Ο Τηλέμαχος έφτασε στην Αττική: Που χιονίζει. Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων

Ο Τηλέμαχος έφτασε στην Αττική: Που χιονίζει. Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων

Ο Τηλέμαχος έφτασε στην Αττική και η χιονόπτωση σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες δημιουργούν έναν βαρύ χειμωνιάτικο σκηνικό

 Το έστρωσε ήδη στη Μαλακάσα, καθώς από το πρωί της Δευτέρας (07/01) ξεκίνησε με αραιή χιονόπτωση αλλά τα τελευταία λεπτά το χιόνι πέφτει πλέον πυκνό κι έχει σκεπάσει τα πάντα.

Έντονη χιονόπτωση παρατηρείται αυτή την ώρα, ακόμη, και στην παραλία Ωρωπού ενώ χιονίζει σχεδόν σε όλο το Δήμο Ωρωπού.

Εκτός από τη Μαλακάσα, όπου ήδη το χιόνι έχει… στρωθεί, νιφάδες έπεφταν νωρίτερα και έξω από τη Θήβα, κοντά στο ύψος της Τανάγρας.

Ο Τηλέμαχος έφτασε στην Αττική και η χιονόπτωση σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες δημιουργούν έναν βαρύ χειμωνιάτικο σκηνικό στην ανατολή του νέου χρόνου.

Αυτή την ώρα η χιονόπτωση είναι έντονη από τον Άγιο Στέφανο και προς Λαμία. Επίσης Χιονίζει σε όλη τη διαδρομή από τα διόδια και μέχρι τη Σκάλα Ωρωπού.

Συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωρωπού και της Περιφέρειας είναι επί ποδός για να αντιμετωπίσουν την επέλαση του χιονιά.

Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά λόγω κακοκαιρίας. Τι θα συμβεί στην Αττική

Χιόνια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας φέρνει ο καιρός, αφού το νέο κύμα κακοκαιρίας «Τηλέμαχος», θα επηρεάσει πολλές περιοχές της Ελλάδας σήμερα Δευτέρα.

Η διάρκεια της κακοκαιρίας θα είναι σύντομη: από την Τρίτη βαθμιαία ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, που όμως θα είναι πρόσκαιρη. Σήμερα πάντως αναμένουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο στα ανατολικά και θυελλώδεις βοριάδες, σύμφωνα με τη meteo, τη μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Η διάρκεια της κακοκαιρίας θα είναι σύντομη: από την Τρίτη βαθμιαία ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, που όμως θα είναι πρόσκαιρη.

Αναλυτικότερα, για σήμερα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους στο Νότιο Αιγαίο και στο Νότιο Ιόνιο, χιονόνερο στο Βόρειο Αιγαίο και χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική και βαθμιαία στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τη Βορειοανατολική Πελοπόννησο.

Μετά το μεσημέρι, οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια, στις Σποράδες και την Ανατολική Στερεά θα είναι κατά περιόδους πυκνές, ενώ τις βραδινές ώρες χιονόπτωση αναμένεται και στο κέντρο της Αθήνας

Παγετός, κατά τόπους ισχυρός, θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, όπου τοπικά στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός, με αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρη την ημέρα - τόσο τη Δευτέρα, όσο και τις πρωινές ώρες της Τρίτης.

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο βαθμιαία θα ενισχυθούν και θα πνέουν σχεδόν θυελλώδεις ως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ.

Την Τρίτη τις πρωινές ώρες οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, όπως επίσης και το χιονόνερο και οι μεμονωμένες καταιγίδες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Παγετός αναμένεται τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Τα χιόνια έκαναν την εμφάνιση τους στα ορεινά χωριά της Τήνου

 

 Ο Τάσος Αρνιακός για τον «Τηλέμαχο»: Πότε θα χιονίσει στο κέντρο

Για επιδείνωση του καιρού από τις επόμενες ώρες που θα φέρει χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας προειδοποιεί ο γνωστός μετεωρολόγος, Τάσος Αρνιακός.

«Μετά τη ''Σοφία'' που γέμισε την Ελλάδα με χιόνια έρχεται ο ''Τηλέμαχος'', όπου θα φέρει χιόνια στην Αττική ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γνωστός μετεωρολόγος.

Σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό, από το μεσημέρι της Δευτέρας (07/01) περιμένουμε επιδείνωση του καιρού στην Αττική με βροχές, χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά, τα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αττικής. Μάλιστα, όπως δήλωσε, «από το βράδυ περιμένουμε να χιονίσει ακόμα και στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, δηλαδή στο κέντρο», διευκρινίζοντας, όμως, ότι δεν θα υπάρξει χιονόστρωση.

Μέχρι το πρωί της Τρίτης (08/01) τα φαινόμενα σιγά – σιγά θα εξασθενήσουν, ενώ ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Ωστόσο, θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, με τους βοριάδες να φτάνουν τα 6 και στα ανοιχτά τα 7 μποφόρ.

Παράλληλα, σήμερα, οι χιονοπτώσεις θα είναι έντονες στη Χαλκιδική, ωστόσο από τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από το βράδυ.

Έρχεται από Τετάρτη νέα κακοκαιρία

Νέα επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από την Τετάρτη (09/01) και μετά, με νοτιάδες, βροχές στα δυτικά και κεντρικά πεδινά και χιονοπτώσεις σε όλα τα βουνά της ηπειρωτικής χώρας, αλλά σε μεγάλα υψόμετρα.

Μάλιστα, στα δυτικά και κεντρικά ηπειρωτικά τα φαινόμενα, σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό αναμένεται να έχουν έντονο χαρακτήρα.

Ωστόσο, την Τετάρτη και την Πέμπτη η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή άνοδο ακόμα και 10 βαθμούς Κελσίου.

Η προειδοποίηση του Σάκη Αρναούτογλου για όσους ταξιδεύουν από ή προς Αθήνα

«Προσοχή!» συνιστά ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου σε όσους προγραμματίζουν σήμερα ταξίδι από ή προς την Αθήνα με αυτοκίνητο, λόγω του νέου κύματος κακοκαιρίας που θα επηρεάσει πολλές περιοχές της Ελλάδας, προκαλώντας πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο στα ανατολικά και θυελλώδεις βοριάδες

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Σάκης Αρναούτογλου γράφει:

«Προσοχή!

Φίλες και φίλοι για εσάς που προγραμματίζετε ταξίδι από ή προς την Αθήνα τη Δευτέρα 7/1 με αυτοκίνητο, προσωπική μου άποψη είναι ότι καλό θα είναι να έχετε ολοκληρώσει το ταξίδι σας πριν τις 17:00 το απόγευμα καθώς στο νομό Βοιωτίας και στο επαρχιακό δίκτυο του νομού αλλά και στο τμήμα της εθνικής οδού από το ύψος της Λιβαδειάς και έως και τα βόρεια προάστια της Αττικής οι χιονοπτώσεις που αναμένονται χοντρικά μετά τις 18:00 το βράδυ της Δευτέρας δεν αποκλείεται να έχουν ιδιαίτερα έντονο χαρακτήρα και να δημιουργήσουν προβλήματα στις μετακινήσεις.

Μετά τις 19:00 με 20:00 χοντρικά χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται σε αρκετές ορεινές και ημιορεινές κυρίως περιοχές του λεκανοπεδίου και κατά βάση πιο εξασθενημένες στις υπόλοιπες περιοχές του νομού Αττικής!».

Που θα χιονίσει σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο

 Δύσκολες συνθήκες στην Εύβοια

Ο Τηλέμαχος επισκέπτεται από το πρωί την Εύβοια. Ισχυρή χιονόπτωση επικρατεί στον Άγιο, στην περιοχή προς Μετόχι, Βίταλο, Αυλωνάρι και σε άλλες περιοχές της κεντρικής και νότιας Εύβοιας.

Από την αστυνομία δόθηκε απαγορευτικό στα φορτηγά και με αλυσίδες μόνο τα ΙΧ αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συνθήκες που επικρατούν είναι δύσκολες και δεν χρειάζονται άσκοπες μετακινήσεις. Σοβαρά προβλήματα στο δρόμο, λόγω της χιονόπτωσης, υπάρχουν και στην Κύμη-Βίταλο, όπου δεν αποκλείεται να διακοπεί σε λίγο εντελώς η κυκλοφορία των οχημάτων.

Τις Αρχές ανησυχεί ιδιαίτερα η περιοχή της Κύμης γι' αυτό τον λόγο θα γίνει σύσκεψη με τον Αντιπεριφερειάρχη, Φάνη Σπανό, τον Προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας, Γιώργο Κωστόπουλο και με άλλους εκπροσώπων φορέων στην παραλία της Κύμης. Χιονίζει πάρα πολύ στο Αυλωνάρι, Οκτωνιά, Κονίστρες και στα γύρω χωριά. Τα μηχανήματα δεν προλαβαίνουν να καθαρίζουν και το οδόστρωμα πάλι γεμίζει από χιόνι.

 

Έντονα καιρικά φαινόμενα στη Χαλκιδική - Σε επιφυλακή η Κεντρική Μακεδονία

Στη Χαλκιδική αναμένονται τα εντονότερα καιρικά φαινόμενα τα επόμενα εικοσιτετράωρα, σύμφωνα με το νέο δελτίο επιδείνωσης καιρού και την αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. "Όπως αναφέρεται, η Χαλκιδική θα έχει την περισσότερη χιονόπτωση. Σε ό,τι αφορά της υπόλοιπες περιοχές, στα βόρεια ορεινά μπορεί να χιονίσει πάλι, απλά η πιο μεγάλη ένταση των φαινομένων εκτιμάται ότι θα καταγραφεί στη Χαλκιδική. Σε κάθε περίπτωση, ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας είναι σε επιφυλακή και θα παραμείνει για όσο διάστημα χρειαστεί" τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Περιγράφοντας την εικόνα που επικρατεί στην Κεντρική Μακεδονία, διευκρίνισε ότι παγετός υπάρχει σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 300-400 μέτρα ενώ ο παγετός είναι ολικός (δηλαδή οι θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν τους μηδέν βαθμούς Κελσίου) στις περιοχές με υψόμετρο πάνω 500-600 μέτρα. "Ολικό παγετό έχουμε σε κάποια οδικά τμήματα στη βόρεια ορεινή Χαλκιδική, τις βόρειες περιοχές στις Σέρρες και την Πέλλα" σημείωσε ο κ. Στεργιάδης. Ωστόσο υπογράμμισε ότι οι ρίψεις αλατιού συνεχίζονται, δεν υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά, ενώ καθαροί είναι οι δρόμοι αρμοδιότητας της Περιφέρειας στα οδικά εθνικά και επαρχιακά δίκτυα που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο.

Ειδικά για την περιοχή της Χαλκιδικής, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γιώργος ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η διακοπή της ηλεκτροδότησης στις περιοχές των δήμων Αριστοτέλη και Κασσάνδρας. Παράλληλα διευκρίνισε ότι λόγω της διακοπής ρεύματος σταμάτησαν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια και έτσι κάποιες περιοχές έμειναν και χωρίς νερό. Ωστόσο τόνισε ότι στο σύνολό τους τα προβλήματα αυτά έχουν αποκατασταθεί, με τελευταίες κάποιες περιοχές στην Κρυοπηγή και τη Σάνη. Την ίδια στιγμή, τα συνεργεία της Περιφέρειας επιχειρούν να απομακρύνουν κάποια δέντρα που έχουν πέσει στο οδικό κύκλωμα της Κασσάνδρας ενώ οι δρόμοι είναι σε γενικές γραμμές καθαροί στο εθνικό και το επαρχιακό οδικό δίκτυο με εξαίρεση τα ορεινά χωριά στα οποία υπάρχει ακόμη παγετός.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου επισήμανε ότι "όλο το αλάτι που υπήρχε έχει ριχτεί στους δρόμους και η Μητροπολιτική Ενότητα προμηθεύτηκε νέες ποσότητες", ενώ ανέφερε ότι οι αλατιέρες βρέθηκαν τα ξημερώματα, μεταξύ άλλων, στον δρόμο προς Κιλκίς, το Ξηροχώρι, την Αγχίαλο, τη Χαλκηδόνα, την περιοχή του Γαλλικού και του Αξιού ποταμού και την οδό Θεσσαλονίκης – Μουδανίων. Ανοιχτοί παραμένουν οι δρόμοι για Σέρρες και Καβάλα, ενώ το μόνο σημείο στο οποίο έκλεισε ήταν ο δρόμος του Αγίου Βασιλείου προς Χορτιάτη (όπου μεταβαίνει αλατιέρα για να ανοίξει το δρόμο) και η οδός από Μελισσοχώρι προς Ωραιόκαστρο.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι η κατάσταση στο οδικό δίκτυο είναι υπό έλεγχο, ενώ υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα στο Πάικο, από Γουμένισσα προς Λιβάδια, όπου η κυκλοφορία διεξάγεται με αλυσίδες. Τα συνεργεία που βρίσκονται στους δρόμους προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα ανεμοσούρια που σκορπίζουν το χιόνι στον δρόμο, ενώ κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.

Στην Πέλλα, σύμφωνα με την αναπληρώτρια αντιπεριφερειάρχη, Αθηνά Αηδονά, τα φαινόμενα ήταν πιο ήπια στην Έδεσσα, ωστόσο ταλαιπωρήθηκε περισσότερο ο κάμπος των Γιαννιτσών, χωρίς όμως να κλείσει κάποιος δρόμος. Η αντιπεριφέρεια είχε προμηθευτεί πάνω από 300 τόνους αλάτι ενώ την περασμένη εβδομάδα έφτασαν ακόμη τρία φορτηγά. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε περιοχές που επρόκειτο να πληγούν περισσότερο από τις χιονοπτώσεις, όπως η περιοχή του Άγρα. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Μπιμπίτσο, οι υπηρεσίες έχουν επιληφθεί σε κρίσιμα σημεία όπως το νοσοκομείο της Έδεσσας και η ανηφόρα της Έδεσσας.

Στην Ημαθία και τις Σέρρες, οι αντιπεριφερειάρχες Κώστας Καλαϊτζίδης και Γιάννης Μωυσιάδης κάλεσαν τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για το ενδεχόμενο παγετού, καθώς -όπως σημείωσαν- το χιόνι που έχει συσσωρευτεί στα πλαϊνά των δρόμων λιώνει κατά τη διάρκεια της ημέρας και μπορεί να ξαναπαγώσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς με βάση την πρόβλεψη οι θερμοκρασίες θα είναι της τάξης των -8 έως -10 βαθμών Κελσίου. Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί ότι στο Δήμο Αλεξάνδρειας τα σχολεία θα μείνουν κλειστά.

Στο μεταξύ, σε δύο ώρες θα ξεκινήσει και πάλι στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας η ρίψη αλατιού στο οδικό δίκτυο, όπως επισήμανε η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, σε μια προσπάθεια να προλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες το νέο κύμα κακοκαιρίας. Ωστόσο η κ. Μαυρίδου διευκρίνισε ότι, σύμφωνα με τη νέα πρόβλεψη, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα κινηθούν νοτιότερα.

Ολικός παγετός στην Κοζάνη

Ο ολικός παγετός που επικρατεί σε πολλές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας υποχρέωσε τους δημάρχους να κλείσουν τα περισσότερα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιφέρεια, τόσο για λόγους ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών, όσο κι επειδή σε ορισμένα σχολικά συγκροτήματα με λέβητες πετρελαίου, που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο, απαιτείται χρόνος, προκειμένου οι σχολικές αίθουσες να αποκτήσουν την επιθυμητή θερμοκρασία.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ οι δήμαρχοι, Βοΐου, Γρεβενών, Δεσκάτης και Φλώρινας, που τα σχολικά τους συγκροτήματα θερμαίνονται με λέβητες πετρελαίου, στις 8 το πρωί οι θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ -15 και -18 βαθμών Κελσίου.

Έτσι, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, με απόφαση των δημάρχων Κοζάνης, Εορδαίας, Σερβίων, Βελβεντού και Βοΐου, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Επίσης, στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, με αποφάσεις των δημάρχων Φλώρινας και Αμυνταίου τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, με απόφαση του δημάρχων, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στις 8 και 9 Ιανουαρίου ενώ στον δήμο Δεσκάτης σχετική απόφαση ελήφθη μόνο για την Τρίτη 8 Ιανουαρίου. Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, τέλος, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, Σωτήρη Αδαμόπουλου, όλα τα σχολεία του νομού θα είναι κλειστά στις 8 Ιανουαρίου, εξαιτίας της συμμετοχής των σχολείων στις καρναβαλικές εκδηλώσεις "Ραγκουτσάρια 2019", που διοργανώνει ο δήμος Καστοριάς.

Σε ετοιμότητα τα Χανιά

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και ο Δήμος Χανίων για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων που αναμένεται να επηρεάσουν από το απόγευμα και την Κρήτη.

Όπως ανακοινώθηκε, διευρύνεται το ωράριο του νυκτερινού καταφυγίου αστέγων του δήμου, η λειτουργία του οποίου, σήμερα, θα ξεκινήσει στις 17:00. Η δομή θα λειτουργεί όλο το 24ωρο λόγω της πρόβλεψης για δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ εάν χρειαστεί θα παραταθεί. Παράλληλα, το ΚΑΠΗ Παλιάς Πόλης (Δασκαλογιάννη 62) θα παραμείνει ανοικτό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Διαθέσιμο για φιλοξενία πολιτών θα είναι και το Δημοτικό Γηροκομείο.

Ο καιρός στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία βρίσκεται στους 0 βαθμούς και επικρατούν νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν, ενώ υπάρχει πιθανότατα για πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις. Το χιόνι των τελευταίων ημερών και ο πάγος ταλαιπωρούν αρκετούς Θεσσαλονικείς κυρίως περιφερειακών δήμων, ενώ δρόμοι και πεζοδρόμια έχουν μετατραπεί σε παγοδρόμια.

Κλειστοί εξακολουθούν να είναι οι επαρχιακοί δρόμοι Αγίου Βασιλείου-Χορτιάτη και Μελισσοχωρίου-Ωραιοκάστρου. Αντίθετα, κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Αισθητό είναι το κρύο και στις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου σε πολλές ορεινές περιοχές η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα. Το ίδιο ισχύει σε σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Δυτικής Μακεδονίας.

Ποια σχολεία θα μείνουν την Τρίτη κλειστά λόγω κακοκαιρίας

Που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Στο δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες από το 82ο έως το 97 χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στο δίκτυο προς τα Χιονοδρομικά Κέντρα Σελίου και Τρία Πέντε Πηγάδια, από το 21 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Βέροιας–Δασκίου. Αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στις δημοτικές οδούς Νάουσας–Ροδοχωρίου και Νάουσας–Αρκοχωρίου. Στο νομό Κιλκίς αλυσίδες είναι απαραίτητες από το 5ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γουμένισσας–Λιβαδίων, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Φανού–Σκρα, και μέσα στα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Κιλκίς.

Στην Πιερία αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Λιβαδιού–Κολινδρού. Στον νομό Πέλλας οι αλυσίδες είναι απαραίτητες στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας.

Ο παγετός δημιουργεί προβλήματα και από το 18ο έως το 26ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σερρών–Λαϊλιά όπου η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Αρκετά σημεία κυρίως του επαρχιακού δικτύου στη Χαλκιδική παρουσιάζουν δυσχέρειες και οι οδηγοί πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αλυσίδες, από το 60ο έως το 85ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) και στις επαρχιακές οδούς Νεοχωρίου-Βαρβάρας–Ολυμπιάδος, Αρναίας–Στανού, Παλαιοκάστρου–Ταξιάρχη καθώς και μέσα στα Δημοτικά Διαμερίσματα της ορεινής Χαλκιδικής.

Οδηγίες προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα