Δεκαπενταύγουστος στην Κρήτη: Πού θα διασκεδάσετε

Μητέρα, προστάτιδα, τιμώμενη, ιερό πρόσωπο. Η Παναγία κατέχει πρωταρχική θέση στην τιμή και στον σεβασμό των χριστιανών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Της έχουν αφιερώσει μεγαλοπρεπείς εκκλησίες και ταπεινά ξωκλήσια. Την αποκαλούν Θεοτόκο, αλλά της έχουν δώσει και πολυάριθμα προσωνύμια. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, είτε νησιωτική είτε ηπειρωτική, απαντώνται εφευρετικά και παράξενα ονόματα της Παναγίας.

Χιλιάδες αναμένεται να είναι και φέτος οι προσκυνητές που θα συρρεύσουν στις εκκλησίες και τα μοναστήρια τα αφιερωμένα στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, σε όλη την Κρήτη, για να τιμήσουν την Mητέρα του Θεανθρώπου. Μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης είναι ο Δεκαπενταύγουστος, αφού τιμάται η μητέρα Χριστού αλλά και όλων των ανθρώπων.

Το Πάσχα του Καλοκαιριού δεκάδες είναι οι ναοί και τα μοναστήρια και στους 4 νομούς του νησιού που πανηγυρίζουν και αναμένεται να υποδεχτούν που επιθυμούν να προσευχηθούν, να ευχαριστήσουν, να υμνήσουν την Μεγαλόχαρη .

Στο Ηράκλειο οι κυριότεροι ναοί της Κοιμήσεως είναι η «Παναγίτσα» στο Μασταμπά και η Παναγία Καμαριανή στη Ν. Αλικαρνασσό, ενώ ενδεικτικά να πούμε ότι εορτάζουν ακόμα, ο ναός της Παναγίας της Χαρακιανής , επί της Εθνικής οδού Ηρακλείου – Ρεθύμνου αλλά και ο Ιερός Ναός της Παναγίας «Φανερωμένης της Ενορίας Αγίου Νικολάου Αρχανών. Εορτάζει επίσης ο Μητροπολιτικός Ναός της Μεγάλης Παναγίας στην Νεάπολη Λασιθίου

Αφιερωμένα στην Παναγία είναι και πολλά μοναστήρια. Μεταξύ αυτών, τα μοναστήρια της Παλιανής, της Αγκαράθου, της Καλυβιανής, της Οδηγήτριας, η Μονή Κουδουμά , η Μονή Παντάσσας και η Μονή Κρουσταλένιας, η Αγία Μονή Βιάννου καθώς και το Βυζαντινό Μοναστήρι της Παναγίας Γκουβερνιώτισσας.

Γιορτές στην Κρήτη

Τρίτη 14 Αυγούστου

Στο Αρώνι ο Πολιτιστικός σύλλογος Αρωνίου «Ομόνοια» διοργανώνει στον προαύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου Αρωνίου εκδήλωση με το συγκρότημα του Μάρκου Βενιέρη.

Στο δημοτικό σχολείο Τσικαλαριών πραγματοποιείται γιορτή με τους Χάρη και Γιώργο Παντερμάκη και τον χορευτικό όμιλο Αροδαμός.

Στα Μεσκλά πραγματοποιείται «Γιορτή κρεατότουρτας» με τον Ανδρέα Μανωλαράκη και την παραδοσιακή συντροφιά Ονειροκρήτες.

Ο πολιτιστικός σύλλογος Λουτρακίου Πλατανιά με το Νίκο Ζωιδάκη και το χορευτικό συγκρότημα Πελαργοί.

Τετάρτη 15 Αυγούστου

Γιορτή γραβιέρας πραγματοποιείται στην Ανώπολη στις 21.00 από τον Πολιτιστικό σύλλογο Ανώπολης Σφακίων με το συγκρότημα του Ανδρέα Μανωλαράκη.

Στη Λιτσάρδα ο Πολιτιστικός σύλλογος πραγματοποιεί γλέντι στον περίβολο του δημοτικού σχολείου, με τον Νίκο Ζωιδάκη.

Δεκαπενταύγουστος στο Καλό Χωριό

Με παραδοσιακό κρητικό γλέντι θα γιορτάσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Καλού Χωριού Πεδιάδος το "Πάσχα" του καλοκαιριού.

Η εκδήλωση, που αποτελεί και το αποκορύφωμα του καλοκαιρινού φεστιβάλ του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής "Ο Μαζάς" θα γίνει στο Αγροκήπιο του Καλού χωριού ενώ μουσική θα παίξει το συγκρότημα των Νίκου Τζουλιαδάκη και Φίλιππα Βαμβουκάκη. Μαζί τους θα είναι και ο Μπάμπης Θεριάκης.

Εκείνο όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός ότι το φαγητό και το ψωμί που θα προσφερθούν θα είναι ψημένα στον ξυλόφουρνο του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού. Πρόκειται για ένα μεγάλο ξυλόφουρνο που με πολύ μεράκι, κέφι και τεχνική κατασκεύασαν πέρσι τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου του Καλού Χωριού.

Γιορτή στην Εκκλησία της Παναγίας στις Βούτες

Τρίτη 14 Αυγούστου

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, Εγκώμια, Αρτοκλασία 6:30 μ.μ.
(Λιτάνευσις της Θαυματουργός Εικόνος της Παναγίας της Βουτιανής με την φιλαρμονική του δήμου Ηρακλείου)

Τετάρτη 15 Αυγούστου
Όρθρος, Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία 7 π.μ.

Ο Ν.Ατσαλάκης αύριο στη Μίλατο

Το συγκρότημα του Νεκτάριου Ατσαλάκη θα δώσει συναυλία την ερχόμενη Τετάρτη 15 Αυγούστου στο λιμάνι Μιλάτου.

Την εκδήλωση διοργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος της περιοχής και η είσοδος είναι ελεύθερη.

"Δικταία" στο Ψυχρό

Την Τετάρτη 15 του μήνα στις 9 το βράδυ θα γίνει Χοροεσπερίδα με το Κρητικό Συγκρότημα του Αντώνη Φραγκάκη.

Τέλος, την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου θα ακολουθηθεί η 5η ΜΙΝΩΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ (Αρχαία Λύττος - Δικταίο Άντρο).

Κρητική βραδιά στο Σπήλι

Κρητική βραδιά με το συγκρότημα του Τάσου Μπαγουράκη στην ταβέρνα Πανόραμα. (τιμή εισόδου στην κρητική βραδιά 15 € με φαγητό και κρασί)

Γλέντι στην Παχειά Άμμο

Κρητικό γλέντι με τους Γ. Παπαδάκη και Γ. Χριστονάκη οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παχειάς Άμμου, στις 21.00 το βράδυ στο λιμάνι της Παχειάς Άμμου.

Πανηγύρι στο Ψυχρό

Ημερήσιο πανηγύρι πραγματοποιείται από τις 10.00 το πρωί στο Ψυχρό. Κρητική μουσική θα παίξει το συγκρότημα του Στέφανου Μεσσαριτάκη. Τις εκδηλώσεις οργανώνει ο Σύλλογος Ανάπτυξης Αγίου Ιωάννη.

Ο Γ.Σκορδαλός στο ορεινό

Κρητικό γλέντι με τον Γ. Σκορδαλό πραγματοποιεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ορεινού, αύριο στις 21.30 το βράδυ, στην πλατεία Ορεινού.

Τα "Σπυριδάκια" στο Σταυροχώρι

Κρητικό μουσικό γλέντι με τα «Σπυριδάκια» πραγματοποιείται στις 21.30 αύριο το βράδυ στο δημοτικό σχολείο Σταυροχωρίου. Την εκδήλωση οραγνώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυροχωρίου.

www.cretalive.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα