Οι ναυτικές τραγωδίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Πριν από λίγες ημέρες ένας ψαροντουφεκάς στην Χαλκιδική και δύο ψαράδες στην Αίγινα έχασαν την ζωή τους όταν χτυπήθηκαν από ταχύπλοα. Με αφορμή αυτά τα δύο περιστατικά το ΕThe Magazine τoυ EleftherosTypos.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω και σας θυμίζει τις ναυτικές τραγωδίες που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα τα τελευταία 23 χρόνια.    

4 Μαΐου του 1972: Τραγωδία με 21 νεκρές μαθήτριες

21 μαθήτριες 13-15 ετών πνίγηκαν στην μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα (σ.σ. δεν εξετάζουμε ναυάγια πλοίων).  Οι μαθητές και οι μαθήτριες από το εξατάξιο γυμνάσιο Σπηλίου πήγαν στην Γεωργιούπολη για ημερήσια εκδρομή. Κάποια στιγμή 27 μαθήτριες, χωρίς την συνοδεία καθηγητών, επιβιβάστηκαν στην μηχανότρατα «Δύο Γιώργηδες», που ήταν γεμάτη με δίxτυα, για να κάνουν μία θαλασσινή περιήγηση. Μετά από περίπου 15 λεπτά και ενώ είχαν βγει ένα μίλι στα ανοιχτά, σβήνει ο κινητήρας και ένα κύμα χτυπά το σκάφος. Οι μαθήτριες τρέχουν στην μια πλευρά. Το σκάφος ανατρέπεται και όλες οι κοπέλες βρίσκονται μέσα στην θάλασσα. Μόνο έξι από αυτές κατόρθωσαν να διασωθούν καθώς οι περισσότερες δεν ήξεραν κολύμπι και είχαν μπλεχτεί και στα δίχτυα που ήταν πάνω στην μηχανότρατα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγουν στην επιφάνεια του νερού.

22 Οκτωβρίου 1978: Μοιραία σύγκρουση για εγγονή, παππού και καπετάνιο

Στις 7 το απόγευμα το επιβατηγό πλοίο «Ελλάς» χτύπησε την μηχανοκίνητη βάρκα «Ευαγγελίστρια» που μετέφερε πέντε Αγγλους από τον Γαλατά στον Πόρο. Από αυτή την σύγκρουση  έχασαν την ζωή τους ένα εξάχρονο κοριτσάκι από την Αγγλία, ο 65χρονος παππούς της και ο 47χρονος Ελληνας λεμβούχος.

12 Αυγούστου 1994: Πανελλήνιο σοκ για τον Βασίλη Δοσούλα

Στις 12 Αυγούστου του 1994 στο Τολό ο 10χρονος τότε Βασίλης Δοσούλας μαζί με τον πατέρα και τον θείο του. Ξαφνικά βλέπουν ένα ιπτάμενο δελφίνι να έρχεται καταπάνω τους με 32 κόμβους. Η σύγκρουση γίνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Οι έλικες του υδροπτέρυγου ακρωτηριάζουν τα δύο πόδια και το δεξί χέρι του 10χρονου τότε Βασίλη, το οποίο οι γιατροί κατάφεραν να «συγκολλήσουν» στο ΚΑΤ λίγες ώρες μετά.

Νωρίτερα το πρωί, στο νοικιασμένο σπίτι στο Τολό, η Γιούλη, η μητέρα του Βασίλη, αφού τους ξεπροβόδισε για το ψάρεμα, αποκοιμήθηκε πάνω στο μυθιστόρημα που διάβαζε και είδε ένα όνειρο παράξενο. Πριν από κάποια χρόνια η ίδια είχε διηγηθεί στα «ΝΕΑ»: «Τους είδα στη βάρκα να ψαρεύουν και, όπως τους παρατηρούσα, είδα ξαφνικά τη βάρκα να εκρήγνυται και να γίνεται κομμάτια, όπως βλέπουμε στις ταινίες, και ακούω μία φωνή ότι κάτι έπαθε ο Βασίλης. Ξυπνώ αλαφιασμένη, κοιτώ το ρολόι και η ώρα είναι 7.20. «Ουφ, ήταν όνειρο», σκέφτομαι και αρχίζω να μαζεύω τα πράγματα… Έρχεται τότε η συννυφάδα μου και μου λέει: «Παράτα τα και έλα μαζί μου, κάτι έγινε, κάτι θα σου πει ο Κώστας». Στη διαδρομή για το δικό τους σπίτι, ακούω τον κόσμο στις στάσεις και τα πεζοδρόμια να μιλάνε για κάποιο συνταρακτικό γεγονός και να λένε «πω πω το καημένο το παιδάκι», αλλά δεν μου πάει το μυαλό ότι μιλάνε για το δικό μου παιδί, για τον Βασίλη…». Ο Βασίλης κατάφερε να ζήσει και με απίστευτη ψυχική δύναμη να έχει κερδίσει πάλι την χαμένη του ζωή έστω και αν χρειάστηκε να αντικαταστήσει τα πόδια του με τεχνητά μέλη.

3 Σεπτεμβρίου 1995: Τέσσερις νεκροί τουρίστες

Το βράδυ της 3ης Σεπτεμβρίου 1995 τέσσερις τουρίστες σκοτώθηκαν -ανάμεσα τους κι ένας Ελληνογερμανός- και άλλοι επτά τραυματίσθηκαν όταν το ταχύπλοο σκάφος στο οποίο επέβαιναν μετά από νυκτερινή διασκέδαση προσέκρουσε σε υδροφόρο αγωγό, στα ανοικτά του λιμανιού της Πάρου. Είχαν επιβιβασθεί στο ταχύπλοο ύστερα από «πάρτι» σε ξενοδοχείο στο Βίδι Τροιζηνίας και είχαν προορισμό αγγλική θαλαμηγό με την οποία είχαν πάει στην περιοχή. Όταν υπήρξε το κτύπημα σε αβαθές σημείο ήταν όρθιοι στο ταχύπλοο με αποτέλεσμα να υποστούν  βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από τον αγωγό.

3 Ιουνίου 1996: Η τραγωδία στον Πόρο

Στις 3 Ιουνίου του 1996 το μεσημέρι ιπτάμενο δελφίνι με 60 επιβάτες σκότωσε τον 26χρονο Ποριώτη  ψαροντουφεκά   Πέτρο Λίτσα. Ακριβώς  στη ρότα του «ιπτάμενου δελφινιού», σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Πόρου, έκαναν υποβρύχιο ψάρεμα τρεις φίλοι, οι Aναστάσιος Ξάνθης, Iγνάτιος Tράμπας και ο γυμναστής του Nαυτικού Ομίλου Πόρου Πέτρος Λίτσας. «Mόλις είχα τελειώσει την υποβρύχια βόλτα μου και είχα ανεβεί στη βάρκα μας», αφηγήθηκε  τότε  συντετριμμένος ο 39χρονος Aναστάσιος  Ξάνθης. «Tότε είδα το δελφίνι να περνάει με ταχύτητα ή πάνω από το σημείο που ήταν ο Πέτρος ή πάνω από την τσαμαδούρα. Πήγα με τη βάρκα στο σημείο και είδα μόνο τον Iγνάντιο και τη θάλασσα γύρω του κόκκινη».Aμέσως οι Ξάνθης και Tράμπας βούτηξαν στο βυθό, όπου και αντίκρισαν το σώμα του φίλου τους διαμελισμένο. Οταν το «ιπτάμενο δελφίνι» έδεσε στη μαρίνα της Zέας, συνελήφθη, με εντολή της εισαγγελέως Ουρανίας Στέκα, ο 49χρονος  ο οποίος και οδηγήθηκε  στα εισαγγελικά γραφεία. Στην  κατάθεσή του ο πλοίαρχος υποστήριξε ότι «δεν κατάλαβε τίποτα».

13 Ιουλίου 1999: Τέσσερις νεκροί από βύθιση πλοιάριου

Το ταξιδιωτικό πλοιάριο «Ιάσων» που μετέφερε τουρίστες στην παραλία του «Ναυαγίου» και στις Σπηλιές, στη Ζάκυνθο, βυθίστηκε με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι τεσσάρων ετών. Οι επιβάτες του πλοιαρίου κατήγγειλαν ότι ο καπετάνιος, που διασώθηκε, αγνόησε τις διαμαρτυρίες τους ότι λόγω μεγάλου κυματισμού και ισχυρών ανέμων δεν θα έπρεπε να ξεκινήσουν την περιήγησή τους.

2 Απριλίου 2002: Σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να επιβιβαστεί

Ο 32χρονος Ισραηλινός υπήκοος  RUSSO AMIR που ήταν άτομο με ειδικές ανάγκες, σκοτώθηκε όταν  στην προσπάθειά του να επιβιβασθεί από το  φουσκωτό σκάφος που επέβαινε  σε πλοιάριο έχασε την ισορροπία  του και έπεσε στην θάλασσα, μεταξύ πρύμνης και προβλήτας λιμένα Πόρου με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι του  στο μόλο. Οτραυματίας  μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο  στο θεραπευτήριο του Κέντρου Υγείας Πόρου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

24 Ιουνίου 2006: Αδικος χαμός για μια 25χρονη

Στις 24 Ιουνίου 2006 σε απόσταση μόλις 1,5 μιλίου από τις ακτές της Βούλας, επιχειρηματίας με το ταχύπλοο σκάφος του, μήκους 20 μέτρων, συγκρούστηκε με ιστιοπλοϊκό με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια 25χρονη κοπέλα.

8 Δεκεμβρίου 2008: Θανάσιμος τραυματισμός κυβερνήτη αλιευτικού

Θαλάσσιο δυστύχημα σημειώθηκε  στη θαλάσσια περιοχή της νότιας εισόδου λιμένα Πόρου, ανοιχτά από τη θέση «ΣΤΑΥΡΟΣ», όταν το  ταχύπλοο σκάφος «ΠΟΠΗ» με δύο επιβαίνοντες και κυβερνήτη έναν 49χρονο, συγκρούστηκε με το επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος «ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΙΑ», στο οποίο επέβαιναν τέσσερα  άτομα. Από την σύγκρουση τραυματίστηκε θανάσιμα  ο 56χρονος κυβερνήτης του αλιευτικού Γιώργος Παπαιωάννου.

8 Αυγούστου 2014: Ακρωτηριάστηκε 34χρονος Ιταλός

34χρονος Ιταλός, ακρωτηριάστηκε στο χέρι του όταν παρασύρθηκε από ταχύπλοο σκάφος στους Παξούς. Ο τραυματίας κολυμπούσε κοντά στο νησάκι της Παναγιάς και τραυματίστηκε από τις περιστροφές της προπέλας του σκάφους που τον χτύπησε με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί το χέρι του και να προκληθούν σοβαρές βλάβες στα νεύρα και στα αγγεία του.

16 Αυγούστου 2016:  Τραγωδία στην Αίγινα

Τέσσερις νεκροί και 17 συνολικά τραυματίες, ήταν ο απολογισμός από την σύγκρουση ταχύπλοου σκάφους με τουριστικό επιβατηγό που σημειώθηκε το μεσημέρι. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένα κοριτσάκι πέντε ετών και ο πατέρας του. Ο τέταρτος νεκρός εντοπίστηκε δύο μίλια μακριά από το σημείο του δυστυχήματος. Το τουριστικό σκάφος μετέφερε περίπου 20 παραθεριστές από την Πέρδικα στο νησάκι της Μονής, όταν έπεσε πάνω του με μεγάλη ταχύτητα το ταχύπλοο, το έκοψε στη μέση και το ανέτρεψε.

Πέντε από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν στην Αθήνα. Μία 29χρονη Ουκρανή υπέστη μερικό ακρωτηριασμό στην αριστερή κάτω κνήμη και μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ για να εκτιμηθεί από την μικροχειρουργική κλινική η βιωσιμότητα του ποδιού της. Τελικά κατάφερε να σώσει το πόδι της. Συνελήφθη ο 75χρονος χειριστής του ταχύπλοου, ο οποίος επικαλέστηκε πρόβλημα υγείας και για πολύ καιρό αιωρούνταν το ποιος ήταν πραγματικά ο οδηγός του ταχύπλοου και αν ο ηλικιωμένος που ανέλαβε την ευθύνη έλεγε την αλήθεια.

Η Ολγα Κατιφέ που επέβαινε στο σκάφος και σώθηκε από θαύμα αλλά έχασε τον σύζυγο της και την πεντάχρονη κόρη της, πριν από λίγες ημέρες μίλησε στο Star: «Ο γιος μου ήταν από πίσω μου και με κράτησε και μετά μου φωνάζει “μαμά, μαμά η Σέβη πέθανε” η κόρη μου. Κι εγώ γύρισα το κεφάλι και ο άντρας μου και η κόρη μου ήταν από εκεί από πίσω γυρισμένοι στο νερό. Εγώ ούτε τις νύχτες κοιμάμαι, ούτε το πρωί ξυπνώ, είναι σαν να ζω όνειρο. Ακόμα εμείς δεν έχουμε συνέλθει από όλα αυτά, ούτε εγώ ούτε ο γιος μου. Ο γιος μου φοβάται, τις νύχτες πρέπει να κρατάω το χέρι του. Μόνος του δεν κάθεται ούτε ένα λεπτό στο σπίτι».
eleftherostypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα