μια λιγότερο αγχωτικό οικονομικό περιβάλλον» τόνισε ο κ. Μάρει.

Υπάρχει "ταβάνι" στο χρέος

'Οσον αφορά στα δημοσιεύματα που λένε ότι το Ταμείο σκοπεύει να μετακινήσει το «ταβάνι» από το χρέος της γενικής κυβέρνησης, στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περιορίστηκε να σημειώσει: όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ εμπεριέχουν «οροφή» για το χρέος και προβλέψεις για τον τρόπο που πρέπει να γίνεται η διαχείριση του χρέους.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν έδωσε καμιά ένδειξη για την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα εξετάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και επανέλαβε την πάγια θέση ότι το Ταμείο για να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα απαιτείται το πρόγραμμα να στηρίζεται σε δύο πυλώνες, ήτοι στην ελάφρυνση χρέους και στις μεταρρυθμίσεις.

«Όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ απαιτούν βιωσιμότητα του χρέους είναι ξεκάθαρο», είπε.

Δεν απάντησε ούτε στο ερώτημα εάν η «επί της αρχής» έγκριση του ελληνικού προγράμματος θα περιλαμβάνει προθεσμία στην οποία οι  Ευρωπαίοι θα αποσαφηνίσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

WSJ: Διπλή πίεση του ΔΝΤ σε ευρωπαίους και Αθήνα

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η WSJ το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αλλά μόνο επί της αρχής, καθώς συνεχίζει να θεωρεί ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο.

To «ταβάνι» στο χρέος της ελληνικής κυβέρνησης, όπως περιγράφεται αναλυτικά σε έγγραφα που έχουν προετοιμαστεί πριν από την σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. και έχουν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση, δίνει στην Αθήνα και στην Ευρώπη ελάχιστα περιθώρια να ξεφύγουν από τις δεσμεύσεις τους για μεταρρυθμίσεις και αναδιάρθρωση χρέους. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ θέτει ένα «ταβάνι» 325 δισ. ευρώ στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης.

Οι παράμετροι που έχει θέσει το Ταμείο θα αναγκάσουν την Ελλάδα να εστιάσει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν αντί να αυξήσει το τεράστιο χρέος που έχει συσσωρεύσει, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στη WSJ. Την ίδια στιγμή αυξάνουν την πίεση στους Ευρωπαίους να κάνουν περισσότερο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Αυτό έχει να κάνει με το ΔΝΤ που θέλει να κρατήσει την πίεση στη Γερμανία για να προχωρήσει στην ελάφρυνση χρέους» δήλωσε ο Ράχμαν Μουχτάμπα, υπεύθυνος τoυ Εurasia Group για την Ελλάδα. «Aυτό θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί αν η Ελλάδα ήταν σε θέση να βγει στις αγορές με επιτυχία και να αντλήσει χρήματα τις επόμενες ημέρες» πρόσθεσε.

 


thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα