Καλλικράτης: Θύελλα αντιδράσεων στο Νομό Έβρου

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει και στο Νομό Έβρου το σχέδιο «Καλλικράτης», το οποίο προβλέπει την κατάργηση οκτώ δήμων, μεταξύ των οποίων οι δήμοι Ορφέα, Τριγώνου και Φερών.

Ειδικότερα, οι κάτοικοι του δήμου Φερών είχαν δηλώσει την επιθυμία τους να συνενωθεί ο δήμος τους με αυτόν του Τυχερού. Ωστόσο, το χωροταξικό του «Καλλικράτη» προβλέπει τη προσάρτηση του δήμου Φερών στο δήμο Αλεξανδρούπολης.

Οι φορείς και οι κάτοικοι των Φερών και του Τυχερού απειλούν ότι θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ακόμα και με κλείσιμο του Τελωνείου των Κήπων επ' αόριστον, αποκλείοντας τη δίοδο της Ευρώπης προς την Τουρκία.

Στο κέντρο του νομού δημιουργείται ένας ισχυρός δήμος με έδρα την ιστορική πόλη του Σουφλίου, όμως υπάρχουν αντιδράσεις από το δήμο Ορφέα, ο οποίος καταργείται και μάλιστα ο πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Έβρου, Χρήστος Τοκαμάνης, πρότεινε να παραμείνει αυτόνομος.

Βορειότερα, οι τρεις δήμοι Κυπρίνου, Τριγώνου και Βύσσας ενώνονται με την Ορεστιάδα για να αποτελέσουν το μεγάλο δήμο του Βορείου Έβρου με έδρα την ακριτική πόλη της Ορεστιάδας. Οι τοπικές κοινωνίες των χωριών αντιδρούν θεωρώντας ότι δεν έχουν τίποτα κοινό με τον αστικό δήμο της Ορεστιάδας.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον «Καλλικράτη», η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Έβρου κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία προτείνει επτά δήμους αντί πέντε που προβλέπει το σχέδιο.

Η πρόταση της ΤΕΔΚ Έβρου περιλαμβάνει τον δήμο Αλεξανδρούπολης με την Τραϊανούπολη, το δήμο Φερών με το Τυχερό, το δήμο Σουφλίου με τον Ορφέα, το δήμο Διδυμοτείχου με τους Μεταξάδες, το δήμο Ορεστιάδας, το δήμο Τριγώνου με τον Κυπρίνο και τη Βύσσα και το δήμο Σαμοθράκης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν πολλές εντάσεις, ενώ δεν υπήρξε ομόφωνη απόφαση καθώς υπήρχαν αξιώσεις για την έδρα του κάθε δήμου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα