Μεγάλο Σάββατο: Η Κάθοδος του Ιησού στον Άδη και η πρώτη Ανάσταση

Μεγάλο Σάββατο: Η Κάθοδος του Ιησού στον Άδη και η πρώτη Ανάσταση

Την κάθοδο του Ιησού στον Άδη τιμά σήμερα Μεγάλο Σάββατο η Ορθόδοξη Εκκλησία σε όλο τον κόσμο.  

Το πρωί ο ιερέας  ραίνει το κουβούκλιο του επιταφίου και τους πιστούς  με δαφνόφυλλα, συμβολίζοντας τη νίκη επί του Ιησού επί του θανάτου, ενώ  ψάλλεται  το τροπάριο «Ανάστα ο Θεός κρίνων την γην», τελώντας την πρώτη  Ανάσταση.            

Γιατί όμως ενώ ο Ιησούς δεν έχει αναστηθεί ακόμη τελείται μια αναστάσιμη ουσιαστικά λειτουργία;     

«Ανάστα ο Θεός κρίνων την γην» – Οι ύμνοι και τα έθιμα του Μεγάλου Σαββάτου!

Παρότι ο Χριστός ανασταίνεται τις πρωινές ώρες της Κυριακής, την ημέρα του Μεγάλου  Σαββάτου  νικήθηκε το κράτος του διαβόλου και του θανάτου, με την κάθοδο του Ιησού στον Άδη, για να ακολουθήσει η  Κυριακή, η πρώτη ημέρα της Αναστάσεως του Χριστού.

Τη νίκη επί του θανάτου συμβολίζουν και οι δυνατοί κρότοι που προκαλούνται από τους πιστούς σε αρκετές εκκλησίες (όπως στην Αθήνα στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια)  που υποδηλώνουν τη βοή, που ακολούθησε το θαύμα της Ανάστασης. 

Στη Χίο, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Χίου ο εφημέριος βγαίνει με… σάλτο από την Ωραία Πύλη και ραίνει τους πιστούς με δαφνόφυλλα, ενώ «σείεται» ο Ναός με τους πολυελαίους να κουνιούνται και τους πιστούς να χτυπούν τις πάγκες στα στασίδια.

Μια άλλη παράδοση της Πρώτης Ανάστασης είναι το σπάσιμο των μπότηδων (σταμνιών)  στην Κέρκυρα, όπου οι ντόπιοι τους πετούν από τα παράθυρά τους για να σπάσουν στον  δρόμο.

To σπάσιμο των μπότηδων στην Κέρκυρα με την πρώτη Ανάσταση 

Στην Κορώνη της Μεσσηνίας ένα πραγματικό πανδαιμόνιο γίνεται στους δρόμους, όπου πολλοί σπάνε πήλινα κανάτια  για την εκφόβιση των δαιμόνων που αντιμάχονται την Ανάσταση του Σωτήρος.

Σήμερα Μεγάλο Σάββατο επίσης τελείται η αφή του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο των Ιεροσολύμων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα