Βουλή Live: Συνεχίζονται οι προγραμματικές δηλώσεις - Το βράδυ η ψήφος εμπιστοσύνης

Βουλή Live: Συνεχίζονται οι προγραμματικές δηλώσεις - Το βράδυ η ψήφος εμπιστοσύνης

Κλείνει σήμερα η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων με τους υπουργούς και υφυπουργούς να είναι οι πρωταγωνιστές της συζήτησης στην Βουλή μέχρι τα μεσάνυχτα που θα γίνει η ψηφοφορία.

Με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώνεται απόψε τα μεσάνυχτα η τριήμερη διαδικασία της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων.

Θα προηγηθεί ο κύκλος ομιλιών των πολιτικών αρχηγών κατά αντίστροφη κοινοβουλευτική σειρά, σύμφωνα με τη δύναμη των κομμάτων, και η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού.

Η τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία ξεκίνησε το Σάββατο 20 Ιουλίου, το απόγευμα, οπότε ο πρωθυπουργός ανέγνωσε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ενώ τον λόγο πήραν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Στο βήμα ανεβαίνουν βουλευτές και υπουργοί, ενώ θα ακολουθήσουν και οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών.

Σήμερα στη Βουλή στην συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις θα λάβουν το λόγο μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Καθένας εξ αυτών θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ως προς την ομιλία του: ο κ. Σταϊκούρας για τις φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και κυρίως για το από πού θα βγουν τα λεφτά γι’ αυτές, σύμφωνα με την κριτική που ήδη ασκείται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ μετά τον απόλυτο αιφνιδιασμό που προκάλεσε η εξαγγελία Μητσοτάκη για άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Παρακολουθήστε ζωντανά:

 

Τσίπρας: Μακάρι η μεταμόρφωση της ΝΔ να συνιστά δείγμα στροφής στον πολιτικό πολιτισμό

Το, ήπιο, κλίμα που κυριάρχησε σχολίασε εισαγωγικά από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Του έκανε εντύπωση, όπως είπε, η μετατροπή των ύβρεων και των κραυγών σε θεσμική αταραξία από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

«Μακάρι, κύριοι της κυβερνώσας παράταξης, αυτή η οβιδιακή σας μεταμόρφωση να συνιστά δείγμα έμπρακτης μεταμέλειας και στροφής στον πολιτικό πολιτισμό. Το βλέπω όμως δύσκολο», είπε ο Αλ. Τσίπρας και, επικαλούμενος τη στενή συνεργασία που έχει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, επικαλέστηκε μια βρετανική παροιμία: You can't teach an old dog, new tricks, δηλαδή δεν μπορείς να διδάξεις σε έναν ηλικιωμένο σκύλο, νέα κόλπα.

 Γεννηματά:  Χρειάζονται καθαρές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις

«Για να βγει η Ελλάδα από την κρίση χρειάζονται καθαρές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις», ανέφερε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι το κόμμα θα ασκήσει μαχητική, προγραμματική και υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Αναφερόμενη στη ΔΕΗ υποστήριξε ότι δεν ακούσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την διάσωση της επιχείρησης και εξέφρασε την αντίθεση της στην πώληση του ΔΕΔΔΗΕ.

Τάχθηκε υπέρ της μετεξέλιξης του υπερταμείου, σε ταμείο εθνικής περιουσίας, ενώ σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είπε ότι δεν άκουσε κανένα σχέδιο αποκατάστασης των εισοδημάτων και ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους.

Την ίδια στιγμή κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απουσία κάθε μέριμνας για τους εργαζόμενους». «Οπως αντισταθήκαμε στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ έτσι θα σταθούμε απέναντι στην Δεξιά και τις ακροδεξιές συνιστώσες της», τόνισε μεταξύ άλλων.

Κουτσούμπας: Θα συνεχίσουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική

Η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας Συνέχισε σημειώνοντας ότι η νέα κυβέρνηση "αποδεικνύει ότι θα αντιμετωπίσει το ζήτημα των προσφύγων με όρους καταστολής" και ότι ουσιαστικά αντί να λύσει το ζήτημα, θα δημιουργήσει νέα προβλήματα. 

"Θα είμαστε στον καθημερινό αγώνα για να αυξηθούν οι εστίες αντίστασης, σε κάθε επαγγελματικό κλάδο. Θα φέρουμε με συνέπεια στη βουλή τροπολογίες, διεκδικήσεις των εργαζομένων και νέες προτάσεις νόμου" ανέφερε και πρόσθεσε: "Δημόσια Υγεία, σημαίνει πρώτα απ' όλα πλήρη και μόνιμη απασχόληση για τους εργαζομένους και δωρεάν περίθαλψη για τους πολίτες". "Η Χ.Α. είναι εκτός βουλής, αλλά δεν πρέπει να υποτιμάται η παρουσία της ακροδεξιάς στη παρούσα βουλή" υποστήριξε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. 

Βαρουφάκης: «Αυτά που υπόσχεστε δεν έχουν γίνει ποτέ» 

Τη βεβαιότητα ότι και η νέα κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ακολουθήσει τις εντολές και τις οδηγίες των δανειστών, διατύπωσε ο Γιάνης Bαρουφάκης, στην δική του τοποθέτηση στη Βουλή. 

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 προειδοποίησε ότι για να πετύχει η κυβέρνηση το στόχο του πλεονάσματος 3,5% με τις φοροαπαλλαγές που έχει εξαγγείλει πρέπει να γίνουν επενδύσεις πολύ πιο γρήγορα από το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών.

"Αυτά που υπόσχεστε δεν έχουν γίνει ποτέ" προειδοποίησε και συμπλήρωσε "με αυτά που έχετε κάνει έχετε δημιουργήσει για το εαυτό σας έναν κινούμενο στόχο που κινείται πιο γρήγορά από εσάς".

Και απευθυνόμενος προς τα υπουργικά έδρανα προκάλεσε "ποια ρήξη θα κάνετε με τους δανειστές που θα ζητούν νέα μέτρα ή με τον ελληνικό λαό" είπε και απαντώντας ο ίδιος σημείωσε "όλοι μπορούν να απαντήσουν".

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα