ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί «τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων»

Οι ιδιαίτερες ποικιλίες του ελληνικού κρασιού παρουσιάζονται σήμερα σε μια έκθεση με καλό σκοπό καθώς όλα τα έσοδά της θα διατεθούν στον Σύλλογο συνδρόμου DOWN Ελλάδας

 09/12/2019 21:20

Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί «τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων»

Γιάννης Καρανικολής

Είμαστε στην τελική ευθεία πλέον για τη γιορτή των Χριστουγέννων… Και το κρασί θα αποτελέσει έναν από τους πρωταγωνιστές των γιορτινών τραπεζιών που θα στρωθούν τις γιορτινές μέρες.

Έτσι λοιπόν, η ένωση οινοποιών Βορείου Ελλάδος για 4η συνεχή χρονιά διοργάνωσε μια γιορτινή ΒορΟινή εκδήλωση, «τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων». Το makthes.gr βρέθηκε στο ξενοδοχείο Electra Palace, τον χώρο διεξαγωγής των ΒορΟινών, και περιηγήθηκε σε έναν κόσμο που… πρωταγωνιστής είναι το κόκκινο. Στον μαγικό κόσμο του κρασιού!

Οινοποιοί από τη Βόρεια Ελλάδα συμμετείχαν στη διοργάνωση στηρίζοντας παράλληλα τον Σύλλογο Συνδρόμου DOWN Ελλάδας και παρουσιάζοντας στους επισκέπτες την ιστορία και τη διαχρονικότητα του ελληνικού κρασιού.

Παρουσιάστηκαν και... δοκιμάστηκαν κρασιά από την Ήπειρο, τη Νάουσα, κρασιά από οινοποιεία που βρίσκονται δίπλα σε λίμνες κι έτσι, το κρασί που παράγουν έχει ένα διαφορετικό άρωμα, μια διαφορετική γεύση.

«Η εκδήλωση αυτή δεν είναι εμπορική. Δεν φέρνουν δηλαδή οι οινοποιοί κρασιά που θέλουν να τα προωθήσουν στην αγορά αλλά ιδιαίτερα κρασιά, σπάνια, κάποια που δεν κυκλοφορούν ή που είναι πειραματικά» όπως διευκρίνισε στο makthes.gr η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ένωσης οινοποιών Βορείου Ελλάδος, Αλεξάνδρα Ανθίδου.

«Κάποια κρασιά είναι ακριβά, δεν θα τα δούμε σε άλλες εκθέσεις. Οι οινοποιοί φέρνουν εκλεκτά κρασιά από τα κελάρια τους και είναι μια ευκαιρία αυτή να δείξουν τον πλούτο της παραγωγής τους και μαζί με τα κεράσματα, τη μουσική και τα στολίδια να υπάρχει αυτό το γιορτινό κλίμα» αναφέρει η κ. Ανθίδου στη συνέχεια.

Το σημαντικότερο φυσικά απ' όλα τονίζει η ίδια, είναι πως «φέτος επιλέξαμε το ποσό που θα συγκεντρωθεί να δοθεί εξολοκλήρου στον Σύλλογο Συνδρόμου DOWN Ελλάδας καθώς κάθε χρόνο η εκδήλωση αυτή έχει φιλανθρωπικό σκοπό και το ποσό δίνεται στο ίδρυμα που έχει επιλεγεί».

«Με τέτοιου είδους εκδηλώσεις» καταλήγει η κ. Ανθίδου «προωθούνται οι ποικιλίες» ενώ εξήγησε πως «ο τρόπος που είναι στημένα τα τραπέζια είναι ανά περιοχή». Σε ένα σημείο δηλαδή, «βλέπουμε κρασιά της Ηπείρου ή των λιμνών, οινοποιεία δηλαδή, που είναι γύρω από λίμνες. Αυτό και μόνο δείχνει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα που έχουν τα οινοποιεία αυτά καθώς το κλίμα, η υγρασία γύρω από τις λίμνες και το έδαφος επηρεάζουν τα κρασιά». Επιπλέον, «υπάρχουν κρασιά από τη Νάουσα. Κάποιος που δεν γνωρίζει τα ξινόμαυρα κρασιά και πάει σε εκείνα τα τραπέζια, θα κατανοήσει το ξινόμαυρο. Η έκθεση έχει έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα εν τέλει. Είναι ένα μικρό σεμινάριο οινογευσίας θα λέγαμε».

Η κ. Μπουτάρη με τη σειρά της, η οποία συμμετέχει «στα ΒορΟινά των Χριστουγέννων», αφού ευχήθηκε καλές γιορτές σε όλους και «υγεία με φίλους και καλά κρασιά» στάθηκε στην επετειακή «Νάουσα», το κρασί που μετρά πάνω από έναν αιώνα συνεχούς κυκλοφορίας και φέτος το οινοποιείο Μπουτάρη προχωρά στην επετειακή κυκλοφορία του με καινούργια ετικέτα θέλοντας έτσι, να σηματοδοτήσει –συμπληρώνοντας 140 χρόνια λειτουργίας, «την αρχή αλλαγών γενικά στην εμφάνιση και την γκάμα της εταιρίας μας» όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά.

naoussa-5EsGO.jpg

Επιπλέον, μίλησε και για το είδος του ξινόμαυρου κρασιού από την περιοχή της Ημαθίας, στο οποίο εστιάζει η εταιρία Μπουτάρη στα φετινά ΒορΟινά. Ακόμη, αναφέρθηκε στην «ανάκαμψη για το κρασί που βλέπουμε τελευταία, και στο εσωτερικό αλλά και στις εξαγωγές» αφού στο εξωτερικό «επηρεάζει το τί γίνεται στην Ελλάδα» και όσον αφορά τη χώρα μας «έχει αλλάξει η ψυχολογία και ο κόσμος βγαίνει παραπάνω προτιμώντας λιγότερο» μάλιστα, «τα… σκληρά ποτά και καθιστώντας λίγο πιο… trendy το κρασί».

Κατά τη διάρκεια της περιήγησής μας σταθήκαμε και στο τραπέζι του κτήματος Γκλίβανου –το οποίο δημιουργήθηκε το 1978 από τον Λευτέρη Γκλίβανο, από την περιοχή της Ζίτσας Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα κτήμα το οποίο καθώς βρίσκεται σε «μια ημιορεινή αμπελουργική ζώνη, έχει παράδοση στην παραγωγή ημιαφρώδους και αφρώδους οίνου» όπως μας ανέφερε ο ξεναγός των μικρών κτημάτων και πωλητής του Γκλίβανου, Αλέξανδρος Βαλτογιάννης διευκρινίζοντάς μας συγχρόνως και συγκρίνοντάς τα  με τα συνηθισμένα κρασιά πως «η διαφορά τους έγκειται στο ότι οι αφρώδεις οίνοι έχουν φυσικό αφρισμό, φυσικό διοξείδιο του άνθρακα που είναι και το προϊόν της ζύμωσης –το οποίο γίνεται με την παραδοσιακή μέθοδο μένοντας δύο χρόνια το κρασί μέσα στη φιάλη».

Το κτήμα Γκλίβανου έχει συμμετάσχει σε όλες τις εκδηλώσεις στηρίζοντάς τες όπως τόνισε ο κ. Βαλτογιάννης «αφού είναι κάθε χρόνο για έναν ιδιαίτερο σκοπό». Πρόσθεσε μάλιστα, πως το γεγονός ότι σε αυτή την εκδήλωση οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ιδιαίτερα κρασιά ή αποστάγματα που δεν κυκλοφορούν για ευρεία κατανάλωση, αποτελεί μια ευκαιρία ώστε «να έρθει περισσότερος κόσμος για να έχουμε και περισσότερα έξοδα, τα οποία θα πάνε στα ιδρύματα που στηρίζουμε».

Γιάννης Καρανικολής

Είμαστε στην τελική ευθεία πλέον για τη γιορτή των Χριστουγέννων… Και το κρασί θα αποτελέσει έναν από τους πρωταγωνιστές των γιορτινών τραπεζιών που θα στρωθούν τις γιορτινές μέρες.

Έτσι λοιπόν, η ένωση οινοποιών Βορείου Ελλάδος για 4η συνεχή χρονιά διοργάνωσε μια γιορτινή ΒορΟινή εκδήλωση, «τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων». Το makthes.gr βρέθηκε στο ξενοδοχείο Electra Palace, τον χώρο διεξαγωγής των ΒορΟινών, και περιηγήθηκε σε έναν κόσμο που… πρωταγωνιστής είναι το κόκκινο. Στον μαγικό κόσμο του κρασιού!

Οινοποιοί από τη Βόρεια Ελλάδα συμμετείχαν στη διοργάνωση στηρίζοντας παράλληλα τον Σύλλογο Συνδρόμου DOWN Ελλάδας και παρουσιάζοντας στους επισκέπτες την ιστορία και τη διαχρονικότητα του ελληνικού κρασιού.

Παρουσιάστηκαν και... δοκιμάστηκαν κρασιά από την Ήπειρο, τη Νάουσα, κρασιά από οινοποιεία που βρίσκονται δίπλα σε λίμνες κι έτσι, το κρασί που παράγουν έχει ένα διαφορετικό άρωμα, μια διαφορετική γεύση.

«Η εκδήλωση αυτή δεν είναι εμπορική. Δεν φέρνουν δηλαδή οι οινοποιοί κρασιά που θέλουν να τα προωθήσουν στην αγορά αλλά ιδιαίτερα κρασιά, σπάνια, κάποια που δεν κυκλοφορούν ή που είναι πειραματικά» όπως διευκρίνισε στο makthes.gr η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ένωσης οινοποιών Βορείου Ελλάδος, Αλεξάνδρα Ανθίδου.

«Κάποια κρασιά είναι ακριβά, δεν θα τα δούμε σε άλλες εκθέσεις. Οι οινοποιοί φέρνουν εκλεκτά κρασιά από τα κελάρια τους και είναι μια ευκαιρία αυτή να δείξουν τον πλούτο της παραγωγής τους και μαζί με τα κεράσματα, τη μουσική και τα στολίδια να υπάρχει αυτό το γιορτινό κλίμα» αναφέρει η κ. Ανθίδου στη συνέχεια.

Το σημαντικότερο φυσικά απ' όλα τονίζει η ίδια, είναι πως «φέτος επιλέξαμε το ποσό που θα συγκεντρωθεί να δοθεί εξολοκλήρου στον Σύλλογο Συνδρόμου DOWN Ελλάδας καθώς κάθε χρόνο η εκδήλωση αυτή έχει φιλανθρωπικό σκοπό και το ποσό δίνεται στο ίδρυμα που έχει επιλεγεί».

«Με τέτοιου είδους εκδηλώσεις» καταλήγει η κ. Ανθίδου «προωθούνται οι ποικιλίες» ενώ εξήγησε πως «ο τρόπος που είναι στημένα τα τραπέζια είναι ανά περιοχή». Σε ένα σημείο δηλαδή, «βλέπουμε κρασιά της Ηπείρου ή των λιμνών, οινοποιεία δηλαδή, που είναι γύρω από λίμνες. Αυτό και μόνο δείχνει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα που έχουν τα οινοποιεία αυτά καθώς το κλίμα, η υγρασία γύρω από τις λίμνες και το έδαφος επηρεάζουν τα κρασιά». Επιπλέον, «υπάρχουν κρασιά από τη Νάουσα. Κάποιος που δεν γνωρίζει τα ξινόμαυρα κρασιά και πάει σε εκείνα τα τραπέζια, θα κατανοήσει το ξινόμαυρο. Η έκθεση έχει έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα εν τέλει. Είναι ένα μικρό σεμινάριο οινογευσίας θα λέγαμε».

Η κ. Μπουτάρη με τη σειρά της, η οποία συμμετέχει «στα ΒορΟινά των Χριστουγέννων», αφού ευχήθηκε καλές γιορτές σε όλους και «υγεία με φίλους και καλά κρασιά» στάθηκε στην επετειακή «Νάουσα», το κρασί που μετρά πάνω από έναν αιώνα συνεχούς κυκλοφορίας και φέτος το οινοποιείο Μπουτάρη προχωρά στην επετειακή κυκλοφορία του με καινούργια ετικέτα θέλοντας έτσι, να σηματοδοτήσει –συμπληρώνοντας 140 χρόνια λειτουργίας, «την αρχή αλλαγών γενικά στην εμφάνιση και την γκάμα της εταιρίας μας» όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά.

naoussa-5EsGO.jpg

Επιπλέον, μίλησε και για το είδος του ξινόμαυρου κρασιού από την περιοχή της Ημαθίας, στο οποίο εστιάζει η εταιρία Μπουτάρη στα φετινά ΒορΟινά. Ακόμη, αναφέρθηκε στην «ανάκαμψη για το κρασί που βλέπουμε τελευταία, και στο εσωτερικό αλλά και στις εξαγωγές» αφού στο εξωτερικό «επηρεάζει το τί γίνεται στην Ελλάδα» και όσον αφορά τη χώρα μας «έχει αλλάξει η ψυχολογία και ο κόσμος βγαίνει παραπάνω προτιμώντας λιγότερο» μάλιστα, «τα… σκληρά ποτά και καθιστώντας λίγο πιο… trendy το κρασί».

Κατά τη διάρκεια της περιήγησής μας σταθήκαμε και στο τραπέζι του κτήματος Γκλίβανου –το οποίο δημιουργήθηκε το 1978 από τον Λευτέρη Γκλίβανο, από την περιοχή της Ζίτσας Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα κτήμα το οποίο καθώς βρίσκεται σε «μια ημιορεινή αμπελουργική ζώνη, έχει παράδοση στην παραγωγή ημιαφρώδους και αφρώδους οίνου» όπως μας ανέφερε ο ξεναγός των μικρών κτημάτων και πωλητής του Γκλίβανου, Αλέξανδρος Βαλτογιάννης διευκρινίζοντάς μας συγχρόνως και συγκρίνοντάς τα  με τα συνηθισμένα κρασιά πως «η διαφορά τους έγκειται στο ότι οι αφρώδεις οίνοι έχουν φυσικό αφρισμό, φυσικό διοξείδιο του άνθρακα που είναι και το προϊόν της ζύμωσης –το οποίο γίνεται με την παραδοσιακή μέθοδο μένοντας δύο χρόνια το κρασί μέσα στη φιάλη».

Το κτήμα Γκλίβανου έχει συμμετάσχει σε όλες τις εκδηλώσεις στηρίζοντάς τες όπως τόνισε ο κ. Βαλτογιάννης «αφού είναι κάθε χρόνο για έναν ιδιαίτερο σκοπό». Πρόσθεσε μάλιστα, πως το γεγονός ότι σε αυτή την εκδήλωση οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ιδιαίτερα κρασιά ή αποστάγματα που δεν κυκλοφορούν για ευρεία κατανάλωση, αποτελεί μια ευκαιρία ώστε «να έρθει περισσότερος κόσμος για να έχουμε και περισσότερα έξοδα, τα οποία θα πάνε στα ιδρύματα που στηρίζουμε».

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία