Ορεινή Φθιώτιδα, ταξίδι: Μαγευτική και οικονομική απόδραση

Τα πλατάνια περιμένουν υπομονετικά την άνοιξη. Η Οίτη, τα Βαρδούσια, η Οθρυς, ο Γουλινάς, η Γραμμένη Οξυά, ο Τυμφρηστός φορούν τα λευκά τους. Ο Σπερχειός κυλάει ακούραστα και τον ακούς να τραγουδάει στον δικό του σκοπό του νερού την αγάπη. Μαγευτικά τοπία.

Λίμνες και φαράγγια, καταφύγια και γραφικά χωριά σπαρμένα, θαρρείς, στις πλαγιές των βουνών. Κάθε χιλιόμετρο και τα σεντόνια της Γης αλλάζουν χρώματα ανάλογα με τα δώρα της Φύσης. Εδώ, στην ορεινή Φθιώτιδα, συναντά κανείς πολλές λουτροπόλεις. Μία από αυτές, και οι Θερμαί Πλατυστόμου.

Τη βρήκαμε να λειτουργεί σε ένα καταπληκτικό τοπίο, εκεί όπου παλαιότερα υπήρχε το υδροθεραπευτήριο «Ασκληπιός», κτίσματα του οποίου υπάρχουν από το 1934 και αποτελούν ιστορικό σημείο αναφοράς για την περιοχή.

Το Πλατύστομο ανήκει πλέον στον Δήμο Σπερχειάδας και μαζί με την Μακρακώμη αποτελούν έναν ταξιδιωτικό προορισμό ιδανικό για όσους αγαπούν τον χειμώνα.


ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ

Μόλις 35 λεπτά από τα Λουτρά Πλατυστόμου, πνιγμένη μέσα στα πλατάνια, τα κυπαρίσσια, στις βελανιδιές, τις οξιές και ατα έλατα, σε υψόμετρο 600 μέτρων στην πλαγιά της Οίτης συναντήσαμε τη Μονή του Αγάθωνος, αφιερωμένη στην Παναγία. Χτίστηκε τον 14ο αιώνα και υπήρξε καταφύγιο στη διάρκεια της τουρκοκρατίας, γι’ αυτό και πυρπολήθηκε από τον Δράμαλη το 1822.

Η εικόνα της Παναγίας του Αγάθωνος θεωρείται θαυματουργή. Θαυμάσαμε τις σπάνιες τοιχογραφίες και τα πολύτιμα κειμήλια που φυλάσσονται ακόμα εκεί. Τα κελιά του αρχικού συγκροτήματος δεν σώζονται. Ωσόσος, σε παρεκκλήσι της μονής προσκυνήσαμε το σκήνωμα του μοναχού Βησσαρίωνα Κορκολιάκου, από τον οποίο η μονή μετά την κοίμησή του έγινε ιδιαίτερα γνωστή.

Στο «οικολογικό μοναστήρι» -όπως αποκαλείται- λειτουργεί από το Δασαρχχείο Λαμίας το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Οίτης.
Επιστρέφοντας από Υπάτη περάσαμε μέσα από αιωνόβια πλατάνια και γάργαρα νερά που όμως περιμένουν το καλοκαίρι για να ζωντανέψουν και τώρα μοιάζουν να κοιμούνται κάτω από τη χιονοσκέπαστη Οίτη.


ΣΤΟ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Είδαμε χιόνια και πήραμε τον δρόμο για το Καρπενήσι. Τα 45 λεπτά διαδρομής μάς φάνηκαν αιώνας, αφού οι στροφές του Τυμφρηστού έως το κέντρο της πόλης μάς δυσκόλεψαν αρκετά. Ομως η μαγεία της περιβάλλουσας φύσης μάς αντάμειψε. Τι κι αν οι Αλπεις και η Ελβετία πέφτουν λίγο μακριά; Μπορούμε να βρούμε κάτι αντίστοιχο πολύ πιο κοντά μας, στο πανέμορφο Καρπενήσι.

Ομορφη πόλη, γραφικά χωριά, εντυπωσιακή φύση, καταπληκτικό χιονοδρομικό κέντρο, καταλύματα υψηλού επιπέδου, καταπληκτικό φαγητό και νυχτερινή ζωή. Το Καρπενήσι είναι μια πόλη που αναπαύεται νωχελικά στην αγκαλιά του Βελουχιού, του αρχαίου Τυμφρηστού, σε υψόμετρο 960 μέτρων, πνιγμένη στο έλατο, καλά προφυλαγμένη από τους δυνατούς βοριάδες που μαστιγώνουν την κορυφή του.

Η θερμοκρασία κατέβαινε και οι κατηφοριές του Τυμφρηστού άρχισαν να παγώνουν. Η επιστροφή μας ήταν ευκολότερη. Καθώς φτάσαμε στον Αγιο Γεώργιο, σταματήσαμε για να δούμε από κοντά το σύμπλεγμα του Aρματοδρόμου Aχιλλέα στην πλατεία.


Η «ΚΟΡΗ» ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ
Μια βόλτα μέχρι τη Σπερχειάδα που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας από κατατρεγμένους Σουλιώτες μάς έφερε στο αξιόλογο Μουσείο Ιστορίας - Λαογραφίας «Αθανάσιος & Μαίρη Ακρίδα» και στα λαογραφικά μουσεία στα Μάρμαρα και στην Ανατολή. Ιστορικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι πήρε το όνομα της αρχαίας πόλης των Αινιάνων Σπερχειαί. Τον Μάιο του 1942 από εδώ ξεκίνησε το αντάρτικο. Το 1944 οι Γερμανοί σε αντίποινα έκαψαν σχεδόν όλη την κωμόπολη.


Η ΝΥΧΤΑ ΕΧΕΙ ΖΩΗ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ
Η Λαμία δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τις άλλες μεγαλουπόλεις. Πολλά καταστήματα, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες και clubs προσφέρουν άφθονη και για όλα τα γούστα διασκέδαση.


ΤΙ ΝΑ ΦΑΤΕ: Η περιοχή φημίζεται για τα κτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά προϊόντα της αλλά και για τα υπέροχα σπιτικά ζυμαρικά. Η φιλοξενία είναι παραδοσιακή, γνήσια ρουμελιώτικη.

SPA στις ιαματικές πηγές
: Το συγκρότημα Thermae Platystomou Resort & Spa βρίσκεται σε έναν ειδυλλιακό τόπο που προσφέρει στον επισκέπτη ηρεμία και χαλάρωση, εκδρομές σε μονοπάτια με οργιώδη βλάστηση, αιωνόβια πλατάνια και τρεχούμενα νερά, αλλά και τη δυνατότητα για σωματική περιποίηση με βάση το ιαματικό νερό της περιοχής, διασκέδαση και άψογο φαγητό με αγνά παραδοσιακά προϊόντα στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου. Στον χώρο του spa, εσωτερικά, βρίσκονται οι δύο ιαματικές πηγές, γνωστές από την αρχαία εποχή των Αινιάνων και του βασιλιά τους Αχιλλέα, οι οποίες και στις μέρες μας τυγχάνουν διεθνούς αποδοχής.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ:
Οδικώς με Ι.Χ. ή με το ΚΤΕΛ. Απέχει μόλις δυόμιση ώρες από την Αθήνα και 35χλμ. από τη Λαμία στον δρόμο προς Καρπενήσι, 5χλμ. από την Μακρακώμη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα