Σφράγισαν ξενοδοχείο Βρετανών που προοριζόταν για κέντρο μεταναστών στη Λέσβο

Την αντίθεσή τους στη σφράγιση του ξενοδοχείου «Ελπίς» στην τουριστική παραλία της Εφταλούς στο Μόλυβο (Μήθυμνα) εκφράζουν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η σφραγιση έγινε το πρωί της Δευτέρας από κλιμάκιο της περιφερειακής υπηρεσίας Τουρισμού Βορείου Αιγαίου με τη συνδρομή αστυνομικών. Το ξενοδοχείο, που παρέμενε επί χρόνια κλειστό, είχε ενοικιασθεί και επισκευασθεί από οικογένεια Αγγλων που ζει στο Μόλυβο μέσω ευρωπαϊκών χορηγιών, και σχεδιαζόταν να λειτουργήσει ως «παραλιακό καταφύγιο για πρόσφυγες» με την επωνυμία «Hope Centre».

Ισχυρή ήταν η παρουσία της Αστυνομίας κατά τη διαδικασία της σφράγισης, καθώς τις προηγούμενες μέρες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπήρξαν αντεγκλήσεις μεταξύ από τη μία μελών της οικογένειας των Αγγλων και υποστηρικτών τους, κυρίως μελών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και αλληλέγγυων πολιτών, και από την άλλη πολιτών κατοίκων του Μολύβου και επιχειρηματιών στην περιοχή.

Έξω από το ξενοδοχείο που σφραγιζόταν συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 150 άτομα, τα οποία, όπως δήλωσαν, «προστάτευαν από την ασυδοσία των ΜΚΟ τα στελέχη του ΕΟΤ να κάνουν τη δουλειά τους».

«Διαδηλώνουμε τη βούληση των κατοίκων του Μολύβου να προστατευθούν οι πρόσφυγες από τη βουλιμία των ΜΚΟ, αλλά και να προστατευθεί η τοπική οικονομία» έλεγαν μέλη της Συντονιστικής Επιτροπή κατοίκων Πέτρας και Μολύβου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού που οργάνωσαν τη συγκέντρωση.

Από την άλλη μεριά, περί τα 10 άτομα ήταν η παρουσία της οικογένειας των Αγγλων και μελών ΜΚΟ που παρακολούθησαν από μακριά τη διαδικασία της σφράγισης.

Πάντως «λάδι στη φωτιά» έριξε η οικογένεια των Αγγλων που με δηλώσεις μελών της στη χθεσινή «Mirror» υποστήριξαν ότι «υπάρχει μια απώλεια του ανθρωπισμού στην περίπτωση αυτή. Είναι σαφές ότι η παλίρροια γυρνάει εναντίον των προσφύγων, και ορισμένοι ντόπιοι δεν τους θέλουν».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Mirror», υπήρξε τις προηγούμενες μέρες έντονη συνάντηση μεταξύ της οικογένειας των Αγγλων και των υπαλλήλων της περιφερειακής υπηρεσίας Τουρισμού Βορείου Αιγαίου.

«Έγινε σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψουν τη λειτουργία του κέντρου για την υποστήριξη των προσφύγων. Ήταν ανοιχτά εχθρικοί και αρνήθηκαν να μας κοιτάξουν ή να απευθυνθούν σε μας. Περιορίστηκαν να ουρλιάζουν και να χτυπάνε το τραπέζι. Έλεγαν ότι ήθελαν να φύγουμε, επειδή είχαν δεχθεί παράπονα για μας. Αν και είμαστε συντετριμμένοι, εξακολουθούμε να θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, τους πρόσφυγες και να τους δώσουμε ελπίδα» σημειώνεται σε δήλωση της συζύγου της οικογένειας στην βρετανική εφημερίδα.

Από πλευράς της περιφερειακής υπηρεσίας Τουρισμού Βορείου Αιγαίου, πάντως, και σε απάντηση στο δημοσίευξα σημειώθηκε πως έγινε ό,τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία σχετικά με τη λειτουργία μιας ξενοδοχειακής μονάδας, ενώ έκανε γνωστή και την επιβολή προστίμου ύψους 10.000 ευρώ στην οικογένεια των Αγγλων για την «παράνομη λειτουργία του ξενοδοχείου».

Ένα σημαντικό μέρος αυτού του προστίμου επεβλήθη για την παρακώλυση στο έργο των υπαλλήλων της υπηρεσίας, όταν αυτοί επισκέφθηκαν για να ελέγξουν την ξενοδοχειακή μονάδα.

Από την άλλη, κάτοικοι έχουν προσφύγει και στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης. Σε υπόμνημά τους μάλιστα τον περασμένο Ιανουάριο κατήγγειλαν επωνύμως τη λειτουργία του κέντρου περίθαλψης προσφύγων σε ξενοδοχείο «που βρίσκεται σε μια από τις ωραιότερες παραλίες κολύμβησης του Μολύβου και περιστοιχίζεται από πολλά ξενοδοχεία και ξενώνες».

Όπως λένε, «δεν λειτουργεί τουλάχιστον τα τελευταία οχτώ χρόνια, φέρει εμφανείς ρωγμές στους τοίχους και βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση». Οι κάτοικοι ζητούσαν από τον εισαγγελέα «να ελέγξει την σύμβαση μίσθωσης, εφόσον υπάρχει, καθώς και την κατάσταση και τη δυνατότητα σύννομης λειτουργίας της εν λόγω ξενοδοχειακής μονάδας, αλλά κυρίως την ύπαρξη ή μη νόμιμης άδειας λειτουργίας».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα