ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έξοδος από το lockdown: Αυτό είναι το σχέδιο "Γέφυρα ασφαλείας" της κυβέρνησης (φωτ.)

Βήμα - βήμα η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, όπως τις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υφυπουργοί - Δείτε αναλυτικά τις εισηγήσεις

 28/04/2020 20:11

Έξοδος από το lockdown: Αυτό είναι το σχέδιο "Γέφυρα ασφαλείας" της κυβέρνησης (φωτ.)
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
15.jpg
16.jpg
17.jpg
18.jpg
19.jpg
20.jpg
21.jpg


1-VgMyC.jpg
2-gQKRQ.jpg
3-RXHgx.jpg
4.jpg


Οι εισηγήσεις των υφυπουργών

ΑΚΗΣ ΣΚΕΡΤΣΟΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΑΚΗ ΣΚΕΡΤΣΟΥ

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα,

πριν ξεκινήσω την παρουσίασή μου, αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω ως πολίτης για το υψηλό αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης που δείξατε κατά την πρώτη φάση διαχείρισης του κορωνοϊού, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα. Πρόκειται για μια συλλογική κατάκτηση για την οποία προσωπικά αισθάνομαι περήφανος.

Αισθάνομαι επίσης την υποχρέωση να στείλω τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των θυμάτων του ιού. Κάθε απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου αφήνει μια τρύπα στις ζωές μας που μόνο ο χρόνος μπορεί κάπως να γιατρέψει.

Το σχέδιο της επόμενης ημέρας δεν είναι ένα σχέδιο «εξόδου από την κρίση» ούτε ένα απλό σχέδιο επιστροφής σε κάποια κανονικότητα.

Το έχουμε ονομάσει «γέφυρα ασφάλειας». Και είναι ένα σχέδιο μετάβασης από το «μένουμε σπίτι» στο «μένουμε ασφαλείς», σε μια νέα καθημερινότητα υψηλού ρίσκου που επιβάλλει νέους κανόνες συμβίωσης, εργασίας, κυκλοφορίας.

Ένα σχέδιο που όλοι θα θέλαμε να κρατήσει πολύ λίγο. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκειά του, καθώς αυτό εξαρτάται από την πρόοδο της επιστήμης, της ερευνητικής κοινότητας στον αγώνα για τη θεραπεία και το εμβόλιο κατά του ιού.

Ένα σχέδιο που ακολουθεί τις βασικές αρχές αντίστοιχων σχεδίων που εφαρμόζονται ήδη από άλλες χώρες, υιοθετεί ωστόσο και εθνικές λύσεις. Η έως τώρα εμπειρία, άλλωστε, από τις χώρες που τα έχουν καταφέρει καλά, δείχνει ότι δεν υπάρχει μία συνταγή.

Κάθε χώρα προσαρμόζει τη στρατηγική της στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε αυτήν, τους διαθέσιμους πόρους, την κουλτούρα της. Αυτό κάνουμε κι εμείς.

Παρά την χρονική αβεβαιότητα, η ειλικρίνεια και ορατότητα στη διαχείριση αυτής της δύσκολης κατάστασης είναι αναγκαίος σύμμαχος για τον προγραμματισμό όλων μας και την εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της Κυβέρνησης.

Γι’ αυτό, αν ορίσουμε το δίμηνο από τα τέλη Φεβρουαρίου ως σήμερα ,ως την πρώτη φάση εκδήλωσης και περιορισμού του ιού, τότε το επόμενο δίμηνο, Μαΐου-Ιουνίου, είναι το στάδιο της συντονισμένης επιστροφής σε μια νέα καθημερινότητα με συνεχή επαγρύπνηση προσωπική και συλλογική. Με στόχο την σταδιακή επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Αυτό το δίμηνο θα είναι γεμάτο αιρεσιμότητες. Κάθε μέτρο επανεκκίνησης της οικονομίας θα μετριέται, θα αξιολογείται και θα αποφασίζουμε αν πρέπει να προχωρήσουμε παρακάτω.

Συνεπώς τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ως προς τον προγραμματισμό που εξαγγέλλουμε.

Εφόσον πετύχουμε τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας χωρίς να οδηγηθούμε σε νέα έξαρση της διασποράς του ιού, τότε μόνο θα περάσουμε στην τρίτη φάση όπου και πάλι με διαρκή επαγρύπνηση θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την ισορροπία μεταξύ υγείας, οικονομίας και νέων κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, η οποία και θα διαρκέσει, η τρίτη φάση, μέχρι να βρεθεί η θεραπεία και τελικά το εμβόλιο που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε σε έναν πιο ελεύθερο τρόπο ζωής.

Κατανοούμε ότι τα συναισθήματα και οι σκέψεις όλων μοιράζονται σε αυτή τη φάση.Όσοι φοβούνται και διστάζουν να προχωρήσουν στην επόμενη φάση, πρέπει να εμπιστευθούν την Πολιτεία και να κατανοήσουν ότι το παρατεταμένο lockdown δημιουργεί νέα αδιέξοδα, κοινωνικά, οικονομικά, αλλά και ψυχολογικά σε ατομικό επίπεδο.

Κι όσοι βιάζονται να επιστρέψουν στην παλιά τους ζωή αψηφώντας τους κανόνες, καλό είναι να το ξανασκεφτούν σοβαρά, διότι η κανονικότητα που γνωρίζαμε έως τον Φεβρουάριο και μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, δεν υπάρχει πια.

Πρέπει να είναι σαφές, σε όλες και όλους, ότι η αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής συνεπάγεται τον κίνδυνο μιας νέας αύξησης κρουσμάτων και δυστυχώς θανάτων.

Όμως δεν έχουμε εδώ δύο έννοιες που συγκρούονται ή λειτουργούν διαζευκτικά: Ή με την υγεία ή με την οικονομία.

Για να έχουμε οικονομική ανάπτυξη πρέπει να έχουμε καλή υγεία.

Και για να έχουμε ένα επαρκές σύστημα υγείας και ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας, πρέπει να έχουμε μια οικονομία που λειτουργεί και δίνει έσοδα στο κράτος για να επιτελεί το ρόλο του.

Το προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας είναι ένα ρίσκο που πρέπει να πάρουμε τώρα, εφόσον καταφέραμε όλοι μαζί να μειώσουμε τη διασπορά του ιού και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας.

Διότι τα κλειστά σχολεία, οι κλειστές επιχειρήσεις, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις αναπαράγουν υφιστάμενες κοινωνικές ανισότητες και δημιουργούν νέες αδικίες. Γι’ αυτό και αυτοί οι περιορισμοί δεν μπορούν να συνεχιστούν άλλο.

Γι’ αυτό και η πιστή τήρηση των νέων κανόνων είναι ακόμη πιο επιτακτική από εδώ και πέρα και πρέπει να συνεχιστεί σε εκθετικό βαθμό, καθώς ετοιμαζόμαστε να μπούμε στην επόμενη φάση της κρίσης. Μια φάση που χαρακτηρίζεται από αυξημένη πολυπλοκότητα και πολλές αβεβαιότητες.

Μια κρίσιμη ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί είναι το «γιατί τώρα;» Η απάντηση είναι:

Διότι τώρα είμαστε σε καλύτερο σημείο σε σχέση με το που βρισκόμασταν τον Φεβρουάριο. Κερδίσαμε χρόνο και σώσαμε ζωές. Το υγειονομικό προσωπικό έχει ενισχυθεί σημαντικά, η ικανότητα διαγνωστικών τεστ που θα είναι ακόμη πιο απαραίτητη στην επόμενη φάση αυξάνεται συνεχώς, και ένα σύγχρονο σύστημα προμηθειών παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή τις ελλείψεις των νοσοκομείων μας σε αναγκαία υλικά.

Η συνολική χωρητικότητα σε ΜΕΘ αυξάνεται εβδομαδιαία, οι διαθέσιμες ΜΕΘ για κρούσματα κορωνοϊού επίσης. Ενώ ταυτόχρονα μειώνεται σταθερά το ποσοστό των κατειλημμένων ΜΕΘ, το οποίο κατορθώσαμε να μείνει κάτω του 50% καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης φάσης και πλέον είναι μόλις στο 25%.

Χάρη στα μέτρα που πήραμε, καταφέραμε να μειώσουμε τον δείκτη μετάδοσης του ιού κάτω από το 1. Από εκεί δηλαδή που ένας ασθενής μόλυνε άλλους 2 ή 3 ανθρώπους, τώρα κολλάει λιγότερο από 1. Αυτός είναι ένας δείκτης που θα παρακολουθούμε στενά σε καθημερινή βάση το επόμενο διάστημα για να διασφαλίσουμε την επάρκεια των νοσοκομείων μας να διαχειριστούν, όπως πρέπει και χωρίς εκπτώσεις, νέα σοβαρά κρούσματα.

Η μετάβαση στην επόμενη φάση στηρίζεται στους ακόλουθους άξονες:

Πρώτον, στη σταδιακή αύξηση των βαθμών ελευθερίας, πάντα υπό το πρίσμα της αιρεσιμότητας. Όπου εντοπίζεται αύξηση του ρίσκου μετάδοσης θα υπάρχει αναλογική επιστροφή περιοριστικών μέτρων είτε σε τοπικό είτε σε υπερτοπικό επίπεδο.

Δεύτερον, δίνεται προτεραιότητα στην απελευθέρωση δραστηριοτήτων που έχουν χαμηλό ή μέσο δείκτη επικινδυνότητας –εφόσον τηρούνται τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Αλλά, και την πάροδο ικανού χρόνου 2-3 εβδομάδων ώστε να μετριούνται οι επιπτώσεις πριν από το επόμενο κύμα. Για παράδειγμα, ξεκινάμε από την απελευθέρωση εμπορικών δραστηριοτήτων και κάποιων αναγκαίων επισκευών ή του προσωπικού καλλωπισμού και όχι από υπηρεσίες ψυχαγωγίας που συνεπάγονται υψηλό βαθμό συνάθροισης.

Τρίτον, στηρίζεται στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και παρέμβασης, ενός παρατηρητηρίου για την καταπολέμηση της πανδημίας και την καταγραφή των κρουσμάτων, που θα μετράει, με τη βοήθεια και τεχνολογικών εφαρμογών΄΄ τον δείκτη επικινδυνότητας και θα προβαίνει σε ταχεία λήψη μέτρων αναλόγως του επιπέδου κινδύνου.

Τέταρτον, στηρίζεται στην ευλαβική τήρηση νέων κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, με πρόβλεψη για υποχρεωτική χρήση ή αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας, για αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρων μεταξύ εργαζομένων και πελατών στα καταστήματα, για συχνή χρήση αντισηπτικών και πλύσιμο χεριών.

Η αποκλιμάκωση των μέτρων κατά τον μήνα Μάιο διαρθρώνεται σε 3 στάδια, στις 4, στις 11 και στις 18 Μαΐου. Οι δραστηριότητες έχουν επιλεγεί με κριτήριο την προστασία της δημόσιας υγείας, την ανάγκη για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, ατομική λατρεία και φυσικά εκπαίδευση. Κριτήριο επίσης είναι η σταδιακή έξοδος εργαζομένων ώστε να μην επιβαρυνθούν σημαντικά τα ΜΜΜ.

Η λειτουργία του 13033 αναστέλλεται και οι μετακινήσεις απελευθερώνονται, προς το παρόν όμως όχι εκτός της οικείας περιφερειακής ενότητας ούτε προς τα νησιά, ώστε να περιορίσουμε σε τοπικό επίπεδο πιθανές εξάρσεις του ιού.

Το πλάνο του Ιουνίου, για το οποίο ήδη έδωσε κατευθύνσεις ο ΠΘ, θα ανακοινωθεί αναλυτικά μετά τις 18 Μαΐου όταν θα υπάρχει σαφής εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων και θα μπορούμε να μιλήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια, τόσο για την ολική απελευθέρωση των μετακινήσεων όσο και για τις δραστηριότητες της εστίασης και του τουρισμού. Αναλυτικότερες οδηγίες θα δώσει σε λίγο ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανάσης.

Αν θα θέλαμε να κωδικοποιήσουμε πρακτικά τους νέους κανόνες που καλούμαστε να εφαρμόσουμε από τις 4/5 και μετά αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας ή προστατευτικού καλύμματος στο πρόσωπο σε ΜΜΜ, ταξί, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και αυστηρή σύσταση για κλειστούς χώρους.

Ισχυρή σύσταση για χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων, αντί των ΜΜΜ και προσωρινή αναστολή του δακτυλίου στην Αθήνα.

Διαφοροποίηση προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα ΜΜΜ και έναρξη λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων στις 10πμ.

Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον κατά 70%.

Διατήρηση της διευκόλυνσης των εργαζόμενων γονιών με μικρά παιδιά που παραμένουν εκτός σχολείου, μέσω είτε της αναστολής εργασίας ή άδειας ειδικού σκοπού.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα άτομα της 3ης ηλικίας δίνουμε ως ισχυρή σύσταση να συνεχίσουν, χωρίς διαφοροποιήσεις, τους κανόνες του «μένουμε σπίτι», ειδικά κατά το μήνα Μάιο, με στόχο όταν απελευθερωθούν οι μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια, όσοι και όσες διαμένουν σε μικτά νοικοκυριά με νεότερους και έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν εκτός αστικών κέντρων σε εξοχικές κατοικίες και χωριά, να το πράξουν.

Κυρίες και κύριοι,

Η ειλικρίνεια και η διαφάνεια για κάθε πτυχή αυτής της νέας πραγματικότητας και των νέων κανόνων που καλούμαστε να υιοθετήσουμε, είναι απολύτως αναγκαίες για να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση, όλοι μαζί, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Η στρατηγική και το αναλυτικό σχέδιο της κυβέρνησης θα αναρτηθούν, ως δημόσια κείμενα, στον σχετικό ιστότοπο www.covid19.gov.gr και θα επικαιροποιούνται τακτικά. Όπως και τα αντίστοιχα επιμέρους σχέδια του κάθε Υπουργείου.

Η εμπιστοσύνη και η συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες είναι επίσης εξίσου σημαντική. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί με την επιστήμη και την τεχνολογία.

Ήδη η επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας έχει εισηγηθεί θετικά και έχει δώσει σαφείς κατευθύνσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων, τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, τα γηροκομεία και τους νέους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης όπως τη χρήση μάσκας. Αναμένουμε τις επόμενες ημέρες τις οδηγίες της για χώρους εστίασης και αναψυχής, τουρισμό, κέντρα αισθητικής, πισίνες και παραλίες και φυσικά για τα ομαδικά αθλήματα.

Συνοψίζοντας, κάθε στάδιο άρσης των μέτρων θα αξιολογείται και θα μετριέται καθημερινά. χωρίς δεδομένα είμαστε τυφλοί στη λήψη αποφάσεων. Έτσι θα λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Η κατάσταση που ζούμε είναι πρωτόγνωρη. Ποτέ άλλοτε η ατομική συμπεριφορά του καθενός μας δεν επηρέασε σε τέτοιο βαθμό τη συλλογική πορεία της χώρας.

Η υπευθυνότητα και η στωϊκότητα που επιδείξαμε ως κοινωνία, κατά την υποχρεωτική οριζόντια στέρηση βασικών ελευθεριών μας, προκειμένου να προασπίσουμε το ύψιστο αγαθό της υγείας και της ανθρώπινης ζωής, δεν ήταν αυτονόητη.

Η νέα εμπιστοσύνη που χτίζεται καθημερινά προς το κράτος, δεν είναι επίσης αυτονόητη. Κερδίζεται μέρα με τη μέρα.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η νέα συλλογικότητα της ευθύνης, είναι δείγμα ωρίμανσης, συναισθηματικής και πολιτικής ενηλικίωσης και εν τέλει κοινωνικής προόδου.

Είναι ένα κεκτημένο που δεν πρέπει να απεμπολήσουμε διότι είναι το μόνο που μπορεί να μας μεταφέρει με ασφάλεια σε ένα καλύτερο μέλλον.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Καλησπέρα από το Υπουργείο Υγείας.

Τα μέτρα που λάβαμε μέχρι σήμερα είχαν δύο στόχους.

Α) Να περιορίσουν τη μετάδοση του νέου ιού στον πληθυσμό και β) να ενισχύσουν το Σύστημα Υγείας, προκειμένου να παραμείνει λειτουργικό και να ανταποκριθεί στις ανάγκες της περιόδου που είναι αυξημένες.

Τα καταφέραμε. Αποκτήσαμε νέες συνήθειες.

Οι συνήθειες αυτές πρέπει να μας γίνουν τρόπος ζωής. Πρέπει να αποτελέσουν κανόνα - και θα το επαναλαμβάνουμε συνέχεια - προκειμένου να κερδίσουμε τη μάχη η οποία δεν έχει ακόμα κριθεί.

Ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες;

Η υγιεινή των χεριών. Τακτικό πλύσιμο, δηλαδή, και χρήση αντισηπτικού.

Η αναπνευστική υγιεινή. Η χρήση καλύμματος ή μάσκας, που καλύπτει τη μύτη και το στόμα, όταν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο και υπάρχει συγχρωτισμός.

Και η τήρηση της ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ δύο ατόμων.

Αυτοί οι κανόνες, πραγματικά, θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους από εδώ και πέρα.

Οι στόχοι μας πλέον είναι δύο: Να είναι σε ετοιμότητα το Σύστημα Υγείας, σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων και να επιστρέψει το Σύστημα Υγείας σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς.

Προς την κατεύθυνση αυτή:

Τα νοσοκομεία Αναφοράς κορονοϊού συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους ως νοσοκομεία Αναφοράς.

Η διαλογή ύποπτων κρουσμάτων συνεχίζεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κορονοϊού παραμένουν σε ετοιμότητα.

Τα νοσοκομεία Παμμακάριστος, Αγ. Βαρβάρα και ΝΙΜΤΣ παραμένουν σε αποκλειστική χρήση για ασθενείς με κορονοϊό.

Τα νοσοκομεία επανέρχονται σταδιακά, από την ερχόμενη Δευτέρα, στην κανονική λειτουργία τους, με την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων.

Σε κάθε νοσοκομείο της χώρας ορίζονται κλινικές ετοιμότητας για τον κορονοϊό.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργούνται, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μονάδες αποκλειστικά για τον κορονοϊό.

Συνεχίζουμε, ταυτόχρονα, να υλοποιούμε το σχέδιο επέκτασης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με τη λειτουργία νέων κλινών.

Δημιουργούμε, ταυτόχρονα, στρατηγικό απόθεμα υλικών, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυξημένες ανάγκες, λόγω αύξησης των κρουσμάτων, την επόμενη περίοδο.

Αξιοποιούμε τις δωρεές ιδιωτών, μεγάλων δωρητών, φορέων και οργανισμών. Προμηθευόμαστε απαραίτητα υλικά, εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές μας, αναβαθμίζουμε τον εξοπλισμό μας. Οι δωρεές αυτές έχουν πλησιάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ενισχύουμε σε ανθρώπινο δυναμικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τρεις χιλιάδες επτακόσια σαράντα οκτώ άτομα ήδη υπηρετούν σήμερα στο Σύστημα Υγείας. Πολύ περισσότερα από τις αρχικές μας προβλέψεις των 2.000 ατόμων.

Αυξήσαμε την περίοδο αυτή των δύο μηνών κατά 145 εκατομμύρια ευρώ τη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η χρηματοδότηση αυτή θα συνεχιστεί. Έχουμε πει ότι δεν τίθεται θέμα χρημάτων. Προέχει για εμάς η προστασία όλων των συμπολιτών μας.

Οι νέες υπηρεσίες, που ξεκίνησαν την περίοδο της πανδημίας, συνεχίζουν να παρέχονται κανονικά. Όπως, για παράδειγμα, η γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Ενθαρρυντικό γεγονός για εμάς αποτελεί η μαζική συμμετοχή συμπολιτών μας, άνω των 10.000, στην πλατφόρμα εθελοντισμού, που δημιουργήθηκε για την πανδημία. Η πλατφόρμα αυτή παραμένει ενεργή.

Αυξάνουμε την παραγωγική δυνατότητα διεξαγωγής μοριακού ελέγχου ανίχνευσης του κορονοϊού. Θα καλύψουμε με τον τρόπο αυτό τις ανάγκες για διεξαγωγή τεστ, σύμφωνα με τα νέα κριτήρια που έχει θέσει η Επιτροπή των Ειδικών Επιστημόνων, όπως για παράδειγμα, τη διενέργεια ελέγχου στο προσωπικό των Υπηρεσιών Υγείας και σε πληθυσμούς αυξημένου κινδύνου για νόσηση.

Η Επιτροπή των Ειδικών, η Ειδική Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας, όπως λέγεται, συνεχίζει κανονικά τις συνεδριάσεις της.

Για εμάς, η επιδημιολογική επιτήρηση του νέου κορονοϊού παραμένει αναγκαία. Και θα συνεχιστεί. Τα αποτελέσματα της επιτήρησης αυτής, θα αποτελέσουν τον γνώμονα για τη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων.

Επιπλέον, οι Έλληνες ερευνητές και τα Ελληνικά Ερευνητικά Κέντρα συνεχίζουν να συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες και έρευνα για την ανακάλυψη της θεραπείας της νόσου και του εμβολίου.

Τέλος, τα τεστ αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς, ενώ τα ταχεία τεστ - τα rapid tests - ανίχνευσης του ιού, αυτή τη στιγμή αξιολογούνται.

Διανύσαμε τεράστια απόσταση, όλοι μαζί, σε μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να καλύψουμε ελλείψεις δεκαετιών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να ανταπεξέλθουμε στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζει η πατρίδα μας.

Το Σύστημα Υγείας έχει δημιουργήσει την παρακαταθήκη, που θα μας επιτρέψει να το κάνουμε καλύτερο και πιο αποτελεσματικό. Έχουμε ακόμη δρόμο.

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Όσα μέχρι σήμερα χτίσαμε, όσα μέχρι σήμερα κερδίσαμε, δεν πρέπει να τα χάσουμε.

Ευχαριστώ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Αθήνα, 28 Απριλίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί λόγω του κορονοϊού

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης παρουσίασε σήμερα 28 Απριλίου 2020 το πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί λόγω του κορονοϊού, που αφορούν στον τομέα ευθύνης του.

Ακολουθεί το περιεχόμενο της ομιλίας:

«Αγαπητοί συμπολίτες,

Είναι σαφές ότι η σταδιακή επάνοδος σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας απαιτεί τη σταδιακή επιστροφή των ΜΜΜ σε πλήρη λειτουργία.

Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς, αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, τόσο για την απρόσκοπτη λειτουργία των συγκοινωνιών, όσο και για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, ιδιαίτερα σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Τώρα, έχουμε μπροστά μας μια νέα πρόκληση, αυτή της σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα, η οποία θα πρέπει να γίνει με όρους υγειονομικής προστασίας που μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί.

Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, η επιτυχία του οποίου θα κριθεί, όπως και στο προηγούμενο στάδιο, από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμόρφωση των πολιτών στις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας.

Αισθάνομαι την ανάγκη να αναφερθώ σε αυτό, γιατί, ειδικά για τις αστικές και προαστιακές μετακινήσεις, κανένα ευρωπαϊκό σύστημα δεν έχει σήμερα τη δυνατότητα, σε προσωπικό και οχήματα, να προσφέρει υπηρεσίες μεταφοράς με τέτοιο τρόπο ώστε να οριοθετείται, εκ των πραγμάτων, η ιατρικώς θεμιτή φυσική απόσταση των επιβατών.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή τη μεγάλη πρόκληση, προχωρεί στην υιοθέτηση των παρακάτω κανόνων για την προστασία των εργαζόμενων και των επιβατών:

Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό. Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.

Υιοθέτηση μέτρων ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί, κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.

Αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.

Συγκεκριμένα, τα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας διαμορφώνονται ως εξής:

Στον Μετρό και τον Ηλεκτρικό σήμερα η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και σχεδιάζουμε να κατέβει άμεσα στα 6 λεπτά.

Στο Τραμ από τα 11 λεπτά στόχος είναι να φθάσουμε στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.

Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ της Αττικής από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα θα ανέλθουμε το επόμενο διάστημα στα 1.000.

Και βέβαια, οι συχνότητες αυτές θα βελτιωθούν σε δεύτερο στάδιο, σε συνάρτηση με την περαιτέρω άρση των περιορισμών.

Προκειμένου τα παραπάνω μέτρα να τύχουν άμεσης εφαρμογής, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία:

Στη δυνατότητα εξαίρεσης του δικαιώματος άδειας ειδικού σκοπού στο προσωπικό των συγκοινωνιών.

Στην αναστολή των διαδικασιών της κινητικότητας των εργαζομένων από τους Οργανισμούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε άλλον φορέα.

Είναι αυτονόητο ότι οι εποπτευόμενοι φορείς θα συνεχίσουν τη συστηματική απολύμανση των χώρων των σταθμών, των καθισμάτων, του πατώματος και των χειρολαβών οχημάτων και των συρμών. Επίσης, θα προχωρήσουν στη σήμανση των σημείων αναμονής, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Η χρήση των ανελκυστήρων θα απαγορεύεται, με την εξαίρεση των ατόμων με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Ακόμη, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, προχωρούμε στα ακόλουθα μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό της πυκνότητας μετακίνησης του πληθυσμού και την αποσυμφόρηση της κίνησης στα ΜΜΜ κατά τις ώρες αιχμής:

Διαφοροποίηση της ώρας προσέλευσης των εργαζόμενων στη Δημόσια Διοίκηση και κατανομή της σε τρεις ζώνες: (07.00, 08.00 και 09.00 π.μ.)

Απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες και στο επιβατικό κοινό:

Πρώτον, να αποφεύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς.

Και δεύτερον, για όσους αυτό δεν είναι εφικτό, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής, η χρήση των ΜΜΜ να γίνεται για απολύτως αναγκαίους λόγους, όπως η μετάβαση στον χώρο εργασίας και αυτό εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης με άλλο πρόσφορο μέσο.

Καλούμε τους πολίτες που έχουν την επιλογή της μεταφοράς με ιδιωτικό τους μέσο να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν ως πρώτη τους επιλογή. Ως ένα επιπλέον μέτρο διευκόλυνσης τους ανακοινώνουμε:

Πρώτον, την παράταση της μη ισχύος του δακτυλίου για τον μήνα Μάιο.

Δεύτερον, από τις 4 Μαΐου τη δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων πλέον του οδηγού, στη μετακίνηση με τα ΙΧ .

Ως προς τη μεταφορά πολιτών με ταξί, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, συνεχίζεται η εφαρμογή του κανόνα που ισχύει και σήμερα, δηλαδή ο οδηγός και ένας επιβάτης, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

Τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα ανακοινώσει αναλυτικά περαιτέρω ρυθμίσεις για την παράταση ισχύος των διπλωμάτων οδήγησης και των δελτίων τεχνικού ελέγχου οχημάτων, καθώς και το πλαίσιο επανέναρξης των θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων και εξετάσεων για την απόκτηση άδειας οδήγησης, με στόχο την αποφυγή συνωστισμού από τους πολίτες στα ΚΤΕΟ, στις σχολές οδήγησης και στις περιφερειακές υπηρεσίες μεταφορών.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να επισημάνω ότι η κρίση του κορονοϊού και η πρόκληση της επανόδου στην κανονικότητα με όρους κοινωνικής αποστασιοποίησης δρουν ως μεγεθυντικός φακός στα διαχρονικά προβλήματα και τις αγκυλώσεις του συστήματος αστικών συγκοινωνιών, το οποίο δυστυχώς επιδεινώθηκε από υποεπένδυση και κακοδιαχείριση τα τελευταία πέντε χρόνια.

Για τον λόγο αυτό, ως ένα πρώτο μέτρο θα προχωρήσουμε στον επανασχεδιασμό λειτουργίας γραμμών στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα μέσα.

Πρέπει να καταστεί σαφές, ότι η επιλογή της διαχείρισης της κίνησης με τα μέσα μεταφοράς, μέσω μεγάλης αύξησης της προσφοράς, έτσι ώστε να κυκλοφορεί πολύ μεγάλος αριθμός συρμών και λεωφορείων, με στόχο τη μείωση του συνωστισμού και τη διατήρηση αποστάσεων, δεν υφίσταται.

Η μόνη δυνατή διαχείριση είναι αυτή της ζήτησης, η οποία και θα πρέπει να περιοριστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό και να απλωθεί μέσα στον χρόνο, για τις ώρες αιχμής.

Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πύκνωση στο μέτρο του δυνατού των οχημάτων κατά τις ώρες αιχμής, θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη μείωση των συχνοτήτων διέλευσης στα ενδιάμεσα διαστήματα. Ειδικότερα, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.

Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω ότι η εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώνουμε θα αξιολογείται σε καθημερινή βάση και θα αναπροσαρμόζονται, τόσο με βάση το βαθμό επιτυχίας τους, όσο και ανάλογα με την πορεία υλοποίησης του γενικού σχεδίου άρσης των μέτρων, που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση.

Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς να γίνεται με σεβασμό στους συμπολίτες μας, τους εργαζόμενους, αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό.

Δεν μπαίνουμε στο λεωφορείο και στο μετρό όταν έχουμε το παραμικρό σύμπτωμα, τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής, προστατεύουμε την υγεία των συνανθρώπων μας και τη δική μας. Και κυρίως δεν κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις.

Αυτό θα είναι και το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας που θα πραγματοποιήσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τις επόμενες μέρες».

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ

Αθήνα, 28 Απριλίου 2020

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΘΟΔΩΡΗ ΛΙΒΑΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Καλησπέρα σας.

Ο ελληνικός λαός τους τελευταίους δύο μήνες, έκανε πολύ μεγάλες θυσίες για να είμαστε σε θέση σήμερα να ανακοινώνουμε τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην ομαλότητα. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος και χρειάζεται να συνεχίσουμε, με την ίδια προσήλωση, να λαμβάνουμε κάθε αναγκαίο μέτρο για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού.

Το υπουργείο Εσωτερικών, από τη πρώτη στιγμή, έλαβε μια συγκεκριμένη δέσμη μέτρων με κεντρικό στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, χωρίς να πάψει στιγμή να είναι στο πλευρό του πολίτη. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας, για άλλη μια φορά, ανέλαβαν σημαντικό μερίδιο ευθύνης, ώστε κανένας συμπολίτης μας, σε αυτή την κρίση, να μην μείνει μόνος. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους δημάρχους και περιφερειάρχες, τους αιρετούς συμβούλους, το προσωπικό του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα ευχαριστώ στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στη Δημοτική Αστυνομία και στο διευρυμένο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», η συμβολή τους είναι πραγματικά καθοριστική.

Η εξ αποστάσεως εργασία στο Δημόσιο συνεχίζεται, όπως ακριβώς συμβαίνει μέχρι σήμερα. Συνεχίζεται, επίσης, και η εκ περιτροπής εργασία. Για την ασφάλεια στις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, από την προσεχή Δευτέρα, οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, οι οποίοι εργάζονται σε πρωινή βάρδια, θα προσέρχονται στην εργασία τους σε τρεις φάσεις: είτε στις 7 το πρωί, είτε στις 8, είτε στις 9 το πρωί. Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να φροντίσουν για την ισοκατανομή των εργαζομένων σε κάθε μια από τις 3 χρονικές ζώνες. Αντίστοιχα, προσαρμόζεται φυσικά και η ώρα αναχώρησης.

Συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού, η οποία διατηρείται ανάλογα με την πορεία ανοίγματος των σχολικών μονάδων και της προσχολικής αγωγής. Όταν θα ανοίξουν τα γυμνάσια, τα δημοτικά, οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, με εγκυκλίους που θα εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών, θα επανακαθορίζεται ο αριθμός των δικαιούχων της ειδικής άδειας.

Επίσης, διατηρείται και η ειδική άδεια απουσίας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Δεν αλλάζει ο τρόπος εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων με το Δημόσιο. Εφόσον δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική ή απομακρυσμένη εξυπηρέτηση – όπως για παράδειγμα μέσω της πύλης gov.gr-, αυτή συνεχίζει να γίνεται αποκλειστικά με προκαθορισμένο ραντεβού.

Εξακολουθούμε και ενθαρρύνουμε τη χρήση των νέων ψηφιακών υπηρεσιών και της δυνατότητας εξυπηρέτησης όλων των πολιτών από τα Κ.Ε.Π., μέσω αποστολής εγγράφων κατοίκων με ταχυμεταφορά.

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό και τις επόμενες ημέρες η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει και νέες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους είναι κάτι, που ήρθε και θα μείνει και μετά την πανδημία.

Επιπλέον, σε σχέση με τις δομές των δήμων, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί: - Τα ΚΑΠΗ και οι Λέσχες Φιλίας παραμένουν κλειστές και θα παραμείνουν μέχρι νεότερης ενημέρωσης. Η επαναλειτουργία τους θα καθοριστεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

- Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ) θα παραμείνουν κλειστά και η επαναλειτουργία τους θα καθοριστεί, επίσης, με νεότερη ανακοίνωση και πάντα σε συνάρτηση με την επιδημιολογική εξέλιξη.

- Σε συνεργασία, δε, με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις (όπως είναι τα ανοιχτά γήπεδα) ανοίγουν και με τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών κανόνων μπορούν να υποδεχτούν τους αθλούμενους. Αντιθέτως, δεν θα λειτουργήσουν για το προσεχές διάστημα τα κλειστά γυμναστήρια. Κλειστές, επίσης, θα παραμείνουν και οι παιδικές χαρές, το άνοιγμα των οποίων θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Θέλω να διαβεβαιώσω όλες και όλους ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών, ιδίως αυτή την περίοδο.

Όπως και στην πρώτη φάση της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα μας, έτσι και τώρα, η Δημόσια Διοίκηση και η Αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να βγούμε και πάλι νικητές.

Μείναμε σπίτι. Τώρα ήρθε η ώρα να μείνουμε και ασφαλείς.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΝΙΚΟΥ ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Καλησπέρα από την Πολιτική Προστασία.

Αγαπητοί συμπολίτες, στη μέχρι σήμερα πορεία της μάχης απέναντι στον ύπουλο και αόρατο εχθρό που τόσο απρόσμενα, τόσο επιθετικά, τόσο αναπάντεχα απειλεί εδώ και μήνες τη ζωή μας, τις οικογένειές μας, την ίδια την ανθρωπότητα, οι Έλληνες αποδεικνύουμε κάθε μέρα με τον πιο περήφανο τρόπο ότι με πειθαρχία και υπομονή και κυρίως ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε κίνδυνο, κάθε δυσκολία.

Και αν ο Γκαίτε ισχυριζόταν ότι «οι δυσκολίες μεγαλώνουν όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στον στόχο», καθολικά οι Έλληνες αποδεικνύουν κάθε μέρα ότι το έχουμε αντιληφθεί και συνειδητοποιημένοι και με ισχυρή βούληση είμαστε και πάλι έτοιμοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια, όσο δύσκολη και αν είναι, μέχρι την ημέρα που η επιστημονική κοινότητα με την κατάλληλη θεραπεία θα δώσει ένα τέλος στον εφιάλτη που βιώνουμε.

Μέχρι, όμως, εκείνη την ημέρα πρέπει να είμαστε και να παραμείνουμε υπεύθυνοι, αλλά, κυρίως, ρεαλιστές.

Η νόσος, ο ιός είναι παντού, ανάμεσά μας, έτοιμος να εξαπλωθεί τοπικά ή και μαζικά, εκμεταλλευόμενος κάθε λάθος μας, κάθε αδυναμία μας, κάθε χαλάρωση και δικαιολογία απομάκρυνσης από τον στόχο.

Ένας στόχος που τις επόμενες ημέρες αλλάζει! Δεν αλλάζει, όμως, η επαγρύπνησή μας! Ο στόχος αλλάζει!

Και για να γίνω πιο σαφής, μέχρι σήμερα και μέχρι τις 4 Μαΐου, ο στόχος μας, η στρατηγική μας, το σχέδιό μας, το μεγάλο μας καθημερινό στοίχημα είναι και παραμένει ένα: Μένουμε στο σπίτι μας και αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση.

Με πίστη, με υπομονή, με καρτερικότητα, οι Έλληνες έμειναν προσηλωμένοι στον στόχο. Έμειναν και μένουν και θα συνεχίσουν να μένουν μέχρι την Κυριακή στο σπίτι. Και γι’ αυτό πετύχαμε και πετυχαίνουμε μέχρι και αυτή τη στιγμή το σπάσιμο της αλυσίδας της εξάπλωσης της νόσου.

Η Κυβέρνηση πήρε δύσκολα, αλλά αναγκαία μέτρα. Οι πολίτες μαζικά και με υπευθυνότητα τα τήρησαν. Ο κρατικός μηχανισμός τα επιτήρησε, προστάτευσε την προσπάθεια των πολλών από την ανευθυνότητα των λίγων. Ενεργοποίησε εργαλεία ελέγχου και παρακολούθησης των μέτρων μέσω των διαδικασιών της διεξοδικής ιχνηλάτησης και αυστηρής επιβολής των αναγκαίων κατ’ οίκον περιορισμών, και σήμερα είμαστε λίγα 24ωρα –εφ’ όσον δεν προκύψει οτιδήποτε αναπάντεχο- από το να περάσουμε στην επόμενη φάση.

Και αν η προηγούμενη φάση επιβολής των περιοριστικών μέτρων φάνταζε δύσκολη, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η επόμενη φάση της σταδιακής άρσης αυτών των μέτρων είναι εξαιρετικά πιο κρίσιμη, πιο δύσκολη στη διαχείριση.

Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου το σχέδιό μας, το καθημερινό μας στοίχημα τροποποιείται.

Από το μένουμε σπίτι περνάμε στη σταδιακή κινητικότητα όπου το μείζον, το βασικό, το κρίσιμο είναι ένα:

Τηρούμε όλοι τους κανόνες προστασίας που συνοδεύουν τη σταδιακή άρση του κάθε μέτρου. Και αυτό ακριβώς είναι ο μεγάλος στόχος της επόμενης φάσης!

Οι πολίτες κινούμαστε όπου επιτρέπεται, αλλά με τους όρους προστασίας που επιβάλλεται και μόνο. Οι επιχειρήσεις ανοίγουν και υποδέχονται τους πολίτες αυστηρά με τους περιορισμούς σε τετραγωνικά και τα μέτρα προστασίας που συνοδεύουν το άνοιγμά τους.

Εφ’ όσον τηρηθούν καθολικά τα παραπάνω και με βάση τα πραγματικά δεδομένα που θα αξιολογούμε καθημερινά και με βάση τις προτάσεις των επιστημόνων μας, θα ετοιμαζόμαστε για το επόμενο βήμα.

Όσο πιο αυστηρά τηρήσουμε τους κανόνες στα νέα μας βήματα τόσο πιο σίγουρα θα προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα. Όσο πιο χαλαρά ή ανεύθυνα επιχειρήσουν κάποιοι να τα αντιμετωπίσουν ή να τα προσπεράσουν, τόσο πιο κοντά θα είμαστε στο να βάλουμε φρένο, ακόμα και να γυρίσουμε σε νέους περιορισμούς.

Και αυτή η συνθήκη, αυτή η εξίσωση είναι αδιαπραγμάτευτη, γιατί αδιαπραγμάτευτη είναι η ανθρώπινη ζωή. Αδιαπραγμάτευτη είναι η ανάγκη διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, αδιαπραγμάτευτη είναι η προσήλωσή μας για περιφρούρηση της μέχρι σήμερα προσπάθειας της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.

Η Πολιτική Προστασία, όλος ο μηχανισμός της, όλοι εκείνοι που καθημερινά πάλεψαν αυτές τις εβδομάδες έξω από το σπίτι τους για να δικαιωθεί και να περιφρουρηθεί η τιτάνια προσπάθεια αυτών που έμεναν στο σπίτι, παραμένει εδώ και στη νέα φάση.

Ενισχύεται, επικαιροποιεί τα πρωτόκολλά της, θέτει προτεραιότητες ως προς τις διαδικασίες της, προετοιμάζεται για αυτή τη νέα καθημερινότητα. Με νέες δομές, νέα εργαλεία ελέγχου και καθημερινής δουλειάς, με νέα, κάθετη, εθνική δομή σε όλη την επικράτεια, νέο σχέδιο προσαρμοσμένο στα καινούρια δεδομένα μιας νέας καθημερινότητας.

Και η ασφάλεια των πολιτών παραμένει το ύψιστο καθήκον μας. Η απόλυτη, μοναδική, αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας. Κανένας εφησυχασμός, μόνο επαγρύπνηση, μόνο σκληρή επιχειρησιακή δουλειά με άμεσα αντανακλαστικά! Είμαστε στην αρχή ενός νέου ταξιδιού, μιας νέας φάσης σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά με την εμπειρία, τις επιστημονικές γνώσεις, τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες σε πλήρη συναγερμό!

Είμαστε λοιπόν εδώ! Σε μια κρίσιμη καμπή της εξέλιξης της πανδημίας, μπροστά σε μια νέα φάση, μια νέα καθημερινότητα.

Όσο πιο πιστοί παραμείνουμε στην εφαρμογή των κανόνων που συνοδεύουν την σταδιακή άρση των μέτρων, τόσο πιο σύντομα θα προχωρήσουμε στα επόμενα.

Τηρούμε τους κανόνες, τότε προχωράμε.

Δεν τους τηρούμε, τότε σταματάμε ίσως και επιστρέφουμε σε νέο κύκλο περιορισμών.

Τόσο απλά!

Οι περήφανοι Έλληνες αποδείξαμε μέχρι σήμερα πολλά! Σε όλη την ανθρωπότητα! Με περισσή υπευθυνότητα. Και στο νέο στοίχημα έχουμε να αποδείξουμε περισσότερα.

Μέχρι την Κυριακή μένουμε σπίτια μας χωρίς καμία άλλη σκέψη, χωρίς καμιά δικαιολογία. Από Δευτέρα κινούμαστε όλοι προσεκτικά, όχι άσκοπα και όπως επιβάλλουν οι κανόνες, όπως επιβάλλει η περίσταση.

Από Δευτέρα, η ατομική μας ευθύνη θα είναι αθροιστικά η κοινωνική δύναμη που θα αποτελέσει τον φάρο, αλλά και την πυξίδα της νέας μας πορείας.

Εφαρμόζουμε τους κανόνες!

Μένουμε υπεύθυνοι!

Μένουμε ασφαλείς!

Καλή δύναμη σε όλους μας.

5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
15.jpg
16.jpg
17.jpg
18.jpg
19.jpg
20.jpg
21.jpg


1-VgMyC.jpg
2-gQKRQ.jpg
3-RXHgx.jpg
4.jpg


Οι εισηγήσεις των υφυπουργών

ΑΚΗΣ ΣΚΕΡΤΣΟΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΑΚΗ ΣΚΕΡΤΣΟΥ

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα,

πριν ξεκινήσω την παρουσίασή μου, αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω ως πολίτης για το υψηλό αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης που δείξατε κατά την πρώτη φάση διαχείρισης του κορωνοϊού, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα. Πρόκειται για μια συλλογική κατάκτηση για την οποία προσωπικά αισθάνομαι περήφανος.

Αισθάνομαι επίσης την υποχρέωση να στείλω τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των θυμάτων του ιού. Κάθε απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου αφήνει μια τρύπα στις ζωές μας που μόνο ο χρόνος μπορεί κάπως να γιατρέψει.

Το σχέδιο της επόμενης ημέρας δεν είναι ένα σχέδιο «εξόδου από την κρίση» ούτε ένα απλό σχέδιο επιστροφής σε κάποια κανονικότητα.

Το έχουμε ονομάσει «γέφυρα ασφάλειας». Και είναι ένα σχέδιο μετάβασης από το «μένουμε σπίτι» στο «μένουμε ασφαλείς», σε μια νέα καθημερινότητα υψηλού ρίσκου που επιβάλλει νέους κανόνες συμβίωσης, εργασίας, κυκλοφορίας.

Ένα σχέδιο που όλοι θα θέλαμε να κρατήσει πολύ λίγο. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκειά του, καθώς αυτό εξαρτάται από την πρόοδο της επιστήμης, της ερευνητικής κοινότητας στον αγώνα για τη θεραπεία και το εμβόλιο κατά του ιού.

Ένα σχέδιο που ακολουθεί τις βασικές αρχές αντίστοιχων σχεδίων που εφαρμόζονται ήδη από άλλες χώρες, υιοθετεί ωστόσο και εθνικές λύσεις. Η έως τώρα εμπειρία, άλλωστε, από τις χώρες που τα έχουν καταφέρει καλά, δείχνει ότι δεν υπάρχει μία συνταγή.

Κάθε χώρα προσαρμόζει τη στρατηγική της στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε αυτήν, τους διαθέσιμους πόρους, την κουλτούρα της. Αυτό κάνουμε κι εμείς.

Παρά την χρονική αβεβαιότητα, η ειλικρίνεια και ορατότητα στη διαχείριση αυτής της δύσκολης κατάστασης είναι αναγκαίος σύμμαχος για τον προγραμματισμό όλων μας και την εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της Κυβέρνησης.

Γι’ αυτό, αν ορίσουμε το δίμηνο από τα τέλη Φεβρουαρίου ως σήμερα ,ως την πρώτη φάση εκδήλωσης και περιορισμού του ιού, τότε το επόμενο δίμηνο, Μαΐου-Ιουνίου, είναι το στάδιο της συντονισμένης επιστροφής σε μια νέα καθημερινότητα με συνεχή επαγρύπνηση προσωπική και συλλογική. Με στόχο την σταδιακή επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Αυτό το δίμηνο θα είναι γεμάτο αιρεσιμότητες. Κάθε μέτρο επανεκκίνησης της οικονομίας θα μετριέται, θα αξιολογείται και θα αποφασίζουμε αν πρέπει να προχωρήσουμε παρακάτω.

Συνεπώς τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ως προς τον προγραμματισμό που εξαγγέλλουμε.

Εφόσον πετύχουμε τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας χωρίς να οδηγηθούμε σε νέα έξαρση της διασποράς του ιού, τότε μόνο θα περάσουμε στην τρίτη φάση όπου και πάλι με διαρκή επαγρύπνηση θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την ισορροπία μεταξύ υγείας, οικονομίας και νέων κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, η οποία και θα διαρκέσει, η τρίτη φάση, μέχρι να βρεθεί η θεραπεία και τελικά το εμβόλιο που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε σε έναν πιο ελεύθερο τρόπο ζωής.

Κατανοούμε ότι τα συναισθήματα και οι σκέψεις όλων μοιράζονται σε αυτή τη φάση.Όσοι φοβούνται και διστάζουν να προχωρήσουν στην επόμενη φάση, πρέπει να εμπιστευθούν την Πολιτεία και να κατανοήσουν ότι το παρατεταμένο lockdown δημιουργεί νέα αδιέξοδα, κοινωνικά, οικονομικά, αλλά και ψυχολογικά σε ατομικό επίπεδο.

Κι όσοι βιάζονται να επιστρέψουν στην παλιά τους ζωή αψηφώντας τους κανόνες, καλό είναι να το ξανασκεφτούν σοβαρά, διότι η κανονικότητα που γνωρίζαμε έως τον Φεβρουάριο και μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, δεν υπάρχει πια.

Πρέπει να είναι σαφές, σε όλες και όλους, ότι η αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής συνεπάγεται τον κίνδυνο μιας νέας αύξησης κρουσμάτων και δυστυχώς θανάτων.

Όμως δεν έχουμε εδώ δύο έννοιες που συγκρούονται ή λειτουργούν διαζευκτικά: Ή με την υγεία ή με την οικονομία.

Για να έχουμε οικονομική ανάπτυξη πρέπει να έχουμε καλή υγεία.

Και για να έχουμε ένα επαρκές σύστημα υγείας και ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας, πρέπει να έχουμε μια οικονομία που λειτουργεί και δίνει έσοδα στο κράτος για να επιτελεί το ρόλο του.

Το προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας είναι ένα ρίσκο που πρέπει να πάρουμε τώρα, εφόσον καταφέραμε όλοι μαζί να μειώσουμε τη διασπορά του ιού και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας.

Διότι τα κλειστά σχολεία, οι κλειστές επιχειρήσεις, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις αναπαράγουν υφιστάμενες κοινωνικές ανισότητες και δημιουργούν νέες αδικίες. Γι’ αυτό και αυτοί οι περιορισμοί δεν μπορούν να συνεχιστούν άλλο.

Γι’ αυτό και η πιστή τήρηση των νέων κανόνων είναι ακόμη πιο επιτακτική από εδώ και πέρα και πρέπει να συνεχιστεί σε εκθετικό βαθμό, καθώς ετοιμαζόμαστε να μπούμε στην επόμενη φάση της κρίσης. Μια φάση που χαρακτηρίζεται από αυξημένη πολυπλοκότητα και πολλές αβεβαιότητες.

Μια κρίσιμη ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί είναι το «γιατί τώρα;» Η απάντηση είναι:

Διότι τώρα είμαστε σε καλύτερο σημείο σε σχέση με το που βρισκόμασταν τον Φεβρουάριο. Κερδίσαμε χρόνο και σώσαμε ζωές. Το υγειονομικό προσωπικό έχει ενισχυθεί σημαντικά, η ικανότητα διαγνωστικών τεστ που θα είναι ακόμη πιο απαραίτητη στην επόμενη φάση αυξάνεται συνεχώς, και ένα σύγχρονο σύστημα προμηθειών παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή τις ελλείψεις των νοσοκομείων μας σε αναγκαία υλικά.

Η συνολική χωρητικότητα σε ΜΕΘ αυξάνεται εβδομαδιαία, οι διαθέσιμες ΜΕΘ για κρούσματα κορωνοϊού επίσης. Ενώ ταυτόχρονα μειώνεται σταθερά το ποσοστό των κατειλημμένων ΜΕΘ, το οποίο κατορθώσαμε να μείνει κάτω του 50% καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης φάσης και πλέον είναι μόλις στο 25%.

Χάρη στα μέτρα που πήραμε, καταφέραμε να μειώσουμε τον δείκτη μετάδοσης του ιού κάτω από το 1. Από εκεί δηλαδή που ένας ασθενής μόλυνε άλλους 2 ή 3 ανθρώπους, τώρα κολλάει λιγότερο από 1. Αυτός είναι ένας δείκτης που θα παρακολουθούμε στενά σε καθημερινή βάση το επόμενο διάστημα για να διασφαλίσουμε την επάρκεια των νοσοκομείων μας να διαχειριστούν, όπως πρέπει και χωρίς εκπτώσεις, νέα σοβαρά κρούσματα.

Η μετάβαση στην επόμενη φάση στηρίζεται στους ακόλουθους άξονες:

Πρώτον, στη σταδιακή αύξηση των βαθμών ελευθερίας, πάντα υπό το πρίσμα της αιρεσιμότητας. Όπου εντοπίζεται αύξηση του ρίσκου μετάδοσης θα υπάρχει αναλογική επιστροφή περιοριστικών μέτρων είτε σε τοπικό είτε σε υπερτοπικό επίπεδο.

Δεύτερον, δίνεται προτεραιότητα στην απελευθέρωση δραστηριοτήτων που έχουν χαμηλό ή μέσο δείκτη επικινδυνότητας –εφόσον τηρούνται τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Αλλά, και την πάροδο ικανού χρόνου 2-3 εβδομάδων ώστε να μετριούνται οι επιπτώσεις πριν από το επόμενο κύμα. Για παράδειγμα, ξεκινάμε από την απελευθέρωση εμπορικών δραστηριοτήτων και κάποιων αναγκαίων επισκευών ή του προσωπικού καλλωπισμού και όχι από υπηρεσίες ψυχαγωγίας που συνεπάγονται υψηλό βαθμό συνάθροισης.

Τρίτον, στηρίζεται στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και παρέμβασης, ενός παρατηρητηρίου για την καταπολέμηση της πανδημίας και την καταγραφή των κρουσμάτων, που θα μετράει, με τη βοήθεια και τεχνολογικών εφαρμογών΄΄ τον δείκτη επικινδυνότητας και θα προβαίνει σε ταχεία λήψη μέτρων αναλόγως του επιπέδου κινδύνου.

Τέταρτον, στηρίζεται στην ευλαβική τήρηση νέων κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, με πρόβλεψη για υποχρεωτική χρήση ή αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας, για αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρων μεταξύ εργαζομένων και πελατών στα καταστήματα, για συχνή χρήση αντισηπτικών και πλύσιμο χεριών.

Η αποκλιμάκωση των μέτρων κατά τον μήνα Μάιο διαρθρώνεται σε 3 στάδια, στις 4, στις 11 και στις 18 Μαΐου. Οι δραστηριότητες έχουν επιλεγεί με κριτήριο την προστασία της δημόσιας υγείας, την ανάγκη για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, ατομική λατρεία και φυσικά εκπαίδευση. Κριτήριο επίσης είναι η σταδιακή έξοδος εργαζομένων ώστε να μην επιβαρυνθούν σημαντικά τα ΜΜΜ.

Η λειτουργία του 13033 αναστέλλεται και οι μετακινήσεις απελευθερώνονται, προς το παρόν όμως όχι εκτός της οικείας περιφερειακής ενότητας ούτε προς τα νησιά, ώστε να περιορίσουμε σε τοπικό επίπεδο πιθανές εξάρσεις του ιού.

Το πλάνο του Ιουνίου, για το οποίο ήδη έδωσε κατευθύνσεις ο ΠΘ, θα ανακοινωθεί αναλυτικά μετά τις 18 Μαΐου όταν θα υπάρχει σαφής εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων και θα μπορούμε να μιλήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια, τόσο για την ολική απελευθέρωση των μετακινήσεων όσο και για τις δραστηριότητες της εστίασης και του τουρισμού. Αναλυτικότερες οδηγίες θα δώσει σε λίγο ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανάσης.

Αν θα θέλαμε να κωδικοποιήσουμε πρακτικά τους νέους κανόνες που καλούμαστε να εφαρμόσουμε από τις 4/5 και μετά αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας ή προστατευτικού καλύμματος στο πρόσωπο σε ΜΜΜ, ταξί, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και αυστηρή σύσταση για κλειστούς χώρους.

Ισχυρή σύσταση για χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων, αντί των ΜΜΜ και προσωρινή αναστολή του δακτυλίου στην Αθήνα.

Διαφοροποίηση προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα ΜΜΜ και έναρξη λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων στις 10πμ.

Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον κατά 70%.

Διατήρηση της διευκόλυνσης των εργαζόμενων γονιών με μικρά παιδιά που παραμένουν εκτός σχολείου, μέσω είτε της αναστολής εργασίας ή άδειας ειδικού σκοπού.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα άτομα της 3ης ηλικίας δίνουμε ως ισχυρή σύσταση να συνεχίσουν, χωρίς διαφοροποιήσεις, τους κανόνες του «μένουμε σπίτι», ειδικά κατά το μήνα Μάιο, με στόχο όταν απελευθερωθούν οι μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια, όσοι και όσες διαμένουν σε μικτά νοικοκυριά με νεότερους και έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν εκτός αστικών κέντρων σε εξοχικές κατοικίες και χωριά, να το πράξουν.

Κυρίες και κύριοι,

Η ειλικρίνεια και η διαφάνεια για κάθε πτυχή αυτής της νέας πραγματικότητας και των νέων κανόνων που καλούμαστε να υιοθετήσουμε, είναι απολύτως αναγκαίες για να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση, όλοι μαζί, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Η στρατηγική και το αναλυτικό σχέδιο της κυβέρνησης θα αναρτηθούν, ως δημόσια κείμενα, στον σχετικό ιστότοπο www.covid19.gov.gr και θα επικαιροποιούνται τακτικά. Όπως και τα αντίστοιχα επιμέρους σχέδια του κάθε Υπουργείου.

Η εμπιστοσύνη και η συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες είναι επίσης εξίσου σημαντική. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί με την επιστήμη και την τεχνολογία.

Ήδη η επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας έχει εισηγηθεί θετικά και έχει δώσει σαφείς κατευθύνσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων, τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, τα γηροκομεία και τους νέους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης όπως τη χρήση μάσκας. Αναμένουμε τις επόμενες ημέρες τις οδηγίες της για χώρους εστίασης και αναψυχής, τουρισμό, κέντρα αισθητικής, πισίνες και παραλίες και φυσικά για τα ομαδικά αθλήματα.

Συνοψίζοντας, κάθε στάδιο άρσης των μέτρων θα αξιολογείται και θα μετριέται καθημερινά. χωρίς δεδομένα είμαστε τυφλοί στη λήψη αποφάσεων. Έτσι θα λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Η κατάσταση που ζούμε είναι πρωτόγνωρη. Ποτέ άλλοτε η ατομική συμπεριφορά του καθενός μας δεν επηρέασε σε τέτοιο βαθμό τη συλλογική πορεία της χώρας.

Η υπευθυνότητα και η στωϊκότητα που επιδείξαμε ως κοινωνία, κατά την υποχρεωτική οριζόντια στέρηση βασικών ελευθεριών μας, προκειμένου να προασπίσουμε το ύψιστο αγαθό της υγείας και της ανθρώπινης ζωής, δεν ήταν αυτονόητη.

Η νέα εμπιστοσύνη που χτίζεται καθημερινά προς το κράτος, δεν είναι επίσης αυτονόητη. Κερδίζεται μέρα με τη μέρα.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η νέα συλλογικότητα της ευθύνης, είναι δείγμα ωρίμανσης, συναισθηματικής και πολιτικής ενηλικίωσης και εν τέλει κοινωνικής προόδου.

Είναι ένα κεκτημένο που δεν πρέπει να απεμπολήσουμε διότι είναι το μόνο που μπορεί να μας μεταφέρει με ασφάλεια σε ένα καλύτερο μέλλον.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Καλησπέρα από το Υπουργείο Υγείας.

Τα μέτρα που λάβαμε μέχρι σήμερα είχαν δύο στόχους.

Α) Να περιορίσουν τη μετάδοση του νέου ιού στον πληθυσμό και β) να ενισχύσουν το Σύστημα Υγείας, προκειμένου να παραμείνει λειτουργικό και να ανταποκριθεί στις ανάγκες της περιόδου που είναι αυξημένες.

Τα καταφέραμε. Αποκτήσαμε νέες συνήθειες.

Οι συνήθειες αυτές πρέπει να μας γίνουν τρόπος ζωής. Πρέπει να αποτελέσουν κανόνα - και θα το επαναλαμβάνουμε συνέχεια - προκειμένου να κερδίσουμε τη μάχη η οποία δεν έχει ακόμα κριθεί.

Ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες;

Η υγιεινή των χεριών. Τακτικό πλύσιμο, δηλαδή, και χρήση αντισηπτικού.

Η αναπνευστική υγιεινή. Η χρήση καλύμματος ή μάσκας, που καλύπτει τη μύτη και το στόμα, όταν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο και υπάρχει συγχρωτισμός.

Και η τήρηση της ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ δύο ατόμων.

Αυτοί οι κανόνες, πραγματικά, θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους από εδώ και πέρα.

Οι στόχοι μας πλέον είναι δύο: Να είναι σε ετοιμότητα το Σύστημα Υγείας, σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων και να επιστρέψει το Σύστημα Υγείας σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς.

Προς την κατεύθυνση αυτή:

Τα νοσοκομεία Αναφοράς κορονοϊού συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους ως νοσοκομεία Αναφοράς.

Η διαλογή ύποπτων κρουσμάτων συνεχίζεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κορονοϊού παραμένουν σε ετοιμότητα.

Τα νοσοκομεία Παμμακάριστος, Αγ. Βαρβάρα και ΝΙΜΤΣ παραμένουν σε αποκλειστική χρήση για ασθενείς με κορονοϊό.

Τα νοσοκομεία επανέρχονται σταδιακά, από την ερχόμενη Δευτέρα, στην κανονική λειτουργία τους, με την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων.

Σε κάθε νοσοκομείο της χώρας ορίζονται κλινικές ετοιμότητας για τον κορονοϊό.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργούνται, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μονάδες αποκλειστικά για τον κορονοϊό.

Συνεχίζουμε, ταυτόχρονα, να υλοποιούμε το σχέδιο επέκτασης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με τη λειτουργία νέων κλινών.

Δημιουργούμε, ταυτόχρονα, στρατηγικό απόθεμα υλικών, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυξημένες ανάγκες, λόγω αύξησης των κρουσμάτων, την επόμενη περίοδο.

Αξιοποιούμε τις δωρεές ιδιωτών, μεγάλων δωρητών, φορέων και οργανισμών. Προμηθευόμαστε απαραίτητα υλικά, εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές μας, αναβαθμίζουμε τον εξοπλισμό μας. Οι δωρεές αυτές έχουν πλησιάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ενισχύουμε σε ανθρώπινο δυναμικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τρεις χιλιάδες επτακόσια σαράντα οκτώ άτομα ήδη υπηρετούν σήμερα στο Σύστημα Υγείας. Πολύ περισσότερα από τις αρχικές μας προβλέψεις των 2.000 ατόμων.

Αυξήσαμε την περίοδο αυτή των δύο μηνών κατά 145 εκατομμύρια ευρώ τη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η χρηματοδότηση αυτή θα συνεχιστεί. Έχουμε πει ότι δεν τίθεται θέμα χρημάτων. Προέχει για εμάς η προστασία όλων των συμπολιτών μας.

Οι νέες υπηρεσίες, που ξεκίνησαν την περίοδο της πανδημίας, συνεχίζουν να παρέχονται κανονικά. Όπως, για παράδειγμα, η γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Ενθαρρυντικό γεγονός για εμάς αποτελεί η μαζική συμμετοχή συμπολιτών μας, άνω των 10.000, στην πλατφόρμα εθελοντισμού, που δημιουργήθηκε για την πανδημία. Η πλατφόρμα αυτή παραμένει ενεργή.

Αυξάνουμε την παραγωγική δυνατότητα διεξαγωγής μοριακού ελέγχου ανίχνευσης του κορονοϊού. Θα καλύψουμε με τον τρόπο αυτό τις ανάγκες για διεξαγωγή τεστ, σύμφωνα με τα νέα κριτήρια που έχει θέσει η Επιτροπή των Ειδικών Επιστημόνων, όπως για παράδειγμα, τη διενέργεια ελέγχου στο προσωπικό των Υπηρεσιών Υγείας και σε πληθυσμούς αυξημένου κινδύνου για νόσηση.

Η Επιτροπή των Ειδικών, η Ειδική Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας, όπως λέγεται, συνεχίζει κανονικά τις συνεδριάσεις της.

Για εμάς, η επιδημιολογική επιτήρηση του νέου κορονοϊού παραμένει αναγκαία. Και θα συνεχιστεί. Τα αποτελέσματα της επιτήρησης αυτής, θα αποτελέσουν τον γνώμονα για τη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων.

Επιπλέον, οι Έλληνες ερευνητές και τα Ελληνικά Ερευνητικά Κέντρα συνεχίζουν να συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες και έρευνα για την ανακάλυψη της θεραπείας της νόσου και του εμβολίου.

Τέλος, τα τεστ αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς, ενώ τα ταχεία τεστ - τα rapid tests - ανίχνευσης του ιού, αυτή τη στιγμή αξιολογούνται.

Διανύσαμε τεράστια απόσταση, όλοι μαζί, σε μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να καλύψουμε ελλείψεις δεκαετιών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να ανταπεξέλθουμε στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζει η πατρίδα μας.

Το Σύστημα Υγείας έχει δημιουργήσει την παρακαταθήκη, που θα μας επιτρέψει να το κάνουμε καλύτερο και πιο αποτελεσματικό. Έχουμε ακόμη δρόμο.

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Όσα μέχρι σήμερα χτίσαμε, όσα μέχρι σήμερα κερδίσαμε, δεν πρέπει να τα χάσουμε.

Ευχαριστώ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Αθήνα, 28 Απριλίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί λόγω του κορονοϊού

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης παρουσίασε σήμερα 28 Απριλίου 2020 το πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί λόγω του κορονοϊού, που αφορούν στον τομέα ευθύνης του.

Ακολουθεί το περιεχόμενο της ομιλίας:

«Αγαπητοί συμπολίτες,

Είναι σαφές ότι η σταδιακή επάνοδος σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας απαιτεί τη σταδιακή επιστροφή των ΜΜΜ σε πλήρη λειτουργία.

Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς, αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, τόσο για την απρόσκοπτη λειτουργία των συγκοινωνιών, όσο και για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, ιδιαίτερα σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Τώρα, έχουμε μπροστά μας μια νέα πρόκληση, αυτή της σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα, η οποία θα πρέπει να γίνει με όρους υγειονομικής προστασίας που μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί.

Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, η επιτυχία του οποίου θα κριθεί, όπως και στο προηγούμενο στάδιο, από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμόρφωση των πολιτών στις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας.

Αισθάνομαι την ανάγκη να αναφερθώ σε αυτό, γιατί, ειδικά για τις αστικές και προαστιακές μετακινήσεις, κανένα ευρωπαϊκό σύστημα δεν έχει σήμερα τη δυνατότητα, σε προσωπικό και οχήματα, να προσφέρει υπηρεσίες μεταφοράς με τέτοιο τρόπο ώστε να οριοθετείται, εκ των πραγμάτων, η ιατρικώς θεμιτή φυσική απόσταση των επιβατών.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή τη μεγάλη πρόκληση, προχωρεί στην υιοθέτηση των παρακάτω κανόνων για την προστασία των εργαζόμενων και των επιβατών:

Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό. Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.

Υιοθέτηση μέτρων ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί, κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.

Αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.

Συγκεκριμένα, τα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας διαμορφώνονται ως εξής:

Στον Μετρό και τον Ηλεκτρικό σήμερα η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και σχεδιάζουμε να κατέβει άμεσα στα 6 λεπτά.

Στο Τραμ από τα 11 λεπτά στόχος είναι να φθάσουμε στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.

Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ της Αττικής από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα θα ανέλθουμε το επόμενο διάστημα στα 1.000.

Και βέβαια, οι συχνότητες αυτές θα βελτιωθούν σε δεύτερο στάδιο, σε συνάρτηση με την περαιτέρω άρση των περιορισμών.

Προκειμένου τα παραπάνω μέτρα να τύχουν άμεσης εφαρμογής, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία:

Στη δυνατότητα εξαίρεσης του δικαιώματος άδειας ειδικού σκοπού στο προσωπικό των συγκοινωνιών.

Στην αναστολή των διαδικασιών της κινητικότητας των εργαζομένων από τους Οργανισμούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε άλλον φορέα.

Είναι αυτονόητο ότι οι εποπτευόμενοι φορείς θα συνεχίσουν τη συστηματική απολύμανση των χώρων των σταθμών, των καθισμάτων, του πατώματος και των χειρολαβών οχημάτων και των συρμών. Επίσης, θα προχωρήσουν στη σήμανση των σημείων αναμονής, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Η χρήση των ανελκυστήρων θα απαγορεύεται, με την εξαίρεση των ατόμων με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Ακόμη, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, προχωρούμε στα ακόλουθα μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό της πυκνότητας μετακίνησης του πληθυσμού και την αποσυμφόρηση της κίνησης στα ΜΜΜ κατά τις ώρες αιχμής:

Διαφοροποίηση της ώρας προσέλευσης των εργαζόμενων στη Δημόσια Διοίκηση και κατανομή της σε τρεις ζώνες: (07.00, 08.00 και 09.00 π.μ.)

Απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες και στο επιβατικό κοινό:

Πρώτον, να αποφεύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς.

Και δεύτερον, για όσους αυτό δεν είναι εφικτό, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής, η χρήση των ΜΜΜ να γίνεται για απολύτως αναγκαίους λόγους, όπως η μετάβαση στον χώρο εργασίας και αυτό εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης με άλλο πρόσφορο μέσο.

Καλούμε τους πολίτες που έχουν την επιλογή της μεταφοράς με ιδιωτικό τους μέσο να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν ως πρώτη τους επιλογή. Ως ένα επιπλέον μέτρο διευκόλυνσης τους ανακοινώνουμε:

Πρώτον, την παράταση της μη ισχύος του δακτυλίου για τον μήνα Μάιο.

Δεύτερον, από τις 4 Μαΐου τη δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων πλέον του οδηγού, στη μετακίνηση με τα ΙΧ .

Ως προς τη μεταφορά πολιτών με ταξί, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, συνεχίζεται η εφαρμογή του κανόνα που ισχύει και σήμερα, δηλαδή ο οδηγός και ένας επιβάτης, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

Τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα ανακοινώσει αναλυτικά περαιτέρω ρυθμίσεις για την παράταση ισχύος των διπλωμάτων οδήγησης και των δελτίων τεχνικού ελέγχου οχημάτων, καθώς και το πλαίσιο επανέναρξης των θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων και εξετάσεων για την απόκτηση άδειας οδήγησης, με στόχο την αποφυγή συνωστισμού από τους πολίτες στα ΚΤΕΟ, στις σχολές οδήγησης και στις περιφερειακές υπηρεσίες μεταφορών.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να επισημάνω ότι η κρίση του κορονοϊού και η πρόκληση της επανόδου στην κανονικότητα με όρους κοινωνικής αποστασιοποίησης δρουν ως μεγεθυντικός φακός στα διαχρονικά προβλήματα και τις αγκυλώσεις του συστήματος αστικών συγκοινωνιών, το οποίο δυστυχώς επιδεινώθηκε από υποεπένδυση και κακοδιαχείριση τα τελευταία πέντε χρόνια.

Για τον λόγο αυτό, ως ένα πρώτο μέτρο θα προχωρήσουμε στον επανασχεδιασμό λειτουργίας γραμμών στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα μέσα.

Πρέπει να καταστεί σαφές, ότι η επιλογή της διαχείρισης της κίνησης με τα μέσα μεταφοράς, μέσω μεγάλης αύξησης της προσφοράς, έτσι ώστε να κυκλοφορεί πολύ μεγάλος αριθμός συρμών και λεωφορείων, με στόχο τη μείωση του συνωστισμού και τη διατήρηση αποστάσεων, δεν υφίσταται.

Η μόνη δυνατή διαχείριση είναι αυτή της ζήτησης, η οποία και θα πρέπει να περιοριστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό και να απλωθεί μέσα στον χρόνο, για τις ώρες αιχμής.

Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πύκνωση στο μέτρο του δυνατού των οχημάτων κατά τις ώρες αιχμής, θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη μείωση των συχνοτήτων διέλευσης στα ενδιάμεσα διαστήματα. Ειδικότερα, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.

Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω ότι η εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώνουμε θα αξιολογείται σε καθημερινή βάση και θα αναπροσαρμόζονται, τόσο με βάση το βαθμό επιτυχίας τους, όσο και ανάλογα με την πορεία υλοποίησης του γενικού σχεδίου άρσης των μέτρων, που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση.

Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς να γίνεται με σεβασμό στους συμπολίτες μας, τους εργαζόμενους, αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό.

Δεν μπαίνουμε στο λεωφορείο και στο μετρό όταν έχουμε το παραμικρό σύμπτωμα, τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής, προστατεύουμε την υγεία των συνανθρώπων μας και τη δική μας. Και κυρίως δεν κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις.

Αυτό θα είναι και το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας που θα πραγματοποιήσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τις επόμενες μέρες».

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ

Αθήνα, 28 Απριλίου 2020

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΘΟΔΩΡΗ ΛΙΒΑΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Καλησπέρα σας.

Ο ελληνικός λαός τους τελευταίους δύο μήνες, έκανε πολύ μεγάλες θυσίες για να είμαστε σε θέση σήμερα να ανακοινώνουμε τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην ομαλότητα. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος και χρειάζεται να συνεχίσουμε, με την ίδια προσήλωση, να λαμβάνουμε κάθε αναγκαίο μέτρο για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού.

Το υπουργείο Εσωτερικών, από τη πρώτη στιγμή, έλαβε μια συγκεκριμένη δέσμη μέτρων με κεντρικό στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, χωρίς να πάψει στιγμή να είναι στο πλευρό του πολίτη. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας, για άλλη μια φορά, ανέλαβαν σημαντικό μερίδιο ευθύνης, ώστε κανένας συμπολίτης μας, σε αυτή την κρίση, να μην μείνει μόνος. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους δημάρχους και περιφερειάρχες, τους αιρετούς συμβούλους, το προσωπικό του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα ευχαριστώ στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στη Δημοτική Αστυνομία και στο διευρυμένο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», η συμβολή τους είναι πραγματικά καθοριστική.

Η εξ αποστάσεως εργασία στο Δημόσιο συνεχίζεται, όπως ακριβώς συμβαίνει μέχρι σήμερα. Συνεχίζεται, επίσης, και η εκ περιτροπής εργασία. Για την ασφάλεια στις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, από την προσεχή Δευτέρα, οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, οι οποίοι εργάζονται σε πρωινή βάρδια, θα προσέρχονται στην εργασία τους σε τρεις φάσεις: είτε στις 7 το πρωί, είτε στις 8, είτε στις 9 το πρωί. Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να φροντίσουν για την ισοκατανομή των εργαζομένων σε κάθε μια από τις 3 χρονικές ζώνες. Αντίστοιχα, προσαρμόζεται φυσικά και η ώρα αναχώρησης.

Συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού, η οποία διατηρείται ανάλογα με την πορεία ανοίγματος των σχολικών μονάδων και της προσχολικής αγωγής. Όταν θα ανοίξουν τα γυμνάσια, τα δημοτικά, οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, με εγκυκλίους που θα εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών, θα επανακαθορίζεται ο αριθμός των δικαιούχων της ειδικής άδειας.

Επίσης, διατηρείται και η ειδική άδεια απουσίας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Δεν αλλάζει ο τρόπος εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων με το Δημόσιο. Εφόσον δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική ή απομακρυσμένη εξυπηρέτηση – όπως για παράδειγμα μέσω της πύλης gov.gr-, αυτή συνεχίζει να γίνεται αποκλειστικά με προκαθορισμένο ραντεβού.

Εξακολουθούμε και ενθαρρύνουμε τη χρήση των νέων ψηφιακών υπηρεσιών και της δυνατότητας εξυπηρέτησης όλων των πολιτών από τα Κ.Ε.Π., μέσω αποστολής εγγράφων κατοίκων με ταχυμεταφορά.

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό και τις επόμενες ημέρες η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει και νέες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους είναι κάτι, που ήρθε και θα μείνει και μετά την πανδημία.

Επιπλέον, σε σχέση με τις δομές των δήμων, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί: - Τα ΚΑΠΗ και οι Λέσχες Φιλίας παραμένουν κλειστές και θα παραμείνουν μέχρι νεότερης ενημέρωσης. Η επαναλειτουργία τους θα καθοριστεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

- Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ) θα παραμείνουν κλειστά και η επαναλειτουργία τους θα καθοριστεί, επίσης, με νεότερη ανακοίνωση και πάντα σε συνάρτηση με την επιδημιολογική εξέλιξη.

- Σε συνεργασία, δε, με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις (όπως είναι τα ανοιχτά γήπεδα) ανοίγουν και με τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών κανόνων μπορούν να υποδεχτούν τους αθλούμενους. Αντιθέτως, δεν θα λειτουργήσουν για το προσεχές διάστημα τα κλειστά γυμναστήρια. Κλειστές, επίσης, θα παραμείνουν και οι παιδικές χαρές, το άνοιγμα των οποίων θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Θέλω να διαβεβαιώσω όλες και όλους ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών, ιδίως αυτή την περίοδο.

Όπως και στην πρώτη φάση της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα μας, έτσι και τώρα, η Δημόσια Διοίκηση και η Αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να βγούμε και πάλι νικητές.

Μείναμε σπίτι. Τώρα ήρθε η ώρα να μείνουμε και ασφαλείς.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΝΙΚΟΥ ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Καλησπέρα από την Πολιτική Προστασία.

Αγαπητοί συμπολίτες, στη μέχρι σήμερα πορεία της μάχης απέναντι στον ύπουλο και αόρατο εχθρό που τόσο απρόσμενα, τόσο επιθετικά, τόσο αναπάντεχα απειλεί εδώ και μήνες τη ζωή μας, τις οικογένειές μας, την ίδια την ανθρωπότητα, οι Έλληνες αποδεικνύουμε κάθε μέρα με τον πιο περήφανο τρόπο ότι με πειθαρχία και υπομονή και κυρίως ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε κίνδυνο, κάθε δυσκολία.

Και αν ο Γκαίτε ισχυριζόταν ότι «οι δυσκολίες μεγαλώνουν όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στον στόχο», καθολικά οι Έλληνες αποδεικνύουν κάθε μέρα ότι το έχουμε αντιληφθεί και συνειδητοποιημένοι και με ισχυρή βούληση είμαστε και πάλι έτοιμοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια, όσο δύσκολη και αν είναι, μέχρι την ημέρα που η επιστημονική κοινότητα με την κατάλληλη θεραπεία θα δώσει ένα τέλος στον εφιάλτη που βιώνουμε.

Μέχρι, όμως, εκείνη την ημέρα πρέπει να είμαστε και να παραμείνουμε υπεύθυνοι, αλλά, κυρίως, ρεαλιστές.

Η νόσος, ο ιός είναι παντού, ανάμεσά μας, έτοιμος να εξαπλωθεί τοπικά ή και μαζικά, εκμεταλλευόμενος κάθε λάθος μας, κάθε αδυναμία μας, κάθε χαλάρωση και δικαιολογία απομάκρυνσης από τον στόχο.

Ένας στόχος που τις επόμενες ημέρες αλλάζει! Δεν αλλάζει, όμως, η επαγρύπνησή μας! Ο στόχος αλλάζει!

Και για να γίνω πιο σαφής, μέχρι σήμερα και μέχρι τις 4 Μαΐου, ο στόχος μας, η στρατηγική μας, το σχέδιό μας, το μεγάλο μας καθημερινό στοίχημα είναι και παραμένει ένα: Μένουμε στο σπίτι μας και αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση.

Με πίστη, με υπομονή, με καρτερικότητα, οι Έλληνες έμειναν προσηλωμένοι στον στόχο. Έμειναν και μένουν και θα συνεχίσουν να μένουν μέχρι την Κυριακή στο σπίτι. Και γι’ αυτό πετύχαμε και πετυχαίνουμε μέχρι και αυτή τη στιγμή το σπάσιμο της αλυσίδας της εξάπλωσης της νόσου.

Η Κυβέρνηση πήρε δύσκολα, αλλά αναγκαία μέτρα. Οι πολίτες μαζικά και με υπευθυνότητα τα τήρησαν. Ο κρατικός μηχανισμός τα επιτήρησε, προστάτευσε την προσπάθεια των πολλών από την ανευθυνότητα των λίγων. Ενεργοποίησε εργαλεία ελέγχου και παρακολούθησης των μέτρων μέσω των διαδικασιών της διεξοδικής ιχνηλάτησης και αυστηρής επιβολής των αναγκαίων κατ’ οίκον περιορισμών, και σήμερα είμαστε λίγα 24ωρα –εφ’ όσον δεν προκύψει οτιδήποτε αναπάντεχο- από το να περάσουμε στην επόμενη φάση.

Και αν η προηγούμενη φάση επιβολής των περιοριστικών μέτρων φάνταζε δύσκολη, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η επόμενη φάση της σταδιακής άρσης αυτών των μέτρων είναι εξαιρετικά πιο κρίσιμη, πιο δύσκολη στη διαχείριση.

Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου το σχέδιό μας, το καθημερινό μας στοίχημα τροποποιείται.

Από το μένουμε σπίτι περνάμε στη σταδιακή κινητικότητα όπου το μείζον, το βασικό, το κρίσιμο είναι ένα:

Τηρούμε όλοι τους κανόνες προστασίας που συνοδεύουν τη σταδιακή άρση του κάθε μέτρου. Και αυτό ακριβώς είναι ο μεγάλος στόχος της επόμενης φάσης!

Οι πολίτες κινούμαστε όπου επιτρέπεται, αλλά με τους όρους προστασίας που επιβάλλεται και μόνο. Οι επιχειρήσεις ανοίγουν και υποδέχονται τους πολίτες αυστηρά με τους περιορισμούς σε τετραγωνικά και τα μέτρα προστασίας που συνοδεύουν το άνοιγμά τους.

Εφ’ όσον τηρηθούν καθολικά τα παραπάνω και με βάση τα πραγματικά δεδομένα που θα αξιολογούμε καθημερινά και με βάση τις προτάσεις των επιστημόνων μας, θα ετοιμαζόμαστε για το επόμενο βήμα.

Όσο πιο αυστηρά τηρήσουμε τους κανόνες στα νέα μας βήματα τόσο πιο σίγουρα θα προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα. Όσο πιο χαλαρά ή ανεύθυνα επιχειρήσουν κάποιοι να τα αντιμετωπίσουν ή να τα προσπεράσουν, τόσο πιο κοντά θα είμαστε στο να βάλουμε φρένο, ακόμα και να γυρίσουμε σε νέους περιορισμούς.

Και αυτή η συνθήκη, αυτή η εξίσωση είναι αδιαπραγμάτευτη, γιατί αδιαπραγμάτευτη είναι η ανθρώπινη ζωή. Αδιαπραγμάτευτη είναι η ανάγκη διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, αδιαπραγμάτευτη είναι η προσήλωσή μας για περιφρούρηση της μέχρι σήμερα προσπάθειας της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.

Η Πολιτική Προστασία, όλος ο μηχανισμός της, όλοι εκείνοι που καθημερινά πάλεψαν αυτές τις εβδομάδες έξω από το σπίτι τους για να δικαιωθεί και να περιφρουρηθεί η τιτάνια προσπάθεια αυτών που έμεναν στο σπίτι, παραμένει εδώ και στη νέα φάση.

Ενισχύεται, επικαιροποιεί τα πρωτόκολλά της, θέτει προτεραιότητες ως προς τις διαδικασίες της, προετοιμάζεται για αυτή τη νέα καθημερινότητα. Με νέες δομές, νέα εργαλεία ελέγχου και καθημερινής δουλειάς, με νέα, κάθετη, εθνική δομή σε όλη την επικράτεια, νέο σχέδιο προσαρμοσμένο στα καινούρια δεδομένα μιας νέας καθημερινότητας.

Και η ασφάλεια των πολιτών παραμένει το ύψιστο καθήκον μας. Η απόλυτη, μοναδική, αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας. Κανένας εφησυχασμός, μόνο επαγρύπνηση, μόνο σκληρή επιχειρησιακή δουλειά με άμεσα αντανακλαστικά! Είμαστε στην αρχή ενός νέου ταξιδιού, μιας νέας φάσης σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά με την εμπειρία, τις επιστημονικές γνώσεις, τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες σε πλήρη συναγερμό!

Είμαστε λοιπόν εδώ! Σε μια κρίσιμη καμπή της εξέλιξης της πανδημίας, μπροστά σε μια νέα φάση, μια νέα καθημερινότητα.

Όσο πιο πιστοί παραμείνουμε στην εφαρμογή των κανόνων που συνοδεύουν την σταδιακή άρση των μέτρων, τόσο πιο σύντομα θα προχωρήσουμε στα επόμενα.

Τηρούμε τους κανόνες, τότε προχωράμε.

Δεν τους τηρούμε, τότε σταματάμε ίσως και επιστρέφουμε σε νέο κύκλο περιορισμών.

Τόσο απλά!

Οι περήφανοι Έλληνες αποδείξαμε μέχρι σήμερα πολλά! Σε όλη την ανθρωπότητα! Με περισσή υπευθυνότητα. Και στο νέο στοίχημα έχουμε να αποδείξουμε περισσότερα.

Μέχρι την Κυριακή μένουμε σπίτια μας χωρίς καμία άλλη σκέψη, χωρίς καμιά δικαιολογία. Από Δευτέρα κινούμαστε όλοι προσεκτικά, όχι άσκοπα και όπως επιβάλλουν οι κανόνες, όπως επιβάλλει η περίσταση.

Από Δευτέρα, η ατομική μας ευθύνη θα είναι αθροιστικά η κοινωνική δύναμη που θα αποτελέσει τον φάρο, αλλά και την πυξίδα της νέας μας πορείας.

Εφαρμόζουμε τους κανόνες!

Μένουμε υπεύθυνοι!

Μένουμε ασφαλείς!

Καλή δύναμη σε όλους μας.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία